«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009

"Πάκης" & "Αυγούλα" στα μεσάνυχτα των ταμείων του Δήμου Θεσσαλονίκης !!!


H φωτογραφία από το επίσημο έντυπο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης. ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ , που λένε ...


Το ακόλουθο κείμενο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ρεπορτάζ τουΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ,
συντάκτη του Δικαστικού ρεπερτάζ

Ημερομηνία: 12/9/2009 - Σελίδα: 31
Τίτλος:
«Χαος» στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης

Για χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες, αδιαφανείς διαδικασίες και εμπόδια που μπαίνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας κάνει λόγο η οικονομική επιθεωρήτρια που διερευνά το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης.Στην έκθεση π
ροσωρινών διαπιστώσεων, που ήδη διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές και αφορά την παράνομη εκταμίευση 7.147.687 ευρώ από τα ταμεία του δήμου με πλαστογραφημένα παραστατικά πληρωμής, η οικονομική επιθεωρήτρια αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία από καμία αρμόδια υπηρεσία του δήμου!«Κανένα στοιχείο από αξιόπιστη πηγή»«Από τα διαχειριστικά στοιχεία που παρέχει ο δήμος προς έρευνα κανένα δε στηρίζεται σε αξιόπιστη πηγή και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αν
δεν ερευνηθεί εξονυχιστικά, αφού άλλωστε δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα βιβλία», αναφέρει η οικονομική επιθεωρήτρια περιγράφοντας την κατάσταση στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί επιβεβλημένη τη διασταύρωση οποιουδήποτε στοιχείου τής παρέχεται από το δήμο, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει τις διαφορές που υπάρχουν στα αναγραφόμενα χρηματικά ποσά που εμφανίζονται στο βιβλίο κρατήσεων, τις καταστάσεις, τα δέματα των ενταλμάτων και τις υποβληθείσες δηλώσεις προς τη Θ' ΔΟΥ. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν τηρεί τα βιβλία του σύμφωνα με τις υποχρεωτικές διατάξεις που ισχύουν από το 2000, αλλά τηρεί «απλογραφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα και προβλήματα όχι μόνο στις διαχειρίσεις αλλά και σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των υπηρεσιών».
«Κακοδιαχείριση χωρίς χρονικό περιορισμό»
Στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων που έχει στα χέρια του ο ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία γίνεται λόγος για «τακτική της μη διαφάνειας που ακολουθούσε ο δήμος στις διαδικασίες κράτησης και απόδοσης των υπέρ τρίτων κρατήσεων και εργοδοτικών εισφορών» και κακοδιαχείριση που επεκτείνεται σε βάθος χρόνου χωρίς περιορισμό!Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιθεωρήτρια περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τηρούνταν το βιβλίο κρατήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως αναφέρει, η συγκεκριμένη διαδικασία γινόταν με «διάφορους τρόπους στο βάθος των ετών», καθώς με το... χειρόγραφο τρόπο υπάρχουν αλλοιώσεις, σβησίματα και προσθήκες, ενώ όταν υπάρχουν ανεπίσημες αθεώρητες καταστάσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν αναγράφεται το παραστατικό πληρωμής για τον κάθε δικαιούχο.

«Δεν υπάρχει καρτέλα προμηθευτών»
Σημαντικά εμπόδια έχει συναντήσει η επιθεωρήτρια και στην έρευνα που διενεργεί στη διεύθυνση Προμηθειών, καθώς, όπως της έχει δηλωθεί, «ο δήμος δεν τηρεί μητρώο προμηθευτών ούτε καρτέλα προμηθευτών». Σύμφωνα με την έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, «το μόνο που δύναται να παρέχει ο δήμος είναι να προσκομίσει τα πακέτα των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής». «Ο δήμος δεν έχει, όπως μας δηλώνει, καρτέλες να μας χορηγήσει προκειμένου να διακριβωθεί το ύψος του ποσού που αφενός παρακρατήθηκε από το δήμο και δεν αποδόθηκε και αφετέρου επεστράφη από το Δημόσιο στους προμηθευτές, οπότε υφίσταται ζημιά και το ταμείο του δήμου και το Δημόσιο». Οπως επισημαίνεται, ο όγκος των συναλλαγών του δήμου με προμηθευτές είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ και απαιτείται απροσδιόριστος χρόνος για τον πλήρη έλεγχό τους.

«Δυσχέρειες στις έρευνες και χρονοτριβή»
Οπως αναφέρεται στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, η επιθεωρήτρια κατά τη διάρκεια της έρευνας έχει συναντήσει εμπόδια από την πλευρά των αρμόδιων υπαλλήλων. «Στα προφορικώς αιτηθέντα στοιχεία αντιμετωπίζουμε μία κοινή συμπεριφορά των αρμόδιων υπαλλήλων προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων, οι οποίοι δηλώνουν αναρμόδιοι προφασιζόμενοι ότι "δε γνωρίζω", "δεν ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο αντικείμενο", "δε θυμάμαι" κ.λπ. παραπέμποντάς μας ο ένας στον άλλον», τονίζεται στην έκθεση για το έλλειμμα του δήμου.«Με σύμφωνη γνώμη των ανωτέρων του»Η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών, αφού περιγράφει το ρόλο του υπαλλήλου ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι πλαστογραφούσε παραστατικά πληρωμής, εκτιμά ότι «η ενταλματοποίηση γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των ανωτέρων του». Μάλιστα σημειώνεται ότι «κάθε τέλος του έτους παρουσιάζεται ιδιαίτερη έξαρση πλαστογραφημένων παραστατικών πληρωμών από το συγκεκριμένο υπάλληλο». «Φαίνεται ότι τύγχανε ιδιαίτερης μέριμνας εκ μέρους των ανωτέρων του. Δε διαπιστώθηκε καμία διαμαρτυρία, παρατήρηση από κανέναν σε οποιαδήποτε βαθμίδα εξουσίας, όταν ο διαχειριστής ενταλματοποιούσε κρατήσεις με συνημμένα δικαιολογητικά σε φωτοτυπία με χειρόγραφες σημειώσεις, προσθαφαιρέσεις ποσών, σβησίματα κ.λπ.», σημειώνεται στην έκθεση.«Υλικό έτοιμο προς... χρήση»Οπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, υπήρχαν παραστατικά με ανύπαρκτα ονόματα υπαλλήλων, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για παράνομη εκταμίευση χρηματικών ποσών. «Συναντήσαμε δε κατά κόρον παραστατικά, έτοιμες προσωρινές και οριστικές δηλώσεις όλων των φόρων, τις οποίες υπέγραφαν με όνομα «ΑΥΓΟΥΛΑ» και «ΜΠΑΚΗΣ», γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι υπήρχε πάντα διαθέσιμο υλικό, το οποίο ήταν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό πληρωμής, για να προσδώσει αληθοφάνεια σε κάθε παράνομη εκταμίευση», επισημαίνει η επιθεωρήτρια.

...ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΜΑ ΤΟ ΝΑΙ,
ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΤΥΣ ΧΑΒΑΛΕ
ΒΡΕ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ... ΑΔΕΛΦΕ ...