«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Ακυρες οι λευκές "συνεντεύξεις" ...

Ανακούφιση αισθάνονται οι έξι εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη που είχαν προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη για το πολυσυζητημένο «φιάσκο» της συνέντευξης κατά τις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης των νέων διευθυντών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης τον Oκτώβριο του 2007.

Oι υποθέσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων, αναπέμπονται στη διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση, ενώ, όπως δήλωσε στον «Α» ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσιος, θα ληφθεί μέριμνα για το ζήτημα μετά την κοινοποίησή τους στην υπηρεσία που προΐσταται.

Αντιδράσεις
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Το θέμα είχε προκαλέσει τότε την οργή του εκπαιδευτικού κόσμου και πλήθος καταγγελιών έρχονταν στο φως της δημοσιότητας έπειτα από την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων και την τοποθέτηση των διευθυντών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Βάσει αυτών, στη φάση της συνέντευξης αρίστευσαν ιδιαίτερα όσοι εκπαιδευτικοί πρόσκεινταν στη ΔΑΚΕ (ΝΔ) και στην ΠΑΣΚ (ΠΑΣOΚ), ενώ άλλοι με περισσότερα προσόντα και έχοντας παραπάνω μόρια στα μετρήσιμα κριτήρια απέσπασαν χαμηλές βαθμολογίες. Ανάμεσά τους και οι έξι καθηγητές (τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) που κατέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη.
«Δεν μπορεί ο κάθε Ελληνας πολίτης να εμπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες με δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. Μιλάμε για τη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης. O ένας με τον άλλον έκαναν τις παρέες που ήθελαν, έβαλαν τους βαθμούς που ήθελαν και αποκλείσανε άτομα που δεν ήταν μέσα στο παιχνίδι. Δεν ευνόησαν δηλαδή μόνον όσους πρόσκεινταν κομματικά στη ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα», λένε οι ίδιοι και προσθέτουν ότι αισθάνονται
ηθικά δικαιωμένοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Απόφαση
Oπως έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης κατά την ενώπιον του αρμοδίου ΠΥΣΔΕ διαδικασία της προφορικής συνέντευξης δεν τηρήθηκαν πρακτικά με συνοπτική έστω καταχώριση της συνέντευξης! Πιο συγκεκριμένα, στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στα προσκομιζόμενα φύλλα αξιολόγησης των αιτούντων δεν περιέχονταν ούτε και συνοπτικά το περιεχόμενο της συνέντευξης, οι ερωτήσεις που τέθηκαν, ώστε να ελεγχθεί εάν ήταν πράγματι σχετικές με τη νόμιμη θεματολογία, ούτε οι απαντήσεις, ώστε να ελεγχθεί η αιτιολογία της γνώμης των μελών κ.ά. Για το λόγο αυτόν οι υποθέσεις αναπέμπονται στη διοίκηση, προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κατάταξης των αιτούντων!

Να σημειωθεί ότι συνολικά 350 καθηγητές διεκδίκησαν θέση διευθυντή σε 179 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Oι εν λόγω εκπαιδευτικοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για περίπου 60 σχολεία από το συνολικό αριθμό.

// Την είδηση πήραμε από την εφημ. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ με ημερομηνία: 20/2/2009 - Σελίδα: 16 Τίτλος: Ακυρες οι κρίσεις διευθυντών //

=============================================

Εν τω μεταξύ με την από 9.4.09 ανακοίνωσή τους οι 4 αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Ανατ. Θεσ/νίκης ανήκοντες στις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ
(ΣΗΜ. : διαχώρισε τη θέση του, δεν συμμετείχε στις διαδικασίες και δεν συνυπογράφει την ανακοίνωση το τακτικό μέλος του Συμβουλίου κ. Ηρακλής Ξανθόπουλος - ΠΑΣΚΕ)
καταφέρονται κατά της από 6.4.'09 αντίστοιχης ανακοίνωσης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών -Δη, Γληνός" την οποία χαρακτηρίζουν "συκοφαντική", "μικροκομματική", "ανέξοδα λαικιστική" κλπ.
Για την ουσία της υποθέσως πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι 4 αιρετοί τονίζουν ότι "ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ".

Ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση "Τα μέλη του ΠΥΣΔΕ κατέθεσαν φύλλα αξιολόγησης, όπου αιτιολογούσαν τη βαθμολογία τους"...

Ιδιαιτέρως σημαντικό πάντως φαίνεται το σημείο της ανακοίνωσης στο οποίο οι 4 ομολογούν ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ της αξιολόγησης !!!. Γράφουν : "ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗς ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠ/ΣΗς (ν. 3467/2006) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ" ...