«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Νομικά για το σκάνδαλο ''ΒΑΤΟΠΕΔΙ'' ...

"Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια ...https://www.youtube.com/watch?v=3UFcdbWqxfA ... που λέει και το τραγούδι ...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

 

Φορολογική απαλλαγή για όλα τα ακίνητα μονών του Αγ. Όρους


Δεκτή έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, τη βουλευτική τροπολογία που επιφέρει φορολογική απαλλαγή ακινήτων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από υποθέσεις που εκκρεμούν προς καταλογισμό.
Την τροπολογία συνυπογράφουν οι βουλευτές, Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) και αφορά σε φορολογική απαλλαγή από παλαιές επιβαρύνσεις για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) σε εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων των Ιερών Μονών το Αγίου Όρους, εντός ή εκτός αυτού.
Η τροπολογία έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεοπτικών διαφημίσεων.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Κάθειρξη 14 χρόνων στον Πάπιστα των ιερών ανταλλαγών του Βατοπεδίου

Χθες το κακουργιοδικείο τον καταδίκασε για φοροδιαφυγή περίπου 11,6 εκατομμυρίων ευρώ

56
Ακόμη δεκατέσσερα χρόνια κάθειρξη προστέθηκαν στο ποινικό… παλμαρέ του επιχειρηματία των ιερών ανταλλαγών της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Αθανάσιο Πάπιστα, ο οποίος παραμένει εξαφανισμένος. Χθες το τριμελές εφετείο κακουργημάτων τού επέβαλε ερήμην την ποινή για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Ο επιχειρηματίας από την Κοζάνη, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τις ιερές ανταλλαγές και την εταιρεία «Ανθεμιάς», όπου κατέληξαν ακίνητα που είχαν δοθεί στο μοναστήρι του Αγίου Όρους ως ανταλλάξιμα των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας, τα τελευταία χρόνια είναι εξαφανισμένος, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού κρύβεται. Τον περσινό Απρίλιο
άλλο ένα δικαστήριο του είχε επιβάλει κάθειρξη επτά ετών για φοροδιαφυγή.
Χθες το κακουργιοδικείο τον καταδίκασε για φοροδιαφυγή περίπου 11,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε αποδοχή εικονικών τιμολογίων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά κυρίως αγοραπωλησίες
ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που ήταν η πραγματική αξία τους. Ακόμη καταδικάστηκε για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος 750.000 ευρώ.
Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε, επίσης ερήμην, σε κάθειρξη 8 ετών για ξέπλυμα συνεργάτη του Αθ. Πάπιστα, ο οποίος εμφανίστηκε ως πωλητής ακινήτων
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Όμως σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα ακίνητα πουλήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων Πάπιστα, την ίδια ημέρα που είχαν αγοραστεί από το συνεργάτη του από τους ιδιοκτήτες τους. Το δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό στην έφεση των δύο καταδικασμένων και πλέον και οι δύο αναζητούνται, για να οδηγηθούν στη φυλακή.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Δικαίωση του Δημοσίου στη διένεξη με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ 13.1.2016
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
Μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο, η υπόθεση φαίνεται να τελεσιδικεί με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής.
H με αριθμό 197/2015 δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, που φέρει ως ημερομηνία έκδοσης την 29η Δεκεμβρίου 2015, αναγνωρίζει την κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και όλων των παραλιμνίων εκτάσεων και απορρίπτει την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.
Με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα του Βυζαντίου. Επί της απόφασης αυτής, η Μονή Βατοπεδίου είχε ασκήσει έφεση, διεκδικώντας την κυριότητα όλων των παραλιμνίων εκτάσεων – όπως επίσης έφεση είχε ασκήσει και το ελληνικό Δημόσιο. Υπέρ της Μονής είχαν ταχθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις. Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, με πρόεδρο τον Χρήστο Τζανερίκο, εισηγήτρια τη Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος τον Μιχάλη Κακαμανούδη, δικαιώνει πλήρως στην τελεσίδικη απόφασή του το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο διατηρεί την κυριότητα, τόσο στη λίμνη, όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παραστάθηκαν σε δίκες ως συνήγοροι της Μονής Βατοπεδίου και μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ουσία της απόφασης του Εφετείου, είναι ότι δέχεται αφενός ότι οι τίτλοι που προσκομίζει η Μονή δεν αποδεικνύουν την κυριότητά της στην λίμνη, ενώ ακυρώνει παράλληλα, όλες τις προηγούμενες πράξεις που έχουν εκδοθεί από το 2000 και εντεύθεν, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.
Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, αναγνωρίζει πως οι γνωμοδοτήσεις υπέρ των επιχειρημάτων της Μονής ανακλήθηκαν εγκύρως από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ βάλει κατά του κύρους των ανταλλαγών, θεωρώντας ότι αυτές δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα. Στο θέμα των χρυσόβουλων, εμμέσως πλην σαφώς, η απόφαση επιχειρηματολογεί ότι δεν αποδεικνύουν κυριότητα εξαιτίας του ασαφούς περιεχομένου τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες – προσκείμενες στη Μονή - πηγές, η απόφαση δεν θεωρεί ότι όσες εκτάσεις περιγράφονται στο συγκεκριμένο χρυσόβουλο είναι αυτές που ταυτοποιούνται στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων της:
«Το σκεπτικό της απόφασης ακροβατούσε ανάμεσα σε δύο εκδοχές που είχαν και οι δύο ομολογουμένως επιχειρήματα», σημειώνουν οι νομικοί παραστάτες της Μονής. «Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών, οι κύριοι Σπυριδάκης και Κονιδάρης είχαν εκφραστεί υπέρ της Μόνης ενώ οι καθηγητές Σταθόπουλος και Γεωργιάδης είχαν υποστηρίξει το αντίθετο. Υποστήριξαν, συγκεκριμένα, ότι το 1930 στην σύμβαση που έγινε μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής, το Δημόσιο, ενώ πήρε από την Μονή 40.000 στρέμματα κατά πλήρη κυριότητα, στην Μονή δόθηκε μόνο το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως και κατοχής της λίμνης Βιστωνίδας και όχι η κυριότητα. Αυτό κρατά μέχρι και σήμερα. Άρα, ποτέ δεν αποκόπηκε το ελληνικό Δημόσιο από την κυριότητά του στην περιοχή», σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό.
Με την αγωγή αυτή η Μονή ζητούσε τα παραλίμνια 24.000 στρέμματα, πέραν των 3.000 στρεμμάτων της περιοχής που βρίσκεται το Μετόχι του Αγίου Νικολάου και τα οποία είχαν αποδοθεί στην Μονή με την πρωτόδικη απόφαση. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης έρχεται πλέον να κρίνει οριστικά το σύνολο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των 27.000 στρεμμάτων, αποδίδοντας στο ελληνικό Δημόσιο εξ' ολοκλήρου την λίμνη και τις παραλίμνιες εκτάσεις της, ενώ στην αγωγή της Μονής, δεν ζητείτο να κριθεί και το θέμα της λίμνης.
Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός, ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης παίρνει θέση και για τις ανταλλαγές που έγιναν με συμβολαιογραφικές πράξεις μετά το 2008, και οι οποίες είχαν προσβληθεί με χωριστά δικόγραφα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι ανταλλαγές δεν έχουν ισχύ από την στιγμή που η Μονή δεν είχε κυριότητα επί των εκτάσεων στην λίμνη Βιστωνίδα που αντάλλαξε με το ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση αυτή υποστηρίζει ότι δεν έχει επέλθει συμβιβασμός μεταξύ των διαδίκων και αποτελεί πλέον ένα πολύ καλό εφόδιο στην νομική φαρέτρα του ελληνικού Δημοσίου στις δίκες για τις ανταλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Εμείς ελπίζουμε ότι στον Άρειο Πάγο θα κριθεί η διαφορά θετικά για την Μονή και σε κάθε περίπτωση θα έχει δρόμο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, προεξοφλώντας ότι αυτή η δικαστική διένεξη που κρατά από το 1930, δεν έχει ολοκληρώσει τον δικαστικό και ιστορικό της κύκλο.

Ξεκίνησε η δίκη για το Βατοπέδιο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 13:55
  
 
Με την υπεράσπιση να ζητεί την αποβολή του Δημοσίου από πολιτική αγωγή -υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται ζημία- και απόντος του βασικού κατηγορουμένου ηγουμένου Εφραίμ, άρχισε η δίκη για την υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μονής, υπάρχουν 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις 28 αγωγές για τα ακίνητα που έχει υποβάλει το ελληνικό Δημόσιο και που δικαιώνουν την Ιερά Μονή.
«Δεν είναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατά περίπτωση από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινήτων. Επί 100 χρόνια η Μονή προσπαθούσε να επιλύσει την ιδιοκτησιακή διαφορά με το Δημόσιο με ειρηνικό και ωφέλιμο τρόπο και για τα δυο μέρη. Η υπόθεση στράβωσε για άλλους λόγους και όχι για την ουσία της», επισήμαναν οι δικηγόροι επικαλούμενοι τις αποφάσεις.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Οι συνήγοροι επικαλούμενοι το βούλευμα σύμφωνα με το οποίο όλα έγιναν στοχευμένα για να ανταλλαγούν με ακίνητα φιλέτα τονίζουν ότι « η Μονή όμως είχε ένα όραμα να αξιοποιήσει το μετόχι της στη Λίμνη. Τα σχέδια αυτά προσέκρουσαν στους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι έκαναν αγώνα, έκαναν λόμπινγκ , ήταν ανθρώπινο, και η πολιτεία θέλησε να λύσει το πρόβλημα. Τότε είπε η Πολιτεία χρησιμοποιώντας και τοπικούς βουλευτές , όπως τον κ.Κοντο, να τους διώξουμε. Πως όμως; Να απαλλοτριώσουμε τη λίμνη; Δεν έχουμε λεφτά. Να τους δώσουμε άλλα και να φύγουν από κει. Από πρωτοβουλία της Πολιτείας ξεκίνησαν οι ανταλλαγές. Το λέει και ο Σλ. Κοντός που ήταν Βατοπεδομάχος τότε, ότι οι ανταλλαγές ήταν επινόηση της πολιτείας για να λύσει το πρόβλημα».
Στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης προσκόμισαν ένορκη βεβαίωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη».
Όσον αφορά την απαίτηση σχεδόν 250 εκατομμυρίων ως ζημία του Ελληνικού Δημοσίου (και 1,8 εκ.. για ηθική βλάβη) για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση είπε «ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις.»
Η κατηγορούμενη συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, δια της συνηγόρου της, υποστήριξε ότι «βάσει ειδικής δωσιδικίας για τους συμβολαιογράφους η μόνη οδός για το ελληνικό Δημόσιο να προβάλλει αστικές αξιώσεις από εκείνη ήταν η αγωγή κακοδικίας για την οποία όμως έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την υποβολή της, άρα έχει χάσει το δικαίωμα για να εγείρει αξίωση από την ίδια».
Υπόθεση Βατοπεδίου
ΝΟΜΙΜΕΣ  ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΦΙΛΕΤΩΝ και ΛΙΜΝΗΣ είπε το ΠΠΘ !
   Απορρίφθηκαν οι αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών.

Του Νίκου Φωτόπουλου 
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφ
άσεις του απέρριψε τις αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.
Οι αγωγές είχαν συζητηθεί το καλοκαίρι του 2013.

Τελικά, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών, ενώ επιπλέον απέρριψε και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, που ανέπτυξε το ελληνικό Δημόσιο και η προτεινόμενη μάρτυράς του (Ελληνίδα καθηγήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Άγκυρα), η λίμνη Βιστωνίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι και τα χρυσόβουλα με τα οποία παρουσίαζε η Μονή την ιδιοκτησία, είναι άκυρα. Ως εκ τούτου, όπως κατέθεσε, θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος τα οικόπεδα, με τα οποία έγινε η ανταλλαγή. Από την πλευρά του μοναστηριού, άλλος καθηγητής πανεπιστημίου, κατέθεσε ότι από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει η γνησιότητα των χρυσόβουλων.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Η Εκκλησία της Ελλάδος που είχε προετοιμαστεί να καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Βατοπεδίου, τελικά – δια του συνηγόρου της – δήλωσε ότι παραιτείται από το δικαίωμα αυτό. Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο χάνει υπόθεση με το Βατοπέδι.
Τη νομιμότητα των ανταλλαγών δέχονται δύο παλαιότερες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (3744/2012 και 4711/2012).
Σύμφωνα με αυτές, κρίθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου για παράνομες ανταλλαγές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να παραιτηθεί από άλλες 25 αγωγές του κατά της Μονής.

efsyn.gr 17 7 2014


21.03.2017 

 

Έπειτα από δυο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας

Όλοι αθώοι για το Βατοπέδι με απόφαση του δικαστηρίου

Βασιλική Κόκκαλη πρωτοθεμα21/03/2017 09:3321/0
 Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το Βατοπέδι, έπεσε η αυλαία της δίκης που διεξαγόταν επί δύο περίπου χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών». Με απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το δικαστήριο αφού έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους αναγνώρισε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο.

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υιοθέτησαν στο σύνολό της, την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα και αποφάνθηκαν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε 
κακουργηματική απιστία  
και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

Όταν δε το δικαστήριο ανακοίνωσε την τελευταία παρεμπίπτουσα απόφασή του για άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοτας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός ανέστη». Μάλιστα κάποιοι από τους παρευρισκίμενους στο ακροατήριο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους.

Σε δήλωσή του ο ηγούμενος Εφραίμ ανέφερε: «Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κατερίνα Πελέκη συζ. Γ. Βουλγαράκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.
Δήλωση Μιχάλη ΔημητρακόπουλουΟ συνήγορος υπεράσπισης του Εφραίμ και του Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες». 
Δηλώσεις συνηγόρων  Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.  »Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.
  »Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».

Δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έκαναν ακόμη οι συνήγοροι Αντώνης Φούσας και Αλέξης Στεφανάκης. Συγκεκριμενα ο κ. Φούσας δήλωσε: «Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους και στέλνει τέσσερα ηχηρά μηνύματα:

1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.
2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης.
3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.
4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπεδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία».


Από την πλευρά του ο κ. Στεφανάκης δήλωσε: «Η  σημερινή ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των  κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν άλλα τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω και την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες! Ως συνήγορος υπεράσπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επί μια 10ετια!».
Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας 
Της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε δόλος.Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδόθηκαν. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.
Ενδεικτικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ....ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι  πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια»;

Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είχε πει: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα.Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται.Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».
Κώστας Καραμανλής: Η σημερινή απόφαση κλείνει μια μεγάλη πληγή
«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι
».
Γιώργος Βουλγαράκης: 
Η υπόθεση του Βατοπεδίου, έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση της δικαιοσύνης. 
Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα.
Σήμερα λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγες προσωπικές σκέψεις.
Από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ.
Δεν υπήρξε παρόμοια περίπτωση τόσο στυγνής πολιτικής απαξίωσης μιας διαδρομής ετών, από αντιπάλους και «φίλους»…
Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος κανιβαλισμό εις βάρος πολιτικού και της οικογένειας του, παρά το ότι γνώριζαν όλοι πάρα πολύ καλά, ότι πίσω από τις κατηγορίες δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά.
Στα οκτώμισι χρόνια αυτά, υπήρξε πλήθος αθωωτικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη, τις ελεγκτικές αρχές , τη Βουλή. Υπήρξαν έγγραφες δηλώσεις συγνώμης από έντυπα, τηλεδικαστές , από «κατήγορους» της γειτονιάς και το καφενείου…
Κακά τα ψέματα… Η «άλλη πλευρά» έπαιξε τότε τα ρέστα της, για να απαξιώσει πρόσωπα και κυβέρνηση.
Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως , υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δε στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια. Αντίθετα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

, δε δίστασε να τους δώσει ως βορά ακόμα και από τα σκαλοπάτια του κόμματος…
Δεν κατάλαβε ποτέ, ότι στο φασιστικό «υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;» η απάντηση είναι ότι υπάρχει, όταν ο καπνός είναι δημιούργημα που υπηρετεί σκοπιμότητες.
Την ημέρα της παραίτησης μου, είχα πει «…όταν ο κουρνιαχτός κατακάτσει, θα μπορέσετε όλοι να δείτε καθαρά. Τότε, δεν θα υπάρχει ούτε ένας, που αγωνίστηκε μαζί μου απ τις εποχές τις νεολαίας και δεν θα είναι περήφανος για τη συμπόρευση αυτή» .
Σήμερα, είναι αυτή ακριβώς η μέρα.
Θέλω μόνο να ζητήσω συγνώμη απ τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για όσα τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο σύζυγος και πατέρας τους, ήταν ένας ενοχλητικά και ανεξέλεγκτα προβεβλημένος πολιτικός που έπρεπε να βγει απ τη μέση…Νέα Δημοκρατία: Δικαίωση για την κυβέρνηση Καραμανλή και το κόμμα
Πρόκειται για δικαίωση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι.

Η απόφαση εκθέτει «όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν.
  Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα
».

Μεϊμαράκης

Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε στο Twitter  το εξής σχόλιο: Η απόφαση της Δικαιοσύνης για το Βατοπέδι αποκαθιστά την τιμή των ανθρώπωνπου αδίκως κατηγορήθηκαν και υπέφεραν. Η αλήθεια νίκησε.
Οικογένεια Πελέκη
«Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία σε βάρος ακέραιων και έντιμων προσώπων της οικογένειάς μας, τα οποία στοχοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, έχοντας σπιλωθεί και απειληθεί με βάναυση ηθική και επαγγελματική εξόντωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Πελέκη, μετά την αθωωτική απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης είναι η απάντηση στα μεθοδευμένα χαλκεία και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την αθλιότητα, η οποία πήρε, επιτέλους, τέλος. Με αυτό το αίσθημα δικαίωσης επιστρέφουμε ως οικογένεια στην κανονικότητα της ζωής που μας στέρησαν τόσο άδικα όλα αυτά τα χρόνια. Οι συκοφάντες και οι αρωγοί τους, ας αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Αν έχουν…» καταλήγει [πηγη ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 22 3 2017]

«Γαλάζιοι» πανηγυρισμοί για το «ιερό σκάνδαλο» του Βατοπεδίου

Η χθεσινή απόφαση αφορά μία δίκη κατά την οποία δεν εξετάστηκε το θέμα των "φυσικών αυτουργών", αφού οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση πολιτικοί είχαν "καλυφθεί" από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη διάλυση της Βουλής
Να μετατρέψουν τη χθεσινή δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι σε “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες της “γαλάζιας” διακυβέρνησης της περιόδου 2004-2009 επιχείρησαν χθες τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και κεντρικά η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ουδόλως αναίρεσε τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης, ενώ δεν “άγγιξε” και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς αυτά είχαν προστατευθεί από την παραγραφή του “νόμου περί ευθύνης υπουργών” έπειτα από την αιφνίδια διάλυση της Βουλής το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Κρίθηκε μόνον ο δόλος των μοναχών

Η οδός Πειραιώς, αλλά και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε μία από τις σπανιότατες δηλώσεις του, μίλησαν για “σκευωρία” και “άθλια κατασκευάσματα”, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση έκρινε μόνο ότι δεν υπήρξε δόλος των μοναχών, ενώ η δίκη στερήθηκε έναν σημαντικό μάρτυρα λόγω θανάτου: την πρώην διευθύντρια Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, που κατά το παρελθόν είχε εκφράσει βαρύτατες καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα. Συν τοις άλλοις η χθεσινή απόφαση αφορά μία δίκη κατά την οποία δεν εξετάστηκε το θέμα των “φυσικών αυτουργών”, αφού οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση πολιτικοί είχαν “καλυφθεί” από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη διάλυση της Βουλής, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών λόγω... παραγραφής.

Προσωπική δήλωση Καραμανλή: “Ανέντιμο εγχείρημα”

Πρώτος αντέδρασε με δήλωσή του ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει μπει στον κόπο να “σπάσει τη σιωπή του” για τις εγκληματικές ευθύνες του όσον αφορά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επί των ημερών του. Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, επισήμανε πως η απόφαση της Δικαιοσύνης “αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου”, αλλά και “μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία”. “Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους” συνέχισε ο κ. Καραμανλής, για να προσθέσει ότι η ετυμηγορία “κλείνει μια μεγάλη πληγή, αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν, αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα”.

Λιτή και απρόσωπη η Ν.Δ.: “Δικαίωση”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η λιτή ανακοίνωση της Ν.Δ. “Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα” τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 2008 αναλάμβανε την ευθύνη "για όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι"

Ακόμη και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, που χθες “πανηγύρισε” για τη δικαστική απόφαση, είχε κάνει το 2008 λόγο για “σκανδαλώδη υπόθεση” και είχε... αναλάβει ο ίδιος κατά κεραίαν την πολιτική ευθύνη. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2008, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής υποστήριζε: «Σήμερα είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήσαμε. Οφείλω να πω και το λέω ευθέως ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του, δεν είχα πλήρη εικόνα όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ και το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανένα άλλον, δικό μου ήταν». «Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα αντανακλαστικά, να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις» είχε συνεχίσει και αμέσως μετά είχε παραδεχθεί τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης επισημαίνοντας με έμφαση: “Αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί”.

Σκάνδαλο έβλεπε, το 2010, και η Ντ. Μπακογιάννη...

