«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Βασ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η δίκη, η ισόβια καταδίκη, η αποφυλάκισή του του για την υπεξαίρεση των 51,4 / 17,9 εκατ. ευρώ από ατα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

 
Αποφυλακίστηκε ΩΣ .... ΑΝΑΠΗΡΟΣ ο Β. ΠαπαγεωργόπουλοςΉταν τέσσερις χθες το απόγευμα όταν άνοιξαν οι πύλες των φυλακών στα Διαβατά για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Έξω από τις φυλακές τον περίμεναν η σύζυγός του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα που δεν έκρυβαν τη χαρά τους για το ότι ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ ο μόνος περιοριστικός όρος που του επιβλήθηκε είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα...
Ωστόσο η αποφυλάκιση του Β. Παπαγεωργόπουλου δεν είναι οριστική κατάσταση. Σε πέντε μήνες θα επανεξεταστεί και μέχρι τότε δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί για το ίδιο ή άλλο αδίκημα. Με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει νέα δίκη που αφορά ατασθαλίες στον λογαριασμό της Παγίας
του Δήμου Θεσσαλονίκης επί ημερών του, ουδείς γνωρίζει πόσο ο πρώην δήμαρχος θα απολαύσει την ελευθερία που του δόθηκε χθες. Ο ίδιος, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 17,9 εκατ. ευρώ, επιμένει να δηλώνει «θύμα» και όχι ένοχος. Έτσι και χθες βγαίνοντας από τις φυλακές των Διαβατών, όπου και βρισκόταν επί 29 μήνες, έσπευσε να δηλώσει αδικημένος..." Με αδίκησαν όσο ελάχιστοι άνθρωποι έχουν αδικηθεί. Παρέμεινα στη φυλακή 2 χρόνια, 5 μήνες και μια ημέρα, απολύτως άδικα. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή έξω, ελεύθερος, χάρη στον ευεργετικό νόμο του κ. Παρασκευόπουλου. Διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης" δήλωσε στους δημοσιογράφους που περίμεναν να καταγράψουν την στιγμή της αποφυλάκισής του ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και κατάδικος είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία απορρίφθηκαν, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τα οποία εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή. Πρόσφατα υπέβαλε νέο αίτημα, ζητώντας να υπαχθεί στον λεγόμενο "νόμο Παρασκευόπουλου", που προβλέπει την υπό προϋποθέσεις αποφυλάκιση κρατουμένων όταν υπάρχει βεβαιωμένη μεγάλη αναπηρία. Η αίτηση του αυτή συνοδευόταν από πιστοποίηση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην οποία αναφερόταν ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος έχει αναπηρία 67%,  
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
εξαιτίας των καρδιολογικών προβλημάτων και 35% αναπηρία λόγω ψυχικής αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον της φυλακής. Σύμφωνα με τα ιατρικά έγγραφα αντιμετωπίζει πρόβλημα στεφανιαίας νόσου, έχει υποβληθεί σε πολλαπλές εγχειρήσεις αγγειοπλαστικής και η καρδιακή του κατάσταση παρουσιάζει διαρκή επιδείνωση και μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση. Κατόπιν τούτου η αρμόδια εισαγγελέας έκανε θετική εισήγηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αφού ο κατάδικος πληρούσε και τους άλλους όρους, όπως το ότι είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του. Το Συμβούλιο με βούλευμά του διέταξε την αποφυλάκιση του κατάδικου πρώην δημάρχου με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το βούλευμα διαβιβάστηκε αρχικά στον Εισαγγελέα Εφετών και στη συνέχει στις φυλακές Διαβατών, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση.

  • 29.07.2015 Η ΑΥΓΗ


"Ποτάμι": επίθεση κατά της κυβέρνησης για την αποφυλάκιση Παπαγεωργόπουλου

Επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης κάνει το "Ποτάμι", με αφορμή την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
"Η υπεξαίρεση 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, τιμωρείται πλέον στην Ελλάδα με 29 μήνες φυλακή! Αλλη μια μεγάλη επίδοση του κ. Παρασκευόπουλου και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θα ζήλευαν ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες με ανύπαρκτα συστήματα δικαιοσύνης", αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού.
"Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου που ψήφισε η «Πρώτη φορά Αριστερά» και οι άτεγκτοι σύμμαχοί της, επιστρέφει από σήμερα στις δουλειές του, έχοντας εκτίσει μόλις το 1/5 από την ποινή των 12 χρόνων που του επέβαλε το δικαστήριο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Αγγελιοφόρος

Εισαγγελικός επανέλεγχος στον ιατρικό φάκελο του Β. Παπαγεωργόπουλου

Ο έλεγχος ανατέθηκε σε εισαγγελέα, η οποία θα διαπιστώσει αν ο κατηγορούμενος διατηρεί το ποσοστό αναπηρίας που διαπίστωσε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και ουσιαστικά αν ο συγκεκριμένος πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμένει ελεύθερος με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Θεσσαλονίκη:
Την επανεξέταση του ιατρικού φακέλου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, ζήτησε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ύστερα από δημοσίευμα στο οποίο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε σκι και έτρωγε αγριογούρουνα στον Άγιο Αθανάσιο.
Ο έλεγχος ανατέθηκε σε εισαγγελέα, η οποία θα διαπιστώσει αν ο κατηγορούμενος διατηρεί το ποσοστό αναπηρίας που διαπίστωσε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και ουσιαστικά αν ο συγκεκριμένος πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμένει ελεύθερος με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Να σημειωθεί ότι το ΚΕΠΑ πιστοποίησε ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει 
67% αναπηρία λόγω καρδιακού προβλήματος 
και 
35% αναπηρία λόγω ψυχικής αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον της φυλακής.
Έτσι, ο έγκλειστος πρώην δήμαρχος για την υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου αποφυλακίστηκε ενώ είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του (2,5 χρόνια). Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, μέσω Facebook, διέψευσε τα όσα ανέφερε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με το σκι και δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο άθλημα. [ΑΥΤΗ]

Αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας υπέβαλε ο Β.Παπαγεωργόπουλος


Αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας υπέβαλε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προκειμένου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που επιτρέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του κ. Παπαγεωργόπουλου, Δημήτρης Τσάκος, το αίτημα υποβλήθηκε, υπήρξε θετική εισήγηση σε αυτό και αναμένεται η απόφαση.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ειδική επιτροπή που ορίζεται από το νόμο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

 23.7.2015

 

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή παραμένει ο Β. Παπαγεωργόπουλος


Απορρίφθηκε εκ νέου η αίτηση του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
Είναι η δεύτερη φορά που το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Θεσσαλονίκης απορρίπτει την αίτηση του Β. Παπαγεωργόπουλο. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν, όπως σήμερα, επικαλούμενος σοβαρότατους λόγους υγείας, ζητούσε να αποφυλακιστεί, λόγω της προσφυγής του στον Άρειο Πάγο, όπου έχει ήδη ασκήσει
αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου, το οποίο -ως γνωστόν- εξετάζοντας την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό, τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών. Η συζήτηση στον Άρειο Πάγο, κατά πληροφορίες, έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Οκτώβρη.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, ο ίδιος δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του, οι οποίοι στάθηκαν στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο εντολέας τους και που, κατά τους ίδιους, επιδεινώνονται συνεχώς.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ο θεράπων γιατρός του τέως δημάρχου, Αστέριος Δεληγιάννης, που αναφέρθηκε στις συνεχείς αγγειοπλαστικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της υγείας του. Μάλιστα, ο μάρτυρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι εάν ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραμείνει στη φυλακή τότε κινδυνεύει να πεθάνει, δεδομένων των συνθηκών κράτησής του.
Ο εισαγγελέας της έδρας Βαγγέλης Μιχαήλος εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης, υπό τον όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, πρόταση που είχε διατυπώσει και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πάλι κληρώθηκε ως εισαγγελέας στο Αναστολών.
Η εισαγγελική πρόταση δημιούργησε προς στιγμήν προσδοκίες στη σύζυγο του Β. Παπαγεωργόπουλου, Ελένη, όπως επίσης στους συγγενείς και φίλους του, που παρέστησαν στο ακροατήριο, ότι ο τέως δήμαρχος θα επέστρεφε στο σπίτι του, ύστερα από δυόμισι χρόνια εγκλεισμού. Οι ελπίδες τους -όμως- γκρεμίστηκαν, μόλις άκουσαν την ετυμηγορία από τα χείλη της προεδρεύουσας του δικαστηρίου, η οποία, πάντως, περιορίστηκε απλά να εκφωνήσει την απόφαση των δικαστών, χωρίς να ανακοινώσει εάν αυτήν ελήφθη ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Στο ΑΧΕΠΑ ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 13:35

Στο ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκε το πρωί με πόνους στο στήθος ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του Δήμου.
Όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης, μιλώντας Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποβλήθηκε άμεσα στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και νοσηλεύεται στη στεφανιαία μονάδα της Α' καρδιολογικής κλινικής.
«Είναι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, διότι υπάρχει υπάρχει ιστορικό στεφανιαίας νόσου, παλιές και νέες αγγειοπλαστικές. Θα παραμείνει για νοσηλεία και περαιτέρω εξετάσεις» ανέφερε ο κ.Παντελιάδης.
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Παπαγεωργόπουλος υποβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε δύο αγγειοπλαστικές, οι οποίες ήταν επιτυχείς.

Την αποφυλάκισή του ζητά ο Β. Παπαγεωργόπουλος με αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που κατέθεσε

Την άλλη Τετάρτη έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που κατέθεσε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εκτίει ποινή 12ετούς κάθειρξης για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου.
Ως βασικό λόγο στην αίτησή του, με την οποία ζητά να αποφυλακιστεί, ο Β. Παπαγεωργόπουλος επικαλείται την αναίρεση που άσκησε στον Άρειο Πάγο κατά της παραπάνω καταδικαστικής απόφασης, αλλά και την κατάσταση της υγείας του, με δεδομένο ότι είναι επιβαρυμένη ύστερα από τις επεμβάσεις καρδιάς στις οποίες υποβλήθηκε πρόσφατα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ

 
18:58 | 18 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 00:18 | 19 Φεβ. 2015
Στη φυλακή παραμένουν οι Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Μιχάλης Λεμούσιας καθώς το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τα αιτήματά τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που τους είχε επιβληθεί. Και οι δυο επικαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το αίτημα του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του είχε επιβληθεί, σε δεύτερο βαθμό, σχετικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, παρά την περί του αντιθέτου πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε να γίνει δεκτό. Ο τέως δήμαρχος ζητούσε να αποφυλακιστεί μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος επί της αιτήσεως αναίρεσης που υπέβαλε κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου.

Επιπλέον, ο τέως δήμαρχος επικαλέσθηκε τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ύστερα από τις συνεχείς αγγειοπλαστικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο, ο εγκλεισμός του – πλέον συμπληρώνει 24 μήνες στις φυλακές Διαβατών - επέδρασε δραματικά στην κατάσταση της υγείας του. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά την αθωότητά του, ενώ έκανε λόγο για «σπίλωση» του ονόματός του και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο.

Τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, επιβεβαίωσε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ και επί σειρά ετών θεράπων γιατρός του, Αστέριος Δεληγιάννης, εστιάζοντας στην παράμετρο του εγκλεισμού του τέως δημάρχου, που, όπως σημείωσε, υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κατέτεινε, εξάλλου, πόρισμα που συνέταξαν τρεις καρδιολόγοι, το περιεχόμενο του οποίου προσκομίστηκε στο δικαστήριο.

Με ομόφωνη απόφαση απορρίφθηκε ανάλογο αίτημα που υπέβαλε - εν όψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου επί της αιτήσεως αναίρεσης - στο ίδιο δικαστήριο, ο συγκρατούμενος του Β. Παπαγεωργόπουλου, τέως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, επικαλούμενος κι αυτός σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Αφού έκανε αναλυτική αναφορά στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, τόνισε ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή. «Παίρνω δέκα χάπια την ημέρα, εβδομήντα την εβδομάδα (…) Ο δήμαρχος μού λέει ότι θα πάω από πνευμονικό οίδημα έτσι όπως βήχω» τόνισε. Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε καρδιολόγος. Ο εισαγγελέας της έδρας στην περίπτωση αυτήν εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη


Να σημειωθεί ότι δύο από τα μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους και η προεδρεύουσα, αντικαταστάθηκαν πριν την εξέταση των δύο συγκεκριμένων υποθέσεων, έπειτα από δικό τους αίτημα, επειδή συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό.
Παπαγεωργόπουλος: Η αλήθεια δεν κρύβεται

«Όλοι νομίζω έχουν πλέον αντιληφθεί ότι άδικα βρίσκομαι εξοστρακισμένος στις φυλακές Διαβατών» αναφέρει ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε δήλωσή του, με αφορμή την απόφαση.

«Την αλήθεια μπορείς να την κρύψεις για μικρό χρονικό διάστημα, όχι όμως για πολύ» σημειώνει και προσθέτει ότι σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα στον δρόμο της πλήρους αποκάλυψης της αλήθειας, γιατί ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την αναστολή της ποινής του, μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση και η πρόεδρος του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της εισήγησης.

«Δυστυχώς οι υπόλοιποι Δικαστές αποφάσισαν την παραμονή μου στην φυλακή, όπου πλέον τίθεται όχι μόνο θέμα πολιτικής και ηθικής εξόντωσής μου, αλλά και βιολογικής εξόντωσής μου. Σφίγγω τα δόντια. Στέκομαι όρθιος. Η αλήθεια δεν κρύβεται» τονίζει ο τέως δήμαρχος

 Η κατ' έφεσιν ΔΙΚΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ 

 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

..... Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος-Έστησαν σκευωρία, είμαι αθώος λέει ο ίδιος

Στη φυλακή επέστρεψαν ο τέως
δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο άλλοτε πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, μετά τις πολυετείς ποινές κάθειρξης που τους επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.
Όπως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον περυσινό Φεβρουάριο, έτσι και το δευτεροβάθμιο τούς έκρινε ενόχους για την πολύκροτη υπόθεση, πλην όμως οι δύο άνδρες «έσπασαν» τα ισόβια δεσμά που τους είχαν επιβληθεί. Στον Β. Παπαγεωργόπουλο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και στον Μ. Λεμούσια ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών. Πάντως, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι συνήγοροι υπεράσπισής τους προανήγγειλαν ότι θα καταθέσουν αναίρεση στον 'Αρειο Πάγο.
Ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έτυχε κι ο βασικός υπεξαιρέτης, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, η ποινή του οποίου από ισόβια μειώθηκε σε κάθειρξη 20 ετών και έξι μηνών. 

