«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Αίτημα για αυστηρότερη ποινή σε γιατρό

από "TA NEA" 8.7.09
Αίτημα του του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για αυστηρότερη ποινή σε γιατρό
Για τον θάνατο επτάχρονου αγοριού

Την επιβολή μεγαλύτερης πειθαρχικής ποινής, που ενδεχομένως να φτάσει ως και την οριστική απόλυση, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής για τη διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, η οποία είχε θεωρηθεί υπαίτια για τον θάνατο ενός επτάχρονου αγοριού.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2000 το επτάχρονο παιδί είχε εισαχθεί εκτάκτως στο νοσοκομείο, καθώς είχε πιει το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου Depon. Η διευθύντρια ως αντίδοτο της παρακεταμόλης χορήγησε στον επτάχρονο ενδοφλεβίως Ρarvolex σε υπερβολική δόση, δεκαπλάσια του κανονικού, με αποτέλεσμα το παιδί να αποβιώσει τρεις ημέρες αργότερα.
Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ αρχικά αθώωσε την παιδίατρο από τις κατηγορίες της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος. Ωστόσο με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου, η οποία επικυρώθηκε τελεσίδικα από τον Αρειο Πάγο, επιβλήθηκε στη διευθύντρια παιδίατρο φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής δίκης, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του ανηλίκου δικαιολογεί την ποινή της οριστικής απόλυσης. Κατόπιν αυτού το Πειθαρχικό επέβαλε προσωρινή παύση ενός έτους στη διευθύντρια του νοσοκομείου. Ο κ. Ρακιντζής υποστηρίζει ότι η πειθαρχική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν έχει νόμιμη και επαρκή αιτιολογία. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το πειθαρχικό παράπτωμα της ατελούς εκπλήρωσης καθηκόντων μπορεί να επισύρει ακόμη και την ποινή της οριστικής παύσης.
Η ποινή που επιβλήθηκε, υπογραμμίζει ο κ. Ρακιντζής, είναι «αδικαιολόγητα επιεικής» καθώς η παιδίατρος όφειλε «με βάση τις γνώσεις και εμπειρίες που είχε να προβλέψει την πιθανότητα η χορήγηση υπερδεκαπλάσιας δόσης του χορηγηθέντος φαρμάκου να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς, ο οποίος επήλθε συνεπεία του απρόσεκτου, πρόχειρου και επιπόλαιου υπολογισμού της δόσης αυτής».