«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Aνθρωποκτονία από αμέλεια – Παραβίαση Μέτρων Ασφαλείας Οικοδομικών έργων : Καταδίκη εργολάβου και πολιτικού μηχανικού για το θάνατο 48χρονης

Aνθρωποκτονία από αμέλεια – Παραβίαση Μέτρων Ασφαλείας Οικοδομικών έργων :

Καταδίκη εργολάβου και πολιτικού μηχανικού για το θάνατο 48χρονης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με τριετή αναστολή στον καθέναν επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε δύο εργολάβους, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν οικοδόμο για το θάνατο 48χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της όταν ένας σιδηροσωλήνας έπεσε από τον έκτο όροφο ανεγειρόμενης οικοδομής.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούνο του 2003 στην οδό Σουρή 8, στην περιοχή του Διοικητηρίου. Θύμα η Βαρβάρα Μπαλαμπανίδου, ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ, μητέρα ενός 10χρονου αγοριού, η οποία επέστρεφε στο σπίτι της, στην οδό Σουρή 10. Λίγα μόλις μέτρα πριν φτάσει στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, ένας σιδηροσωλήνας σκαλωσιάς μήκους περίπου δύο μέτρων έπεσε από τον έκτο όροφο της διπλανής ανεγειρόμενης οικοδομής και τη χτύπησε στο κεφάλι. Η γυναίκα έπεσε αιμόφυρτη στο δρόμο, ενώ οι περίοικοι που άκουσαν το θόρυβο έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και η 48χρονη μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου, όμως, παρά τις πολύωρες προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματά της.

Το κατηγορητήριο

Οι εργολάβοι και ο πολιτικός μηχανικός που επέβλεπε την ανέγερση της οικοδομής κατηγορούνται ότι δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. «Δεν προέβησαν στην τοποθέτηση της οροφής του ισογείου και σε ύψος 3,5 μέτρων από το πεζοδρόμιο, προστατευτικού προστεγάσματος αποτελούμενου από οριζόντιο σταθερό σανίδωμα πλάτους ίσου προς το πλάτος των ικριωμάτων και όχι μικρότερου του 1,30 μέτρου» αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Ακόμη, όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε μετά το ατύχημα στην οικοδομή, οι κατηγορούμενοι «δεν εξασφάλισαν τα πέρατα των πλακών με ανθεκτικά κιγκλιδώματα ή θωράκια ή δίκτυα, όπως ήταν υποχρεωμένοι από τη σχετική νομοθεσία».