Πέραν του Κ. Καραμανλή, τον σκανδαλώδη χαρακτήρα είχε παραδεχθεί και η Ντ. Μπακογιάννη, που χθες μίλησε για “λάσπη”. Ερωτηθείσα το 2010 από τον “Αδέσμευτο Τύπο” αν “ήταν σκάνδαλο το Βατοπέδι”, είχε απαντήσει θετικά, προεξοφλώντας ότι κάποιοι έβγαλαν χρήματα από την υπόθεση, λέγοντας επί λέξει: “Κατά τη γνώμη μου, ήταν (σ.σ.: σκάνδαλο). Όχι αναφορικά με την πολιτική απόφαση της Ν.Δ. να κάνει τις ανταλλαγές, αυτή κρίνεται αν ήταν σωστή ή λάθος. Από αυτές τις ανταλλαγές όμως κάποιοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα»... [πγηγ ΑΥΓΗ]

Επίθεση Γ. Παπανδρέου σε Κ. Καραμανλή με αφορμή την απόφαση για το Βατοπέδι


Από το γραφείο Τύπου του Κινήματος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του κόμματος του πρώη πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με την [σσ ΑΘΩΩΤΙΚΗ] απόφαση για το Βατοπέδι και την δήλωση
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή:
«Κι όμως αυτή τη φορά ο κ. Καραμανλής βιάστηκε να μιλήσει.
Οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, ο πρώην Πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε σήμερα ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπεδίου. Από την οποία μάλλον κατάλαβε ότι δικαιώθηκε...
Να επισημάνουμε στον κ. Καραμανλή ότι οι «παραπλανηθέντες Υπουργοί» του, με τη σημερινή δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται «παραπλανημένοι», αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι - υπάλληλοι «εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές» (της δικής του δηλαδή Κυβέρνησης).
Επίσης, ότι η έκταση που μεθόδευε με άκρα επιμέλεια το κυβερνητικό του επιτελείο να παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου για να ανταλλαγεί κατόπιν με πολυτελή δημόσια ακίνητα, αναγνωρίζεται με την σημερινή απόφαση ότι είναι «δημόσια». Ότι δηλαδή με τις κυβερνητικές του μεθοδεύσεις αντηλλάγησαν δημόσια ακίνητα που χαρίστηκαν, με δημόσια ακίνητα.
Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν και για όλους τους συμπανηγυρίζοντες, που σπεύδουν να μιλήσουν για φούσκα και δήθεν σκάνδαλο.
Είναι θλιβερό για τους Έλληνες και τη χώρα, ότι κ. Καραμανλής, αν και πρώην πρωθυπουργός, μίλησε σήμερα ως άρχοντας της συγκάλυψης και του σκότους, μόνο και μόνο για να ρίξει εκ νέου σκιά στις δικές του ανομίες.
Αυτά ως αρχή»


Παπαγγελόπουλος: Ντόπια και ξένα συμφέροντα εναντίον Τσίπρα και Καραμανλή


«Τους λαοπρόβλητους ηγέτες τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να τα εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε στην «Ελευθερία του Τύπου» ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για την [σσ ΑΘΩΩΤΙΚΗ] υπόθεση του Βατοπαιδίου.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος καταλήγει στη δήλωσή του πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Καραμανλής επειδή δεν είναι παιδιά του εργαστηριακού σωλήνα της διαπλοκής είναι απρόσβλητοι στους ιούς της.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

«Μέχρι τώρα δεν έχω σχολιάσει ποτέ δικαστική απόφαση ή ενέργεια ακόμα και αν διαφωνώ. Επίσης έχω αποφύγει ομολογώ με μεγάλη προσπάθεια να αναφερθώ στον Κώστα Καραμανλή. Σήμερα όμως θα κάνω μια εξαίρεση και θα μιλήσω όχι ως υπουργός ή πολιτικός αλλά ως απλός πολίτης. Έχω πει πολλές φορές ότι τους λαοπρόβλητους ηγέτες τους τα ντόπια και ξένα συμφέροντα οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Δυστυχώς όλοι αυτοί δέσμιοι της υλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων και της τεχνοκρατικής αντίληψης υστερούν σε πνευματικότητα και αγνοούν την Ιστορία και τα διδάγματά της. Τα δημόσια πρόσωπα όσο περισσότερο τα αδικείς τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται. ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Καραμανλής επειδή δεν είναι παιδιά του εργαστηριακού σωλήνα της διαπλοκής είναι απρόσβλητοι στους ιούς της» αναφέρει ο υπουργός.
Και προσθέτει: «Θέλω να προσθέσω ότι οι εκπρόσωποι της διαπλοκής, με σύμμαχό τους το βαθύ κράτος που υπάρχει σε όλες τις δομές της κρατικής εξουσίας, χρησιμοποίησε και προσπαθεί και τώρα να χρησιμοποιήσει τη Δικαιοσύνη για τους άνομους σκοπούς της. Χαλκεύτηκαν κατηγορίες, σχηματίστηκαν δικογραφίες, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, εκτελώντας συμβόλαια πολιτικά και επιχειρηματικά. Αυτά έχουν τελειώσει πια. Κάποιοι που μέχρι πρότινος αλώνιζαν στον χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν τους ανήκει. Η Δικαιοσύνη αντλεί την εξουσία της από τον λαό και την ασκεί στο όνομά του. Έχω πάρα πολλούς λόγους που θα ήθελα σήμερα να είναι στη ζωή ο αείμνηστος Γιάννης Αγγέλου. Ένας από αυτούς είναι ότι μου λείπει πολύ. Σήμερα προστέθηκε άλλος ένας. Θα ήθελα να βλέπω, καγχάζοντας, να συνωστίζονται στο γραφείο του όλα αυτά τα ανθρωπάκια και να εκλιπαρούν για την εύνοιά του, όπως παλιά. Όλους αυτούς που τον εγκατέλειψαν, τον πρόδωσαν και πρωταγωνίστησαν στη «δολοφονική» επίθεση εναντίον του, με απώτερο σκοπό να πλήξουν τον Κώστα Καραμανλή. Μερικοί από αυτούς τους δήθεν νεοδημοκράτες σχεδίασαν και την επίθεση εις βάρος μου, με παρακρατικές μεθόδους. Είμαι βέβαιος ότι θα το επαναλάβουν. Θα χάσουν και τον δεύτερο γύρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καραμανλής 2008 "για όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπαίδι" .......

 https://www.youtube.com/watch?v=jaTi_JbzJ-o

δίκη της εφέτου Ψάλτη

21 Δεκεμβρίου 2010

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης εξετάζονται από χθες στην πρώτη κατ΄ έφεση ποινική δίκη της υπόθεσης Βατοπαιδίου που έχει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον καθηγούμενο Εφραίμ το μοναχό Αρσένιο και την εφέτη Μαρία Ψάλτη για καθυστέρησης έκδοσης δικαστικής απόφασης, διαρροή πρακτικών ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή κι άλλα αδικήματα. Η δίκη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα οπωσδήποτε γιατί τρέχουν ζητήματα παραγραφής ανέφερε η πρόεδρος του 5μελούς Εφετείου Θράκης Σοφία Καρυστηναίου η οποία και είπε ότι «αν χρειαστεί θα συνεχιστεί και τα Χριστούγεννα» τονίζοντας με εμφατικότητα ότι οι χρόνοι τρέχουν και δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο άλλων καθυστερήσεων. Η φετινή πάντως δίκη γίνεται σ΄ένα κλίμα όχι μεγάλης φόρτισης, δίχως πολιτική εκπροσώπηση, δεν ήλθε να καταθέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Πεταλωτής, ενώ πολλές ερωτήσεις και αναφορές γίνονται με αφορμή τα πρακτικά της εξεταστικής της Βουλής κυρίως στους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, Ξάνθης Θανάση Ξινίδη, αδελφό του υφυπουργού που έφεραν νέα στοιχεία και δεν διευκρινίζουν το ύψος της ζημιάς τελικά του ίδιου του δημοσίου.
Εξονυχιστική ήταν η κατάθεση των δύο δικαστών που είχαν αναλάβει την επίμαχη αναγνωριστική αγωγή της μονής για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της, της Γεωργίας Σακάλογλου και του Μιλτιάδη Γιοβανόπουλου που θεωρούνται μάρτυρες κλειδί, ο νομικός σύμβουλος του δημοσίου Γ. Χειμώνας που σε καταιγιστικές ερωτήσεις ανέφερε ότι εξ αιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης πήρε διαφορετική πορεία η υπόθεση. [Είπε πως] Σήμερα μπορούμε να κρίνουμε ότι ζημιώθηκε το δημόσιο με τα ακίνητα εφ όσον δεν είχε κυριότητα η μονή και αντηλλάγησαν ακίνητα του δημοσίου ενώ όταν ρωτήθηκε για το ύψος της ζημιάς δεν μπόρεσε να το προσδιορίσει. «Ήταν μια δύσκολη εμπράγματη υπόθεση που ανάγεται στο βυζάντιο, στην οθωμανική περίοδο και στις μέρες μας. Αν έβγαινε η απόφαση και πάλι δεν θα μπορούσα να ξέρω την έκβαση της υπόθεσης ενώ είπε ότι και ο ίδιος θα ήταν σε δίλημμα αν έκανε αυτό που του υπέδειξε να κάνει η κεντρική υπηρεσία δηλαδή τον συμβιβασμό με την παραίτηση της υπόθεσης. Για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση ότι στα 26χρόνια που ασκεί την δικηγορία ως πληρεξούσιος δεν του έχει συμβεί να κάνει δήλωση ματαιώσεως της διαδικασίας σε μια υπόθεση αφού πάντα το δημόσιο εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα. Στην ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας «γιατί δεν τους είπατε εδώ πάμε να κερδίσουμε γιατί παραιτείστε» ανέφερε: «Το χειριζόταν η προϊστάμενή μου αρχή».

Ο γέροντας Εφραίμ και ο μοναχός του πάτερ Νήφων, γνωστότατος για το κοινωνικό έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια στην Θράκη από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Επίσης χθες πρώτη μέρα εξετάστηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης όπως δικαστής Παρέσα Τσαντικίδου που μίλησε για το ήθος της κατηγορουμένης κ. Ψάλτη λέγοντας ότι ήταν αργή αλλά ουσιαστική και αμερόληπτη σε ότι καταπιανόταν.
Από τους μοναχούς εξετάστηκε ο υπεύθυνος του μετοχίου στο Πόρτο Λάγος και την Βιστωνίδα πατήρ Νήφων που μίλησε για το κοινωνικό έργο της μονής και τον γέροντα Εφραίμ, ο μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο ηγούμενος της μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίος, το τραπεζικό στέλεχος Γ. Αντωνιδάκης μάρτυρας υπεράσπισης της Ψάλτη, ενώ αύριο συνεχίζεται ο μακρύς κατάλογος της εξέτασης των μαρτύρων. Η πεμπτουσία της υπόθεσης όπως τονιζόταν από την υπεράσπιση είναι ότι όλη η Θράκη γνώριζε την διαρροή του σκεπτικού της απόφασης, ότι επιτροπή αγώνα έστελνε υπομνήματα, ότι ο μητροπολίτης Ξάνθης με επιστολή του συνιστούσε προσοχή στην εκδίκαση της υπόθεσης και όλες οι πλευρές είχαν ένα δικό τους λόγο να ανησυχούν και να επικοινωνούν με την συγκεκριμένη δικαστή.
ΕΞΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΤΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
Στην υπόθεση εμπλέκονται έξι συνήγοροι υπεράσπισης που θέτουν δεκάδες ερωτήματα κάνοντας παράλληλα με την εξονυχιστική διαδικασία της έδρας διασαφηνιστικές ερωτήσεις, ενώ από τα νεοεισερχόμενα πρόσωπα είναι ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Λάμπρος Μαργαρίτης, ενώ από την πρωτόδικη δίκη παραμένουν ο καθηγητής του Δημοκριτείου Αλέξης Κωστάρας, ο Μάκης Καυκόπουλος, Δημήτρης Μιχαλόλιας, Στέργιος Γιαλάογλου και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους γέροντας Ελισσαίος.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Τρεις μάρτυρες θα εξεταστούν αύριο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» ο Νίκος Παπαδόπουλος, του συνεταιρισμού ψαράδων, ο ηγούμενος μονής Φιλοθέου κ. Νικόδημος και η εφέτης κ. Αγγελάκου, θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Αθανάσιου Ακριτίδη και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Υπάρχει δηλαδή ακόμη όγκος δουλειάς που όμως όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα περατωθεί τις επόμενες μέρες.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρωτόδικη ποινή είχε επιβληθεί στις 10-10-2009 και ήταν ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στους τρεις κατηγορούμενος, την δικαστή και τους μοναχούς.
Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=63252

14 σε δίκη για το Βατοπέδι

Απαλλαγή για τον Γιάννη Αγγέλου
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 14 άτομα, για το σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου. Το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ. αρ. 2002/13 βούλευμά του, απαλάσσει τον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου.
Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχ
είου
Οι κατηγορούμενοι που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι οι: Αρχιμαδρίτης Εφραίμ, Μοναχός Αρτέμιος, η Αικατερίνη Πελέκη -σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη- ο Διονύσης Πελέκης, Δημήτηρης Πελέκης, Ιωάννης Διονυσόπουλος, Στέφανος Δέτσης, Χριστόδουλος Μπότσιος, Γρηγόρης Κρόμπας, Πέτρος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Γκράτσιος, Γιώργος Μητρόπουλος, Σταματούλα Μαντέλη και Κωνσταντίνος Σκιαδάς.
Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας, σε κακουργηματική απιστί
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

α και σε ψευδείς βεβαιώσεις, για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστονίδας και άλλων παραλίμνιων εκτάσεων, με άλλες εκτάσεις του δημοσίου.
Σύμωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι ενέργειές τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.
 Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7.10.13


Βρύζας - Το ζεμπέκικο της παραγραφής (2009)>>>>>>>>>>>>>>ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Ημερομηνία: 19/5/2009 - Σελίδα: 8
Τίτλος: Ποινικές διώξεις για το Βατοπέδι

Με τις όποιες ποινικές ευθύνες υπουργών παραγεγραμμένες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της συνόδου της Βουλής και τις υπόνοιες να... αιωρούνται πάνω από κυβέρνηση ότι έληξε τις εργασίες της συνόδου για να μη φάει ένα ακόμη «χαστούκι» από την ανακρίτρια για το Βατοπέδι ασκήθηκαν χτες οι πρώτες διώξεις για την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών.

Τριάντα από τα 63 εμπλεκόμενα πρόσωπα αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Εφετών για έξι κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.

Οι διώξεις στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, αλλά θα προσωποποιηθούν από την εφέτη ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, η οποία πήρε στα χέρια της την πολύκροτη δικογραφία και αναμένεται να αρχίσει να μελετά, χωρίς να τη δεσμεύει κανείς -εάν εντοπίσει και η ίδια τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών- να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. ... {εδώ γελάμε ...}

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι 30 από τους εμπλεκόμενους είναι:
απιστία σε βάρος του Δημοσίου και ηθική αυτουργία σε αυτήν,

απάτη και ηθική αυτουργία στην απάτη,

ψευδής βεβαίωση

κ α ι
ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Μεταξύ των εμπλεκομένων που θα κληθούν σε απολογία θα είναι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι φέρονται να μεθόδευσαν τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων, που σύμφωνα με δικαστική απόφαση δεν ανήκαν στη μονή, με περιοχές - φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου.
Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και απάτη, καθώς και αυτήν της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (σ.σ. καθώς δε φαίνεται ότι έδωσαν πειστικές εξηγήσεις για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τις off shore εταιρίες που ίδρυσαν).

Η Αικ. Πελέκη - Βουλγαράκη

Σε απολογία θα κληθούν επίσης η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της Διονύσιος ,και ο αδελφός της, Δημήτρης, που παραστάθηκαν στη σύνταξη των συμβολαίων για λογαριασμό της μονής. Η κ. Πελέκη είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και για άμεση συνέργεια σε απιστία. Ηταν η συμβολαιογράφος που έκανε τα συμβόλαια σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικών χώρων.

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου θα περάσουν ακόμη ως κατηγορούμενοι, μέλη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, ορκωτοί εκτιμητές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Είχαν παραπλανηθεί!

Η δικογραφία του Βατοπεδίου σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη ότι οι υπουργοί που αποφάσισαν τις ιερές ανταλλαγές, είχαν... παραπλανηθεί από όργανα του κράτους.

Οι εισαγγελείς που πρωτοανέλαβαν την έρευνα διατύπωσαν διαφορετική άποψη από τον κ. Σανιδά και του ζήτησαν να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Οταν εκείνος το αρνήθηκε, δήλωσαν παραίτηση και στη θέση τους ορίστηκαν δύο νέοι εισαγγελείς, οι οποίοι, όμως, κατέληξαν και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα: Οτι δηλαδή υπήρχαν ευθύνες υπουργών, οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν από τη Βουλή. Και πάλι, όμως, συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος γύρισε τη δικογραφία πίσω στο Εφετείο, υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η κίνηση του κ. Σανιδά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία μίλησε για κουκούλωμα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή, παραγράφοντας έτσι οποιαδήποτε ποινική ευθύνη εμπλεκόμενου υπουργού... {Χωρίς γνώση της δικογραφίας είναι βέβαια ριψοκίνδυνη κάθε πρόβλεψη ... ωστόσο κάτι μου λέει ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τύχουν καταδίκης π.χ. ο Εφραίμ ή η κα Πελτάκη κλπ ... ποιός πάει ΣΤΟΙΧΗΜΑ;

........ απο την ανάρτησή μας της 27/2/09 4:03 π.μ. αντιγράφω .


¨ΕΤΣΙ σύμφωνα με το έγκριτη τοπική εφημερίδα ....(αντιγράφω)...
Κενές περιεχομένου αποδεικνύονται οι αποφάσεις που με στόμφο ανακοίνωνε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Οκτώβριο για την ακύρωση όλων των ανταλλαγών του Δημοσίου με τη μονή Βατοπεδίου και κατ' επέκταση των συμβολαίων με τα οποία πούλησε η μονή «φιλέτα» τεράστιας οικονομικής αξίας που της παραχωρήθηκαν σε αντάλλαγμα για το... νερό της Βιστονίδας.Πέντε μήνες μετά, οι κατασκευαστικές εταιρίες που τα αγόρασαν κινούν κανονικά τις διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, έχοντας μάλιστα «πράσινο φως» κι από υπηρεσίες του Δημοσίου!Αδειες στα οικόπεδα της Ραιδεστού «Με την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων του 1999, του 2002 και του 2003 επηρεάζεται πλέον το κύρος των συμβολαίων ανταλλαγής», είχε πει στις αρχές του Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα προς όσους έχουν τέτοια συμβόλαια», ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωνε ότι «καθίστανται άκυρες όλες οι ανταλλαγές και οι μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποίησε η μονή προς τρίτους». Παρ' όλα αυτά, τους εργολάβους που πήραν τα οικόπεδα από το Βατοπέδι δεν τους έχουν αγγίξει ούτε οι ανακοινώσεις ούτε τα... μηνύματα της κυβέρνησης. Δεδομένης της ασάφειας και των κενών στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης, διεκδικούν την ανέγερση κατοικιών στα “αμαρτωλά” ακίνητα και ειδικά στην περίπτωση των 15 οικοπέδων στη Νέα Ραιδεστό (το δέκατο έκτο έχει ήδη χτιστεί) αξιοποιούν όλα τα νόμιμα κατά τ' άλλα μέσα που διαθέτουν, για να εξασφαλίσουν τις οικοδομικές άδειες. Ο δε δήμος Θέρμης, στα όρια του οποίου βρίσκονται τα 15 οικόπεδα, βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση, καθώς από τη μια έχει να αντιμετωπίσει τα πιεστικά αιτήματα των εργολάβων κι από την άλλη υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που του συστήνουν εγγράφως να τηρήσει τις διαδικασίες που υπήρχαν πριν από τις νεότερες υπουργικές ανακοινώσεις και αποφάσεις.Ζητούν υψομετρικάΗ πρώτη κρούση που δέχτηκε αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου για να δώσει τα υψομετρικά σημειώματα που είναι απαραίτητα, ώστε να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, ήταν από την «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων ΑΕ» το 2007 για τρία οικόπεδα. Τότε ο δήμαρχος, Θ. Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα διακινδυνεύοντας να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Η «Ανθεμιάς» επανήλθε δριμύτερη στις 4 Ιουλίου του 2008, ενώ η υπόθεση του Βατοπεδίου μονοπωλούσε σε καθημερινή βάση την επικαιρότητα, ζητώντας αυτήν τη φορά υψόμετρα για 12 από τα 15 οικόπεδα στη Ν. Ραιδεστό. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο δήμος μέσω της διεύθυνσης τεχνικών του υπηρεσιών στις 16 Οκτωβρίου και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης μια μέρα μετά, απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας οδηγίες. Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου περί ακύρωσης των «αμαρτωλών» συμβολαίων. Στο μεταξύ, έφτασε στο δήμο αίτημα για τη χορήγηση υψομέτρων και για υπόλοιπα τρία από τα 15 ακίνητα στη Ραιδεστό. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ανήκουν στην ιδιοκτησία της εταιρίας «Θ. και Α. και Α. ΔΟΥΡΟΣ Ο.Ε.». Ωστόσο το ΥΠΕΘΟ καθυστερούσε να απαντήσει και ο δήμος Θέρμης στις 4 Νοεμβρίου έστειλε και νέο έγγραφο.«Δώστε ό,τι ζητούν» Η απάντηση έφτασε στο δήμο στις 7 Ιανουαρίου του 2009, όχι όμως από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, αλλά από τη διεύθυνση ΟΚΚ της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.«Σας γνωρίζουμε ότι η έκδοση των οικοδομικών αδειών γίνεται σύμφωνα με το από 8-7-93 ΠΔ περί τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις αρμόδιες τοπικές πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν και την ευθύνη ελέγχου των προϋποθέσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγησή τους», ήταν η απάντηση. Δηλαδή αντί ν' απαντήσει το καθ' ύλην υπεύθυνο υπουργείο Οικονομικών, μια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, κάλεσε το δήμο Θέρμης να εφαρμόσει όσα ίσχυαν πριν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και πριν τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Επιπλέον πριν από 15 μέρες, στις 4 Φεβρουαρίου, η εταιρία «ΔΟΥΡΟΣ Ο.Ε.» με νέο έγγραφό της ζητά από το δήμο να της χορηγήσει τα υψομετρικά σημειώματα, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς για περαιτέρω ενέργειές της σε βάρος της δημοτικής αρχής, αφού, όπως επισημαίνει, υφίσταται «σοβαρότατη οικονομική ζημία» από τη μη έκδοση των οικοδομικών αδειών για τα τρία οικόπεδα που της ανήκουν.«Δε χορηγούμε υψόμετρα» Εχοντας όλα αυτά ως δεδομένα, το δημοτικό συμβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την επιλογή του δημάρχου να μη δίνει βεβαιώσεις υψομέτρων για τα επίμαχα 15 οικόπεδα στη Ν. Ραιδεστό.Οσο για τις υπόλοιπες κινήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος, που ξαφνικά έχει βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο» προσπαθώντας να βρει την άκρη στο «κουβάρι» του Βατοπεδίου, τονίζει ότι θα εφαρμόσει και το δεύτερο σκέλος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που είναι η αποστολή νέας επιστολής στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας με κοινοποίηση και στο γραφείο του πρωθυπουργού, ζητώντας οδηγίες ξανά από τον αρμόδιο υπουργό.


===========================
ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΑΙ ...

ΣΗΜ. της 8.5.'09 :
Ο κ. Πρωθυπουργός κήρυξε χτες "αιφνιδιαστικά" τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής , πράγμα που σημαίνει ότι
Ο ΓΕΓΟΝΕ (καλώς) ΓΕΓΟΝΕ
ή αλλιώς ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ
ή αλλιώς ΑΦΕΣΙΣ ΑΜΑΡΤΙΩΝ
ή αλλιώς ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙΣ ... κλπ..κλπ...

Κροκοδείλεια δάκρυα η αντιπολίτευση ...

ή αλλιώς
ΦΑΕ, ΠΙΕ, ΚΑΙ ΕΦΡΑΙΜσου....