Ταυτόχρονα, δραστική μείωση των ποινών τους πέτυχαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών (από κάθειρξη 15 ετών) κι ο δεύτερος σε φυλάκιση 2 ετών (από κάθειρξη 10 ετών).
Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Παναγιώτης Κατσιρούμπας αναγκάστηκε να αναβάλει για 10 λεπτά την έναρξη της διαδικασίας προκειμένου να αδειάσει ο διάδρομος της αίθουσας που είχε «καταληφθεί» από κόσμο.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τα παρακάτω αδικήματα:
--- Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, με πλειοψηφία (3-2), για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου), κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεση συνεργεία στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία
--- Ο Μ. Λεμούσιας, με πλειοψηφία (3-2), για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον ν. 1608) και επιπλέον για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία (πλημμέλημα). Και στην περίπτωση του πρώην γενικού γραμματέα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία
--- Ο Παναγιώτης Σαξώνης, ομόφωνα, για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα), όπως είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως
--- Οι Θ. Γκόλας και Γ. Γκαϊδατζής για το πλημμέλημα της παράλειψης από αμέλεια ελέγχου του υφισταμένου τους (Π. Σαξώνη), κατά μετατροπή από το κακούργημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία 

Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που στην περίπτωση των Β. Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη δεν είχε συμβεί στην πρωτόδικη απόφαση. 
Επιπλέον, στον πρώτο, όπως και στον Θ. Γκόλα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Η αναγνώριση των ελαφρυντικών, όπως και η μετατροπή του κατηγορητηρίου για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, ήταν τα δεδομένα που «έσπασαν» τα ισόβια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, οι τρεις καταδικασθέντες σε ποινές κάθειρξης καλούνται να καταβάλουν 50.000 ευρώ, ο καθένας, ως χρηματική αποζημίωση προς το δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στον Π. Σαξώνη επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική ποινή ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 

Ο τέως δήμαρχος αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής του, απευθυνόμενος προς τους δικαστές είπε ότι η απόφαση «είναι λάθος». Σε χειρόγραφη δήλωση που διένειμε λίγο αργότερα, έκανε λόγο για «σκευωρία» και «απόφαση σκοπιμότητας». «Στη φυλακή ένας αθώος! Εξιλαστήριο θύμα! Δυστυχώς η σκευωρία κέρδισε για δεύτερη φορά» ανέφερε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ζητήσουν τον φάκελο της υπόθεσής του και να ενημερωθούν «για τον τρόπο που σπιλώθηκε το όνομά μου, για τον τρόπο που επιτεύχθηκε ο εξοστρακισμός μου από την πολιτική ζωή του τόπου, για την πρωτοφανή διαδικασία με την οποία οδηγήθηκα στη φυλακή, και την πρώτη φορά και σήμερα, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο…»

Από την πλευρά του, ο Μ. Λεμούσιας μίλησε για «εν ψυχρώ δολοφονία» του ιδίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «άδικη» και «προειλημμένη», ενώ απευθυνόμενος προς τους τρεις δικαστές που πλειοψήφησαν είπε: «Να απολογηθείτε στη συνείδηση σας. Από το Θεό να το βρείτε».

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και κατά τη διάρκειά της έγιναν 54 συνεδριάσεις (με τη σημερινή), ενώ κατέθεσαν πάνω από πενήντα μάρτυρες στο δικαστήριο. 
Η απόφαση ήρθε σχεδόν 6,5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι δικαστικές περιπέτειες -πάντως- για τον Β. Παπαγεωργόπουλο δεν σταματούν εδώ. Τον προσεχή Νοέμβρη (17/11) καλείται να καθίσει πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το δεύτερο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε επί των ημερών του στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την λεγόμενη υπόθεση της «Παγίας Προκαταβολής» για την οποία κατηγορούνται ακόμη ο Μ. Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και δώδεκα υπάλληλοι του δήμου. Η «Παγία Προκαταβολή» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη των μικροεξόδων, ενώ το ύψος του ελλείμματος που διαπιστώθηκε σ' αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε 1,2 εκατ. ευρώ.

....

Στις 14 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Σήμερα, 53η μέρα της δευτεροβάθμιας δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης. Τελευταίος αγόρευσε ο συνήγορος ενός εκ των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την μέρα και την ώρα έκδοσης της απόφασης, η οποία ορίστηκε για τη Δευτέρα 14/7, στις 12 το μεσημέρι.
   Υπενθυμίζεται ότι για την πολύκροτη υπόθεση, εκτός από τον Β. Παπαγεωργόπουλο, είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας κι ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση. Εξάλλου, στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας επιβλήθηκαν, αντιστοίχως, ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετώ

....44η ημέρα της κατ' έφειν δίκης

Η πρόταση του εισαγγελέα για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Να κηρυχθεί ένοχος ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για
απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως -κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως- πρότεινε προς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος, με την αγόρευση του οποίου συνεχίστηκε για 44η μέρα η δίκη για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό δήμο.
Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε, εξάλλου, την ενοχή του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια για τις πράξεις της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία που ήταν αυτήν της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος).
Η υπεξαίρεση, που διώκεται σε κακουργηματικό βαθμό -κατά την εισαγγελική πρόταση- είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Επισύρει δε -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.
Για τον δε πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος -όπως και οι δύο παραπάνω συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη- ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή του για τις πράξεις που καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό: Δηλαδή για υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον νόμο 1608), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα).
Επίσης, για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, τον Θωμά Γκόλα και τον Γιώργο Γκαϊδατζή, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αντιστοίχως, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, πράξη για την οποία καταδικάστηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Το σκεπτικό 
Αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασής του, ο Δημ. Νάιντος επεσήμανε ότι ο Παν. Σαξώνης υπεξαιρούσε και προ του 1999, δηλαδή πριν αναλάβει τη διοίκηση του δήμου ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο» το οποίο ο πρώην ταμίας είχε διαμορφώσει από το 1997. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την πρόταση, ο Μιχ. Λεμούσιας δεν μπορεί να ήταν ο ηθικός αυτουργός της υπεξαίρεσης. «Ενθάρρυνε τον Σαξώνη να προχωρήσει στην ήδη ειλημμένη απόφαση της υπεξαίρεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς την υπεξαίρεση, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του Παν. Σαξώνη, σύμφωνα με τον οποίο ο Μιχ. Λεμούσιας τον ενθάρρυνε να κλέβει χρήματα από το ταμείο του δήμου με το πρόσχημα της ενίσχυσης της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», κάμπτοντας τις επιφυλάξεις του ίδιου με τη διαβεβαίωση που παρείχε ότι εκείνος «ασκεί διοίκηση» κι ότι «όσοι πρέπει να ξέρουν θα ξέρουν». «Εκτιμήθηκε ότι ως άνθρωπος της νύχτας, οι ηθικές του αντιστάσεις θα ήταν μειωμένες» τόνισε, ενώ, χρησιμοποιώντας την έκφραση «μηχανή υπεξαίρεσης», αναφέρθηκε στην εκτόξευση της ροής των μετρητών μετά το 2000, χρονιά κατά την οποία, ο Παν. Σαξώνης άρχισε να παίρνει το 10% των υπεξαιρεθέντων.
Κατά την «μαραθώνια» εισήγησή του -που διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες- ο εισαγγελέας ταύτισε απόλυτα τους Βασ. Παπαγεωργόπουλου και Μιχ. Λεμούσια, κάνοντας αναδρομή στις στενές τους σχέσεις και στην κοινή τους διαδρομή, σχολιάζοντας ακόμη και την κοινή υπεράσπιση που επέλεξαν κατά το πρωτόδικο δικαστήριο.
Τόνισε δε ότι τέως δήμαρχος ήταν γνώστης της υπεξαίρεσης. «Ταυτίστηκε απόλυτα με τον Μιχάλη Λεμούσια και τον κάλυψε. Ο Παπαγεωργόπουλος ήταν η κεφαλή. Χωρίς γνώση, εντολή και έγκριση του πρώην δημάρχου ο Λεμούσιας δεν εκτελούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα άλλα άφηνε την εκτέλεσή του στον Λεμούσια. Η απόλυτη ταύτιση, μαρτυρά γνώση των ενεργειών του Σαξώνη και φόβο αποκάλυψης». «Ο Παπαγεωργόπουλος -συνέχισε- παρέμενε στο παρασκήνιο, επέλεξε μία σιωπηρή στάση που δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας, αλλά συνειδητή».
Ειδική αναφορά έκανε στους κοινούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, εκτιμώντας ότι «εκεί πήγαινε ένα σημαντικό μέρος των υπεξαιρεθέντων».

 Για Π. Σαξώνη
Αναφερόμενος στον Παν. Σαξώνη, ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για μία «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», τονίζοντας ότι «δεν περνούσε απαρατήρητη η παρουσία του στο δήμο» ενώ αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο χώρο της διασκέδασης και τον αθλητισμό. Κατά τον Δημ. Νάιντο «τα τρία μέσα της υπεξαίρεσης» ήταν τα άφθονα και απροβλημάτιστα μετρητά, τα πλαστά παραστατικά που κατάρτιζε και ο ανώδυνος έλεγχος των διαχειριστών στον Παν. Σαξώνη.
 Ζήτησε να αποχωρήσει
Όση ώρα ο εισαγγελέας ανέπτυσσε την πρότασή του, το εδώλιο του Μιχ. Λεμούσια ήταν κενό. Αρχικά, ο άλλοτε γενικός γραμματέας του δήμου ζήτησε να αποχωρήσει, μη μπορώντας να ακούσει άλλο τον εισαγγελέα, ενώ αργότερα ο εκ των συνηγόρων του Σωτ. Καπετανόπουλος πληροφόρησε το δικαστήριο ότι για λόγους υγείας επέλεξε να μείνει εκτός αιθούσης. «Ο Θεός ακούει και ξέρει την αλήθεια» είπε ο κατηγορούμενος, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, πριν αποχωρήσει. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε λίγο αργότερα κι ο έτερος δικηγόρος του, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος σημείωσε ότι το περιεχόμενο της πρότασης «προσβάλλει την πολύμηνη διαδικασία του δικαστηρίου».
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται περί το τέλος του μήνα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ

...43η ημέρα της δίκης... ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ....

 Με την απολογία του πέμπτου και τελευταίου κατηγορούμενου, του επί σειρά ετών διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τον κεντρικό δήμο, που διεξάγεται, σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Ιουνίου, με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.

Η σημερινή απολογία του Θωμά Γκόλα, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενόψει της επαναληπτικής δίκης, «επισκιάστηκε» από τις διευκρινίσεις που ζήτησε το δικαστήριο από τον βασικό υπεξαιρέτη -πρώην ταμία του δήμου- Παναγιώτη Σαξώνη. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος ρωτήθηκε επανειλημμένα για τους δύο συγκατηγορουμένους του, πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας και κατά πόσο αυτοί γνώριζαν για την υπεξαίρεση. «Δεν το βάζω το χέρι μου στη φωτιά» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν συναντήθηκε ποτέ με τους διευθυντές για την υπεξαίρεση, επισημαίνοντας -πάντως- ότι ποτέ δεν τον έλεγξαν και για αυτό «δεν μπορώ να ξέρω τι οφέλη μπορεί να είχαν».
Στη συνέχεια, «στοχοποίησε» για άλλη μία φορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, υποδεικνύοντας τον ως «εμπνευστή» της υπεξαίρεσης. «Έχω πει κατ' επανάληψη ότι ο Λεμούσιας μού είπε ότι όσοι πρέπει να ξέρουν θα ξέρουν και ότι από αυτήν την πόρτα 'περνούν' τα χρήματα και καταλήγουν στο γραφείο του δημάρχου, που δεν θέλει όμως να ξέρει από πού προέρχονται». «Κανέναν άλλο -συνέχισε- δεν θα πάρω στο λαιμό μου».
Τα λεγόμενα του πρώην ταμία προκάλεσαν το ξέσπασμα του Μιχ. Λεμούσια. «Δεν γίνεται να ακούγονται αυτά τα πράγματα σ' αυτήν την ιερή αίθουσα. Κάθε φορά που καταρρίπτονται τα επιχειρήματα του Σαξώνη, εκείνος εμφανίζεται με νέα σενάρια. Πόσο να αντέξω; Η γυναίκα μου, η οικογένεια μου; Ας μας φέρει ένα αποδεικτικό στοιχείο. Σκοτώστε με εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος προς τους δικαστές), όχι όμως αυτός».
Νωρίτερα, ο Θωμ. Γκόλας, που θήτευσε στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου από το 1998 έως το 2007 -χρονιά κατά την οποία τον διαδέχθηκε στο πόστο ο συγκατηγορούμενός του Γιωργ. Γκαϊδατζής- κατηγόρησε τον άλλοτε συνάδελφό του Παν. Σαξώνη ότι τον κατέστησε με τα ψέματά του κατηγορούμενο. «Είπε χίλια ψέματα για μένα. Του το λέω κατάμουτρα» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στον πρώην ταμία είπε ότι γνώρισε έναν 'άγιο'-άνθρωπο, υπόδειγμα υπαλλήλου, που ποτέ δεν προκαλούσε και ντρεπόταν όταν σου μιλούσε». «Σου έδινε στοιχεία σε πέντε λεπτά όταν οι άλλοι θέλανε πέντε μέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά για τις υπαλληλικές του ικανότητες.
Ο κατηγορούμενος καταλόγισε στον εαυτό του ευθύνες από αμέλεια, αλλά σε καμία περίπτωση -ξεκαθάρισε- δεν ενήργησε με δόλο. «Δεν με πλησίασε κανείς για να κάνω τα 'στραβά μάτια', ούτε είπε κανείς ότι έδωσα εντολή να μην γίνονται έλεγχοι» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι εμπιστεύτηκε τους υφισταμένους του, όπως επίσης τον Παν. Σαξώνη.
Εξάλλου, ο Θωμ. Γκόλας, που είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση της «Παγίας» -το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που βαρύνει τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου- τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και τα υλικά αγαθά, ενώ ανέφερε στους δικαστές ότι εφόσον αθωωθεί θα πάρει τους φίλους του και θα πάει στο χωριό του «να το γιορτάσουμε με τα νταούλια». 

....................... 
 Αθώος για την υπόθεση της υπεξαίρεσης δήλωσε ο Γ. Γκαϊδατζής, 4 Ιουνίου 2014
Αθώος για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, δήλωσε, απολογούμενος, ο πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Γιώργος Γκαϊδατζής, μεταθέτοντας τις ευθύνες, μεταξύ άλλων, σε πρώην συναδέλφους του, διαφόρων οικονομικών υπηρεσιών.
Κατά την 42η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος, που πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη δέκα ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του εφετείου, επιτέθηκε στον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ενήργησε εκδικητικά εναντίον του. «Με κατέστησε κατηγορούμενο. Τυραννιέμαι επτά χρόνια, έχω χάσει τη ζωή μου» ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένος.

