«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άρειος Πάγος οριστικοποίησε την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη για παράβαση καθήκοντος - Η πράξη του και Το σκετπικό των Δικαστηρίων

 

Ο Άρειος Πάγος οριστικοποίησε την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 21:57

Ο Άρειος Πάγος οριστικοποίησε σήμερα την ποινή της φυλάκισης των 12 μηνών, με τριετή αναστολή, του τέως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη για το γνωστό πρόστιμο που μείωσε σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.
Αναλυτικότερα, ο
τέως περιφερειάρχης το περασμένο έτος καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 1 έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.
Ο τέως περιφερειάρχης άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες τον πρώτο μήνα του 2012 έκριναν δεκτή την αίτησή του, αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και παρέπεμψαν τον Ψωμιάδη σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης. Όμως, ο κ. Ψωμιάδης δικάστηκε για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την ίδια ποινή (φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή) για τη μείωση του επίμαχου προστίμου.
Μετά και τη δεύτερη καταδίκη του άσκησε και πάλι αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.
Σήμερα, οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 1495/2012 απόφασή τους απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε ο κ. Ψωμιάδης, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.
Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Οκτώβριο ο αντεισαγγελέας Α.Π. Βασίλειος Πλιώτας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του κ. Ψωμιάδη και να αναιρεθεί για δεύτερη φορά η καταδικαστική απόφαση του τέως περιφερειάρχη.

Σε νέα δίκη ο Π. Ψωμιάδης καθώς ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την καταδίκη τουΟ Αρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και τον παραπέμπει σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Ο Π. Ψωμιάδης μετά την επίμαχη καταδίκη του τέθηκε σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα Μακεδονίας – Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι κατά της απόφασης του γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης ο Π. Ψωμιάδης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.
Ο τέως περιφερειάρχης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (αποφάσεις 943-944/2011) σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων ο οποίος φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.
Ο κ. Ψωμιάδης υποστηρίζει ότι επειδή δεν είχε τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις δεν κινήθηκε από μόνος του και κατά την κρίση του, αλλά ακολούθησε τις οδηγίες της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας. Δηλαδή ότι μπορεί ως νομάρχης να προβεί στη μείωση του προστίμου.
Οι αρεοπαγίτες ακολουθώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κονταξή, έκριναν ότι οι δυο καταδικαστικές εφετειακές αποφάσεις δεν είναι πλήρως αιτιολογημένες, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και τις αναίρεσε παραπέμποντας την υπόθεση να δικαστεί και πάλι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης από άλλους όμως δικαστές, εκτός αυτών που τον δίκασαν την πρώτη φορά.
Aggelioforos Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 18:19


Από το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης του Παν. Ψωμιάδη ...

Σε προσωρινή αργία από σήμερα ο Π. Ψωμιάδης

Δυο αδερφάκια είμασταν τα δυο κι αγαπημένα...
π' ο ένας όταν έφευγε τον αντικαθιστούσε' ο άλλος ...
στη αρχηγία του Νομού ή της Περιφερείας...
σαν νά 'τανε το σπίτι μας, σα νάταν το παρχάρ' μας ...


[δημοτικοφανές ποιημάτιον υπό Γ.Β.]

Σε προσωρινή αργία τίθεται από τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, με απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επίσημη κοινοποίηση της απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που του επέβαλε την ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, επειδή ως νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε μειώσει πρόστιμο σε βάρος ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων. Χρέη περιφερειάρχη αναλαμβάνει ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης, που ο ίδιος έχει ορίσει αναπληρωτή του.

Καθαρογράφηκε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, από την εποχή που ήταν ακόμη Νομάρχης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασής του, ο προεδρεύων του δικαστηρίου, εφέτης Κώστας Βαμβακίδης, αναφέρει ότι ο Π. Ψωμιάδης έκανε «κακή χρήση της διακριτικής του εξουσίας και συγκεκριμένα υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας που επέβαλαν οι αρχές του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας και της εξυπηρέτησης τον έχοντα τον νόμο».
Τονίζει δε ότι η απόφαση για τη μείωση στο ελάχιστο του ύψους των προστίμων -από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ- «δεν μπορούσε, σαφώς, να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν πρατηριούχο καυσίμων, ο οποίος διαθέτοντας νοθευμένα καύσιμα (με τη μέθοδο του αποχρωματισμού) κέρδιζε πολύ περισσότερα απ' ότι από την καταβολή του προστίμου αυτού του ύψους».
Η απόφαση θα αποσταλεί άμεσα -ενδεχομένως κι αύριο- στον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, που, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ' αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα κακής ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, διαφορετικά καθίσταται αμετάκλητη.
Να σημειωθεί ότι τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό η επιβληθείσα ποινή σε βάρος του Περιφερειάρχη ήταν φυλάκιση 12 μηνών με 3ετή αναστολή.