«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Συνέχιση προσωρινής κράτησης βορειηπειρώτη μαθητή ;

"Δικαιοσύνη εξοντωτικά αυστηρή για μαθητή" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, το οποίο εντόπισε στο ΕΘΝΟΣ της 1.6.09 [βλ. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=3908836] και μας έστειλε ο φίλος αναγνώστης μας Τασ.Τατ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα
"Την ώρα που οι πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο της Siemens διαφεύγουν στο εξωτερικό, γλιτώνοντας την προφυλάκιση, ενώ και οι βασικοί πρωταγωνιστές άλλων σκανδάλων (Βατοπέδι, ομόλογα) παραμένουν ελεύθεροι, η Δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της στους νέους που συνελήφθησαν στα επεισοδιακά συλλαλητήρια του περασμένου Δεκεμβρίου, που έγιναν για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου ...
Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας έχει προαναγγείλει εδώ και δυόμισι μήνες νομοθετική ρύθμιση για περιορισμό των προφυλακίσεων (γιατί στη χώρα μας είναι διπλάσιες του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αποτελούν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των κρατουμένων), στη δικαστηριακή πρακτική τίποτα δεν έχει αλλάξει...
... ενώ στη Λάρισα έχει ενεργοποιηθεί και ο δρακόντειος «τρομονόμος».

Εισαγγελική πρόταση ζητεί να παραταθεί για ακόμα ένα 6μηνο, η κράτηση στις φυλακές Αυλώνα ανήλικου μαθητή νυχτερινού επαγγελματικού λυκείου βορειοηπειωτικής καταγωγής, που συνελήφθη μετά το συλλαλητήριο της 11-12-08
με την
κατηγορία ότι πέταξε πέτρες και μολότοφ και έβρισε αστυνομικούς.
Ωστόσο από τους δύο μάρτυρες αστυνομικούς ο ένας βεβαιώνει, και μάλιστα κατηγορηματικά, ότι είχε πετάξει μόνο πέτρες...

... Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας πρόσφατα στο Ελσίνκι δήλωσε ότι «τον Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση νέων ανθρώπων που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν», χαρακτηρίζοντας «παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα που δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν». {βλ. ανάλογες δηλώσεις του Πατριάρχη κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ σε άλλο σημείο του blogg}.

.... [Έτσι σύμφωαν με το δημοσίευμα] Η συνέχιση της προφυλάκισης ενός τόσο νέου ανθρώπου, που έσφαλε μέσα στο έντονο κλίμα εκείνων των ημερών, προβάλλει εντελώς αδικαιολόγητη ...
Για τον Σταύρο Βαγγελάκη που δούλευε τα πρωινά υδραυλικός και παρακολουθούσε νυχτερινό επαγγελματικό λύκειο κατέθεσε θετικά λόγια ο λυκειάρχης του, ενώ και ο προϊστάμενος των φυλακών Αυλώνα βεβαιώνει για την καλή διαγωγή του, ότι παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματα στο σχολείο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εργάζεται εθελοντικά ως καθαριστής.
.....
Το δικαστικό συμβούλιο καλείται να κρίνει την πολύ αυστηρή πρόταση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Στ. Καραμάνη, που ισοδυναμεί με «προκαταβολή ποινής».
Στην εισαγγελική πρόταση, όπου γίνεται λόγος για θλιβερή απώλεια ζωής του 15χρονου από σφαίρα αστυνομικού (και όχι για δολοφονία), ξεπερνιούνται χωρίς ανάλυση το νεαρό της ηλικίας και κάποια στοιχεία που σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη του νέου, που είδε πριν από έναν μήνα να αφήνεται ελεύθερος 18χρονος Ελληνας συγκατηγορούμενός του για τα ίδια αδικήματα.
Στην πρόταση που αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και άλλους τρεις συλληφθέντες στα επεισόδια (ηλικίας 28-31 ετών) υποστηρίζεται ότι η συμπεριφορά τους είναι εξόχως αντικοινωνική, χωρίς ιδεολογικά ελατήρια, αλλά και ότι η Πολιτεία επιδεικνύει μεγάλη ανοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις που γίνονται στο κέντρο ".