Χτες, συνολικά δέκα σχολεία παρέμειναν κλειστά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν βγει και τα υπόλοιπα λουκέτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τοπικούς φορείς η προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών καταλήψεων μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Χτες το πρωί οι πρόεδροι των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, ενώ ψήφισμα συμπαράστασης έχει εκδώσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Οι µαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στη χρόνια κρίση που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστηµα και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς και οι πολιτικές που την υπηρετούν», επισημαίνεται σε κείμενο - καταγγελία που υπογράφουν οι πρόεδροι των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός, χτες το πρωί συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να του εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους σχετικά με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά άλυτα προβλήματα όπως τα εκπαιδευτικά κενά και η καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων δεν νοείται να δέχονται επίθεση οι μαθητές οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους», ανέφερε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της εβδομάδας περίπου 11 μαθητές - μέλη του συντονιστικού του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πυλαίας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις καταλήψεις στο σχολείο τους.

Ο ΔΣΘ

Την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτήν την πρακτική πάντως εξέφρασαν και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) τα οποία με ανακοίνωσή τους ζητούν την κατάργηση του νόμου 2811/2000, ο οποίος επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να ασκούν αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη σε περιπτώσεις μαθητικών καταλήψεων και όπως επισημαίνουν, εισάγει το «μαθητικό ιδιώνυμο».

«Η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και η επιφόρτιση των εκπαιδευτικών με καθήκοντα πληροφοριοδότη των διωκτικών αρχών μετατρέπει την εκπαιδευτική κοινότητα από χώρο ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και ανοιχτής γνώσης, σε πεδίο αντιπαιδαγωγικών πρακτικών. Οι μαθητές, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν απόλυτο δικαίωμα να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησής τους στα δημόσια σχολεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

{Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΘ έχει ως εξής :

Διαμαρτυρία του Δ.Σ.Θ.

για τις ποινικές διώξεις ανήλικων μαθητών (λόγω καταλήψεων)

Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

Θέμα: Διαμαρτυρία για ποινικές διώξεις ανήλικων μαθητών

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και
την έντονη διαμαρτυρία του στις διαρκώς αυξανόμενες σε πανελλαδική
κλίμακα ποινικές διώξεις, για τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις, σε
βάρος δεκάδων ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις κλήσεις γονέων και
καθηγητών σε αστυνομικά τμήματα.

Η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και η επιφόρτιση των
εκπαιδευτικών με καθήκοντα πληροφοριοδότη των διωκτικών αρχών,
μετατρέπει την εκπαιδευτική κοινότητα από χώρο ελεύθερης έκφρασης,
δημιουργίας και ανοιχτής γνώσης, σε πεδίο αντιπαιδαγωγικών πρακτικών.

Οι μαθητές, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν απόλυτο δικαίωμα
να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησής τους στα δημόσια
σχολεία.

Ο νόμος 2811/2000, που κύρωσε την από 4.12.1999 Πράξη Νομοθετικού
Περιεχομένου, η οποία εισήγαγε απαραδέκτως «μαθητικό ιδιώνυμο»
ποινικοποιώντας ευθέως τις μαθητικές καταλήψεις, πρέπει άμεσα να
καταργηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει
καμία θέση στην έννομη τάξη μιας πολιτείας, που σέβεται τα δημοκρατικά
και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα έκφρασης και διαμαρτυρίας των
πολιτών της.


Ο Πρόεδρος
Μανόλης Αν. Λαμτζίδης


Ο Γεν. Γραμματέας
Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης

}

Υπό κατάληψη δέκα σχολεία

Στο μεταξύ, λύνονται η μία μετά τη άλλη οι καταλήψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Χτες, συνολικά δέκα σχολεία παρέμειναν κλειστά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν βγει και τα υπόλοιπα λουκέτα. Υπό κατάληψη τελούν το 1ο Λύκειο Τριανδρίας, το 1ο Λύκειο Πυλαίας, τα 7ο και 8ο ΕΠΑΛ στο συγκρότημα του «Ευκλείδη». Ακόμη κλειστά παρέμειναν το 1ο ΓΕΛ Συκεών, το 1ο ΓΕΛ Ελευθερίου - Κορδελιού, το ΕΠΑΛ Ελευθερίου - Κορδελιού, το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, το 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων και το 1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου.