«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

ΚΡΥΦΗ ΚΑΜΕΡΑ : (ΠΟΤΕ) ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ ;;;

Μανωλεδάκης:Παράνομοι οι βουλευτές για το dvd Κουκουβίνου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Ωμή παραβίαση του νέου νόμου περί προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής διέπραξαν τα τηλεοπτικά κανάλια (ανάμεσά τους και η κρατική ΕΡΤ), αλλά και οι βουλευτές, μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
«Οι βουλευτές παραβίασαν ένα νόμο που οι ίδιοι, πριν από λίγους μήνες, είχαν ψηφίσει», λέει ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Ι. Μανωλεδάκης
 Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Η δημόσια προβολή του επίμαχου dvd, στο οποίο είχε καταγραφεί παρανόμως η προφορική συνομιλία του δικηγόρου Μ. Κουκουβίνου με τον επιχειρηματία Π. Καραμπέρη, κουμπάρο του Αθ. Πάπιστα, είναι από τον περασμένο Ιούλιο κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών!Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Ι. Μανωλεδάκης είναι κατηγορηματικός: «Οι βουλευτές παραβίασαν ντε φάκτο έναν νόμο που οι ίδιοι, μόλις πριν από λίγους μήνες, είχαν ψηφίσει. Ο εισαγγελέας όφειλε να παρέμβει αυτεπαγγέλτως και να ασκήσει ποινική δίωξη όπως προβλέπει η καινούργια διάταξη, σε βάρος των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών και των βουλευτών. Το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου ήταν αυτόφωρο και τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν καλύπτονταν από τη βουλευτική ασυλία».Αντίθετα όμως, είδαμε το επίμαχο υλικό να προβάλλεται από τηλεοράσεως και τα μέλη της Βουλής να το παρακολουθούν, να το αξιολογούν και να ετοιμάζονται να το συμπεριλάβουν στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας!Ολα αυτά γίνονται βεβαίως για να πληγεί η αξιοπιστία μιας μάρτυρος (της δικηγόρου Στ. Σωτηροπούλου), που ενέπλεξε στην κατάθεσή της τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον πρωθυπουργό.Ομως ο νόμος 3674/2008 έχει μετατρέψει τη χρήση της παράνομης πληροφορίας (dvd), από πλημμέλημα σε κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνων και έχει απαγορεύσει πλήρως τη χρήση των παράνομων αποδεικτικών μέσων στα ποινικά δικαστήρια.«Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν», παρατηρεί ο κ. Μανωλεδάκης. «Είτε οι βουλευτές θεωρούν αντισυνταγματικό τον νόμο που οι ίδιοι μόλις πριν από 3 μήνες ψήφισαν και επομένως αποφάσισαν να τον καταργήσουν στην πράξη, είτε τον θεωρούν συνταγματικό, οπότε κακώς είδαν το dvd. Και τα δύο μαζί δεν μπορούν να συμβούν».«Αντισυνταγματικές»Ο κ. Μανωλεδάκης θεωρεί αντισυνταγματικές τις αυστηρές ρυθμίσεις του νέου νόμου. Οπως εξηγεί στην «Ε», παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, μεταξύ αδικήματος ποινής, και δεσμεύεται υπέρμετρα η δικαστική εξουσία.Εως τώρα, τα δικαστήρια, σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, στάθμιζαν τα έννομα αγαθά και μετά αποφάσιζαν εάν έπρεπε να λάβουν υπόψη τους παράνομα αποδεικτικά μέσα. Και φυσικά έπαιρναν υπόψη τους μια υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία που αποκαλύπτει τον δράστη μιας δολοφονίας διότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θεωρείται υπέρμετρο έννομο αγαθό από την προστασία του τηλεφωνικού απορρήτου και της ιδιωτικής ζωής.Τα πράγματα άλλαξαν ωστόσο μετά την υπόθεση Ζαχόπουλου. Το επίμαχο ροζ dvd με τις ερωτικές σκηνές μεταξύ του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλου και της Εύης Τσέκου, ήταν η αφορμή για να επιβληθεί απόλυτη απαγόρευση στη χρήση των παράνομων αποδεικτικών μέσων.Στην περίπτωη Κουκουβίνου, όμως, το κυβερνητικό συμφέρον επέβαλε τη δημοσιοποίηση του παράνομου υλικού. Με χαρακτηριστική άνεση, βουλευτές της Ν.Δ. αποφάσιαν να παραβιάσουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, γιατί αυτό επέβαλε το κομματικό συμφέρον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/11/2008