Ο Γιώργος Γκαϊδατζής, στα «χέρια» του οποίου «έσκασε» η υπόθεση της υπεξαίρεσης -το διάστημα των λίγων μηνών που ήταν διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας- είπε ότι ο ίδιος ήταν αυτός που «ανακάλυψε» τη δράση του άλλοτε συναδέλφου του και βασικού υπεξαιρέτη Παναγιώτη Σαξώνη, μετά την όχληση που δέχθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το ΤΥΔΚΥ. Χαρακτήρισε -μάλιστα- τον εαυτό του «καταλύτη» για την αποκάλυψη της υπόθεσης, εξηγώντας στο δικαστήριο την μεθοδολογία που ακολούθησε ο συγκατηγορούμενός του, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο ίδιος όταν ήρθε στο 'φως' το σκάνδαλο.
Αποποιούμενος τις όποιες δικές του ευθύνες, απέδωσε ευθύνες σε συγκεκριμένους δημοτικούς υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της διαχείρισης Σαξώνη και ειδικότερα στους προϊσταμένους του τμήματος εξόδων και τους αναπληρωτές τους, τους οποίους χαρακτήρισε «ασυγχώρητους», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρώην ταμίας είχε «ουσιώδη βοήθεια» από υπαλλήλους της μηχανοργάνωσης του δήμου «που άλλαζαν τις μισθοδοτικές καταστάσεις». Ακόμη, χαρακτήρισε ως σημαντικό «κρίκο» στην υπεξαίρεση τον προϊστάμενο του ΤΥΔΚΥ, τον οποίο κατονόμασε. Εξάλλου, άφησε αιχμές σε βάρος των αντιδημάρχων οικονομικών, λέγοντας ότι αυτοί έκαναν τη διαχείριση των οικονομικών. «Αυτοί ήταν από άλλο ανέκδοτο;» ήταν το δεικτικό του σχόλιο.
Αίσθηση -πάντως- προκάλεσε η αποκάλυψη στην οποία προέβη ότι πρώην συναδέλφισσά του, που κατηγορήθηκε για την υπόθεση και απηλλάγη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, όταν ξέσπασε το άλλο σκάνδαλο στο δήμο, αυτό της «Παγίας», το οποίο προηγήθηκε χρονικά της υπεξαίρεσης. «Προφανώς ένιωθε τύψεις για να κάνει αυτή την ενέργεια» ανέφερε ο Γιώργος Γκαϊδατζής.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την απολογία του δεύτερου διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας.

41η μέρα της δίκης... ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ....

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ στην κατ' έφεσιν δίκη :

Επιμένει στην αθωότητά του ο Βασ.Παπαγεωργόπουλος

Επιμένει στην αθωότητά του ο Βασ.Παπαγεωργόπουλος

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογήθηκε την Τρίτη ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό δήμο.
«Βρίσκομαι μπροστά σας με αίσθημα βαθιάς απορίας. Είμαι ένα χρόνο, τρεις μήνες και οκτώ μέρες στη φυλακή και δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση στον εαυτό μου γιατί βρίσκομαι στη φυλακή. Το πιο βαρύ όμως -ακόμη κι από την φυλάκισή μου- είναι η σπίλωση του ονόματός μου, που με κόπο, ιδρώτα και αίμα έχτιζα επί 50 χρόνια, για να έρθει μία άδικη δικαστική απόφαση να τα κάνει όλα θρύψαλα» ήταν οι πρώτες φράσεις της απολογίας του.
Κατά την 41η μέρα της δίκης, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ο Β. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση, στοχοποιώντας τον πρώην ταμία
Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι υπεξαιρούσε  -κατά τρόπο συστηματικό- και προ του 1999, πριν αναλάβει, δηλαδή, ο ίδιος τη διοίκηση του δήμου.

Θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό του, παρουσίασε στοιχεία με αναλήψεις χρηματικών ποσών από το δημοτικό ταμείο, τα οποία κατατίθεντο την ίδια μέρα σε λογαριασμούς του πρώην ταμία.
Επικαλέστηκε, εξάλλου, απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ο Π. Σαξώνης υπεξαίρεσε, το διάστημα πριν τη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο, χρήματα από το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου. Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του Π. Σαξώνη, τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο, επισημαίνοντας ότι λειτούργησε καθ' υπαγόρευση, ακολουθώντας μία τακτική που θα του επέφερε κάποιο ελαφρυντικό.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

[Και με το γνωστό του άνετο-ειρωνικό του ύφος πρόσθεσε :] «Εάν στην άλλη ζωή ξαναγίνω δήμαρχος θα εγκατασταθώ στο ταμειό, θα κάνω επίβλεψη» είπε, χαρακτηρίζοντας «βλακώδη» τον τρόπο με τον οποίο υπεξαιρούσε ο Π.Σαξωνής. «Θα μπορούσε να είχε αποκαλυφθεί από το πρώτο 24ωρο» επεσήμανε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες για αμέλεια σε υπαλλήλους της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων που «δεν ζητούσαν τα χρήματα τα οποία έχαναν», όπως επίσης σε υπαλλήλους της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου.

Σιώπησε όμως όταν ρωτήθηκε σχετικά από το δικαστήριο για τις δικές του ευθύνες. Επεσήμανε, όμως, σε άλλο σημείο, ότι είναι άδικο να αναζητούνται ευθύνες από τον δήμαρχο. «Εάν για παράδειγμα ένας εφοριακός υπεξαιρεί είναι άδικο να αναζητούνται ευθύνες από τον υπουργό Οικονομικών ή τον πρωθυπουργό» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια, ο τέως δήμαρχος τις περιέγραψε ως «άριστες», ενώ στηρίζοντας το άλλοτε «δεξί του χέρι», τόνισε ότι η εργατικότητα, η εντιμότητα και η αποτελεσματικότητά του, ήταν εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν να τον επιλέξει ως στενό του συνεργάτη.

Για την εμπλοκή των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος απάντησε: «Δεν μπορώ να πάρω κανέναν στον λαιμό μου. Επέδειξαν φοβερή αμέλεια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπεξαιρούσαν αφού δεν αυξήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Αναφερόμενος στους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση και αθωώθηκαν, τους χαρακτήρισε ως προβεβλημένα άτομα στους τομείς δράσης τους, επισημαίνοντας ότι τους είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. [αυτό φαίνεται εύλογο ... ωστόσο ...] «Δεν είναι δυνατόν να αθωώνεται ο αντιδήμαρχος και να καταδικάζεται ο δήμαρχος που έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του», είπε.

Σχετικά με τα όσα κατέθεσε ο διάδοχός του στο δήμο Γιάννης Μπουτάρης και την προειδοποίηση του τελευταίου ότι «θα τον βάλουν μέσα», ο Β. Παπαγεωργόπουλος, αφού χαρακτήρισε τον νυν δήμαρχο «πολιτικό αντίπαλο από παλιά», είπε ότι ακόμη περιμένει να φέρει τα πρακτικά από το δημοτικό συμβούλιο στο οποίο φέρεται να του απηύθυνε αυτήν την προειδοποίηση, ενώ κατηγόρησε τον Γ. Μπουτάρη ότι με αυτή τη δήλωση προσπάθησε να ξεγελάσει το δικαστήριο.

Κάνοντας αναδρομή στη ζωή του και αναφερόμενος πολλές φορές στον εαυτό του, χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρέτησε τον αθλητισμό και την πολιτική -είτε ως βουλευτής Θεσσαλονίκης είτε ως δημοτικός σύμβουλος και μετέπειτα δήμαρχος της πόλης- υπογραμμίζοντας ότι 11 φορές ζήτησε την ψήφο των Θεσσαλονικέων και οι τελευταίοι σε όλες τις περιπτώσεις του την προσέφεραν απλόχερα.
«Από ηλικίας 16 ετών που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό ζω κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Όλη μου η ζωή ήταν προσεκτική, στα πλαίσια της νομιμότητας, δεν είχα μπει σε δικαστήρια μέχρι να γίνω 65 χρόνων» είπε και διερωτήθηκε: «Μετά ξαφνικά έγινα ο μεγάλος εγκληματίας, που ξεγελούσε όλον τον κόσμο».

Κάλεσε δε τους δικαστές εάν έχουν έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι «έκλεβε» να τον βάλουν ισόβια στη φυλακή. «Εάν δεν βρείτε όμως έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο -συνέχισε- να διώξετε τη λάσπη από το πρόσωπό μου, να αποκαθάρετε το όνομά μου, να αποκαταστήσετε την τιμή και την υπόληψή μου».

Επιχειρώντας να εστιάσει στο φόρτο εργασίας που είχε ως δήμαρχος, μίλησε για τα 20 αξιώματα που είχε παράλληλα, ενώ, επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε δήμαρχος μεταβίβασε όλες τις αρμοδιότητές του στους αντιδημάρχους.

Αναφερόμενος στην υπεξαίρεση, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι κανείς στο δήμο δεν την αντιλήφθηκε ώστε να τον ενημερώσει -από υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών έως τον πρώην γενικό γραμματέα, αντιδημάρχους οικονομικών και επικεφαλής παρατάξεων, τους οποίους κατονόμασε- τονίζοντας, παράλληλα, ότι αρκετοί θεσμικοί παράγοντες και φορείς, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαβεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Τόνισε, εξάλλου, ότι ουδέποτε ενοχλήθηκε ο δήμος από την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επικαλούμενος πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, άφησε αιχμές σε βάρος εφοριακών υπαλλήλων.

Για τους λογαριασμούς της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο, υποστήριξε, ότι από τους αλλεπάλληλους ελέγχους που έγιναν, αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, ούτε προκύπτει σύνδεσή του με την υπεξαίρεση. Εξάλλου, έκανε αναφορά στα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα, λέγοντας ότι αυτά είναι «κρυστάλλινα», επικαλούμενος σχετικό πόρισμα ειδικών πραγματογνωμόνων στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το αδίκημα του «μαύρου χρήματος».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ Δημοσίευση: 03 Ιουν. 2014, 14:06 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουν. 2014, 18:00

{ Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μίλησε με αριθμούς, και για τα χρήματα που έπαιρνε κάθε μήνα ο ίδιος και η γυναίκα του.
Το ενδιαφέρον της έδρας προκάλεσε η οικονομική κατάσταση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατά την διάρκεια της απολογίας του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Όπως ενημέρωσε ο ίδιος έπαιρνε το μήνα 4.000 ευρώ πλήρη βουλευτική σύνταξη, 2500 ευρώ από την οδοντιατρική σύνταξη και άλλες αντιμισθίες από τις θέσεις που είχε σε ΔΣ φορέων. Παράλληλα η γυναίκα του έπαιρνε σύνταξη ως πανεπιστημιακός συν τα έσοδα από το οδοντιατρείο που λειτουργούσε. Σύμφωνα με το seleo.gr, είπε στους δικαστές, έβγαζαν το μήνα 10.000 ευρώ και έτρωγαν τα 5.000.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας δεν αναμείχθηκε στην οικονομική διαχείριση του δήμου, διαψεύδοντας παράλληλα ότι διερράγησαν οι σχέσεις τους, με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε σε βάρος του Μ. Λεμούσια για την υπόθεση της δωρεάς οικοπέδων και για διορισμούς στο δήμο. «Βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεχθήκαμε έντονη κριτική και κατηγορηθήκαμε για αναληθή πράματα» είπε, προσθέτοντας ότι έκρινε ως επαρκείς τις εξηγήσεις που του έδωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου -που στηρίχθηκε σε υποθετικό σενάριο- ο Μ. Λεμούσιας να ήταν στον «κόλπο» και να τον «εκβίαζε», ο τέως δήμαρχος σημείωσε ότι εάν υπέπιπτε κάτι τέτοιο στην αντίληψή του «θα τον είχα αποκηρύξει αμέσως και θα τον είχα στείλει στην ελληνική δικαιοσύνη». «Αλλά είχα γνωρίσει -συνέχισε- έναν εντιμότατο άνθρωπο».


Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.

.....

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ....

Με λυγμούς η απολογία Λεμούσια για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης

  Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 16:00
  
«Είμαι αθώος. Δεν έχω καμία σχέση με τις άθλιες και ανίερες πράξεις του Σαξώνη». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «άθλιο» και «αδίστακτο κακοποιό» τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Είμαστε αθώα θύματά του, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, έκανε λόγο για δικαστική πλάνη. «Από πέρσι τον Φεβρουάριο ζω για αυτή τη στιγμή: Να αποδειχθεί ότι παραπλανήθηκαν οι δικαστές.»

Ο Μ.Λεμούσιας βεβαίωσε ότι εάν υπέπιπτε το παραμικρό στην αντίληψή του όσον αφορά τον βασικό υπεξαιρέτη Π. Σαξώνη, ο ίδιος θα τον έστελνε στη Δικαιοσύνη. 

«Οι πηγές πληροφόρησής μου ήταν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών. Κανείς δεν ήρθε να μου πει το παραμικρό. Δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ.» ........

Αποποιήθηκε τα όσα υποστήριξαν μάρτυρες που κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα, ότι αυτός «ασκούσε διοίκηση», υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν είχε σχέση με τα οικονομικά του δήμου. 

«Η μόνη μου σχέση με τα οικονομικά ήταν με τη διαχείριση και τον συντονισμό ορισμένων έργων, διότι κινδύνευαν να χαθούν κοινοτικά κονδύλια» εξήγησε.

Σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του, ανέφερε ότι έμαθε να ζει με στρατιωτική πειθαρχία, υπηρετώντας μια ζωή τη νομιμότητα, όπως τόνισε, σημειώνοντας πως ήταν μισθοσυντήρητος και ζούσε λιτά, μακριά από τα πλούτη.

«Έκανα τρία χρόνια άδικα στη φυλακή […] Είναι αβάσταχτος ο πόνος μου […] Όνειρό μου είναι να κάνω ελεύθερος βόλτα με το ποδήλατό μου στην παραλία […] Θέλω να πεθάνω με τιμή και αξιοπρέπεια. Κάθε μέρα μαχαιρώνομαι» είπε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις του με τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον οποίο, όπως είπε, είχε πρότυπο και ίνδαλμα από την εποχή που ήταν αθλητές, ο ίδιος της ποδηλασίας και ο τέως δήμαρχος του στίβου.

Έκανε αναδρομή στη γνωριμία του με τον Β.Παπαγεωργόπουλου, τη μετέπειτα συνεργασία τους στη γενική γραμματεία Αθλητισμού έως την απόφαση να του ανατεθεί το πόστο του γενικού γραμματέα στον δήμο, το 1999. Μίλησε δε, για το όραμα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την πόλη, αλλά και το έργο της διοίκησής του. 

Κατά την απολογία του, στο πλαίσιο της 40ής ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον τέως δήμαρχο, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές με το «ταμείο» της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», τη φημολογούμενη ρήξη στις σχέσεις τους, τη γνωστή υπόθεση της δωρεάς οικοπέδου και τα περιουσιακά του στοιχεία....

