«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ουρές "νεόπτωχων" για δωρεάν Ιατρικές εξετάσεις...

.... σε ποιον πλανήτη ζούν οι τρίχρωμοι κ.κ. της κυβέρνησης ?

Θεσσαλονίκη: Ουρές "νεόπτωχων" για δωρεάν εξετάσεις...

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις ανθρώπους σαν εσένα, που είχαν φυσιολογική ζωή και δουλειά, να έχουν χάσει τα πάντα, να μην έχουν χρήματα ούτε για ένα εμβόλιο... Συγκλονίστηκα, όταν ένα ζευγάρι ήρθε κλαίγοντας να ζητήσει ιατρική φροντίδα. Μέχρι πρόσφατα διατηρούσε επιχειρήσεις στη Χαριλάου και μας στήριζε για να βοηθάμε ανήμπορους. Τώρα ήταν ντροπιασμένο. Λόγω της κρίσης, βρέθηκε χωρίς σπίτι, να φιλοξενείται σε συγγενείς και να μην έχει ούτε ασφάλιση υγείας, λόγω χρεών στο ασφαλιστικό ταμείο. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας».

Η Σοφία Γκαρανέ, κοινωνική ανθρωπολόγος και υπεύθυνη του γραφείου των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη, είναι εντυπωσιασμένη από την τρομακτική αύξηση -100%- τον τελευταίο χρόνο στην προσέλευση όσων επισκέπτονται το πολυϊατρείο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. «Οι ασθενείς φτάνουν τους 1.000 το μήνα και το 70% είναι Ελληνες. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ήταν περίπου 500. Αυτό που άλλαξε είναι το ''προφίλ'' τους. Είναι οι διπλανοί μας. Τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία έχουν δημιουργήσει την κατηγορία των ''νεόπτωχων''. Πρόκειται για Ελληνες, ηλικίας 40-60 ετών, οικογενειάρχες, που συχνά ανήκουν στη μεσαία αστική τάξη, έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχουν πλέον να πληρώσουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια να μην μπορούν να υποβληθούν σε απαραίτητες για την υγεία τους ιατρικές εξετάσεις, αλλά ούτε και να προμηθευτούν τα φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία τους», λέει στον «Α» η κ. Γκαρανέ.

Ανθρωποι σε απόγνωση

Το πολυϊατρείο στην οδό Ιωνος Δραγούμη 65 «πλημμυρίζει» από ανθρώπους που δεν είναι στην πλειονότητά τους αλλοδαποί και μετανάστες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. «Στο πολυϊατρείο, που κλείνει δέκα χρόνια ζωής, υποστηρίζαμε ανέκαθεν και Ελληνες, είτε ήταν άστεγοι, άποροι ή αθίγγανοι. Ομως, τώρα πια, οι Ελληνες που μας επισκέπτονται είναι κατά 70% αυξημένοι. Οσο περνούν οι μέρες, αυξάνονται. Αυτό μας ανησυχεί. Οι ζωές τους έχουν τιναχτεί στον αέρα. Είχαν έναν προγραμματισμό: δουλειά, αυτοκίνητο, στεγαστικό δάνειο... Ποτέ δε φαντάστηκαν ότι θα έφταναν σε τέτοιο σημείο, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κάποιοι έχασαν δουλειές. Αλλοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, αλλά, επειδή χρωστούν στο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), δεν μπορούν να κάνουν διαγραφή, επομένως δεν έχουν ασφάλιση», αναφέρει η κ. Γκαρανέ. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί είναι άνεργοι νέοι ή ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα. Ανήκουν στην Πρόνοια αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή που προβλέπεται για να πάρουν τα φάρμακά τους. Δεν έχουν να δώσουν τα 5 ευρώ που ζητάνε στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων ούτε τα 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία. Αρκετοί, πάλι, όπως λένε, δεν έχουν λεφτά ούτε για να πάρουν εισιτήριο και να πάνε μέχρι το νοσοκομείο.