Για το ίδιο θέμα έχουμε ξαναγράψει (βλ.) και παλιότερα ... Σήμερα αντιγράφουμε αυτούσιο σχετικό δημοσίευμα από την

εφημ. ''ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ'' με Ημερομηνία: 19/5/2009 - Σελίδα: 9

Τίτλος: «Παγωμένα» τα ακίνητα του Βατοπεδίου

Κολλημένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι το θέμα της επιστροφής στο Δημόσιο των ακινήτων που είχαν δοθεί στην ιερά μονή Βατοπεδίου, παρά τον τεράστιο σάλο που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.

Εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εμποδιστεί έστω και προσωρινά η ανοικοδόμηση των εν λόγω ακινήτων και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να τους δοθούν και να τα αξιοποιήσουν για κοινωφελείς σκοπούς. Ολες οι υποθέσεις, ωστόσο, βρίσκονται ακόμα... στον αέρα.

Οσο περνάει ο καιρός και παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα, αυξάνονται οι φόβοι ότι και τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμα οικοδομηθεί από τους αγοραστές ιδιώτες θα έχουν τελικά την τύχη αυτών, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έχουν χαθεί οριστικά για το ελληνικό Δημόσιο, αφού σήμερα στη θέση των οικοπέδων βρίσκονται νεόκτιστες οικοδομές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν δήμαρχοι στον «Α», συχνά δέχονται πιέσεις από αγοραστές των ακινήτων, ώστε να καθοριστεί υψόμετρο και να χτίσουν. Με βάση, όμως, την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορούν να τους αρνούνται για πάντα. Σε δύσκολη θέση είναι βέβαια και οι αγοραστές των ακινήτων, αφού δαπάνησαν χρήματα για να τα αποκτήσουν και τώρα από τη μια πλευρά δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και από την άλλη δεν ξέρουν αν θα ικανοποιηθούν χρηματικά σε περίπτωση που τα χάσουν.

Μίκρα
Ραντεβού με τη νέα διοίκηση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου είχε πρόσφατα ο δήμαρχος Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, προκειμένου να υλοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ των δύο πλευρών (ΚΕΔ και δήμου) και να δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση 22 οικόπεδα και ένα αγροτεμάχιο 629 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο, τα οποία είχαν μεταβιβαστεί στο μοναστήρι. «Αυτά τα οικόπεδα δεν έχουν χτιστεί και θα επιδιώξουμε να υλοποιηθεί άμεσα το μνημόνιο συνεργασίας. Η μονή λέει ότι τα επιστρέφει στο Δημόσιο, οι πολίτες ζητάνε τα χρήματά τους και όλοι αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα», είπε ο κ. Γκουστίλης. Πρέπει να σημειωθεί ότι 25 οικόπεδα, που σχετίζονται με την ίδια υπόθεση, έχουν χαθεί οριστικά για το δήμο Μίκρας, αφού έχουν βγει οικοδομικές άδειες και πολλά έχουν χτιστεί.

Θερμαϊκός

Την αλλαγή χρήσης των πέντε οικοπέδων που πουλήθηκαν από το μοναστήρι σε ιδιώτες, προκειμένου να μπλοκάρει τις διαδικασίες ανοικοδόμησής τους, ζήτησε ο δήμος Θερμαϊκού. Παράλληλα, ζητά την παραχώρηση των εν λόγω ακινήτων στο δήμο, προκειμένου να τα αξιοποιήσει και να καλύψει ανάγκες της περιοχής. «Τώρα περιμένουμε την εξέλιξη της διαδικασίας με την αλλαγή χρήσης από την πολεοδομία, αλλά αν πάρουν άδεια οι πολίτες, θελήσουν να προχωρήσουν στην ανέγερση οικοδομών και ζητήσουν υψόμετρο, δεν μπορώ να μην τους δώσω», είπε στον «Α» ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής.

Θέρμη
Πεισματικά αρνείται να καθορίσει υψόμετρο στους αγοραστές 15 οικοπέδων από το μοναστήρι το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου είναι εκτεθειμένη απέναντι στο νόμο. Παράλληλα, έχει κατατεθεί και αγωγή σε βάρος του μοναστηριού, επειδή από τις ενέργειές του ζημιώθηκαν ακτήμονες της περιοχής και αναμένεται η εκδίκασή της. Οπως είπε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, προς το παρόν δεν έχει ακυρωθεί κανένα συμβόλαιο μεταβίβασης των ακινήτων από το μοναστήρι στους ιδιώτες. Υπάρχει ακόμα ένα οικόπεδο, που είχε δοθεί στο μοναστήρι, όμως αυτό θεωρείται χαμένο για το δήμο Θέρμης, αφού έχει ήδη οικοδομηθεί.

Ωραιόκαστρο
Εχει γίνει με απόφαση της πολεοδομίας και έπειτα από ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης η ανάκληση της οικοδομικής άδειας για τρία οικόπεδα στο δήμο Ωραιοκάστρου. Τώρα, σύμφωνα με το δήμαρχο, Νίκο Μπάτο, αναμένεται η έκβαση και του ποινικού σκέλους της υπόθεσης Βατοπεδίου, ώστε να γίνει η ακύρωση των συμβολαίων παραχώρησης των ακινήτων και τα τελευταία να επιστραφούν στην ΚΕΔ. «Από την πλευρά μας, έχουμε κάνει και τροποποίηση της ρυμοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι τα οικόπεδα δε θα μπορέσουν να χτιστούν ποτέ από τη γνωστή εταιρία που τα αγόρασε. Αίτημά μας είναι να έρθουν τα ακίνητα στην κυριότητα του δήμου, για να τα αξιοποιήσει», τόνισε ο κ. Μπάτος.

Καλαμαριά
Καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή οικοπέδου περίπου δέκα στρεμμάτων στην κυριότητά του, το οποίο βρίσκεται στις παλαιές καπναποθήκες της Καλαμαριάς και είχε δοθεί στο μοναστήρι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Χρήστο Σαρηγιάννη. «Δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από το υπουργείο στις ενέργειες του δήμου για το ζήτημα και το ακίνητο εξακολουθεί να είναι γραμμένο στο υποθηκοφυλακείο στη μονή Βατοπεδίου. Εμείς συνεχίζουμε να το ζητάμε, ώστε να έρθει στην κατοχή μας και να το αξιοποιήσουμε για κοινωφελείς σκοπούς», είπε στον «Α» ο κ. Σαρηγιάννης.

ΜΑ ΠΟΣΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ... Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ;;;

Ο ίδιος άνθρωπος στην εταιρεία και στη Μονή!
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΛ. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΙΔΡΥΘΕΙ!

πηγή , εφημ ΠΑΡΟΝΜια πολύ περίεργη ιστορία, που δείχνει πως κάθε χιλιοστό των ακινήτων του Δημοσίου που δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου κρύβει κι ένα… σκάνδαλο, έρχεται να αποκαλύψει η μεταβίβαση 65 οικοπέδων των περιοχών Καρδίας, Ραιδεστού και Πανοράματος Θεσσαλονίκης από τη Μονή σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία.

Στο συμβόλαιο 22006/15/ 2/07 της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Δήμητρας Τσατσαρέλη-Θεοδώρου αναφέρεται ότι η Μονή πούλησε 65 οικόπεδα εντός σχεδίου, άρτια και οικοδομήσιμα, στην εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, η οποία πρόσφερε το μεγαλύτερο τίμημα που ικανοποιούσε τη Μονή.

Τα… περίεργα της υπόθεσης αρχίζουν από το γεγονός ότι η Μονή, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις στον Τύπο, διενήργησε την πρώτη δημοπρασία για τα ακίνητα στις 13/11/06, στο γραφείο του δικηγόρου Αλέξανδρου Χατζηαλεξάνδρου. Η δημοπρασία απέβη άγονη και η Μονή αποφάσισε να γίνει η εκποίηση άνευ δημοπρασίας.

Στις 27/11/2006 ιδρύεται η εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ. Όταν ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και η Μονή αποφάσισε να εκποιήσει από μόνη της τα ακίνητα, η εταιρεία αυτή υπέβαλε στις 21/11/06 (δηλαδή 10 ημέρες πριν ιδρυθεί) προσφορά ύψους 16.700. 000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει τα ακίνητα.

Η προσφορά κρίθηκε ικανοποιητική και τα ακίνητα της παραχωρήθηκαν με βάση το συμβόλαιο που προαναφέραμε.

Λεπτομέρειες:

Ο δικηγόρος Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, στο γραφείο του οποίου έγινε ο πρώτος διαγωνισμός (ο άγονος), είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ.

• Ο ίδιος δικηγόρος υπογράφει το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας ως δικηγόρος της Μονής.


• Δεδομένου ότι η εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ιδρύθηκε στις 27/11/06, πώς υπέβαλε στις 21/11/06 προσφορά 16.700.000 ευρώ για το ακίνητο, αφού τότε… δεν υπήρχε; Ποιος υπέβαλε την προσφορά και ως τι, αφού δεν είχε ιδρυθεί η εταιρεία;

Και κάτι ακόμα:

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε δάνειο ύψους 16.700.000 ευρώ σε μια εταιρεία που μόλις είχε ιδρυθεί; Που δεν είχε κανέναν ισολογισμό, κανένα ισοζύγιο, κανένα Ε3 και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 2 εκατ. ευρώ;

Εδώ για να δώσουν ένα κεφάλαιο κίνησης όλες οι τράπεζες ζητάνε τρεις ισολογισμούς, εκκαθαριστικά κι ένα πλήθος άλλων δικαιολογητικών. Στη συγκεκριμένη νεόκοπη εταιρεία πώς έδωσαν δάνειο κοντά 17 εκατ. ευρώ; Μήπως πήραν από κάπου εντολή;

Κι ένα τελευταίο: Αυτός ο πολυπράγμων κ. Χατζηαλεξάνδρου έχει καμιά σχέση μ' έναν Αλέξανδρο Χατζηαλεξάνδρου που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για αγοραπωλησίες βρεφών; [πρβλ. http://www.hri.org/news/greek/kosmos/1997/97-06-06.kosmos.html]Στα ιχνη κυκλωματος εμποριας βρεφων, με εδρα τη Θεσσαλονικη και η δραστηριοτητα του ξεπερνα τα ελληνικα συνορα, βρισκεται η Ασφαλεια μετα τη συλληψη τριων τσιγγανων και του δικηγορου Αλεξανδρου Χατζηαλεξανδρου, στο γραφειο και το σπιτι του οποιου στη Θεσσαλονικη, κατασχεθηκαν 273 φακελλοι και δυο δισκετες, που αφορουν υποθεσεις υιοθεσιων. Οι περισσοτερες απο τις υιοθεσιες αυτες, που αναφερονται στους φακελλους, εχουν ηδη γινει, ενω ενας μεγαλος αριθμος επροκειτο να γινει συντομα. Τα βρεφη ειναι τσιγγανακια απο την Ελλαδα, ενω αλλα προερχονται απο χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης, την Αλβανια, τη Βουλγαρια και τη Ρουμανια. Τα βρεφη διοχετευονταν σε οικογενειες απο την Ελλαδα, τη Γερμανια, τις Ηνωμενες Πολιτειες και τη Σουηδια. Τοσο ο δικηγορος, οσο και οι τρεις τσιγγανοι οδηγηθηκαν σημερα στον 23-ο ανακριτη να απολογηθουν, μετα τη διωξη σε βαθμο κακουργηματος, που ασκησε εναντιον τους ο εισαγγελεας. Μετα την απολογια της κριθηκε προφυλακιστεα η Παρασκευη Λατιφη, μητερα του βρεφους, ο δικηγορος Αλεξανδρος Χατζηαλεξανδρου αφεθηκε ελευθερος με χρηματικη εγγυηση ενος εκατ. δρχ. ενω το ζευγαρι Δημητρης και Ειρηνη Λατιφη ζητησαν προθεσμια και θ'απολογηθουν τη Δευτερα.]

 ..................

..............................................................................

ΜΕ ΜΙΑ ΛΙΤΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο Δ.Σ.Θ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΟΘΕΤΗΣΕΩΣ ΔΥΟ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΟΝΟ ΩΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ.
ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ (Η ΕΣΤΩ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗΣ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΣ. ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ.
ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ.

ΤΑ ''ΒΑΤΟΠΕΔΙΑ'' ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΩΩΣΕΙΣ ''ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ)'' ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ.
ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΘΩΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΥΦΛΕΣ, ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ, ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ...

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.Θ.

Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε ναούς αποτελεί εγκληματική πράξη χωρίς καμιά δικαιολογητική βάση και γι' αυτό προκαλεί τον αποτροπιασμό των πολιτών. Σε μια περίπτωση (Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου), όταν ο εκρηκτικός αυτός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα 200 παιδιών.

Με τις ενέργειες αυτές πλήττεται το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής έκφρασης των πολιτών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ακολουθεί τώρα η σχετικη είδηση, όπως κατεγράφη από την εφημ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

Γκαζάκια νέας γενιάς σε εκκλησίες
Για πρώτη φορά χτύπησαν με ωρολογιακό μηχανισμό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 10 Απριλίου 2009


Με «αναβαθμισμένους» εμπρηστικούς μηχανισμούς στους οποίους εκτός από γκαζάκια είχαν προσαρμοσθεί ρολόγια, χτύπησε χθες, σχεδόν ταυτόχρονα σε τέσσερις εκκλησίες, στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς- Κομάντο Φράξια Μηδενιστών. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε με προκήρυξη που αναρτήθηκε στο Ιndymedia και η επιλογή των ναών ως στόχων έγινε, όπως αναφέρεται, διότι τα μέλη της οργάνωσης θεωρούν ότι «η θρησκεία αποτελεί έναν εξουσιαστικό μηχανισμό με ιδιαίτερα ύπουλο ρόλο στην καθυπόταξη των ανθρώπων». Η Αστυνομία μιλά για «επίδειξη δύναμης από αναβαθμισμένη ομάδα εμπρηστών», ωστόσο έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιλογή να μπουν στο στόχαστρο εκκλησίες. Οι δράστες τοποθέτησαν τους μηχανισμούς στη Μητρόπολη της Αθήνας, τον ναό της Αγίας Τριάδας του Πειραιά, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται σε εμπρηστικές ενέργειες τέτοιου είδους μηχανισμοί. Τα μέλη της οργάνωσης φρόντισαν να ενισχύσουν τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς- γκαζάκια με μπιτόνι βενζίνης- με συνδεσμολογία ρολογιού. Με αυτόν τον τρόπο μετέτρεψαν τους «κλασικούς» εμπρηστικούς μηχανισμούς σε ωρολογιακούς. Οι μηχανισμοί που εντοπίσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη και στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά αποτελούνταν από γκαζάκια, μπιτόνι με βενζίνη, χαρτιά, μπαταρίες και μηχανικά ρολόγια. Για όλες τις ενέργειες προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Για την ενέργεια στην Ιερά Μητρόπολη άγνωστος λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι επικοινώνησε με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τον σταθμό Σκάι και το 100 και προειδοποίησε ότι σε σαράντα πέντε λεπτά θα εκραγεί βόμβα. Γίνονταν εργασίες Στο κτίριο της Μητρόπολης χθες γίνονταν εργασίες. Αστυνομικοί που έσπευσαν στη Μητρόπολη εντόπισαν μέσα σε μια σακούλα τον μηχανισμό, που παρελήφθη από πυροτεχνουργούς για εξέταση στα εργαστήρια. Την ίδια περίπου ώρα ο ιερέας του ναού στης Αγίας Τριάδας στον Πειραιά είδε τον μηχανισμό, αφού εξαιτίας κάποιου προβλήματος στη συνδεσμολογία έβγαιναν καπνοί, λόγω «μερικής έκρηξης», όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Λίγο αργότερα έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο 100. Ο μηχανισμός αυτός ήταν ίδιος με τον προηγούμενο.

Στη Θεσσαλονίκη οι άγνωστοι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν στις δύο μεγαλύτερες εκκλησίες- μνημεία της πόλης. Η Αστυνομία εντόπισε δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (έναν στο προαύλιο κι έναν μέσα στον ναό) καθώς κι έναν ακόμη στην Αγία Σοφία, στο κέντρο της πόλης. Ξενάγηση σε μαθητές Οι εκρήξεις αποτράπηκαν σχεδόν την τελευταία στιγμή, ενώ και στις δύο περιπτώσεις θα μπορούσαν να τραυματιστούν πολίτες. Τη συγκεκριμένη ώρα- περίπου στις 3 το μεσημέρι- στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ξεναγούνταν μαθητές σχολείων και εκδρομείς από κοντινές πόλεις, οι οποίοι είδαν έκπληκτοι την Αστυνομία να αποκλείει την περιοχή και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά να ερευνούν τον χώρο. Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας ήταν προγραμματισμένη νεκρώσιμη ακολουθία και είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος. Οι μηχανισμοί συλλέχθηκαν από πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας. Όπως έγινε γνωστό, αποτελούνταν από γκαζάκια και μπιτόνια βενζίνης, ενώ είχαν προσαρμοσμένα ρολόγια, τα οποία θα ενεργοποιούσαν ειδικό μηχανισμό που θα πυροδοτούσε το εύφλεκτο υλικό.

............................................................................................

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/5/2009

(ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Καταχωρήθηκε: 04-05-2009

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 1 και 2 Μαΐου στην Ξάνθη, αποφάσισε ομόφωνα :

1.ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

«Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις»

Κατʼ? αρχάς, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για την αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων και ως εκ τούτου εκφράζουμε σοβαρή επιφύλαξη ως προς την προσθήκη διατάξεων (όπως η αυτεπάγγελτη δίωξη στην περίπτωση της περιύβρισης δημοσίων υπαλλήλων και η επαύξηση των ποινών στην περίπτωση που τελούνται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά) που δύνανται να αποτελέσουν πεδίο αυθαιρεσίας εκ μέρους των διωκτικών αρχών.

Περιορισμό στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη συνιστά και η κατάργηση του ένδικου μέσου της αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν το οικονομικό αντικείμενο της διαφοράς είναι κατώτερο των 40.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τις διαφορές από δημόσια σύμβαση). Τα ποσά αυτά είναι εξαιρετικά υψηλά και δυσανάλογα προς το σκοπό για τον οποίο υιοθετούνται (αποφόρτιση του ΣτΕ, που μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα).

Η ανάθεση της διοίκησης των καταστημάτων κράτησης σε ιδιώτες, μη μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, είναι επίσης επικίνδυνη καθώς εισάγει κριτήρια αγοράς στη λειτουργία των φυλακών.

Είναι τέλος προσβλητική η διατήρηση του άβατου των φυλακών για τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, που αποτελούν υπερασπιστή και εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών.

2. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

Σε συνέχεια του πορίσματος του 12ου Πανελληνίου Δικηγορικού Συνεδρίου
(27.6.1992) αναφορικά με τις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή, και αφού έλαβε υπ όψη της ότι,

1. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναθέσει δικαιοδοτικά καθήκοντα στον Μουφτή: ο νόμος 1920/1991 (αντικατέστησε τον νόμο
2345/1920) αναθέτει στον εκάστοτε Μουφτή την υποχρεωτική εκδίκαση όλων των οικογενειακών διαφορών των Ελλήνων Μουσουλμάνων. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εμπιστευτεί την απονομή της δικαιοσύνης σε αξιωματούχο του Ισλάμ ή άλλης θρησκείας (στον «Ιεροδίκη»).

2. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη Σαρία, δηλαδή, το δίκαιο του Ισλάμ για τους Μουσουλμάνους πολίτες της: ο νόμος 147/1914, ο οποίος ακόμα διατηρείται σε ισχύ, ορίζει ότι, κατ? απόκλιση του Αστικού Κώδικα, η Σαρία διέπει την οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο, διατροφή, επιτροπεία, κηδεμονία, ισλαμική διαθήκη, εξ αδιαθέτου διαδοχή) των Ελλήνων Μουσουλμάνων. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπει την υποκατάσταση του εθνικού (κοσμικού) δικαίου της από τους Ιερούς Κανόνες οιασδήποτε θρησκείας (π.χ. το βυζαντινό-ρωμαϊκό δίκαιο).

3. Ο αναχρονισμός αυτός, κατάλοιπο της θεοκρατίας και των δομών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν βρίσκει έρεισμα σε καμία από τις διεθνείς συνθήκες που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Συνθήκης της Λωζάννης. Το αντίθετο συμβαίνει: τόσο η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επιβάλουν την κατάργηση του αναχρονισμού της Σαρία και του Μουφτή-Ιεροδίκη. Επ? αυτού έχουν επανειλημμένως αποφανθεί αρνητικά τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕυρΔΔΑ (τμήμα ευρείας σύνθεσης), Απόφαση Refah Partisi (Κόμμα της Ευημερίας) και λοιποί, 13.2.2003, παρ. 123) όσο και τα αρμόδια όργανα των συμβάσεων του ΟΗΕ (Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών, Έκθεση για την Ελλάδα, 2.2.2007, παρ. 33).

4. Πολύ δε περισσότερο, ο αναχρονισμός αυτός έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σύγχρονο και φιλελεύθερο Σύνταγμά μας, που εγγυάται όχι απλώς την τυπική (άρθρο 4 παρ. 2) αλλά και την ουσιαστική ισότητα (άρθρο 116 παρ.
2) ανδρών και γυναικών Ελληνίδων και Ελλήνων. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν ειδικώς επισημανθεί από το αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Πολιτείας, την Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σειρά αποφάσεών της (7.5.2003, 21.3.2005, 19.1.2006).

Να εισηγηθεί στην Πολιτεία την πλήρη κατάργηση των δύο αναχρονιστικών διατάξεων

(α) του άρθρου 4 του νόμου 147/1914 «Περί της εν ταις προσαρτωμέναις χώραις εφαρμοστέας νομοθεσίας και της δικαστικής αυτών οργανώσεως» (ΦΕΚ Α΄ 25, 1.2.1914) και (β) του άρθρου 5 του νόμου 1920/1991 «Περί κυρώσεως της από 24ης Δεκεμβρίου 1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ?περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών?» (Α΄ 11), όπως ισχύει σήμερα.