 .... 38η ημέρα της δίκης ... ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ....

 Π. Σαξώνης: «Και ο Παπαγεωργόπουλος τα έπαιρνε»

  Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 19:09


«Η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1999. Θα το φωνάζω συνέχεια. Έχω αναλάβει τις ευθύνες μου μέχρι εκεί που μου αναλογούν. Τα λεφτά πήγαιναν αλλού». Σ' αυτές τις φράσεις συνοψίζεται η βασική υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, απολογούμενος για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή με το πρωτόδικο δικαστήριο, ο Π. Σαξώνης επέμεινε ότι
βασικός αποδέκτης των χρημάτων που υπεξαιρούσε ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ενώ ενέπλεξε ευθέως τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ισχυριζόμενος ότι ήταν ενήμερος για την υπεξαίρεση.
Κατά την 38η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξάγεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, προσδιόρισε σε 22 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος της υπεξαίρεσης, από τα οποία ο ίδιος κρατούσε το 10%, ποσοστό που, κατά τον ίδιο, άρχισε να εισπράττει από τον Μάρτιο του 2000. Ιδιαίτερα λεπτομερής ήταν περιγράφοντας τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον συγκατηγορούμενό του, Μ. Λεμούσια, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον Β. Παπαγεωργόπουλο. Άνθρωπος 'κλειδί' για την γνωριμία τους, όπως είπε, ήταν ο αείμνηστος -πρώην αντιδήμαρχος- Σταμάτης Καραμανλής, τον οποίο ο Π. Σαξώνης γνώριζε από παλιά.
«Μου είπε 'πάμε να σε γνωρίσει ο καινούργιος γενικός γραμματέας. Αυτός είναι το δεξί χέρι του δημάρχου, αυτός ασκεί διοίκηση, αυτός είναι ο κουμανταδόρος. Ό,τι θέλει εσένα θα ρωτάει για την ταμειακή υπηρεσία'» ανέφερε ο κατηγορούμενος πρώην ταμίας. Στις επόμενες συναντήσεις, κατά τον ίδιο, ο M. Λεμούσιας τον ρώτησε εάν μπορεί να βρει τρόπο να εκταμιεύει χρήματα για την ενίσχυση της «Αναγέννησης», της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. «Απάντησα ότι είναι δύσκολο, διότι εγώ είμαι η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Εξήγησα ότι υπάρχει γραμματεία, που καθημερινώς κάνει έλεγχο» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι απευθύνθηκε στον Στ. Καραμανλή που τον καθησύχασε. Καθοριστικής σημασίας για την υπεξαίρεση ήταν η πέμπτη συνάντησή τους, όταν 'συμφωνήθηκε' να γίνει η υπεξαίρεση. «Εξήγησα ότι μπορούμε να υπεξαιρούμε αλλά θα πρέπει να μην γίνει ποτέ έλεγχος από τον διευθυντή που είναι άμεσα υπεύθυνος και θα πρέπει να δικαιολογηθούν τα υπεξαιρεθέντα στο τέλος του έτους με πλαστά παραστατικά» υποστήριξε.
Όπως απολογήθηκε, οι μεταξύ τους «συναλλαγές» γινόταν μία με δύο φορές το μήνα, με τον ίδιο να παραδίδει τα χρήματα στον Μ. Λεμούσια σε μικρές μαύρες σακούλες «Τα ποσά ξέφυγαν στη συνέχεια. Δεν υπήρχε η «Αναγέννηση». Κατάλαβα ότι τα χρήματα πήγαιναν αλλού. Από το 2000 άρχισα να παίρνω το 10%» είπε ο πρώην δημοτικός ταμίας, μεταφέροντας στο σημείο αυτό τα όσα του εκμυστηρεύτηκε ο Μ. Λεμούσιας: «Όσοι ξέρουν θα ξέρουν, μην ανησυχείς. Δεν θα έχεις κανέναν έλεγχο. Προχώρα. Τα λεφτά είναι πολλά, κι ο δήμαρχος παίρνει. Φυσικά δεν πρέπει να ξέρει από πού προέρχονται, ούτε ποιος είναι ο Σαξώνης».
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην περίοδο κατά την οποία υπήρχε φημολογία περί αντικατάστασης του Μ. Λεμούσια, υποστηρίζοντας ότι είχε επέλθει ρήξη στις σχέσεις του τελευταίου με τον Παπαγεωργόπουλο. «Εξαιτίας αυτής της ρήξης σταμάτησε η διοχέτευση χρημάτων προς τον δήμαρχο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην περίοδο αποκάλυψης του οικονομικού σκανδάλου, ο δημοτικός ταμίας αποκάλυψε συνάντηση που είχε με τον Μ. Λεμούσια, κατά την οποία, ο πρώην γενικός τον άφησε εκτεθειμένο. «Μου είπε να πάω να τα βρω με τον δήμαρχό μου κι ότι εκείνος θα τον πάρει μαζί του». Εξάλλου, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είχε σχέσεις με εφοριακούς ή υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων, αφήνοντας αιχμές ότι «άλλοι είχαν επαφές με εφοριακούς».
Στην αρχή της απολογίας του, ο Π. Σαξώνης μίλησε για τις οικογενειακές του καταβολές, τα περιουσιακά του στοιχεία, την επαγγελματική του διαδρομή, τη δραστηριότητά του στους χώρους της διασκέδασης, τον αθλητισμό και τις κατασκευές. Όπως είπε, από την ενασχόλησή του με τα νυχτερινά μαγαζιά «έχασε» συνολικά 1 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στο νυχτερινό μαγαζί «Μπουμ», στο οποίο ήταν υπεύθυνος, αποκάλυψε ότι είχε κλείσει συμφωνία με την δημοφιλή τραγουδίστρια Άννα Βίσση για συγκεκριμένο αριθμό εμφανίσεων. «Η συμφωνία μας με τη Βίσση ήταν για 35.000 ευρώ τη νύχτα για όλο το επιτελείο της, αλλά μας έκοβε παραστατικό για 8.400 ευρώ». Ακόμη, αποκάλυψε ότι η σύζυγός του -η οποία βρισκόταν σε καλή οικονομική κατάσταση- εργάστηκε για τρεις προεκλογικές περιόδους ως ιδιαίτερα του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο πολιτικό του γραφείου.
Η απολογία του θα συνεχιστεί αύριο το πρωί...........

....36η ημέρα της κατ εφεσιν δίκης

 Καϊτεζίδης και Κυρίζογλου κατέθεσαν υπέρ Παπαγεωργόπουλου

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, συνεχίστηκε για 36η μέρα στο
Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Νίκος Βακάλης και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης.
Ο Ιγν. Καϊτεζίδης, μιλώντας για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με ξεχωριστό ήθος και προσωπικότητα, που «αγάπησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και ήταν «καθολικής αποδοχής», ενώ, όπως είπε, ουδέποτε -κατά τη δημόσια διαδρομή του- ακούστηκε κάτι μεμπτό εναντίον του. Ο ίδιος, εξέφρασε την έκπληξή του που ο Β. Παπαγεωργόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής, ενώ, σχολιάζοντας τα όσα κατέθεσε προ ημερών στο δικαστήριο ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ότι είχε προειδοποιήσει τον προκάτοχό του να είναι προσεκτικός γιατί θα πάει φυλακή, ο μάρτυρες είπε: «Όποιος έχει υπόνοιες κακοδιαχείρισης υπάρχουν τα αρμόδια όργανα ελέγχου όπου μπορεί να τα καταγγείλει». Χαρακτήρισε δε τη συγκεκριμένη αναφορά του νυν δημάρχου ως «άκομψη» και «αντιδεοντολογική».
Από την πλευρά του, ο Λ. Κυρίζογλου κατέθεσε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος σε όλο του το δημόσιο βίο δεν είχε απασχολήσει ποτέ την κοινή γνώμη και πρόσθεσε ότι εάν ο τέως δήμαρχος είχε διαπιστώσει την υπεξαίρεση «δεν υπήρχε περίπτωση να μην την καταγγείλει και να μην πάρει το μαστίγιο». «Δεν είχε λόγο -συνέχισε- να έχει βουλιμία με τα χρήματα. Δεν έκανε πολυτελή ζωή. Ο κόσμος λέει ότι ο Παπαγεωργόπουλος την πάτησε». Αναφερόμενος στο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στον κεντρικό δήμο, ο μάρτυρας καταλόγισε συγκεκριμένες ευθύνες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκτίμησε ότι ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης υπεξαιρούσε και προ του 1999, δηλαδή πριν την διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.
Την «εξαιρετική ευγένεια» και το «ευπρεπέστατο ήθος», πολιτικό και μη, του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, εξήρε ο Γιωρ. Λυσσαρίδης, ενώ, ο Ν. Βακάλης τον αποκάλεσε «διαμάντι», χαρακτηρίζοντας ως «αστείο» το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην υπεξαίρεση. «Από την αρχή όταν ξέσπασε το σκάνδαλο δεν πείστηκα ούτε στιγμή ότι θα μπορούσε να έχει συμμετοχή» ανέφερε. Ερωτηθείς δε για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, είπε: «Ο Λεμούσιας είναι ευφυέστατο άτομο, δεν θα έκανε ποτέ βλακεία να συμμετάσχει σε μία ηλίθια πράξη που θα αποκαλυπτόταν κάποτε».
Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, Δημήτρη Νάιντου, για το εάν ο Π. Σαξώνης είναι «φρενοβλαβής» που υπέδειξε τον Μ. Λεμούσια ως ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης, ο Ν. Βακάλης απάντησε ότι ο πρώην ταμίας είναι ευφυέστατο άτομο, αλλά αξιοποίησε της ευφυΐα του με λάθος τρόπο.
Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός -πάντως- του εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης τόσο του Β. Παπαγεωργόπουλου όσο και του Μ. Λεμούσια. Μάλιστα, ο πρώτος κατήγγειλε ότι ο Π. Σαξώνης ενήργησε κατ' αυτόν τον τρόπο, προσβλέποντας στη λήψη ελαφρυντικού ώστε να τύχει επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, Παναγιώτη Κατσιρούμπα, ο οποίος τόνισε ότι «ο εισαγγελέας μπορεί να ήταν υπερβολικός», αλλά η ερώτηση στόχευε στο να πάρει μία εξήγηση από την μάρτυρα γιατί (ο Σαξώνης) να καταγγέλλει έναν αθώο.
Εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση που απηύθυνε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης μέλος του δικαστηρίου προς τον Π. Σαξώνη, αναφορικά με την απόφασή του να μην προτείνει κάποιον μάρτυρα για να τον υπερασπιστεί. «Nα πουν τι, εάν ήμουν καλός άνθρωπος; Δεν ήμουν κακός. Μήπως έχουν προσφέρει κάτι οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης;» ήταν η απάντησή του.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των απολογιών.

...

 Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε για 35η μέρα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η επαναληπτική δίκη για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας κι ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν οι πρώην αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, 

Νίκος Τσαρούχας 

και Γιάννης Ζουρνάς, 

δημοτικοί υπάλληλοι, που θήτευσαν στην γραμματεία του Μ. Λεμούσια, όπως επίσης η κόρη του τελευταίου.
«Κατασκευασμένη» χαρακτήρισε ο Ν. Ταχιάος την εμπλοκή του πρώην γενικού γραμματέα στο οικονομικό σκάνδαλο, ενώ αναφερόμενος στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εάν γνώριζε για την υπεξαίρεση «δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την αποσιωπήσει».

«Στα είκοσι χρόνια που γνωρίζω τον Παπαγεωργόπουλο δεν άκουσα τίποτα το μεμπτό γι' αυτόν» κατέθεσε από την πλευρά του ο Ν. Τσαρούχας, ενώ ο Γ. Ζουρνάς εξήρε την προσωπικότητα του τέως δημάρχου και το έργο που άφησε στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας -παράλληλα- ότι η υπεξαίρεση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 13,8 εκατ. ευρώ.

Η κόρη του Μ. Λεμούσια, η οποία εργάζεται στο δήμο Θεσσαλονίκης από το 1999, καταθέτοντας, ανέφερε ότι ο πατέρας της ήταν «αυστηρός».
«Είμαστε δεμένη οικογένεια, μεγαλώσαμε με αξίες» τόνισε, κάνοντας λόγο για «φοβερό ρατσισμό» τον οποίο βιώνει η οικογένεια της, εξαιτίας της υπόθεσης υπεξαίρεσης. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αδελφή μου δεν μπορεί να βρει δουλειά».
Στο μεταξύ, την αντίδραση του Π. Σαξώνη προκάλεσαν οι καταθέσεις των τριών πρώην γραμματέων του Μ. Λεμούσια, οι οποίες, βεβαίωσαν το δικαστήριο ότι ο πρώην δημοτικός ταμίας δεν επισκέφθηκε ποτέ το γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα.

 «Το λιγότερο πενήντα φορές έχω πάει στο γραφείο του» είπε ο Π. Σαξώνης. Απαντώντας στον τελευταίο ο Μ. Λεμούσιας, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην εθεάθη ποτέ από κανέναν. «Αόρατος ήταν και δεν τον βλέπανε;» είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί.........

....29η ημέρα της κατ εφεσιν δίκης

 

Γ. Μπουτάρης: «Βασίλη μου, πρόσεχε θα σε βάλουν μέσα, του έλεγα»

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 19:52
  
 
«Γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι λείπουν λεφτά, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει εάν ήταν κι αυτός στο κόλπο». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για τις ευθύνες του προκατόχου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναφορικά με την ‘τρύπα' των 17,9 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου, εξαπολύοντας, παράλληλα, ‘κεραυνούς' εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον οποίο αποκάλεσε ‘χαϊδεμένο παιδί' του δήμου. Καταθέτοντας για περίπου δύο ώρες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει για 29η μέρα -σε δεύτερο βαθμό-
την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μπουτάρης, έκανε λόγο για «σύστημα» που είχε «ξεσαλώσει», τονίζοντας ότι ο ίδιος ως δημοτικός σύμβουλος είχε προειδοποιήσει τον τότε δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο να είναι προσεκτικός. «'Βασίλη μου, πρόσεχε θα σε βάλουν μέσα', του έλεγα» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θεωρεί αδιανόητο να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή του ότι κάποιος δημοτικός υπάλληλος επί τόσα χρόνια υπεξαιρεί χρήματα από τα δημοτικά ταμεία.
«Δεν λέω ότι έβαλε ‘χέρι' στα λεφτά. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έδωσε εντολές. Είναι αδιανόητο όμως αυτήν η ιστορία να συμβαίνει τόσα χρόνια και να μην θορυβήθηκε» είπε, ενώ αναφερόμενος σε προσωπικό επίπεδο στον προκάτοχό του κατέθεσε ότι τον εκτιμάει και λυπάται πολύ που βρίσκεται στη φυλακή. «Ως αθλητής δόξασε την Ελλάδα. Υπηρέτησε την πολιτική, χωρίς να είναι ‘αστέρας' πολιτικός, αλλά σε όλη του την πολιτική ζωή δεν ακούστηκε τίποτα μεμπτό, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο» σημείωσε, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση της έδρας για το εάν τον θεωρεί έξυπνο ή κουτό.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρήκε όταν παρέλαβε το δήμο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για «μεγάλη ακαταστασία» και «τσαπατσουλιά» στα οικονομικά του, «χωρίς καμία διαδικασία εσωτερικού ελέγχου». Μίλησε για «σύστημα» που είχε «ξεσαλώσει» και αποτέλεσμα αυτού του ξεσαλώματος ήταν η υπεξαίρεση, ενώ χρησιμοποίησε τον όρο «ομερτά» για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το εάν καταγγέλθηκε ποτέ κάτι ύποπτο από υπαλλήλους, απάντησε ότι επικρατούσε η λογική «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο Π. Σαξώνης είχε συνεργούς, ενώ αποκάλεσε τον πρώην διαχειριστή πληρωμών ταμείων «χαϊδεμένο παιδί». «Ακούσαμε ότι έκανε ό,τι ήθελε. Το γραφείο του ήταν κλειστό φρούριο» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Κυκλοφορούσε με την τζιπάρα του, ήταν πρόεδρος σε ομάδα μπάσκετ, είχε κέντρα διασκέδασης: Αυτό θα πει ότι από κάπου καλύπτεται». Εκτίμησε δε ότι τον «χάιδευε» το περιβάλλον του Λεμούσια.
Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, δεν ξέφυγε από τα ‘πυρά' του νυν δημάρχου. «Ήταν ευρέως γνωστό στο δήμο ότι εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του Λεμούσια δεν γινόταν τίποτα» είπε ο Γ. Μπουτάρης, φράση που είχε χρησιμοποιήσει και κατά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για το εάν ο Μ. Λεμούσιας ενεργούσε πίσω από την πλάτη του Β. Παπαγεωργόπουλο, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε με άλλη ερώτηση: «Ο Μπαλτάκος ενεργούσε εν γνώσει ή εν αγνοία του πρωθυπουργού;».
Εξάλλου, ρωτήθηκε για τον κοινό λογαριασμό Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια (τον διατηρούσαν από το 1999 έως το 2006), που κατά τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών εξυπηρετούσε τις προεκλογικές ανάγκες του συνδυασμού «Αναγέννηση». Ο Γ. Μπουτάρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του λογαριασμού διακινήθηκαν πολλά χρήματα, θεωρώντας ταυτόχρονα μεμπτό να βάλει συνδικαιούχο σ' αυτόν τον γενικό γραμματέα. «Κι εγώ άνοιξα λογαριασμό με τον Χασδάι Καπόν (αντιδήμαρχος) στις προηγούμενες εκλογές. Ο Λεμούσιας όμως δεν ήταν αιρετός. Ο γενικός γραμματέας είναι υποχείριο του εκάστοτε δημάρχου» σημείωσε.
Η κατάθεση του Γ. Μπουτάρη θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου, όταν θα εξεταστεί από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. 


......... 22η ημέρα 

Π. Σαξώνης: «Σε απλές σακούλες έδινα τα χρήματα στον Λεμούσια»

  Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 21:58

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης,
υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, όπως κι ο πρώην διαχειριστής της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης. Στο επίκεντρο της 22ης μέρας της ακροαματικής διαδικασία, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, βρέθηκε η κόντρα μεταξύ του Μ. Λεμούσια και του Π. Σαξώνη, με αφορμή την κατηγορηματική θέση που διατύπωσε ο πρώτος ότι δεν γνώριζε τον συγκατηγορούμενό του πριν αποκαλυφθεί το οικονομικό σκάνδαλο, δηλαδή πριν το 2008.
Επιχειρώντας να διαψεύσει τον πρώην γενικό γραμματέα, ο Π. Σαξώνης είπε ότι συναντήθηκε μαζί του στον πολυχώρο 'Μύλος', πράγμα που ο Μ. Λεμούσιας αρνήθηκε. «Επρόκειτο για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς (σ.σ. 2007 προς 2008), όπου πήγα με την οικογένειά μου, διότι είχε η σύζυγός μου γενέθλια. Πήρα τον τότε αντιδήμαρχο Πολιτισμού (σ.σ. Βασίλη Γάκη) τηλέφωνο για να κλείσω ένα τραπέζι και μου είπε ότι εκεί είναι υπεύθυνος ένας υπάλληλος του δήμου (σ.σ. ο Σαξώνης). Ο Σαξώνης δεν ήταν πουθενά, ουδέποτε συναντηθήκαμε. Δεν εμφανίστηκε διότι κρυβόταν σαν ποντικός. Ό,τι λέει είναι ψεύδη και θα φανεί περίτρανα στο δικαστήριο» απάντησε σε ψηλούς τόνους ο Μ. Λεμούσιας.
Οι 'βολές' του άλλοτε υπαλλήλου της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου προς τον πρώην γενικό γραμματέα δεν περιορίστηκαν εκεί. Λίγο νωρίτερα τον κατηγόρησε ως υπαίτιο για τον θάνατο δημοτικού υπαλλήλου που είχε αναλάβει να διενεργήσει την ΕΔΕ για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στο δήμο, αυτό της Παγίας Προκαταβολής. «Δεν άντεξε από τις συνεχείς πιέσεις που δέχονταν από τον Λεμούσια. Μου το είπε ο ίδιος πριν πεθάνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Σαξώνης.
«Βεβηλώνονται κατ' επανάληψη οι μνήμες των νεκρών σ' αυτήν την ιερή αίθουσα» είπε εμφανώς εξοργισμένος ο Μ. Λεμούσιας, απαντώντας στον συγκατηγορούμενό του, υπονοώντας τις αναφορές του πρώην ταμία στον αείμνηστο αντιδήμαρχο Σταμάτη Καραμανλή, μέσω του οποίου, όπως ισχυρίζεται ο Π. Σαξώνης, γνώρισε τον πρώην γενικό γραμματέα. «Ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια μετακόμισης της κόρης του. Ήταν ένας έντιμος άνθρωπος. Πέθανε από τον πόνο της εμπλοκής στην Παγία» πρόσθεσε ο Μ. Λεμούσιας. Σε άλλο σημείο, ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη ότι μέσω του ιδίου, ο πρώην ταμίας 'στοχεύει' τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο.
Εξάλλου, κατά τη σημερινή διαδικασία, o Π. Σαξώνης φάνηκε να δυσφορεί με το δικαστήριο, παρατηρώντας ότι αυτό δεν δέχεται τις εξηγήσεις και εκδοχές που δίνει σε σειρά ζητημάτων. «Ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια. Μην το παρεξηγείτε» σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Παναγιώτη Κατσιρούμπας, ενώ η εφέτης Βασιλική Πούρα πρόσθεσε: «Υφίστασθε την βάσανο κύριε Σαξώνη».
Αναφορά έγινε και για το μέγεθος που είχαν οι σακούλες, μέσα στις οποίες -όπως ισχυρίζεται ο Π. Σαξώνης- βρισκόταν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα τα οποία παρέδιδε στον Μ. Λεμούσια. «Δεν μίλησα για σάκους απορριμμάτων. Ήταν απλές σακούλες» σημείωσε σε παρατήρηση μέλους του δικαστηρίου, ότι παλιότερα μίλησε για μεγάλες σακούλες.
Η διαδικασία συνεχίστηκε το πρωί με την κατάθεση της πρώην προϊσταμένης της διεύθυνσης Προσωπικού του δήμου Θεσσαλονίκης. Η Θωμαή Γεωργακαράκου τόνισε ότι «δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να είχαν συμμετοχή στην υπεξαίρεση ο τέως δήμαρχος και ο πρώην γενικός γραμματέας». Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός ότι η ίδια δεν γνώριζε -όπως είπε- για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Π. Σαξώνη, παρά μόνο όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, το Φεβρουάριο του 2008, τη στιγμή που πρώην συνάδελφοι του κατηγορούμενου, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ισχυρίζονται ότι γνώριζαν τον «βίο και την πολιτεία του».
Εξάλλου, η μάρτυρας σημείωσε ότι ο Μ. Λεμούσιας ήταν σοκαρισμένος όταν είδε το 'φως' η υπόθεση της υπεξαίρεσης και την κάλεσε στο γραφείο του «για να ρωτήσει ποιος είναι ο Σαξώνης και με τίνος την απόφαση τοποθετήθηκε στη θέση του». Ερωτηθείσα εάν είδε τον Π. Σαξώνη στο γραφείο του τέως δημάρχου, απάντησε αρνητικά. «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμαρχος δεν τον γνώριζε ούτε στην όψη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος ουδέποτε έδωσε εντολή στην ίδια να κάνει κάτι που δεν ήταν σύννομο.
Η πρώην διευθύντρια προσωπικού διέψευσε την φημολογούμενη ρήξη στις σχέσεις Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια, θεωρώντας ως ανυπόστατα τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν εκείνη την εποχή (σ.σ. περί το 2006), ενώ τα απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε «προεκλογικές σκοπιμότητες». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η εσωτερική πόρτα που επικοινωνούσε μεταξύ των γραφείων τους δεν έκλεισε ποτέ, ακόμη και μετά την υποτιθέμενη ρήξη τους.
Η μάρτυρας ισχυρίστηκε ακόμη ότι η υπεξαίρεση ήταν αποκλειστικό έργο του Π. Σαξώνη, θεωρώντας ότι ο πρώην ταμίας εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν γινόταν έλεγχος από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ερωτηθείσα για τους ελέγχους που έκαναν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, απάντησε: «Έλεγχοι γίνονταν, αλλά σε τι βαθμό και τι βάθος δεν το ξέρω».
Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

....

Εφοριακός, που πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις «μαϊμού», προΐστατο κατά το παρελθόν της Θ' ΔΟΥ, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η Θ' ΔΟΥ είχε την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους από τις παρακρατούμενες εισφορές των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε για χρόνια. Ως γνωστόν για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για πιθανές ευθύνες υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.
Η αποκάλυψη ότι ο ισοβίτης εφοριακός ήταν προϊστάμενος της εν λόγω ΔΟΥ, έγινε κατά την 21η μέρα της δίκης για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, που εξετάζεται, σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Το επιβεβαίωσε δε στη διάρκεια της εξέτασής της η οικονομική επιθεωρήτρια Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία ήταν ελεγκτής της Θ' ΔΟΥ και συμμετείχε στον φορολογικό έλεγχο του δήμου, όταν αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο. Προηγουμένως είχε υποβάλλει σχετική ερώτηση προς την μάρτυρα η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας Θωμά Γκόλα.
Όπως ανέφερε η επιθεωρήτρια, ο συγκεκριμένος εφοριακός, ο οποίος πέρα από την προ ημερών καταδίκη του σε ισόβια 'μετράει' κι άλλες καταδίκες για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών και ήδη κρατείται στις φυλακές, ήταν επικεφαλής της Θ' ΔΟΥ κατά τα οικονομικά έτη 1999 και 2000. Η ίδια πάντως πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε ο άλλοτε συνάδελφός της να έχει σχέσεις με τον πρώην διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, ούτε άκουσε κάτι ανάλογο από άλλους συναδέλφους της στην Εφορία.
Η μάρτυρας, που κατέθετε για 2η συνεχή μέρα, από χθες ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ελέγχθηκε ποτέ κατά το παρελθόν κι ότι οι μη καταβολές προς την Εφορία εκτινάσσονταν από το 1999 κι έπειτα. Προσδιόρισε δε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ το ποσό της οφειλής του δήμου Θεσσαλονίκης προς την Εφορία (για το διάστημα 1993-2008), σύμφωνα με τον προσωρινό έλεγχο (για φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ελευθερίων και εμπορικών επιχειρήσεων).
Στο μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία. Ο Π. Σαξώνης, ο μοναδικός που ομολόγησε την υπεξαίρεση, αντέδρασε όταν υπερασπιστές των συγκατηγορουμένων του εμφάνισαν ως προερχόμενα από τον πρώην ταμία τρία νοθευμένα παραστατικά πληρωμής της Εφορίας, της περιόδου προ του 1999. Η υπεράσπιση του Π. Σαξώνη ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα πλαστά κατασκευάστηκαν αργότερα από κάποιους προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο ίδιος ότι δρούσε πριν την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Μάλιστα, το ύφος στις απαντήσεις του Π. Σαξώνη προκάλεσε κάποια στιγμή την παρέμβαση μέλους του δικαστηρίου που απευθυνόμενο προς τον διευθύνοντα τη διαδικασία, παρατήρησε: «Θα μας δείρει σε λίγο ο κατηγορούμενος». Ο πρώην ταμίας απάντησε ευθέως στη σύνεδρο, λέγοντας τα εξής: «Μου επιτίθεστε συνεχώς. Επειδή έχω παραδεχθεί τι έχω κάνει; Επειδή δεν μιλάει κανείς άλλος;» Λίγο αργότερα, ο Π. Σαξώνης, που όπως ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη, επεσήμανε ότι το 10% που αναλογούσε στον ίδιο από την υπεξαίρεση «έχει ήδη φαγωθεί», ενώ αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Το σπίτι αυτό που μένω το βγάλανε τέσσερις φορές σε πλειστηριασμό για 72 χιλιάδες ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την μεθεπόμενη Δευτέρα (24/3).

 ... 17η ημέρα της δίκης ...

