«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Εφετείο Θεσνίκης, 15 χρόνια κάθειρξη σε τρεις εφοριακούς για κομπίνα με επιστροφές ΦΠΑ

ΕΦΕΤΕΙΟ

15 χρόνια κάθειρξη σε τρεις εφοριακούς για κομπίνα με ΦΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ποινή κάθειρξης 15 ετών επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην προϊστάμενο της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, κομπίνα η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν από το ίδιο δικαστήριο και δύο προϊστάμενοι του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας εφορίας οι οποίοι ήδη βρίσκονται στις φυλακές εκτίοντας ποινή για άλλες παρόμοιες υποθέσεις με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ μεγάλων χρηματικών ποσών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, τόσο ο πρώην προϊστάμενος της Α' ΔΟΥ όσο και οι δύο συνάδερφοί του που καταδικάστηκαν φέρονται ότι ενέκριναν παράνομα επιστροφή ΦΠΑ ύψους 600.000 ευρώ σε επιχείρηση - «φάντασμα» η οποία δήλωνε εικονικές εξαγωγές προϊόντων. Οι πράξεις σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελέστηκαν την περίοδο 1997 και 1998. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία - φάντασμα στήθηκε μόνο και μόνο για να εισπράξει με παράνομο τρόπο επιστροφές ΦΠΑ οι τρεις κατηγορούμενοι δεν έκαναν οποιονδήποτε έλεγχο ή διασταύρωση στοιχείων που προσκόμιζε η συγκεκριμένη εταιρία που εμφανιζόταν να εξάγει προϊόντα στην Ολλανδία. Από το ίδιο δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι άλλοι τρεις εφοριακοί που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση καθώς η έδρα δέχτηκε ότι πείστηκαν από τους προϊσταμένους τους να υπογράψουν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία είχαν ελεγχθεί οι συναλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση για να καταβληθεί η επιστροφή ΦΠΑ.
«Πάρτι μίζας»
Το μεγάλο «φαγοπότι» που στήθηκε με επίκεντρο τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ έχει περιγράψει σε μία από τις απολογίες της 63χρονη εφοριακός η οποία βρίσκεται στη φυλακή καθώς της έχουν επιβληθεί πολυετείς ποινές κάθειρξης.
«Βρέθηκα ανάμεσα σε μια αλυσίδα χωρίς να το καταλάβω. Είχα γίνει το πιόνι τους. Ο διευθυντής μού είπε: ''Θα φέρνεις τα χρήματα σ' εμάς και εμείς θα τα μοιράζουμε''», έχει πει μεταξύ άλλων στις δικαστικές αρχές. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε πού κατέληγαν οι «μίζες», η κατηγορούμενη απάντησε: «Στον επόπτη, στον έφορο, στους συνδικαλιστές. Εγώ απλώς ήμουν ένα πιόνι».
Την υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2001 ο «Α», όταν έγιναν γνωστές οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε επιχειρήσεις που εμφανίζονταν να εισπράττουν «φουσκωμένα» χρηματικά ποσά ως επιστροφή φόρου. Οπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν ήταν «φαντάσματα», καθώς αποκαλύφθηκε ότι στις ΔΟΥ προσκομίζονταν εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές προϊόντων.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