«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Αντισυνταγματικό (ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ) το χαράτσι των ακινήτων μέσω ΔΕΗ

Αντισυνταγματικό το χαράτσι των ακινήτων


Αντισυνταγματικός είναι ο νέος νόμος για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, σύμφωνα με το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών.

Στην αίτηση επιβολής ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ που κατέθεσαν δύο δικηγόροι Πατρών ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για το «χαράτσι» και να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των γραφείων και των σπιτιών τους.

Σημειώνεται ότι οι δύο δικηγόροι αρνούνταν να πληρώσουν το «χαράτσι», ενώ πλήρωναν κανονικά το ποσό που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση ρεύματος, στηρίζοντας την αίτησή τους στην αντισυνταγματικότητα του νόμου 4021/2011 για την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ και την εξ αυτής προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Τελικά, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, υπό την προεδρία της πρόεδρου Πρωτοδικών Βασιλικής Καρβέλα, εξέδωσε προχθές προσωρινή διαταγή που δικαιώνει προσωρινά τους δύο δικηγόρους και απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος στα σπίτια και τα γραφεία τους μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτησή τους, στις 30-5-2012.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς είναι η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικώς επί αιτήσεως που βασίζεται στην αντισυνταγματικότητα του νόμου και την προσβολή της προσωπικότητας των αιτούντων, δεδομένου ότι όλες οι άλλες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής βασίζονται στην αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν το χαράτσι, κάτι που δεν επικαλέστηκαν οι δύο δικηγόροι.

Οπως δήλωσε αιτών δικηγόρος : «Η επιβολή του "χαρατσιού" είναι ένας απόλυτος εκβιασμός της Πολιτείας απέναντι σε όλους τους Έλληνες, τους οποίους ισοπεδώνει, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους δυνατότητα».