«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

ΠεντΕφΘεσ : ... 9 ευρώ τη ημέρα για παράνομη ''προφυλάκιση'' !

ΤΟΠΙΚΑ

1.620 ευρώ για... την κόλαση των 180 ημερών

Πηγή: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Το βράδυ των Χριστουγέννων το 2006 βρέθηκε στο κλεμμένο αυτοκίνητο ενός «πελάτη» ο οποίος έσπασε τη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου στη δυτική Θεσσαλονίκη για να αφαιρέσει μικρό χρηματικό ποσό. Η 31χρονη σήμερα Γεωργία συνελήφθη και προφυλακίστηκε για έξι μήνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την αθώωσε για τις πράξεις τις οποίες από την πρώτη στιγμή αρνούνταν ότι διέπραξε και τώρα έπειτα από αίτησή της το ελληνικό Δημόσιο καλείται να της καταβάλει ως αποζημίωση το χρηματικό ποσό των 1.620 ευρώ για το διάστημα των 180 ημερών (9 ευρώ ανά ημέρα) που έμεινε στις φυλακές.

«Περιστασιακά ήμουν ιερόδουλη. Εκείνο το βράδυ μπήκα σ' ένα αυτοκίνητο στην οδό Γιαννιτσών για να πάμε κάπου για συνεύρεση. Εγώ είχα κάνει χρήση ναρκωτικών και δεν ήμουν καλά. Δεν είχα πλήρη συνείδηση. Συνήλθα από ένα συναγερμό. Οταν άνοιξα τα μάτια μου, βρέθηκα έξω από ένα ζαχαροπλαστείο. Συνειδητοποίησα τι έγινε όταν είδα τον κόσμο. Δεν κρατούσα τίποτα στα χέρια μου. Είδα τον άλλο να τρέχει. Οι περίοικοι με κρατούσαν έξω από το αυτοκίνητο», περιέγραψε στις δικαστικές αρχές η 31χρονη το βράδυ που συνελήφθη.

Εξι μήνες

Ο «πελάτης» κατάφερε να διαφύγει αλλά η 31χρονη μετά τη σύλληψή της και την απολογία της στον ανακριτή οδηγήθηκε στις φυλακές κατηγορούμενη για κλοπές από κοινού και κατ' εξακολούθηση, καθώς της έχει «χρεωθεί» η κλοπή του αυτοκινήτου, ενός ηχοσυστήματος καθώς και η κλοπή στο ζαχαροπλαστείο όπου συνελήφθη. Εκεί παρέμεινε για έξι μήνες. Στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών αλλά τον περασμένο μήνα το Πενταμελές Εφετείο την αθώωσε κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς της, καθώς πουθενά δε βρέθηκαν δακτυλικά της αποτυπώματα.

«Προφυλακίστηκα αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας ενός στοιχείου: βρισκόμουν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή, με το λάθος άτομο!», αναφέρει μεταξύ άλλων η 31χρονη στην αίτηση αποζημίωσης από το Δημόσιο που κατέθεσε για τους έξι μήνες προφυλακισμένη. Σήμερα, η Γεωργία δηλώνει ότι είναι «καθαρή» και κάνει προσπάθειες ώστε να ξαναφτιάξει τη ζωή της.