Ουρές και λίστες αναμονής

Στο πολυϊατρείο, οι πολίτες εξυπηρετούνται από τους εθελοντές γιατρούς και υγειονομικούς, ενώ όλες οι εξετάσεις και οι εμβολιασμοί γίνονται δωρεάν. Επιπλέον, όταν θεωρείται αναγκαίο, αναπτύσσονται και συνεργασίες εκτός ιατρείου: μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων δέχονται να καλύψουν δωρεάν περιστατικά στο χώρο τους. «Το διαμέρισμα που στεγάζει το πολυϊατρείο είναι περιορισμένο, μόλις 130 τ.μ. Ωστόσο, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες. Καθημερινά υπάρχουν 3-4 γιατροί, δεχόμαστε 200- 250 άτομα την εβδομάδα, αλλά η ουρά των ασθενών φτάνει ώς τις σκάλες», τονίζει η κ. Γκαρανέ.

Η τεράστια ζήτηση έχει προκαλέσει και λίστες αναμονής. «Στο περίμενε» βρίσκονται περισσότερα από 300 παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο.

Οι εθελοντές τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, ενώ η κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο. Για το λόγο αυτόν, απευθύνουν έκκληση σε όποιον μπορεί να τους παραχωρήσει ένα χώρο ώστε να αντιμετωπίζουν σε καλύτερες συνθήκες τους ασθενείς αλλά και να εξοικονομήσουν τα χρήματα από το ενοίκιο. «Τα λεφτά αυτά μπορούν να ''γίνουν'' εμβόλια», λένε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τα πάγια έξοδα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερες ώρες, να αποκτήσουν έμμισθο προσωπικό αλλά και να αυξήσουν τις δράσεις εκτός ιατρείου.

«Διώχνουμε κόσμο....»

Η ζήτηση για εμβόλια είναι τεράστια και οι εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται κατά μέσον όρο 4.000 ευρώ το μήνα για το κόστος τους. Οπως σημειώνουν, το πρόβλημα προμήθειας εμβολίων είναι πολύ μεγάλο, καθώς, για να καλυφθούν οι ανάγκες, πρέπει να διαθέτουν 200 εμβόλια το μήνα. Η χαρά τους, όταν βοηθούν, είναι ανείπωτη, αλλά ανησυχούν βλέποντας «το πολυϊατρείο να επιβιώνει για τα βασικά». Οταν τα εμβόλια τελειώνουν, παρά τη διάθεση προσφοράς τους, οι γιατροί νιώθουν να έχουν τα χέρια τους «δεμένα» και αναγκάζονται να διώχνουν κόσμο. Οπως θυμούνται οι παλιοί εθελοντές, όταν το πολυϊατρείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 2001, το επισκέπτονταν περίπου 30 άτομα το μήνα. Σήμερα, οι ανάγκες για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη έχουν πολλαπλασιαστεί. Οσο για τα φάρμακα, προέρχονται από δωρεές, δηλαδή υπάρχει ένα φαρμακείο που «γεμίζει» χάρη στην προσφορά ιδιωτών, φαρμακοποιών και πολιτών που δεν τα χρειάζονται πια και τα χαρίζουν στο πολυϊατρείο.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Παρόλο που λόγω της κρίσης οι περισσότεροι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, η ανταπόκριση των πολιτών συγκινεί. Ολο και περισσότεροι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά και να ενισχύσουν χρηματικά. Αρκετοί εθελοντές το αποδίδουν «στο φιλότιμο του Ελληνα και στην αίσθησή του ότι η κοινωνική αλληλεγγύη θα αποδειχτεί σωτήρια για την επιβίωση όλων μας». Στη Θεσσαλονίκη τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τα 1.000, αλλά ενεργά είναι περίπου 150.

Οι εθελοντές απευθύνουν έκκληση σε όλους για τη συγκέντρωση όχι μόνο φαρμακευτικού υλικού αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όσων απευθύνονται στο πολυϊατρείο. Το έργο τους μπορεί να ενισχύσει ο καθένας, με φαρμακευτικό υλικό που του περισσεύει, όπως γάζες, επιδέσμους, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, διάφορα φάρμακα, καθώς και ρούχα ή παπούτσια σε καλή κατάσταση. «Οι ανάγκες του κόσμου έχουν αυξηθεί όχι μόνο για περίθαλψη αλλά και για βασικά είδη, όπως ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα. Για να αντεπεξέλθουμε ζητάμε από όλους τους πολίτες να βοηθήσουν», λέει η υπεύθυνη του γραφείου των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη.