«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ποιες κατηγορίες απηγγέλθησαν κατά των 25 (αλληλομαχομένων) καταληψιών

Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη θα αρχίσουν οι απολογίες των 25 συλληφθέντων αντιεξουσιαστών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012 17:27

Τμηματικά από την Πέμπτη έως το Σάββατο θα απολογηθούν οι 25 κατηγορούμενοι του αντιεξουσιαστικού χώρου που συνελήφθησαν χθες σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη.
Οι συλληφθέντες -μέλη αντιμαχόμενων ομάδων αντιεξουσιαστών- οδηγήθηκαν το μεσημέρι, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, ενώπιον της εισαγγελέως πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννας Ζωγράφου, η οποία τους απήγγειλε σωρεία κατηγοριών.
Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα παρακάτω αδικήματα
σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, 
απόπειρα ανθρωποκτονίας, 
βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, 
επικίνδυνη σωματική βλάβη, 
παράνομη κατακράτηση, 
απρόκλητες φθορές, 
διακεκριμένες κλοπές, 
εμπρησμός από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο και σε ξένα πράγματα, 
κατοχή εκρηκτικών υλών, 
προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ίδια χρήση, 
παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων, 
άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση, 
παράνομη οπλοφορία 
και οπλοχρησία.

Με τις κατηγορίες αυτές παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην ε’ ειδική ανακρίτρια από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους. Έξω από το δικαστικό μέγαρο συγκεντρώθηκαν από νωρίς άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου -που πρόσκεινται στη μία ή άλλη ομάδα- προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους συλληφθέντες. Η «εμφύλια» διαμάχη μεταξύ των αντιεξουσιαστών σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια και πήρε ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις τους τελευταίους πέντε μήνες με συνεχείς αιματηρές συμπλοκές, επιδρομές της μιας πλευράς στα στέκια της άλλης, εμπρησμούς, κλοπές, ενώ καταγράφηκε και μία περίπτωση αρπαγής μέλους της μιας ομάδας από την άλλη.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες το πρωί εφόδους σε δύο χώρους συγκέντρωσης αντιεξουσιαστικών ομάδων -στο στέκι «Ναδίρ» στις 40 Εκκλησιές και στην κατάληψη «Ορφανοτροφείο» στην περιοχή της Άνω Τούμπας- αλλά και σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες. Έγιναν συνολικά 34 προσαγωγές, από τις οποίες οι 25 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κι από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι από τη μια το «Στέκι Ναδίρ» στη β’ φοιτητική εστία του ΑΠΘ και από την άλλη οι καταλήψεις «Ορφανοτροφείο», «Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ» και «Τέρα Ινκόγκνιτα».