«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Μείωση ποινών στη δίκη για την απαγωγή Γ. Μυλωνά

Θεσσαλονίκη: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη για την απαγωγή του Γ. Μυλωνά

ΠΗΓΗ : Αγγελιοφόρος : Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 18:29

Καρέ-καρέ την περιπέτεια που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, από τη στιγμή της αρπαγής του έως την απελευθέρωσή του μετά από 13 μέρες, περιέγραψε ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς, καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησε, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύκροτη υπόθεση. Από τη διαδικασία απουσιάζει, όπως άλλωστε και στο πρωτόδικο δικαστήριο, ο φερόμενος ως «ηγέτης» της ομάδας των απαγωγέων, δραπέτης των φυλακών, Βασίλης Παλαιοκώστας.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή του, ο Γ. Μυλωνάς ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων, μεταφέροντας στο δικαστήριο με ψυχραιμία όλες τις πτυχές της 13ήμερης περιπέτειάς του. Είπε ότι οι απαγωγείς του ήταν αποφασισμένοι για όλα εφόσον κάτι πήγαινε «στραβά». «Αν συμβεί κάτι κακό θα σε σκοτώσουμε», ήταν τα λόγια του Β. Παλαιοκώστα προς τον επιχειρηματία σε στιχομυθία που είχαν κατά τις πρώτες μέρες της ομηρίας, ενώ χαρακτήρισε τον περιβόητο δραπέτη -αξιολογώντας την όλη συμπεριφορά του- ως «αρχηγό» της σπείρας. Είπε, ακόμη, ότι η οργάνωση των δραστών ήταν «τέλεια», αναφέροντας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός της εγκατάστασης κάμερας μέσα στη σκηνή όπου κρατείτο. Αναφερόμενος στη συμπεριφορά των απαγωγέων κατά την πολυήμερη κράτησή του τόνισε ότι «ήταν καλή και δεν υπήρχε βία», ενώ για τις συνθήκες κράτησης τόνισε: «Μου φέρνανε εφημερίδες, άκουγα ραδιόφωνο κάθε μισή ώρα».
Κατά την πολυήμερη ομηρία του προσπαθούσε να συγκεντρώσει στοιχεία για τους δράστες και παρότι αυτοί φορούσαν συνεχώς κουκούλες, ο επιχειρηματίας αποτύπωνε διάφορα στοιχεία ως προς τα χαρακτηριστικά τους. «Οι αισθήσεις μου δούλευαν πολύ έντονα. Προσπαθούσα να αποτυπώσω τι γίνεται, να συγκρατήσω τη χροιά της φωνής τους, χαρακτηριστικά των βλεφαρίδων τους». Ο Γ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε, πέραν του Β. Παλαιοκώστα, τη συμμετοχή των κατηγορουμένων Ασημάκη Λαζαρίδη και Πολύκαρπου Γεωργιάδη στην ομάδα των απαγωγέων -που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απαγωγή- ενώ για τον Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη δεν ήταν ξεκάθαρος.
Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού η οικογένειά του κατέβαλε 10,8 εκατ. ευρώ ως λύτρα, από τα οποία έχουν βρεθεί τα μισά. Μάλιστα, όπως είπε στο δικαστήριο, «πριν την παράδοση των λύτρων έγινε σκανάρισμα των χαρτονομισμάτων σε ειδικό μηχάνημα από τη Βρετανία. Οι δράστες συνελήφθησαν δύο μήνες αργότερα στο κρησφύγετό τους, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
Σε πρώτο βαθμό, οι προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο Β. Χρυσοχοΐδης και Π. Γεωργιάδης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 22 ετών και τριών μηνών, ο καθένας. Ο Ασημ. Λαζαρίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και δύο μηνών, ενώ ο Γιώργος Χαραλαμπίδης που εμπλέκονταν ως απλός συνεργός στην απαγωγή, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών. Παράλληλα, ποινή φυλάκισης 8 ετών και εννέα μηνών επιβλήθηκε και στον Β. Παλαιοκώστα, αλλά μόνο για τις πλημμεληματικές πράξεις που αντιμετωπίζει. Για τα κακουργήματα θα δικαστεί αν και εφόσον συλληφθεί. Επίσης, ποινές φυλάκισης 13 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στους γονείς και στην αδελφή του Γ. Χαραλαμπίδη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρέλαβαν τμήμα των λίτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του Γ. Μυλωνά.


«Κούρεμα» στις ποινές για την απαγωγή Μυλωνά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε τις ποινές που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σχεδόν κατά το ήμισυ, καθώς αναγνώρισε ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους, ενώ τους απάλλαξε και για κάποιες επιμέρους παράνομες πράξεις που είχαν αποδοθεί σε βάρος τους.
Οι δύο αντιεξουσιαστές Πολύκαρπος Γεωργιάδης και Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης, που βρέθηκαν στο εδώλιο ως βασικοί συνεργάτες του Βασίλη Παλαιοκώστα, καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη ο καθένας από ποινή κάθειρξης 22 χρόνων και τριών μηνών που τους είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό. Στο μισό μειώθηκε και η ποινή του σερβιτόρου από την Κρήτη Ασημάκη Λαζαρίδη, ο οποίος, όταν συνελήφθη, είχε ομολογήσει τις πράξεις του. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών και 11 μηνών. Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πέντε μηνών καταδικάστηκε ο κρατούμενος Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι από τη φυλακή συμμετείχε στο σχέδιο οργάνωσης της απαγωγής. Ενοχοι για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κρίθηκαν και τρεις συγγενείς του κρατουμένου, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τα λύτρα που είχαν δοθεί. Σε όλους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών.
Οι δύο αντιεξουσιαστές στις απολογίες αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά αναφέροντας ότι παρείχαν βοήθεια στον Β. Παλαιοκώστα μόνο στο επίπεδο της αλληλεγγύης και όχι στο επιχειρησιακό μέρος της απαγωγής. «Σαν αντιεξουσιαστής στέκομαι αλληλέγγυος στον Παλαιοκώστα, σ' έναν προλετάριο, σ' ένα φίλο. Μάχομαι εναντίον της διαρθρωτικής ταξικής βίας του κεφαλαίου», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι πήγαινε μόνο τρόφιμα στον Βασίλη Παλαιοκώστα για τον οποίο είπε ότι «έκανε ασκητική ζωή». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο συγκατηγορούμενός του Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης.
Τα λύτρα
Για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος τον Ιούνιο του 2008 παρέμεινε όμηρος για 13 ημέρες στα χέρια των απαγωγέων του, οι συγγενείς του χρειάστηκε να καταβάλουν στους δράστες ως λύτρα το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5.000.000 ευρώ δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές. «Δε θέλω να εκδικηθώ τους κατηγορουμένους, αλλά να τιμωρηθούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται», είχε σημειώσει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του κατά την ακροαματική διαδικασία ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς.