«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Αλλοδαποί ανάπηροι Ζητιάνοι - φτηνό "εμπόρευμα" κυκλωμάτων

«Καμπάνες» σε δύο Βούλγαρους για εμπορία ανθρώπων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ποινές κάθειρξης 12 και 10 χρόνων επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πολυγύρου σε βάρος δύο Βούλγαρων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ανάγκαζαν ανάπηρο ομοεθνή τους να επαιτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης στάθηκε ένα ιδιόχειρο ανορθόγραφο σημείωμα που κατέληξε στα χέρια αστυνομικού.

«Εγώ είμαι βούλγαρος, πολύ φτοχώς κάπιο βούλγαρη με έχουν βγάλει στα φανάρια και με εκμεταλεύουν. Με δέρνουν πολύ μπορό δήξω το σπίτι τους για να τους πιάσετε γιατί είνναι κακή». Αυτό έγραφε το χαρτάκι που έδωσε ο 60χρονος επαίτης σε αστυνομικό και το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την έρευνα που ακολούθησε από το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οπως αποκαλύφτηκε, ο 60χρονος που είχε κομμένα πόδια «κόστισε» 1.000 λέβα (περίπου 500 ευρώ) και βρέθηκε όμηρος στα χέρια κυκλώματος που δρούσε στη Θεσσαλονίκη. «Τον έβαλαν να μένει με ακόμη ένα άτομο σε ημιτελές διαμέρισμα και κάθε βράδυ του αφαιρούσαν τις ''εισπράξεις''.

Του έλεγαν ότι αν επιχειρούσε να δραπετεύσει, θα έβαζαν ανθρώπους να τον σκοτώσουν», αναφέρεται στο βούλευμα που εκδόθηκε σε βάρος των κατηγορουμένων.

Στο δικαστήριο ο 60χρονος επιχείρησε να ανασκευάσει τις καταγγελίες που είχε κάνει σε βάρος των ομοεθνών του, αλλά έπειτα από ερωτήσεις της έδρας παραδέχτηκε ότι οι κατηγορούμενοι τον είχαν «αγοράσει» για να τον εκμεταλλεύονται. Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πείσουν τα μέλη του δικαστηρίου.