«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Οι 5 βασικοί άξονες-συμφωνία προγράμματος της νέας κυβέρνησης - Τι λέει η αντιπολίτευση.

5 βασικοί άξονες στο κείμενο συμφωνίας των κομμάτων

Τα βασικά σημεία του προγράμματος της νέας κυβέρνησης




Το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας, στο οποίο κατέληξαν, μετά από διαπραγματεύσεις, αντιπροσωπείες των τριών κυβερνητικών κομμάτων, περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το Σεπτέμβριο, ενισχύει τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, παγώνει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα περιγράφει με σαφήνεια ότι δε θα γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο.

Στο κείμενο συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνονται πέντε βασικοί άξονες για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Ζητήματα αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης. Αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, κοινωνικής προστασίας και πολιτικών που δε συνδέονται με το μνημόνιο. Αμεσες οικονομικές προτεραιότητες. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους. Παράνομη μετανάστευση και ασφάλεια. Εξωτερική πολιτική.


Βασική αρχή της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου θα είναι η απαίτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα όπως η αποκατάσταση αδικιών, η ρύθμιση χρεών για τους πολίτες, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση φορολογικών συντελεστών όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάπτυξη με τη συμφωνία για διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, ενώ θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου μέσω του ΕΣΠΑ. Νέο φορολογικό σύστημα με θέσπιση περιουσιολογίου και καθολικότητα του «πόθεν έσχες» καθώς και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε να διατηρήσει το κράτος την κυριότητα στα δίκτυα.
Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος με κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, έλεγχο από το 1974 του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και δήμευση της περιουσίας όσων αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει παρανόμως.

Στον τομέα της Υγείας, στόχος είναι να μη γίνουν απολύσεις προσωπικού και να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.

Αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου και πολιτική επαναπατρισμού των μεταναστών. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.

 Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ : Το κείμενο επιβεβαιώνει τον μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης
«Γενικόλογο στα ουσιώδη και κοινωνικά επώδυνα θέματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές, είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, για το οποίο σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται ότι «επιβεβαιώνει τον μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης».
«Είναι πλέον φανερό πως η διατυμπανιζόμενη προεκλογική αναθεώρηση του μνημονίου για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι αόριστες επιθυμίες, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς για τις όποιες θεσμικές αλλαγές και η ασάφεια ως προς την αποκατάσταση των βάναυσων κοινωνικών αδικιών, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας», συνεχίζει η ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι «μια τέτοια κυβέρνηση πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αναφέρεται, τέλος, «με συνέπεια και υπευθυνότητα θα σταθεί στο πλάι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και θα αγωνιστεί για να γίνει η ελπίδα που γεννήθηκε στις τελευταίες εκλογές πραγματικότητα».
«Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, που εκδόθηκε με αφορμή το κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Η κυβέρνηση είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της τρόικας λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Οι γνωστοί συνέταιροι της εξουσίας Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος, με τη νέα τους αριστερή μεταγραφή Φώτη Κουβέλη, επαναλαμβάνουν μετεκλογικά όσα έλεγαν προεκλογικά», αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας το προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ενώ δίδονται υποσχέσεις και εκφράζονται προθέσεις, η κυβέρνηση «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της τρόικας, η οποία σπεύδει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να δώσει τις εντολές της».
«Τους ενημερώνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βλέπουμε το… τυράκι, αλλά ακόμα δεν είδαμε τη φάκα. Την περιμένουμε στις προγραμματικές δηλώσεις και στα πρώτα νομοσχέδια».
"Επειγόντως ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος", ζητά το ΚΚΕ
«Η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δεν θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία», προστίθεται και επαναλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «θα φέρει στη Βουλή σχέδια νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης, καθώς και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το μεγαλύτερο ψέμα της νέας συγκυβέρνησης είναι ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για το λαό, όταν η στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματιών που υπηρετεί είναι η δραστική μείωση του μέσου μισθού, η ισοπέδωση των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου».
Κατά το ΚΚΕ επίσης «η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δεν θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία».
«Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Χρειάζεται», καταλήγει «επειγόντως ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματίες, φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στο λαό και εγκλωβίζει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαμάχες και πολέμους»

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ... 

 http://www.youtube.com/watch?v=MDCfsQFNIO4