«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

75 και 90χρονοι ... ψάχνουν εργασία !!

Όχι δεν πρόκειται για αστείο ! Άλλωστε τέτοια αστεία δεν γίνονται ...
Όχι δεν τόγραψε καμμιά φυλλάδα της εξω-λεξω αριστεράς !! Η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε στον "Αγγελιοφόρο" ....
Όχι, δεν αφορά την Ελλάδα (ακόμα), αλλά την πέραν του Ατλαντικού Υπερδύναμη ...
Kαι
Nαι, την είδηση μας επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί πολίτες με τους οποίους το blog επικοινώνησε ... Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο όπως ακριβώς την αντιγράψαμε από την ως άνω εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ! Μια νέα τάξη πραγμάτων διαμορφώνεται στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, προκαλώντας νέα δεδομένα στην αμερικανική κοινωνία, η οποία φαίνεται ότι θα... δει πολλά ακόμη λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της.

Στα γραφεία ευρέσεως εργασίας και κυρίως σε καταστήματα τα οποία παρέχουν ημιαπασχόληση τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ορισμένοι απλά θέλουν να συνεχίσουν την επαφή με τον κόσμο και να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μοναχική ζωή που συνήθως συνοδεύει τη συνταξιοδότηση. Για την πλειοψηφία ωστόσο η δουλειά είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης, αφού η κρίση τούς έφερε στα όρια της αντοχής, λόγω της απώλειας των αποταμιεύσεων από επενδυτικούς ομίλους οι οποίοι κήρυξαν πτώχευση, της αδυναμίας να αποπληρώσουν δάνεια που φορτώθηκαν ή εκτάκτων αναγκών, όπως για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Ενδεικτικό της νέας τάσης που διαμορφώνεται είναι ότι οι άνεργοι ηλικίας άνω των 75 ετών οι οποίοι αναζητούν δουλειά αυξήθηκαν σε περισσότερους από 73.000 τον Ιανουάριο, δηλαδή κατά 46% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών στο εργατικό δυναμικό, καθώς αυξήθηκε από 4,7% σε 7,3% σε διάστημα μιας δεκαετίας. Συνολικά αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των εργαζομένων άνω των 65 ετών στο ίδιο διάστημα, καθώς εκτινάχθηκε από το 11,9% σε 16,8%.

Αρκετοί από τους ανέργους τρίτης ηλικίας, επισημαίνει η εφημερίδα, εμφανίζουν μια απρόσμενη αποφασιστικότητα στο κυνήγι μιας δουλειάς, χτυπώντας πόρτες οπουδήποτε για να αφήσουν ένα βιογραφικό.

Επέστρεψε στα 90

Ανάμεσα στους πλέον τυχερούς είναι η 90χρονη Ντόροθι Ανταμς, η οποία ήταν σερβιτόρα μέχρι τα 85 της, όταν πίστεψε ότι όσα έβαλε στην άκρη αρκούσαν για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Τους τελευταίους μήνες διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο και βρήκε δουλειά μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος στην Πενσιλβάνια. Τώρα πληρώνεται 7,50 δολάρια την ώρα πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι για να προσέχει συνομήλικούς της οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, να τους διαβάζει την αλληλογραφία τους, να ετοιμάζει φαγητό και να τους βοηθάει στο ντύσιμο.

Για άλλους... νεότερους, το εγχείρημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, όπως διαπίστωσαν η 80χρονη Μέρι Μπένετ και ο 81χρονος Φρεντ Ντέις, οι οποίοι ψάχνουν μια θέση σε εστιατόρια, ταχυφαγεία και μπαρ.

Η εκρηκτική αύξηση στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών που αναζητούν δουλειά καταγράφηκε από ορισμένες οργανώσεις όπως η μη κυβερνητική Experience Works, η οποία προσφέρει εκπαίδευση σε χιλιάδες ηλικιωμένους σε 30 πολιτείες. Η οργάνωση διαθέτει πλέον λίστα αναμονής, αφού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς, ενώ οι εκατοντάδες οι οποίοι ζητούν βοήθεια από την ίδια και άλλες οργανώσεις ώθησαν ορισμένες πολιτειακές αρχές να εκπονήσουν πιλοτικά προγράμματα και να υποβάλουν προτάσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να επανασυνδεθούν οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω με τους τομείς απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.