3.ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και το Σύνταγμα, μόλις ο Δικαστικός ή ο Εισαγγελικός Λειτουργός, στα πλαίσια οποιασδήποτε έρευνας, διαπιστώσει, ότι υπάρχει εμπλοκή υπουργού, «αμελλητί» διαβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η διαβίβαση γίνεται αμέσως, από αυτόν που ενεργεί την εξέταση, πράγμα που αναφέρεται ρητά στο νόμο, και μάλιστα, χωρίς να έχει το δικαίωμα αξιολόγησης των στοιχείων που αφορούν την υπόθεση.
Τέτοιο δε δικαίωμα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έχει ούτε και ο προϊστάμενός του Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατά μείζονα λόγο. Και τούτο διότι, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, η δικογραφία δεν επιτρέπεται να διαβιβαστεί στον προϊστάμενο Εισαγγελέα, αλλά διαβιβάζεται υποχρεωτικά στη Βουλή από τον ίδιο τον ενεργούντα την εξέταση, χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων, εφόσον η Βουλή είναι αρμόδια να ασκήσει δίωξη.
Εάν βέβαια από «υπερβάλλοντα υπηρεσιακό ζήλο» ο υφιστάμενος εισαγγελέας, διαβιβάσει τη δικογραφία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τις ίδιες διατάξεις, δεν προκύπτει το δικαίωμα του συγκεκριμένου Εισαγγελέα να αρνηθεί τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, και μάλιστα με σκεπτικό που καταδεικνύει ότι προέβη σε αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας (εγγράφων και καταθέσεων των μαρτύρων), εφόσον τέτοια αξιολόγηση δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Από την ερμηνεία των διατάξεων, φαίνεται πως μόνος αρμόδιος, αλλά και υπεύθυνος, για τη διαβίβαση της δικογραφίας είναι ο ενεργήσας την εξέταση εισαγγελέας, που εν προκειμένω μάλλον κακώς ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο απλώς έπρεπε να ενημερώσει για το πέρας της εξέτασης, επειδή εκείνος του είχε παραγγείλει την συγκεκριμένη προκαταρτική εξέταση. Και επίσης δεν προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, ότι είναι στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (ως προϊστάμενης αρχής) η εντολή να μην διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, και μάλιστα με σκεπτικό που «προδίδει» αξιολόγηση των στοιχείων, εφόσον το δικαίωμα αυτό δεν θα το είχε, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ο ίδιος προέβαινε στην προκαταρτική εξέταση.

4. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ολομέλειας κο Παξινό για τη συνεργασία και ανέπτυξε τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα αναπηρίας στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τόσο από το Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 21, παράγραφος 6), τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς, καθώς και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, έχει δημιουργηθεί ένας νέος νομικός πολιτισμός για την αναπηρία, που επιτάσσει την εμπέδωση της δικαιωματικής ως κυρίαρχης προσέγγισης για την αναπηρία, ώστε να εγκαταλειφθεί το ιατρικό μοντέλο που κυριαρχεί ακόμα και σήμερα στο εθνικό μας δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε τη συσστράτευση του νομικού κόσμου της χώρας και του αναπηρικού κινήματος, καθώς και τη συγκρότηση ενός είδους Παρατηρητηρίου με τη συμμετοχή των Ενώσεων των Δικαστών και των Εισαγγελέων όλων των δικαστηρίων της χώρας και της Ε.Σ.ΑμεΑ., καθώς και εκπροσώπων από τις νομικές σχολές της χώρας, ώστε να προωθηθεί και να εμπεδωθεί ο νέος νομικός πολιτισμός στο σύνολο των λειτουργών της δικαιοσύνης, πρόταση η οποία εγκρίθηκε και άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής της.

Τέλος, κατόπιν πρότασης του κου Βαρδακαστάνη και του Προέδρου της Ολομέλειας κου Παξινού, θα διατυπωθεί άμεσα στην κυβέρνηση το αίτημα της υπογραφής του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Διεθνούς Σύμβασης και της άμεσης κύρωσης τόσο αυτού όσο και της Σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων.

5. ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η κρίσιμη επικαιρότητα επιβάλλει τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων, προεχόντων των δύο κομμάτων εξουσίας, να λάβουν θέση επί συγκεκριμένων αρχών, ώστε μια επόμενη αναθεωρητική βουλή να προβεί στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές προς τις ακόλουθες, ιδίως, κατευθύνσεις:

α. Επιλογή της ηγεσίας του δικαστικού σώματος από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα, που θα παρέχει τα εχέγγυα αξιοκρατικής και αντικειμενικής ανάδειξης των υποψηφίων, χωρίς την ύπαρξη εξαρτήσεων από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

β. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική ευθύνη υπουργών (άρθρο 86 Συντάγματος) να υποκατασταθεί από ένα θεσμικό όργανο με ευρεία σύνθεση από τον πολιτικό, δικαστικό, δικηγορικό και επιστημονικό χώρο, ώστε να έχει τα εχέγγυα να αποφασίζει για την ύπαρξη ή μη επαρκών ενδείξεων για την άσκηση ποινικής δίωξης, χωρίς υπολογισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, με αυστηρώς νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. γ.
Η επιτροπή ελέγχου των εκλογικών δαπανών του άρθρου 29 παρ. 2 του Συντάγματος, να ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικότητες κύρους του πολιτικού, δικαστικού, δικηγορικού και ακαδημαϊκού χώρου, ώστε να υπάρχει διαφάνεια του ελέγχου του πολιτικού χρήματος, ζήτημα καίριο για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και, τελικά, για τη λειτουργία της ίδια της Δημοκρατίας.

6. Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, απάλειψης απαρχαιομένων διατάξεων, ένταξης σε αυτόν μορφών σύγχρονής εγκληματικότητας με ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως η σοβαρότερη αντιμετώπιση των αδικημάτων κατά του περιβάλλοντος, καθώς και στην ανάγκη νομοθετικών αλλαγών ως προς το υπάρχον σύστημα επιβολής ποινών.
Ως προς τα δικονομικά ζητήματα, δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παραπομπής των κακουργηματικών υποθέσεων προς εκδίκαση με την κρίση ενός δικαστικού συμβουλίου και όχι με κλητήριο θέσπισμα (στα σοβαρότερα αδικήματα) αφού ζητούμενο δεν αποτελεί μόνον η επιτάχυνσης των διαδικασιών, αλλά και ο ορθός έλεγχος της παραπομπής και, γενικότερα, η αναβάθμιση της ποιότητας της απονεμόμενης ποινικής δικαιοσύνης.

7. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ουδέν θέμα έχει προωθηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επαγγελματικό ή θεσμικό, η δε αδράνεια αυτή μας οδηγεί σε προγραμματισμό διαφόρων μορφών κινητοποιήσεων, μετά τις Ευρωεκλογές.

8. Αναχρονιστικές και αυταρχικές αντιλήψεις άλλων εποχών επιχειρούν να αμφισβητήσουν τον θεσμό μας ρόλο, να αλλοιώσουν με εγκυκλίους και γνωμοδοτήσεις τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος καθ?
υπέρβασιν κάθε άλλης εξουσίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αυτοαναγορεύεται σε ύπατο αρμοστή και να επιδιώκει να επιβάλλει απόψεις επικίνδυνες για ένα δημοκρατικό καθεστώς φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα του έλληνα πολίτη.

9. Καταδικάζει την παραπληροφόρηση που επιχειρήθηκε από δημοσιογράφο στη διάρκεια της έκτακτης Ολομέλειας, που συγκλήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 21.3.2009, την οποία θεωρεί επιεικώς απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με την στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία.

10. Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ, οι Πρόεδροι των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων καλούνται, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, να ενεργοποιηθούν, ούτως ώστε με κάθε πρόσφορο μέσο να αποτρέψουν την κατά παράβαση του Συντάγματος επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση και λεηλασία του φυσικού μας πλούτου.

11. Καταδικάζει εντονότατα τα φαινόμενα ασκήσεως ποινικών διώξεων σε Θεσσαλονίκη, Λαμία, και τελευταία στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας ενάντια σε δικηγόρους και σε εκλεγμένους αντιπροσώπους τους από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, παραβιάζοντας ευθέως τον νόμο και τη διάταξη
47 παρ. 1 του ΚΠΔ, που ορίζει, ότι σε περιπτώσεις προφανώς αβασίμων και απαραδέκτων τύποις και ουσία εγκλήσεων αλλά και σε περιπτώσεις, που δεν υπάρχουν «επαρκείς» ενδείξεις, οι υποθέσεις αυτές να τίθενται στο αρχείο, καθώς επίσης την ωμή παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο δικαιοδοτικό έργο δικαστού, που υπηρετεί στην Λάρισα, όπως κατήγγειλε ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος.

12. Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει στην Κέρκυρα, με θέμα τον μέχρι σήμερα απολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
αντιγράφω από ανάρτησή μας της 14.6.2009 Ακόμα
και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης (για δικούς του βέβαια λόγους)
μιλάει -σε σημερινή συνέντευξή του στον ''Αγγελιοφόρο''-
για ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ...

Αντιγράφω :
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ : "Εδώ και πολύ καιρό (στην πολυκατοικία της Δεξιάς) έσταζε η αποχέτευση, είχαν μπει στο κτίριο μαζί με τους ενοίκους και τρωκτικά, εμείς λέγαμε «πετάξτε τα τρωκτικά έξω», «παιδιά καθαρίστε την αποχέτευση», αλλά μας έλεγαν ότι έχουμε ευρωεκλογές και θα τα πούμε μετά......
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τα τρωκτικά έχουν ονοματεπώνυμο;
Είναι αρουραίοι Βατοπεδίου, είναι τυφλοπόντικες της Siemens, είναι διάφορα τέτοια τρωκτικά''.

Σώτερ σώσον ημάς, δηλαδή ; ... Θεός φυλάξοι ...


Δικαστικό πραξικόπημα κατά της Μονής Βατοπαιδίου


10 Νοε 2008
Δημοσιεύθηκε από VatopaidiFriend στο 10 Νοέμβριος, 2008

Πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com"
balanceΟ δικηγόρος κ. Βησσαρίων Κωνσταντούλας μας κοινοποιεί επιστολή του προς τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα. Σημειωτέον ότι ο κ. Κωνσταντούλας δεν ανήκει στους νομικούς συμβούλους της Μονής Βατοπαιδίου ούτε καν γνωρίζει τον Καθηγούμενο Εφραίμ και τη συνοδεία του.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ - ΜΑΤΙΝΑ-ΣΤΕΛΛΑ KΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑ
ΣΟΦΙΑ Α. ΣΙΟΥΣΙΟΥΛΙΝΗ
ΟΔΟΣ ΒΑΣΙΛ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 26 χ Τ.Κ. 54624 χ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ χ ΤΗΛ. 2310 261918, 2310 232606 χ ΦΑΞ 2310 261918 χ mail: matinakonstantoula@hotmail.com, sofiasiou@yahoo.gr
_____________________________________________________________________
Θεσσαλονίκη 6-11-2008
Προς
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα

Σεβασμιώτατε, ευλογείτε,
Καταρχήν Σας εύχομαι ο Τριαδικός Θεός να Σας χαρίζει υγείαν, δύναμιν και φωτισμόν δια να ποιμαίνετε έτη πολλά τον περιούσιον και ακριτικόν λαόν της Ξάνθης.
Σεβασμιώτατε,
Με όλον τον σεβασμόν, την εκτίμησιν και την αγάπην την οποίαν έχω προς την Υμετέραν Αγιότητα, να μου επιτρέψετε να σχολιάσω όχι το θέμα του Βατοπαιδίου, ούτε την συμπεριφοράν του Καθηγουμένου της ως άνω Ιεράς Μονής, αλλά αυτήν ταύτην την Βιστωνίδα ως λίμνη και τις παράκτιες αυτής περιοχές.
Σας ομιλώ ειλικρινά ότι δεν είχον ουδεμίαν πρόθεσιν να αποστείλω αυτήν την επιστολήν, καθότι δεν υπήρξα ποτέ συνήγορος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αλλά ούτε καν γνωρίζω ούτε τον Άγιον Καθηγούμενον Εφραίμ ούτε την συνοδείαν αυτού, μολονότι εγώ, ως προερχόμενος από Χριστιανικά Ιδρύματα, διατηρώ άριστες σχέσεις με αρκετά μοναστήρια του Αγίου Όρους, όπως επίσης διατηρώ άριστες σχέσεις με πολλούς ...; Σεβασμιώτατους της Ελλαδικής Εκκλησίας. Τούτο το πράττω δια την αποκατάστασιν και μόνον της αληθείας, διότι πιστεύω ότι διαφορετικά βλέπει τα πράγματα η Υμετέρα Αγιότητα, διαφορετικά οπωσδήποτε τα βλέπει η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και πολύ διαφορετικά τα βλέπει ένας τρίτος ο οποίος δεν μετέχει εις αυτήν την διένεξιν, όπως είναι ο γράφων αυτήν την επιστολήν.
Σεβασμιώτατε,
Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, η υπόθεσις της Βιστωνίδος (ιδιοκτησιακόν καθεστώς) συνεζητήθη ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης την 5ην Νοεμβρίου 2003 αντιμωλία των διαδίκων. Απόφασις δεν εξεδόθη, διότι μετά την διεξαχθείσαν δίκην τα διάδικα μέρη παρητήθησαν της εκδόσεως οριστικής αποφάσεως. Δεν με ενδιαφέρει δια ποίαν αιτίαν παρητήθησαν τα διάδικα μέρη, όπως επίσης δεν με ενδιαφέρει εάν δια την παραίτησιν αύτην υφίσταται ευθύνη τις. Εκείνο όμως το οποίον εγώ έχω να επισημάνω ως νομικός, είναι ότι δεν δύναται σήμερον το Πολυμελές Πρωτοδικείον Ροδόπης να εκδώσει απόφασιν επί καταργηθείσης δίκης. Αυτό θα αποτελέσει δικαστικόν πραξικόπημα.
Εκείνο το οποίον δύναται να πράξει είτε το ελληνικόν Δημόσιον είτε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, είναι να επαναφέρουν την αρχικήν αγωγήν με κλήσιν ενώπιον του αυτού Δικαστηρίου και να συζητηθεί η υπόθεσις εξυπαρχής. Ακόμη τα διάδικα μέρη - εφόσον δεν εξεδόθη απόφασις - διατηρούν το δικαίωμα να παραιτηθούν της προηγουμένης αγωγής και να καταθέσουν νέαν αγωγήν. Αυτό μπορεί να το πράξει κυρίως ο ενάγων και όχι ο εναγόμενος, διότι εάν την νέαν αγωγήν την καταθέσει ο εναγόμενος, παρέχεται το δικαίωμα εις τον ενάγοντα να επαναφέρει την αρχικήν αγωγήν με κλήσιν και ούτω να έχωμεν εκκρεμοδικία.
Συνεπώς τα αναγραφόμενα εις τις εφημερίδες και τα συζητούμενα εις τα τηλεοπτικά μέσα, ότι εντός των ημερών πρόκειται να εκδοθεί απόφασις υπό του Πρωτοδικείου Ροδόπης - η οποία μάλιστα θα είναι και υπέρ του Δημοσίου - είναι νομικώς αστήρικτα. Ελπίζω ότι ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ο οποίος χειρίζεται αυτήν την υπόθεσιν, αλλά και το Υπουργείον Δικαιοσύνης, θα αντιληφθούν το επιχειρούμε-νον σφάλμα και δεν θα επιμείνουν εις την άποψιν αυτήν.
Ως προς το ιδιοκτησιακόν καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδος και των παραλιμνίων περιοχών έχω να διατυπώσω την κάτωθι νομικήν μου θέσιν:
Όπως και Υμείς γνωρίζετε, η Ι.Μ. Βατοπαιδίου με μίαν σειράν χρυσοβούλων του Νικηφόρου Βοτανειάδη (1080 μ.Χ.), της Θεοδώρας Κομνηνής (1308 μ.Χ.), του Ανδρόνικού Γ! του Παλαιολόγου, αλλά και του Ιωάννη του Παλαιολόγου (1357 μ.Χ.), απέκτησε κατά πλήρην κυριότητα, νομήν και κατοχήν την Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες περιοχές. Αυτήν την παραχώρησιν την ανεγνώρισε με χρυσόβουλο ο σέρβος ηγεμών Ιωάννης Ούγκλισις το έτος 1365 μ.Χ.. Ο αυτός ως άνω ηγεμών το έτος 1371 παρεχώρησεν εις την Ι.Μ. Βατοπαιδίου και την λίμνη της Βιστωνίδος. Αυτό το τελευταίο χρυσόβουλο το επικαλέσθη και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεόφυτος ο Α!, όταν ο Χουσεΐν Τζεζαρλής Πασάς επεδίωξε να αποκτήσει την Βιστωνίδα το έτος 1791. Το έτος 1808 ή 1809 η Μητρόπολις Ξάνθης απεφάσισε να διεκδικήσει την λίμνη, αλλά ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε! απέτρεψε την Μητρόπολιν Ξάνθης από το να προχωρήσει εις μίαν τοιαύτην ενέργειαν, στηριζόμενος προφανώς εις τα χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων.
Μετά τον πρώτον και τον δεύτερον Βαλκανικόν Πόλεμον 1912 και 1913, η περιοχή αύτη περιήλθε εις τους Βουλγάρους, οι οποίοι επέτυχον την απομάκρυνσιν των μοναχών, αλλά επανήλθον το έτος 1919, όταν εις την περιοχήν αύτην εισήλθον συμμαχικά στρατεύματα και ούτω η κυριότητα της λίμνης περιήλθε και πάλιν εις την Ι.Μ. Βατοπαιδίου και μάλιστα δια δημοπρασίας.
Τον Μάιον του 1920 η Ανατολική Θράκη ενσωματώνεται εις την ελληνικήν Επικράτειαν. Το ελληνικόν Δημόσιον ηρνήθη να αναγνωρίσει την Βιστωνίδα εις την Ι.Μ. Βατοπαιδίου, έκτοτε δε ήρχισε ένας δικαστικός αγώνας. Ειδικότερον η Ι.Μ. Βατοπαιδίου υποβάλλει αγωγήν κυριότητος κατά του ελληνικού Δημοσίου (1-5-1922) με ταυτόχρονη συμβιβαστικήν πρότασιν προς το Υπουργείον Γεωργίας, παραχωρώντας διάφορα κτήματα με αντάλλαγμα την Βιστωνίδα. Η πρότασις αύτη δεν εγένετο αρχικά αποδεκτή, αλλά αργότερα το έτος 1924 επί Κυβερνήσεως Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, εγένετο αποδεκτή. Αυτή όμως η συμφωνία άργησε να υλοποιηθεί λόγω της επικρατούσης τότε πολιτικής αστάθειας, δηλαδή το Υπουργείον Γεωργίας δεν υπέγραψε αυτήν την συμφωνίαν, όταν όμως το ΣτΕ εδικαίωσε την Ι..Μ. Βατοπαιδίου, η συμφωνία αύτη έλαβε σάρκα και οστά τον μήνα Μάιον του 1930. Η επακολουθήσασα εν συνεχεία Κυβέρνησις Γ. Κονδύλη αμφισβήτησε αυτήν την συφωνίαν, αλλά αυτήν την συμφωνία την επικύρωσε και η κατοχική Κυβέρνησις του Τσολάκογλου αλλά και του Σοφοκλή Βενιζέλου το έτος 1950. Έκτοτε το καθεστώς αυτό παρέμεινε ως έχει. Όταν το έτος 1987 ο αείμνηστος τότε Υπουργός και εν συνεχεία Δήμαρχος Αθηναίων Αντώνιος Τρίτσης ήλθε εις άμεσον ρήξιν με την Ελλαδικήν Εκκλησίαν αλλά και με τις Ιερές Μονές της Ελλαδικής Εκκλησίας, το νομικόν καθεστώς της Βιστωνίδος δεν εθίγη.
Επίσης οφείλω να τονίσω εν προκειμένω ότι μετά την περιέλευσιν της Μακεδονίας και Θράκης εις το Ελληνικόν Δημόσιον, οι κατά καιρούς ψηφισθέντες νόμοι όπως οι ν. 157/1914 και ν. 21/1937, έδιδαν το δικαίωμα εις κάθε τρίτον φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον να αποκτήσει κυριότητα επί εδαφικών εκτάσεων δι';εκτάκτου χρησικτησίας, εάν καλλιεργούσε ή κατείχε και ασκούσε διακατοχικάς πράξεις καλή τη πίστει και διανοία κυρίου δια χρονικόν διάστημα τριάντα (30) ετών και εφόσον το χρονικόν αυτό διάστημα είχε συμπληρωθεί μέχρι 11-9-1915. Μόνο με αυτούς τους νόμους η Ι.Μ. Βατοπαιδίου ηδύνατο να αποκτήσει κυριότητα επί της Βιστωνίδος λίμνης και των παραλιμνίων αυτής περιοχών, αφού κατείχε τις περιοχές αυτής από το έτος 1080 με το Χρυσόβουλον του Νικηφόρου Βοτανειάτη.
Αυτό το νομικόν καθεστώς διέπει την λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες περιοχές. Το τι θα πράξει η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν το γνωρίζω. Ζούμε εις μίαν συντεταγμέ-νην Πολιτείαν και η Πολιτεία αύτη οφείλει να σέβεται τα επίσημα έγγραφα και να μην διατείνεται ότι τα αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα δεν έχουν καμίαν ισχύν. Αντιλαμβάνεσθε ότι εάν περάσει αυτή η γραμμή, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και με το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.
Τέλος πρέπει να επισημάνω, ότι τα δικαστήρια δεν κάνουν κοινωνικήν πολιτικήν, αλλά εφαρμόζουν τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και αυτό θα πρέπει να πράξουν εν προκειμένω.
Σεβασμιώτατε,
Όλοι γνωρίζομεν ποία ήτο η κτηριακή κατάστασις του Αγίου Όρους πριν εισρεύσουν κοινοτικά κονδύλια. Με θλίψιν ενεθυμήθην την εικόνα την οποίαν αντίκρισα όταν επεσκέφθην δια πρώτην φοράν την Αθωνικήν Πολιτείαν. Εάν ενθυμούμαι καλώς, ήτο αρχάς Ιουνίου 1969, εορτή της Πεντηκοστής, νέος τότε μόλις είχον απολυθεί εκ του στρατεύματος, ταπεινός προσκυνητής μετέβην εις το Άγιον Όρος ομού μετά του σεβαστού μας καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Παμπούκη, του οποίου υπήρξα μετέπειτα συνεργάτης επί σειράν ετών. Το τριήμερον εκείνο είχον την τιμήν να επισκεφθώ μετά του σεβαστού Καθηγητού μας πολλές Ιερές Μονές, όπως την Ι.Μ. Βατοπαιδίου, την Ι.Μ. Σταυρονικήτα, την Ι.Μ. Ιβήρων και να καταλήξουμε προς διανυκτέρευσιν εις την Ι.Μ. Διονυσίου, προσκεκλημένοι τότε του Μακαριστού Καθηγουμένου Γαβριήλ. Όντως έμεινα άφωνος και ησθάνθην θλίψιν βλέποντας τα ερείπια. Αρκεί να Σας αναφέρω ότι η Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας είχε να ανακαινισθεί από το έτος 1870. Σήμερα η κατάστασις είναι πολύ διαφορετική. Όλοι οι μοναχοί είναι πτωχοί και αγωνίζονται όχι να δημιουργήσουν σπίτια και εργατικές κατοικίες, αλλά αγωνίζονται να διατηρήσουν εις μίαν καλήν κατάστασιν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το κράτος οφείλει να σέβεται τους νόμους τους οποίους ψηφίζει, τα δε Δικαστήρια οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους αυτούς. Πιστεύω απόλυτα ότι και η Δικαιοσύνη εν προκειμένω θα πράξει το καθήκον της και θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