«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά τιμολόγια

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά τιμολόγια
Κύκλωμα επιχειρήσεων που συστήθηκαν με μοναδικό σκοπό την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Θεσσαλονίκης, που από το 2002 έως σήμερα «έστησε» στα ονόματα άλλων προσώπων «αχυρανθρώπων» 12 επιχειρήσεις οι οποίες εξέδωσαν εικονικά - πλαστά τιμολόγια συνολικής αξίας 44 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ αξίας 7,3 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόστιμα που θα καταλογιστούν από την ΥπΕΕ ξεπερνούν συνολικά τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στην εμπορία μελανιών για εκτυπωτές και αναλώσιμα υλικά ηλεκτρονικών υπολογιστών και φωτογραφικών ειδών.

Νέο μοντέλο

Σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας, το νέο μοντέλο οικονομικού εγκλήματος της έκδοσης πλαστών εικονικών τιμολογίων τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα. Στις συσταθείσες εταιρείες οι πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές είναι «αχυράνθρωποι» ενός συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο παραμένει αφανές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κυρίως συνταξιούχοι και παλιννοστούντες, οι οποίοι είναι «καθαροί» στις αρμόδιες ΔΟΥ και στον «Τειρεσία», ώστε να έχουν δυνατότητα έκδοσης μπλοκ επιταγών κ. λπ. Συνήθως αμείβονται μηνιαίως με ποσόν το οποίο κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ αναλογικά με τον τζίρο της επιχείρησης.Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 75χρονου συνταξιούχου ο οποίος ήταν ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος τα τελευταία δύο χρόνια πέντε ελληνικών εταιρειών και δύο κυπριακών offshore.

H ΥπΕΕ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ΔΟΥ, εξετάζει αυτήν την περιπτωσιολογία, έχοντας ήδη προγραμματίσει σειρά ελέγχων σε εταιρείες με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και κοινοποιεί στοιχεία των εταιρειών αυτών σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους σε όλα τα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποστηρίζουν αυτές τις εταιρείες, όπως δικηγόρους, λογιστές, φοροτεχνικούς. Ταυτόχρονα θα ελέγχεται αν έχουν συμμετοχή στελέχη των ΔΟΥ, ασφαλιστικών οργανισμών ή άλλων υπηρεσιών.