«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Ο [ελέω Τροικο-ΔΝΤ πρωθυπουργός] Παπαδήμος : "Οι άνεργοι δεν παίρνουν 13ο και 14ο μισθό". Επομένως...;

Παπαδήμος: "Οι άνεργοι δεν παίρνουν 13ο και 14ο μισθό". Επομένως...;


«Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σχετικά με την υπό συζήτηση μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των μισθών σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ , ο κ. Παπαδήμος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάρει θέση όσο ο διάλογος των κοινωνικών φορέων είναι σε εξέλιξη, και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.
Όπως είπε, οι τελικές θέσεις θα ληφθούν βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου και με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων.
«Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές. Ανέφερε πάντως ότι είναι σαφές ότι για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ότι τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Εξάλλου, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε με νόημα ότι οι άνεργοι δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό και πως «πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς». [πρόκειτια για τη 2η σημαδιακή δήλωση μετά το του ΓΑΠ ... "στόχος μας ένας τουλάχιστον εργαζόμενος ανά οικογένεια" !!!! ]
«Πράγματι υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις όπου το μισθολογικό κόστος δεν επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα. Υπάρχουν όμως κλάδοι που το μισθολογικό κόστος είναι κρίσιμος παράγων της ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μην το εξετάσουμε όταν υπάρχουν στρεβλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επηρεάζεται μόνο από το μισθολογικό κόστος. [παάλι καλά ... αλλά στο δια ταύτα τι???] «Εξαρτάται», πρόσθεσε, «και από το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής, εξαρτάται από τα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα και από την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται».