«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

ΣΥΝ και Siemens = ? (Ποιός θυμάται τον Περ. Κοροβέση;)

Τώρα που 4 βουλευτές του έγιναν από 2 χωριά με τον ΣΥΝ ... μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσει κανείς (νηφαλιότερα;) για το ζήτημα που έθεσε προ 10μήνου ο βουλευτής του ίδιου κόμματος κ. Περικλής Κοροβέσης ; Τότε οι σύντροφοί του συσπειρωθήκαν και πέσαν όλοι μαζί να τον φάνε. Ασυζητητί. Σήμερα ενδιαφέρεται κανένας για την Ζημενσο-έρευνα και εντός των άλλων κομμάτων (της Οικουμενικής 1989); Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΣΥΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗ «ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ»
Κατάφερε να τους συσπειρώσει
Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ
«Την έξοδο» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνουν στον Περικλή Κοροβέση πολλά στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέκος Αλαβάνος δεν τοποθετήθηκε δημόσια με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικαλούμενος άρθρο του Γιώργου Βότση, είπε ότι και ο ενιαίος «Συνασπισμός» το 1990 πήρε «μίζα» από τη Siemens. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Περικλή Κοροβέση χωρίς όμως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για όσα διημείφθησαν.
Στον ΣΥΝ, όσα ακούστηκαν περί «μίζας» έδειξαν ότι, όσες αντιθέσεις και αν υπάρχουν μεταξύ των τάσεων, υπάρχουν και αντανακλαστικά. Ετσι, σχεδόν όλοι και κυρίως όσοι τοποθετήθηκαν δημόσια όχι μόνο αποδοκίμασαν όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι περισσότεροι ζήτησαν παραίτησή του ή, εφόσον αυτό δεν γίνει, την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στη Γραμματεία, που αναμένεται να στηρίξουν τον βουλευτή. Αυτό απομένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί στη συνεδρίαση του οργάνου, ίσως και σήμερα το απόγευμα. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει συζήτηση και να αποφασιστεί η τύχη του βουλευτή. Εκείνο που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί όπως πολλοί ζητούν.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ χθες το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν όσα είπε ο Κοροβέσης. Και ίσως μετά από καιρό τα στελέχη του κόμματος που ήταν παρόντα κατάφεραν να συμφωνήσουν και να καταλήξουν σ' ένα κοινό κείμενο, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σ' αυτό καλούν τον βουλευτή «να ανακαλέσει, ειδάλλως είναι εκτεθειμένος στον κόσμο της Αριστεράς και πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δήλωση Κοροβέση ήταν «απαράδεκτη και ακατανόητη» καθώς και «γεμάτη από ανυπόστατες κατηγορίες και ανακριβείς αναφορές. Είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν διανοηθεί να ισχυριστούν πολιτικοί μας αντίπαλοι, ακριβώς επειδή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, έκανε σκληρή κρητική. Οπως είπε, «αν δεν πρόκειται για νοσηρή κατασκευή, πρόκειται για συγκεκριμένη επιλογή επίθεσης εναντίον του ΣΥΝ. Θεωρώ αδιανόητα αυτά που είπε ο Περικλής Κοροβέσης. Μου προκαλούν όχι μόνο έκπληξη αλλά και αγανάκτηση. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ πού στηρίζει αυτό που υποστήριξε. Η Αριστερά δεν έχει καμία σχέση με αυτά».
Ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, όταν ρωτήθηκε για τις «μίζες» του 1990 και όσα είπε ο σύντροφός του, απάντησε: «Δεν ήμουν εγώ μπροστά όταν έγιναν όλα αυτά. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό στον βαθμό που το περιγράφει ο Περικλής Κοροβέσης. Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτό. Τώρα αν στελέχη του τότε Συνασπισμού... τι να σας πω; Είναι αστυνομικά σενάρια».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην «Ε», ήταν σαφής στη θέση του: «Αν δεν προσκομίσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του, οφείλει να παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει, τα αρμόδια συλλογικά όργανα θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν με απόλυτη αυστηρότητα θέτοντάς τον εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Στην ίδια γραμμή και ο Θόδωρος Μαργαρίτης που τόνισε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαλέσει. «Αν δεν το κάνει, δεν μπορεί να συνεργάζεται με ένα κόμμα το οποίο είναι διεφθαρμένο», πρόσθεσε. Ο Δημήτρης Στρατούλης έθεσε μ' ένα διαφορετικό τρόπο το θέμα: «Ο σύντροφός μου ο Περικλής είπε πράγματα που δεν έχουν πει για δυνάμεις της Αριστεράς ούτε τα ίδια τα στελέχη της Siemens στις καταθέσεις τους, ούτε οι βασικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι, οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».
Υπέρ του Περικλή Κοροβέση έκανε δήλωση ο Δημήτρης Λιοσάτος, τονίζοντας ότι όσα είπε «μπορεί να αφορούν πρόσωπα, ουδόλως όμως το ίδιο το πολιτικό υποκείμενο». Και αναφέρει ότι ο ΣΥΝ του 1989 ουσιαστικά συμμετείχε στο «σκάνδαλο» της ιδιωτικής τηλεόρασης, που «συστήθηκε ουσιαστικά χωρίς νόμο και αδειοδοτήσεις». *
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Με τις νέες δηλώσεις του ο Κοροβέσης δεν καταφέρνει ούτε να μπαλώσει καν την προβοκάτσια που διέπραξε, ισάξια του Καρατζαφέρη, ούτε και να συγκαλύψει την αντιΚΚΕ εμπάθεια και το θλιβερό ρόλο του υπέρ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».
**Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
«Χαίρομαι που υπήρξαν αντιδράσεις»
Ο Περικλής Κοροβέσης επέμεινε χθες σε όσα είπε προχθές, εξηγώντας ότι πρόθεσή του ήταν επί της ουσίας να κινητοποιήσει την ηγεσία της Αριστεράς, να απαντήσει για τη «μίζα» που σύμφωνα με «ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν» έλαβε ο ενιαίος το 1990 «Συνασπισμός», μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
Αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ο βουλευτής: «Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πολιτικού οργανισμού που, όπως είναι γνωστό, έχει δώσει μάχες κατά του πολιτικού χρήματος και υπέρ της διαφάνειας στην πολιτική ζωή, θεώρησα ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι να μιλήσουμε και για τα "του οίκου μας".
»Η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens ("Ελευθεροτυπία" 13/7/2009, Γ. Βότσης και άρθρο Κ. Μπέη, "Ελευθεροτυπία", Ιούλιος 2009) προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα (σ.σ. στη συνέντευξη που έδωσε στο "Κανάλι-1" εσφαλμένα αναφέρθηκε στον Β. Νέτα και όχι στον Γ. Βότση).
Χαίρομαι που με μια δήλωση που ανακύκλωνε ήδη πολυδημοσιευμένες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα.
»Θεωρώντας ότι το "ηθικό κεφάλαιο"είναι για την Αριστερά το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της, εξέφρασα δημόσια την απορία γιατί δεν το υπερασπίζεται από τέτοιους δημόσιους υπαινιγμούς. Η παρέμβασή μου ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος που "ανήκει" ...δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού. Για ό,τι δε με αφορά, διευκρινίζω ότι μέσα από τη μακρά μου πορεία, παραμένω καταρχήν πολίτης, με πλήρη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων, τον Σεπτέμβριο του 2007, προέκυψε και η βουλευτική μου ιδιότητα».
**Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Να σκέπτονται πρώτα και μετά να μιλούν»
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, ιδιαίτερα ενοχλημένος κάλεσε όσους κάνουν δηλώσεις «πρώτα να σκέπτονται και μετά να μιλούν», σχολιάζοντας όσα είπε ο Περικλής Κοροβέσης:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκφυλιστικά. Κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να μπει ένα τέλος», είπε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το μόνο που εγώ έχω να δηλώσω είναι ότι η υπόθεση της Siemens είναι ένα δικομματικό σκάνδαλο. Ενα δικομματικό σκάνδαλο το οποίο ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου και που έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του πολιτικού μας συστήματος. Η Αριστερά βρισκόταν και βρίσκεται απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής, διαφθοράς και μιζέριας γιατί θέλει να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».
**Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
«Συνιστούν ηθικό και πολιτικό ατόπημα»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, το 1990 ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και γι' αυτό χθες έσπευσε να τοποθετηθεί στο θέμα της «μίζας».
Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είπε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Οπως δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, οι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση «συνιστούν πολιτικό ατόπημα διότι σε μια στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα είναι αντιμέτωπα με συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες για δωροδοκία τους, ο Π. Κοροβέσης απρόκλητα και χωρίς κανένα στοιχείο, τοποθετεί την Αριστερά στην ίδια μοίρα με τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία, το δημόσιο χρήμα και τις κρατικές προμήθειες στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Δεύτερον, συνιστούν και μείζον ηθικό ατόπημα, διότι αναπαράγουν φημολογίες και συκοφαντίες, αφήνοντας να αιωρούνται υποψίες επί δικαίων και αδίκων. Θεωρώ ότι και για τα δύο αυτά θέματα τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα οφείλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».