...Παπαγεωργόπουλος: « Έργο αποκλειστικά του Σαξώνη ήταν η υπεξαίρεση»

 

  

Έργο αποκλειστικά του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη ήταν η υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτό ισχυρίστηκε πρώην δημοτική υπάλληλος, καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου διεξήχθη για 17η μέρα η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση.
Η συνταξιοδοτηθείσα πλέον Φωτεινή Καμπάκη, η οποία θήτευσε επί σειρά ετών στο τμήμα Εξόδων,
παραδέχθηκε ότι ο Π. Σαξώνης ουδέποτε υπέπεσε σε έλεγχο ως προς τη διαχείρισή του, κάτι, που, η ίδια απέδωσε σε …ασυνεννοησία. «Η γραμματεία του διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας πίστευε ότι κάνει η προϊσταμένη των εξόδων τον έλεγχο και η προϊσταμένη των εξόδων θεωρούσε ότι τον κάνει η γραμματεία» είπε, αφήνοντας, πάντως, αιχμές σε βάρος του πρώην γραμματέα του διευθυντή του ταμείου, τον οποίο κατονόμασε. Ο τελευταίος ήταν κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση και απηλλάγη κατά το πρωτόδικο δικαστήριο.
Η ίδια μάρτυρας, ερωτηθείσα από το δικαστήριο, εξέφρασε την άποψη ότι ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη πρώην συνάδελφός της Π. Σαξώνης «έκλεβε» μόνος του, στηριζόμενος στα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε, τα οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμα, ακόμη κι από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Πιστεύω ότι τα έκανε μόνος του. Αποκλείεται να είχαν άλλοι συμμετοχή. Εφόσον είχε τη δυνατότητα να κλέβει γιατί να τα μοιράζεται» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενη στον πρώην ταμία, η μάρτυρας έκανε λόγο για έναν υπάλληλο «παράδειγμα», ενώ έκανε μνεία στα κέντρα διασκέδασης που κατείχε και τα οποία ενίοτε τιμούσαν με την παρουσία τους υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Επιβεβαίωσε δε ότι κάποιοι συνάδελφοί της εργάζονταν σε συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο, ανάμεσα στους οποίους ο νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.
Σε ερώτηση για το εάν την προβλημάτισε το γεγονός ότι ένας συνάδελφός της είχε τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κυρίως από πού έβρισκε τα χρήματα, απάντησε: «Εκτός από τα πολυτελή αυτοκίνητα δεν ήταν προκλητικός στη συμπεριφορά του. Το ντύσιμό του ήταν φυσιολογικό. Μας έλεγε επανειλημμένα ότι κέρδιζε στο Λόττο, το Τζόκερ, το Πρότο κ.ά. Τον λέγαμε, μάλιστα, 'δώσε και μας κανένα νούμερο να κερδίσουμε'».
Στον ισχυρισμό της μάρτυρος ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε την υπεξαίρεση παρά μόνο όταν το ΤΥΔΚΥ «ενόχλησε» το δήμο για μη καταβολή των εισφορών που παρακρατεί, η πολιτική αγωγή προσκόμισε έγγραφο του ΤΑΔΚΥ προς το δήμο, σύμφωνα με το οποίο από τον Απρίλιο του 2003 είχαν επισημανθεί οι οφειλές του δήμου προς το συγκεκριμένο ταμείο. H υπεράσπιση συνέδεσε το έγγραφο αυτό με την απόφαση του δήμου να λάβει δάνειο προκειμένου να πληρωθούν τα ταμεία, λόγω της οικονομικής αδυναμίας που είχε εκείνη την περίοδο.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο πρώην δημοτικός υπάλληλος και νυν βουλευτής Αντ. Γρέγος.

... 13η ημέρα της κατ' έφεσιν δίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλου κλπ

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η 13η μέρα της δίκης, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική αγωγή προσκόμισε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση, έγγραφες αναφορές υπαλλήλων του δήμου, σύμφωνα με τις οποίες ο εκ των κατηγορουμένων πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας Γιώργος Γκαϊδατζής επιχείρησε προ εβδομάδας να αποσπάσει φακέλους από το δημοτικό αρχείο.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας, Δημήτρη Νάιντου, ο οποίος ζήτησε να διωχθεί αυτεπαγγέλτως ο κατηγορούμενος για απόπειρα υπεξαγωγής δημοσίων εγγράφων.

Όπως αποκάλυψε η πολιτική αγωγή, οι δημοτικοί υπάλληλοι τον συνέλαβαν επ' αυτοφώρω να κουβαλάει, κάτω από το μπουφάν του, τρεις φακέλους που αφορούσαν την παράδοση-παραλαβή της ταμειακής υπηρεσίας για το έτος 2007.

Οι ίδιοι υπάλληλοι, όπως τόνισαν, βρέθηκαν στο αρχείο, αναζητώντας έγγραφα για λογαριασμό της πολιτικής αγωγής και για τις ανάγκες της εν εξελίξει δίκης.

Ο κατηγορούμενος, που βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής αργίας, φέρεται, κατά τις αναφορές, να παρακάλεσε -εκλιπαρώντας- τους πρώην συναδέλφους του να μην δώσουν συνέχεια στην υπόθεση, κάτι που βρήκε κατηγορηματικά αντίθετους τους τελευταίους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ακολούθησε λογομαχία, ενώ το περιστατικό έλαβε τέλος, όταν οι υπάλληλοι κατάφεραν να αποσπάσουν τους εν λόγω φακέλους.

Ο κ. Γκαϊδατζής, κληθείς να σχολιάσει το συμβάν, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μετέβη στο δημοτικό αρχείο, αναζητώντας έγγραφα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Είχα ενημερώσει την προϊσταμένη. Δεν μου είπε κάτι. Ήταν η πολλοστή φορά που κατέβηκα. Από τον Σεπτέμβριο έχω πάρει πολλά χαρτιά με παρόμοιο τρόπο» τόνισε, ενώ οι συνήγοροί του έκαναν λόγο για επιλεκτική ροή εγγράφων από την πολιτική αγωγή.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διωχθεί ο κατηγορούμενος, επειδή όμως έχει παρέλθει το αυτόφωρο, πρότεινε να κινηθεί η διαδικασία μετά το πέρας της δίκης.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Δεν γνώριζα τον Σαξώνη

  Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 
  
Στο επίκεντρο του Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων, που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση
της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, βρέθηκε απόφαση του τέως δήμαρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, σύμφωνα με την οποία, από το 2002, είχε απαγορευθεί ρητώς στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη να λαμβάνει μετρητά από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου.
Η απόφαση αυτή, την οποία εισηγήθηκε ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, δεν εφαρμόστηκε -όμως- ποτέ στην πράξη. «Θεώρησα ότι ο Σαξώνης ήταν διαχειριστής πληρωμών και συνέχισα να του δίνω μετρητά» τόνισε ο εισηγητής της συγκεκριμένης εντολής, ο οποίος διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου, ότι τη σχετική πρωτοβουλία δεν την ανέλαβε επειδή διαπίστωσε ότι ο πρώην ταμίας “έκλεβε” χρήματα.
Επιμένοντας στο θέμα αυτό, το δικαστήριο απευθυνόμενο στον τέως δήμαρχο τον ρώτησε εάν γνώριζε ότι ο Π. Σαξώνης παρά την εντολή συνέχιζε να παίρνει μετρητά, με δεδομένο μάλιστα ότι είχε σχετική ενημέρωση από το ημερήσιο δελτίο ταμείου.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ότι δεν ήταν δουλειά του να ελέγχει τους ταμίες, ούτε τη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας. «Θα ελέγξει ο δήμαρχος την ταμειακή υπηρεσία;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι την αρμοδιότητα αυτήν την είχε εκχωρήσει στους αντιδημάρχους Οικονομικών και στους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών. «Παρακολουθούσα μόνο πόσα χρήματα είχε ο δήμος, γιατί έπρεπε να ενημερώνω το δημοτικό συμβούλιο» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι τον Π. Σαξώνη δεν τον γνώριζε. «Πρώτη φορά τον γνώρισα στο δικαστήριο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, η Θ' ΔΟΥ απάντησε στο ζήτημα που είχε προκύψει πριν από λίγες μέρες με παραστατικό πληρωμής κρατήσεων του 1996. Η ΔΟΥ απεφάνθη ότι πρόκειται για παραστατικό που πλαστογραφήθηκε και παρουσιάστηκε σαν μεταγενέστερο (του 1998). Το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο προσκόμισε η υπεράσπιση του πρώην γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια θέλοντας να καταδείξει ότι ο Π. Σαξώνης υπεξαιρούσε και προ του 1999, είχε χαρακτηριστεί από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά «εξ' υπαρχής πλαστό», θέση την οποία υιοθέτησε και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Σίριαλ η αναβολή στο πενταμελές Αναβλήθηκε τελικά η δίκη της υπεξαίρεσης


Σελίδα εκτύπωσης
Για τις 16 Ιανουαρίου 2014 αναβλήθηκε τελικά χθες το πρωί, με  απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η δίκη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 18 εκκατομυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, μια υπόθεση για την οποία -ως γνωστό- ήδη έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

 Χρειάστηκε να επιστρατευτεί το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου για να πιστοποιηθεί η απόφαση που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια απ’ όλους τους δικηγόρους, ότι δεν δικάζουν για τρίτη μέρα στα Εφετεία και να λήξει με τον τρόπο αυτό το δικαστικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε επί τρεις ημέρες.
Ωστόσο ο δικαστικός Γολγοθάς για τον τέως δήμαρχο αλλά και τον τέως γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε ισόβια, δεν τελείωσε χθες, καθώς για τον δεύτερο έχει προγραμματιστεί στις 14 Νοεμβρίου η δίκη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, ενώ αμφότεροι θα βρεθούν εκ νέου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Παγίας προκαταβολής.

ΤΟ ΠΙΝΑΚΙΟ
Μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου το οποίο έκρινε ότι αυτές οι δίκες δεν μπορούν να αναβάλλονται, επικαλούμενο τις διατάξεις του νόμου 4022/11 που αφορούν τις υποθέσεις διαφθοράς, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα. Αρχικά εάν εκείνο το δικαστήριο, δεχτεί τη συγκεκριμένη απόφαση και δικάσει την υπόθεση, αλλά και εάν ο τέως δήμαρχος και ο τέως γενικός γραμματέας προβάλλουν πάλι τον ίδιο ισχυρισμό ζητώντας οπωσδήποτε να εκδικαστεί η υπόθεση. Εξαρτάται βέβαια και από τον αριθμό πινακίου που θα λάβει η υπόθεση από τον εισαγγελέα της έδρας που έχει οριστεί.
Χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναβολή της υπόθεσης της υπεξαίρεσης, δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Γιώργου Δημήτραινα, επίκουρου καθηγητή της Νομικής στου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της Ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Γκόλα.  «Οι κατηγορούμενοι που θέλουν να δικαστούν και να αθωωθούν περιμένουμε να κρατήσουν την ίδια στάση, καθώς πολύ κοντά είναι το δικαστήριο της Παγίας. Ας γίνει εκεί και να τοποθετηθεί ψηλά στο πινάκιο», είπε. Ο ίδιος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ο εντολέας του είναι κατηγορούμενος και σε εκείνη τη δίκη και επιθυμεί να αποδείξει την αθωώτητά του.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣΘ
Στο Πενταμελές Εφετείο παρουσιάστηκε, χθες, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης για να μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που λήφθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με αυτήν οι συνήγοροι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, που δεν τους επιτρέπει να δικάσουν τρίτη μέρα στο Εφετείο, επομένως δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια στους συνηγόρους. Ο κ. Βαλεργάκης επέστρεψε το «μπαλάκι» των ευθυνών στους δικαστές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα επιβάλλει  στους παράγοντες της δίκης να την προσδιορίσουν με απόλυτη προτεραιότητα και σε αριθμό πινακίου για να δικαστεί". "Το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την αίτηση των συνηγόρων που ζήτησαν άδεια την οποία δεν τους τη χορηγεί", συμπλήρωσε. Άδεια για να δικάσουν είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην ταμία Π. Σαξώνη, ο οποίος επίσης εκτίει ισόβια κάθειρξη, οι συνήγοροι των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
Στις παρεμβάσεις τους οι συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων που ζητούσαν να διεξαχθεί η δίκη κράτησαν διαφορετικές θέσεις χθες. Ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, συνήγορος του τέως γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια επανέλαβε χθες πως εφόσον οι ειδικοί νόμοι ισχύουν και υπερισχύουν της απόφασης της ολομέλειας «το υπερασπιστικό μου καθήκον είναι υπέρτερο και θα υπερασπιστώ χωρίς άδεια».
Αντίθετα, ο έτερος συνήγορος του Μ. Λεμούσια, Μιχάλης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για ιστορική ευθύνη των συνηγόρων λόγω της σημαντικότητας της δίκης, υπογράμμισε ότι εφόσον ο ίδιος ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου εξηγεί τις συνθήκες μέσα στο  δικαστήριο «ό,τι λέει ο πρόεδρός μας, μας αφορά όλους», είπε, ενώ με την ίδια άποψη συντάχθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως δημάρχου Δημήτρης Τσάκος, τονίζοντας τον σεβασμό του στην απόφαση της ολομέλειας.
εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 ΔΣΘ: Δεν χορηγείται άδεια στους δικηγόρους για τη δίκη Παπαγεωργόπουλου Με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε αποψινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια στους δικηγόρους που παρίστανται στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία κατηγορείται και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Από τα 17 παρόντα μέλη, σε σύνολο 25 που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, άπαντες τάχθηκαν υπέρ της απόφασης να μην χορηγηθεί άδεια και να τηρηθεί η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που δεν επιτρέπει στους δικηγόρους να παρίστανται την τρίτη μέρα της συνεδρίασης στα Κακουργιοδικεία, εφόσον κατά τις δύο προηγούμενες δεν έχει ξεκινήσει η δίκη, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το ζήτημα προέκυψε μετά την πρωινή απόφαση του Πενταμελούς Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης να ξεκινήσει κανονικά η δίκη. Το δικαστήριο επικαλέστηκε τις διατάξεις του νόμου 4220/11, που αφορά την επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο...........
ΠΗΓΗ εφημ ΕΘΝΟΣ 24.10.13
και 

ΠΗΓΗ εφημ. "Μακεδονία" 24/10/2013
Σελίδα εκτύπωσης

Σε σίριαλ εξελίσσεται η εκδίκαση ή όχι της υπόθεσης της υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, που τελικά θα
αποφασιστεί σήμερα το πρωί.
Χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων διεξήχθη νομική μάχη μεταξύ των συνηγόρων του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, και αυτών των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας, προοιωνίζοντας και το κλίμα που θα επικρατήσει στη δίκη της υπεξαίρεσης, όταν αυτή γίνει.
«Θα παρακαλούσα να εκκαθαριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η υπόθεση», δήλωσε ο Β. Παπαγεωργόπουλος παρεμβαίνοντας στο δικαστήριο.
Το ζήτημα της αναβολής ή όχι της εκδίκασης της υπόθεσης τέθηκε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του πενταμελούς εφετείου και αφού το δικαστήριο είχε εξετάσει μέχρι και τη 14η υπόθεση, καλούμενο να αναβάλει τις υπόλοιπες (η υπόθεση του δήμου είναι στον αριθμό 17). Το δικαστήριο έκρινε τις αναβολές με δεδομένο ότι η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων έχει αποφασίσει οι δικηγόροι να μη δικάζουν την τρίτη ημέρα των συνεδριάσεων των κακουργιοδικείων, εφόσον τις προηγούμενες δύο οι υποθέσεις δεν άρχισαν.
Ωστόσο οι συνήγοροι του τέως δημάρχου και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Τσοβόλας, Δημήτρης Τσάκος και Αλέκα Μαύρου-Τσάκου υποστήριξαν πως η δίκη δεν μπορεί να αναβληθεί παρά μόνον να διακοπεί. Στήριξαν τον ισχυρισμό τους στις διατάξεις του νόμου 4022/11 που αφορά την επιτάχυνση των υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο, λέγοντας ότι ο νόμος αναφέρει πως απαγορεύεται η αναβολή. Την άποψη αυτή προηγουμένως είχε ασπαστεί και ο συνήγορος του πρώην γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια Σωτήρης Καπετανόπουλος, λέγοντας πως ο νόμος αφορά υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος, επομένως γνωστοποίησε ότι δεν θα υπακούσει στην απόφαση της ολομέλειας.
Τον ισχυρισμό περί αναβολής αντέκρουσαν οι δύο συνήγοροι των πρώην διευθυντών της ταμειακής Θ. Γκόλα και Γ. Γκαϊδατζή, Γιώργος Δημήτραινας και Δημήτρης Συμεωνίδης. Τόνισαν πως ο συγκεκριμένος νόμος υποδεικνύει να μην αναβάλλονται υποθέσεις στις οποίες όμως κατηγορούμενοι είναι μόνον εν ενεργεία αιρετοί και όχι πρώην. Τόνισαν πως με το σκεπτικό αυτό είναι αναγκασμένοι να συμμορφωθούν στην απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων και η υπόθεση πρέπει να αναβληθεί.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ
Η θέση των συνηγόρων των δύο διευθυντών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 και 10 χρόνων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων του τέως δημάρχου, ειδικά του Δημήτρη Τσοβόλα. «Θέλει την εκδίκαση της υπόθεσης ο πρώην δήμαρχος. Ασφαλώς. Ο πρώην δήμαρχος είναι μέσα με ισόβια και οι δύο άλλοι είναι ελεύθεροι», υποστήριξε, για να ακολουθήσει η παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Καλλιρρόης Χειμαριού, η οποία ζήτησε από τον κ. Τσοβόλα να ανακαλέσει. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θέλουν να εκδικαστεί, επειδή είναι ελεύθεροι», είπε η πρόεδρος εφετών.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο τέως δήμαρχος, ο οποίος σηκώθηκε από το εδώλιο του κατηγορουμένου και ζήτησε να εκδικαστεί η υπόθεση. «Ο νομοθέτης επιθυμεί εκκαθάριση. Γνωρίζετε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», είπε, για να λάβει την απάντηση της προέδρου ότι «το παρόν δικαστήριο δεν το ενδιαφέρει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ούτε τα χειροκροτήματα ούτε τα γιουχαΐσματα». Ο Β. Παπαγεωργόπουλος συμπλήρωσε ότι «δικάζομαι ως δήμαρχος αλλά και ως τέως βουλευτής και τέως υπουργός. Αυτές οι ιδιότητες εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου». Επισήμανε δε ότι ο σκόπελος της απόφασης της ολομέλειας των δικηγόρων μπορεί να ξεπεραστεί, αφού στην πρωτόδικη δίκη παρά την αποχή των δικηγόρων η δίκη συνεχίστηκε.
Η χθεσινή νομική κόντρα πάντως αποτελεί ένδειξη του κλίματος που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στην ουσία της. Από τη μία πλευρά φαίνεται ότι θα βρίσκεται ο τέως δήμαρχος και ο πρώην γενικός γραμματέας και από την άλλη οι δύο διευθυντές της ταμειακής. Άλλωστε και με την τελευταία επιστολή του ο Β. Παπαγεωργόπουλος έστρεψε τα βέλη του στους υπαλλήλους, λέγοντας ότι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση. Πάντως στο πρώτο δικαστήριο ειδικά ο ένας πρώην διευθυντής είχε υποδείξει τον τέως δήμαρχο ως παραλήπτη εγγράφων για τα οικονομικά του δήμου. Στην κόντρα αυτή άγνωστος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταθέσει εναντίον όλων. Ο συνήγορός του πάντως χθες δήλωσε ότι δεν μπορεί να δικάσει τρίτη ημέρα, σεβόμενος την απόφαση των συλλογικών οργάνων των δικηγόρων.

ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Την αναβολή της υπόθεσης εισηγήθηκε χθες αργά το μεσημέρι ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Νάιντος, υποστηρίζοντας πως το δικαστήριο δεν μπορεί να ξεπεράσει την απόφαση της ολομέλειας των δικηγόρων, εφόσον την επικαλούνται αρκετοί συνήγοροι της συγκεκριμένης υπόθεσης, και ότι αυτό «αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας για την αναβολή».
Αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου ο κ. Νάιντος επισήμανε στην πρότασή του ότι οι διατάξεις αφορούν μόνον τους εν ενεργεία αιρετούς παράγοντες και όχι τους πρώην. «Αν ήθελε ο νομοθέτης να βάλει αυτούς που δεν έχουν την ιδιότητα, θα το ξεκαθάριζε, όπως έκανε στην παράγραφο που αφορά τους βουλευτές και τους υπουργούς και εκεί περιλαμβάνει και τους πρώην», είπε ο εισαγγελέας. «Δεν μπορούμε ούτε να διακόψουμε ούτε να δικάσουμε. Πρέπει η υπόθεση να αναβληθεί», κατέληξε.

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Θερμή υποδοχή μέχρι και μέσα στην αίθουσα του πενταμελούς εφετείου επιφύλαξαν χθες το μεσημέρι οι οπαδοί του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου. Στο κλίμα που δημιουργήθηκε αντέδρασε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καλλιρρόη Χειμαριού, ζητώντας από τους αστυνομικούς να απομακρύνουν άμεσα όλους τους «χειροκροτητές». «Αυτά στα σπίτια σας και στα καφενεία. Δεν ξέρετε ότι είστε σε δικαστήριο; Είστε μικρά παιδιά;», διερωτήθηκε έντονα η πρόεδρος εφετών.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης για αρκετά λεπτά ο τέως δήμαρχος δεχόταν τις χειραψίες φίλων και οπαδών του, καθώς και άμεσων συνεργατών του. Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν κοντά του να τον χαιρετήσουν ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, ενώ διαρκώς δίπλα του ήταν η σύζυγός του. Σε μικρή απόσταση παρακολουθούσε ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, περιμένοντας και οι δύο να οδηγηθούν στα κρατητήρια.

 

  Επιμένει και από τη Φυλακή 

στην αθωότητά του ο πρ. Δήμαρχος, βλ. 

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229

 

Στις 22 Οκτωβρίου το Εφετείο για τον Β. Παπαγεωργόπουλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 21:54 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης

Σε χρόνο - ρεκόρ προσδιορίστηκε και αναμένεται να εκδικαστεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο Βασίλης Παοαγεωργόπουλος, ο Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Οπως έγινε γνωστό οχτώ μήνες μετά την καταδίκη των κατηγορουμένων, στις 22 Οκτωβρίου 2013, το Πενταμελές Εφετείο θα επανεξετάσει την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκη η οποία οδήγησε στη φυλακή με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα με αλλεπάλληλες επιστολές του μέσα από τις φυλακές Διαβατών όπου είναι κρατούμενος ισχυρίζεται ότι «δεν έχει ουδεμία σχέση με την υπεξαίρεση» η οποία σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου υπολογίστηκε σε περίπου 18.000.000 ευρώ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχεία σε βάρος του, αναφέρει ότι άδικα σπιλώθηκε το όνομα του και σημειώνει ότι η υπεξαίρεση ξεκίνησε πριν αυτός αναλάβει τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. 

Επιμένει και μέσα από τη φυλακή ο Β. Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013 13:49
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.Dtw060hL.dpuf
Επιμένει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.
Με δήλωσή του στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνει πως «δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους». Οι τελευταίοι να σημειώσουε πως αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάλλει και κατά της ΝΔ την οποία κατηγορεί για αμήχανη και αμυντική στάση και την καλεί να λάβει ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση!
Η δήλωση του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει ως εξής:
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.p3Bz6Nh7.dpuf
Επιμένει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.
Με δήλωσή του στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνει πως «δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους». Οι τελευταίοι να σημειώσουε πως αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάλλει και κατά της ΝΔ την οποία κατηγορεί για αμήχανη και αμυντική στάση και την καλεί να λάβει ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση!
Η δήλωση του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει ως εξής:
«Επειδή πολλά λέγονται τελευταίες μέρες τις ημέρες εναντίον μου και τα οποία δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα θέλω να δηλώσω:
1. Όποιος έχει το παραμικρό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ότι συμμετείχα στην υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης να το δηλώσει στην τηλεόραση και εγώ ΔΕΝ θα καταθέσω έφεση στην τελείως αστήρικτη απόφαση του Δικαστηρίου εναντίον μου!
2. Επί 10 χρόνια και μέχρι την αποκάλυψη από εμένα σε συνέντευξη Τύπου της υπεξαίρεσης, όλα τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα ((Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπ. Οικονομικών , Π.Κ.Μ., Ορκωτοί Ελεγκταί κ.λ.π.) αλλά και η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία βεβαίωναν εγγράφως ότι λειτουργεί άψογα Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης!
3. Κατηγορούμαι για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεσεις που πραγματοποίησε ο Σαξώνης όταν εγώ δεν τον γνώριζα μέχρι την αποκάλυψή του, όπως δεν γνώριζα το 98% των 5.000 υπαλλήλων του Δ.Θ.!
4. Δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους!
5. Το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών αλλά και η Οικονομική Επιθεωρήτρια κ. Τσεμπερά τονίζουν ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε τουλάχιστον από το 1997! Η Θ΄ΔΟΥ βρήκε υπεξαιρέσεις από το 1993! Πως λοιπόν κατηγορούμαι για «άμεση συνέργεια εγώ ο οποίος ορκίστηκα Δήμαρχος το 1999;
6. Στο ίδιο το βιβλίο του Δημοτικού Ταμία αναγράφεται ότι ο Σαξώνης υπεξαίρεσε 58.εκ. δραχ. το 1998, ένα χρόνο πριν αναλάβω Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πως ξεπερνιέται το σημείο αυτό που τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλες τις κατηγορίες εναντίον της Διοίκησής μου για «ηθική αυτουργία και «άμεση συμμετοχή»;
7. Όταν τα άμεσα ελεγκτικά όργανα του Σαξώνη μέσα στον Δήμο αθωώνονται, πως είναι δυνατόν να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
8. Όταν αποδεικνύεται κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Δημάρχου και Δ/ντου Ταμειακής Υπηρεσίας –ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο- πως είναι δυνατόν να κατηγορείται και να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
9. Γιατί γίνονται χωρίς καμία διασταύρωση δεκτοί όλοι οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του επίορκου υπαλλήλου και αναγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν έχει αποδειχθεί η εγκληματική του φύση χωρίς καμία αμφιβολία;
10. Γιατί σπιλώνεται η μνήμη κορυφαίων στελεχών της πόλης μας ( Στ. Καραμανλής , Απ. Τσουρέκας) και περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν ενοχοποιήθηκαν χωρίς καμία απόδειξη από τον επίορκο υπάλληλο, αφού είχαν αποβιώσει, έτσι ώστε να μην μπορούν να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους;
11. Γιατί γίνεται πιστευτή η Τρίτη κατάθεση του Σαξώνη – στις 2 πρώτες δεν με αναφέρει- στην οποία λέει «είχε γνώση και ο Δήμαρχος» η οποία κατάθεση έγινε 1.5 ολόκληρο χρόνο μετά την αποκάλυψή του από εμένα σε συνέντευξη Τύπου και μία ακριβώς ημέρα μετά την κοινοποίηση σε αυτόν της απόλυσής του από τον Δήμο υπογεγραμμένη από εμένα;
12. Πως είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου να παραδέχεται ότι έγινε έλεγχος των Οικονομικών μου και δεν ευρέθη τίποτε το μεμπτό και συγχρόνως –χωρίς να έχω καμία επαφή ή έστω γνωριμία με τον δράστη- να καταδικάζομαι για «άμεση συνέργεια» ε υπεξαίρεση 17 εκ. €;
13. Πως είναι δυνατόν να δίνονται ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου από την ίδια την δικαιοσύνη ακόμη και στον Κοσκωτά και να μην δίνονται στον Παπαγεωργόπουλο που έφθασε στ 66 του χρόνια τηρώντας απαρέγκλιτα αρχές και αξίες γύρισε όλο τον κόσμο με την Ελληνική Σημαία στα χέρια και ψηφίσθηκε 11 εν συνεχεία φορές από τον Λαό της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπός του στα ανώτατα θεσμικά όργανα της πατρίδος μας;
Μήπως κάποιοι πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους;

Μήπως πρέπει το Εφετείο να συγκληθεί άμεσα;

Μήπως πρέπει να μελετήσουν την δικογραφία, τις καταθέσεις των μαρτύρων , τα ντοκουμέντα κ.λ.π. κάποιο ανώτεροι για να βγουν εγκαίρως τα κατάλληλα συμπεράσματα;

Μήπως η Βουλή και ο Πολιτικός Κόσμος που βάλλονται πανταχόθεν το τελευταίο διάστημα – για λόγους πολύ διαφανείς παρά το ότι έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό 80% πρέπει να προβληματισθούν για την συγκεκριμένη απόφαση;

Μήπως η Ν. Δ. αντί της αμήχανης αμυντικής στάσης πρέπει να αναθέσει σε διακεκριμένη ομάδα νομομαθών την συγκεκριμένη υπόθεση για να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την περεταίρω πορεία της;

Εν πάσει περιπτώσει τελειώνοντας τις σκέψεις αυτές από τα 2,4 τ.μ .που μου αναλογούν για τα επόμενα χρόνια μετά την απόφαση του συγκεκριμένου Δικαστηρίου- εγώ που σε όλη μου την ζωή έτρεχα σε ανοικτούς αθλητικούς και πολιτικούς στίβους – ζητώ δημοσίως ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ εναντίον μου.

