«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Αλήθειες, ψέματα και dvd!

Βεβαίως και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου να καθορίζει (με τον συνήγορό του) την υπερασπιστική του γραμμή. Με άλλα λόγια να προσπαθεί να πείσει (την κοινή γνώμη και
ιδίως) τους φυσικούς του δικαστές (οι οποίοι -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι- δικάζουν εν ονόματι του ελληνικού λαού) για την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Ωστόσο, έχει (νομίζω) γούστο να θυμηθούμε τι δήλωνε (σε ανύποπτο χρόνο) σχετικά με το ψέμα και την αλήθεια γνωστός δημοσιογράφος και ήδη κατηγορούμενος για παράνομη "διακίνηση" φορέα ηλεκτρονικής εγγραφής εικόνας και ήχου.
Τότε λοιπόν (Ιούνιος 1994) ο εν λόγω θεωρούσε ως "το πιο εξωφρενικό πράγμα" που έκανε το "ότι εξακολουθώ να λέω τα ίδια ψέματα, με την ίδια πειθώ, και ότι βρίσκονται πολλοί έτοιμοι να τα αποδεχθούν".
Δήλωνε δε πως "η φιλαλήθεια συνήθως δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από τα ψέματα". Αποκάλυπτε επίσης ότι "λέω ψέματα όποτε με συμφέρει και το επιτρέπουν οι συνθήκες" για να συμπληρώσει αμέσως ότι "αλλά και όταν λέω αλήθεια, ψεύτικη είναι".

Το μεγαλύτερο πάλι "ταλέντο" που θα 'θελε να αποκτήσει ο εν λόγω είναι "να είμαι πιο αδίστακτος από ό,τι είμαι".

Οσο για το πιο "αγαπημένο (του) απόφθεγμα", κωλύομαι να το επαναλάβω.
Αυτά ασφαλώς και (δεν μπορούν να) αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας του... έχουν όμως κι αυτά τη σημασία τους...

Γιάννης Βρύζας
δικηγόρος Θεσσαλονίκης - Δ.Ν.Η 1η δημοσίευση του κειμένου μου αυτού έγινε στην εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/07/2008
Για την ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ιστορία της υποθέσεως προσθετέα και τα εξής :
Αρχικά ο εν λόγω κατ/νος υπέβαλε ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ του ανακριτή κ. Οικονόμου, αποδίδοντάς του μεροληπτική σε βάρος του στάση.
Ωστόσο 48 ώρες αργότερα ανακάλεσε την αίτηση εξαίρεση και υπέβαλε ΜΗΝΥΣΗ εναντίον του για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας και εξύβριση σε βάρος του (κατ/νου).
Νομικοί κύκλοι, ερμηνεύοντας τις τακτικές αυτές κινήσεις του κατ/νου , έκαναν λόγο άλλοι για καθυστέρηση της διαδικασίας
και
άλλοι για προσπάθεια εξώθησης του ανακριτή σε αυτεξαίρεση.
Αν όμως ο ανακριτής δεν αυτοεξαιρούνταν τότε με "όπλο" την εκκρεμούσα μήνυση εναντίον του ανακριτή, ο κατ/νος αυτός θα υπέβαλε νέα (... "ενισχυμένη"...) αίτηση εξαιρέσεώς του ανακριτή....
Και έπεται συνέχεια ...
Το blog θα την παρακολουθήσει (κατά το δυνατόν)... [6.7.08]

Ερώτηση της Μπακογιάννη για 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

 την υπόθεση Θ. Αναστασιάδη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Αμέσως μετά την παραδοχή ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι μεγάλοι και επώνυμοι δεν τιμωρούνται» που έκανε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έσπευσε να στείλει μήνυμα ότι «αυτό θα τελειώσει» και ότι η κυβέρνηση «δε φοβάται κανέναν στο ζήτημα της φοροδιαφυγής».
Αφορμή στάθηκε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, τέσσερα χρόνια από τότε που ο μεγαλοεκδότης Θ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε σε τράπεζα του Κολωνακίου και κατέθεσε 5 εκατ. ευρώ σε δεσμίδες των «500» σε ξένη τράπεζα, λίγο πριν συλληφθεί αργότερα στα γαλλοελβετικά σύνορα να μεταφέρει άλλο 1,1 εκατ. ευρώ σε επιταγές προς Γενεύη. Η υπόθεση αυτή, για τη νομιμότητα της οποίας ακόμη και η ίδια η τράπεζα στην Αθήνα είχε τις αμφιβολίες της, εξακολουθεί να σκεπάζεται από ένα πέπλο μυστηρίου, αφού επί τόσο μακρύ διάστημα διενεργείται ακόμη προκαταρκτική εξέταση.
Γ. Χ.

άκου και Hot Doc Radio Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

http://www.youtube.com/watch?v=V6CCdZcy13g&feature=em-uploademail