«Δίκη-φάρσα» για τον πρώην επικεφαλής της Siemens

Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung
Η δίκη του πρώην επικεφαλής της Siemens

«Φάρσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη δίκη του Χάινριχ φον Πίρερ στην Ελλάδα. «Ο Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην επικεφαλής της Siemens, συνεχίζει να έχει μπελάδες με την εταιρεία του εξαιτίας των παλιών υποθέσεων διαφθοράς που ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια. Όχι όμως πια στη Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα. Από το τέλος Νοεμβρίου 2015 έχει ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δίκη εναντίον του φον Πίρερ και άλλων 60 κατηγορουμένων για δωροδοκίες που έγιναν εδώ και καιρό».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Το κατηγορητήριο εναντίον του φον Πίρερ εμπεριέχει γενικές κατηγορίες και όχι κάτι που προκύπτει από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης. Ο πρώην επικεφαλής της Siemens πλήρωσε ήδη στη χώρα του χρηματικό πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ και για το λόγο αυτό δεν θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο για την ίδια υπόθεση άλλη μια φορά. Το ίδιο ισχύει και για τους οκτώ άλλους συγκατηγορούμενους του από τη Siemens Γερμανίας, οι οποίοι κατηγορούνται στην Αθήνα μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες. Ο φον Πίρερ και η παρέα του δεν υποχρεούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο, αλλά παρίστανται μέσω των συνηγόρων τους. Η δίκη όμως δεν προχωράει. Πότε απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, πότε οι δικηγόροι, πότε η αίθουσα του δικαστηρίου είναι πολύ μικρή. Μια φάρσα».

Μαρία Ρηγούτσου