Μέχρι τότε θα ισχύει αυτό που είπα στο Δικαστήριο «ότι κάποιοι ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Ο Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν τους έχω προδώσει ποτέ!»
Στο μεταξύ σε κελί μη καπνιζόντων μεταφέρθηκε -όπως είχε ζητήσει- ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Συγκάτοικός» του στο ίδιο κελί είναι ο επί σειρά ετών πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, στον οποίο επιβλήθηκε -επίσης- η ποινή των ισόβιων δεσμών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο κελί βρίσκονται άλλοι οκτώ ποινικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί. Τον τέως δήμαρχο επισκέφθηκαν το πρωί η σύζυγός του Ελένη και ο κουνιάδος του.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.p3Bz6Nh7.dpuf
Επιμένει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.
Με δήλωσή του στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνει πως «δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους». Οι τελευταίοι να σημειώσουε πως αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάλλει και κατά της ΝΔ την οποία κατηγορεί για αμήχανη και αμυντική στάση και την καλεί να λάβει ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση!
Η δήλωση του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει ως εξής:
«Επειδή πολλά λέγονται τελευταίες μέρες τις ημέρες εναντίον μου και τα οποία δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα θέλω να δηλώσω:
1. Όποιος έχει το παραμικρό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ότι συμμετείχα στην υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης να το δηλώσει στην τηλεόραση και εγώ ΔΕΝ θα καταθέσω έφεση στην τελείως αστήρικτη απόφαση του Δικαστηρίου εναντίον μου!
2. Επί 10 χρόνια και μέχρι την αποκάλυψη από εμένα σε συνέντευξη Τύπου της υπεξαίρεσης, όλα τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα ((Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπ. Οικονομικών , Π.Κ.Μ., Ορκωτοί Ελεγκταί κ.λ.π.) αλλά και η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία βεβαίωναν εγγράφως ότι λειτουργεί άψογα Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης!
3. Κατηγορούμαι για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεσεις που πραγματοποίησε ο Σαξώνης όταν εγώ δεν τον γνώριζα μέχρι την αποκάλυψή του, όπως δεν γνώριζα το 98% των 5.000 υπαλλήλων του Δ.Θ.!
4. Δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους!
5. Το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών αλλά και η Οικονομική Επιθεωρήτρια κ. Τσεμπερά τονίζουν ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε τουλάχιστον από το 1997! Η Θ΄ΔΟΥ βρήκε υπεξαιρέσεις από το 1993! Πως λοιπόν κατηγορούμαι για «άμεση συνέργεια εγώ ο οποίος ορκίστηκα Δήμαρχος το 1999;
6. Στο ίδιο το βιβλίο του Δημοτικού Ταμία αναγράφεται ότι ο Σαξώνης υπεξαίρεσε 58.εκ. δραχ. το 1998, ένα χρόνο πριν αναλάβω Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πως ξεπερνιέται το σημείο αυτό που τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλες τις κατηγορίες εναντίον της Διοίκησής μου για «ηθική αυτουργία και «άμεση συμμετοχή»;
7. Όταν τα άμεσα ελεγκτικά όργανα του Σαξώνη μέσα στον Δήμο αθωώνονται, πως είναι δυνατόν να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
8. Όταν αποδεικνύεται κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Δημάρχου και Δ/ντου Ταμειακής Υπηρεσίας –ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο- πως είναι δυνατόν να κατηγορείται και να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
9. Γιατί γίνονται χωρίς καμία διασταύρωση δεκτοί όλοι οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του επίορκου υπαλλήλου και αναγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν έχει αποδειχθεί η εγκληματική του φύση χωρίς καμία αμφιβολία;
10. Γιατί σπιλώνεται η μνήμη κορυφαίων στελεχών της πόλης μας ( Στ. Καραμανλής , Απ. Τσουρέκας) και περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν ενοχοποιήθηκαν χωρίς καμία απόδειξη από τον επίορκο υπάλληλο, αφού είχαν αποβιώσει, έτσι ώστε να μην μπορούν να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους;
11. Γιατί γίνεται πιστευτή η Τρίτη κατάθεση του Σαξώνη – στις 2 πρώτες δεν με αναφέρει- στην οποία λέει «είχε γνώση και ο Δήμαρχος» η οποία κατάθεση έγινε 1.5 ολόκληρο χρόνο μετά την αποκάλυψή του από εμένα σε συνέντευξη Τύπου και μία ακριβώς ημέρα μετά την κοινοποίηση σε αυτόν της απόλυσής του από τον Δήμο υπογεγραμμένη από εμένα;
12. Πως είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου να παραδέχεται ότι έγινε έλεγχος των Οικονομικών μου και δεν ευρέθη τίποτε το μεμπτό και συγχρόνως –χωρίς να έχω καμία επαφή ή έστω γνωριμία με τον δράστη- να καταδικάζομαι για «άμεση συνέργεια» ε υπεξαίρεση 17 εκ. €;
13. Πως είναι δυνατόν να δίνονται ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου από την ίδια την δικαιοσύνη ακόμη και στον Κοσκωτά και να μην δίνονται στον Παπαγεωργόπουλο που έφθασε στ 66 του χρόνια τηρώντας απαρέγκλιτα αρχές και αξίες γύρισε όλο τον κόσμο με την Ελληνική Σημαία στα χέρια και ψηφίσθηκε 11 εν συνεχεία φορές από τον Λαό της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπός του στα ανώτατα θεσμικά όργανα της πατρίδος μας;
Μήπως κάποιοι πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους;

Μήπως πρέπει το Εφετείο να συγκληθεί άμεσα;

Μήπως πρέπει να μελετήσουν την δικογραφία, τις καταθέσεις των μαρτύρων , τα ντοκουμέντα κ.λ.π. κάποιο ανώτεροι για να βγουν εγκαίρως τα κατάλληλα συμπεράσματα;

Μήπως η Βουλή και ο Πολιτικός Κόσμος που βάλλονται πανταχόθεν το τελευταίο διάστημα – για λόγους πολύ διαφανείς παρά το ότι έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό 80% πρέπει να προβληματισθούν για την συγκεκριμένη απόφαση;

Μήπως η Ν. Δ. αντί της αμήχανης αμυντικής στάσης πρέπει να αναθέσει σε διακεκριμένη ομάδα νομομαθών την συγκεκριμένη υπόθεση για να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την περεταίρω πορεία της;

Εν πάσει περιπτώσει τελειώνοντας τις σκέψεις αυτές από τα 2,4 τ.μ .που μου αναλογούν για τα επόμενα χρόνια μετά την απόφαση του συγκεκριμένου Δικαστηρίου- εγώ που σε όλη μου την ζωή έτρεχα σε ανοικτούς αθλητικούς και πολιτικούς στίβους – ζητώ δημοσίως ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ εναντίον μου.

Μέχρι τότε θα ισχύει αυτό που είπα στο Δικαστήριο «ότι κάποιοι ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Ο Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν τους έχω προδώσει ποτέ!»
Στο μεταξύ σε κελί μη καπνιζόντων μεταφέρθηκε -όπως είχε ζητήσει- ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Συγκάτοικός» του στο ίδιο κελί είναι ο επί σειρά ετών πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, στον οποίο επιβλήθηκε -επίσης- η ποινή των ισόβιων δεσμών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο κελί βρίσκονται άλλοι οκτώ ποινικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί. Τον τέως δήμαρχο επισκέφθηκαν το πρωί η σύζυγός του Ελένη και ο κουνιάδος του.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.p3Bz6Nh7.dpuf

Επιμένει και μέσα από τη φυλακή ο Β. Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013 13:49
Επιμένει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.
Με δήλωσή του στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνει πως «δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους». Οι τελευταίοι να σημειώσουε πως αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάλλει και κατά της ΝΔ την οποία κατηγορεί για αμήχανη και αμυντική στάση και την καλεί να λάβει ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση!
Η δήλωση του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει ως εξής:
«Επειδή πολλά λέγονται τελευταίες μέρες τις ημέρες εναντίον μου και τα οποία δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα θέλω να δηλώσω:
1. Όποιος έχει το παραμικρό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ότι συμμετείχα στην υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης να το δηλώσει στην τηλεόραση και εγώ ΔΕΝ θα καταθέσω έφεση στην τελείως αστήρικτη απόφαση του Δικαστηρίου εναντίον μου!
2. Επί 10 χρόνια και μέχρι την αποκάλυψη από εμένα σε συνέντευξη Τύπου της υπεξαίρεσης, όλα τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα ((Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπ. Οικονομικών , Π.Κ.Μ., Ορκωτοί Ελεγκταί κ.λ.π.) αλλά και η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία βεβαίωναν εγγράφως ότι λειτουργεί άψογα Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης!
3. Κατηγορούμαι για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεσεις που πραγματοποίησε ο Σαξώνης όταν εγώ δεν τον γνώριζα μέχρι την αποκάλυψή του, όπως δεν γνώριζα το 98% των 5.000 υπαλλήλων του Δ.Θ.!
4. Δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους!
5. Το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών αλλά και η Οικονομική Επιθεωρήτρια κ. Τσεμπερά τονίζουν ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε τουλάχιστον από το 1997! Η Θ΄ΔΟΥ βρήκε υπεξαιρέσεις από το 1993! Πως λοιπόν κατηγορούμαι για «άμεση συνέργεια εγώ ο οποίος ορκίστηκα Δήμαρχος το 1999;
6. Στο ίδιο το βιβλίο του Δημοτικού Ταμία αναγράφεται ότι ο Σαξώνης υπεξαίρεσε 58.εκ. δραχ. το 1998, ένα χρόνο πριν αναλάβω Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πως ξεπερνιέται το σημείο αυτό που τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλες τις κατηγορίες εναντίον της Διοίκησής μου για «ηθική αυτουργία και «άμεση συμμετοχή»;
7. Όταν τα άμεσα ελεγκτικά όργανα του Σαξώνη μέσα στον Δήμο αθωώνονται, πως είναι δυνατόν να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
8. Όταν αποδεικνύεται κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Δημάρχου και Δ/ντου Ταμειακής Υπηρεσίας –ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο- πως είναι δυνατόν να κατηγορείται και να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
9. Γιατί γίνονται χωρίς καμία διασταύρωση δεκτοί όλοι οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του επίορκου υπαλλήλου και αναγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν έχει αποδειχθεί η εγκληματική του φύση χωρίς καμία αμφιβολία;
10. Γιατί σπιλώνεται η μνήμη κορυφαίων στελεχών της πόλης μας ( Στ. Καραμανλής , Απ. Τσουρέκας) και περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν ενοχοποιήθηκαν χωρίς καμία απόδειξη από τον επίορκο υπάλληλο, αφού είχαν αποβιώσει, έτσι ώστε να μην μπορούν να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους;
11. Γιατί γίνεται πιστευτή η Τρίτη κατάθεση του Σαξώνη – στις 2 πρώτες δεν με αναφέρει- στην οποία λέει «είχε γνώση και ο Δήμαρχος» η οποία κατάθεση έγινε 1.5 ολόκληρο χρόνο μετά την αποκάλυψή του από εμένα σε συνέντευξη Τύπου και μία ακριβώς ημέρα μετά την κοινοποίηση σε αυτόν της απόλυσής του από τον Δήμο υπογεγραμμένη από εμένα;
12. Πως είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου να παραδέχεται ότι έγινε έλεγχος των Οικονομικών μου και δεν ευρέθη τίποτε το μεμπτό και συγχρόνως –χωρίς να έχω καμία επαφή ή έστω γνωριμία με τον δράστη- να καταδικάζομαι για «άμεση συνέργεια» ε υπεξαίρεση 17 εκ. €;
13. Πως είναι δυνατόν να δίνονται ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου από την ίδια την δικαιοσύνη ακόμη και στον Κοσκωτά και να μην δίνονται στον Παπαγεωργόπουλο που έφθασε στ 66 του χρόνια τηρώντας απαρέγκλιτα αρχές και αξίες γύρισε όλο τον κόσμο με την Ελληνική Σημαία στα χέρια και ψηφίσθηκε 11 εν συνεχεία φορές από τον Λαό της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπός του στα ανώτατα θεσμικά όργανα της πατρίδος μας;
Μήπως κάποιοι πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους;

Μήπως πρέπει το Εφετείο να συγκληθεί άμεσα;

Μήπως πρέπει να μελετήσουν την δικογραφία, τις καταθέσεις των μαρτύρων , τα ντοκουμέντα κ.λ.π. κάποιο ανώτεροι για να βγουν εγκαίρως τα κατάλληλα συμπεράσματα;

Μήπως η Βουλή και ο Πολιτικός Κόσμος που βάλλονται πανταχόθεν το τελευταίο διάστημα – για λόγους πολύ διαφανείς παρά το ότι έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό 80% πρέπει να προβληματισθούν για την συγκεκριμένη απόφαση;

Μήπως η Ν. Δ. αντί της αμήχανης αμυντικής στάσης πρέπει να αναθέσει σε διακεκριμένη ομάδα νομομαθών την συγκεκριμένη υπόθεση για να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την περεταίρω πορεία της;

Εν πάσει περιπτώσει τελειώνοντας τις σκέψεις αυτές από τα 2,4 τ.μ .που μου αναλογούν για τα επόμενα χρόνια μετά την απόφαση του συγκεκριμένου Δικαστηρίου- εγώ που σε όλη μου την ζωή έτρεχα σε ανοικτούς αθλητικούς και πολιτικούς στίβους – ζητώ δημοσίως ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ εναντίον μου.

Μέχρι τότε θα ισχύει αυτό που είπα στο Δικαστήριο «ότι κάποιοι ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Ο Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν τους έχω προδώσει ποτέ!»
Στο μεταξύ σε κελί μη καπνιζόντων μεταφέρθηκε -όπως είχε ζητήσει- ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Συγκάτοικός» του στο ίδιο κελί είναι ο επί σειρά ετών πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, στον οποίο επιβλήθηκε -επίσης- η ποινή των ισόβιων δεσμών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο κελί βρίσκονται άλλοι οκτώ ποινικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί. Τον τέως δήμαρχο επισκέφθηκαν το πρωί η σύζυγός του Ελένη και ο κουνιάδος του.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.p3Bz6Nh7.dpuf

Επιμένει και μέσα από τη φυλακή ο Β. Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013 13:49
Επιμένει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.
Με δήλωσή του στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνει πως «δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους». Οι τελευταίοι να σημειώσουε πως αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάλλει και κατά της ΝΔ την οποία κατηγορεί για αμήχανη και αμυντική στάση και την καλεί να λάβει ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση!
Η δήλωση του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει ως εξής:
«Επειδή πολλά λέγονται τελευταίες μέρες τις ημέρες εναντίον μου και τα οποία δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα θέλω να δηλώσω:
1. Όποιος έχει το παραμικρό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ότι συμμετείχα στην υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης να το δηλώσει στην τηλεόραση και εγώ ΔΕΝ θα καταθέσω έφεση στην τελείως αστήρικτη απόφαση του Δικαστηρίου εναντίον μου!
2. Επί 10 χρόνια και μέχρι την αποκάλυψη από εμένα σε συνέντευξη Τύπου της υπεξαίρεσης, όλα τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα ((Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπ. Οικονομικών , Π.Κ.Μ., Ορκωτοί Ελεγκταί κ.λ.π.) αλλά και η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία βεβαίωναν εγγράφως ότι λειτουργεί άψογα Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης!
3. Κατηγορούμαι για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεσεις που πραγματοποίησε ο Σαξώνης όταν εγώ δεν τον γνώριζα μέχρι την αποκάλυψή του, όπως δεν γνώριζα το 98% των 5.000 υπαλλήλων του Δ.Θ.!
4. Δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους!
5. Το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών αλλά και η Οικονομική Επιθεωρήτρια κ. Τσεμπερά τονίζουν ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε τουλάχιστον από το 1997! Η Θ΄ΔΟΥ βρήκε υπεξαιρέσεις από το 1993! Πως λοιπόν κατηγορούμαι για «άμεση συνέργεια εγώ ο οποίος ορκίστηκα Δήμαρχος το 1999;
6. Στο ίδιο το βιβλίο του Δημοτικού Ταμία αναγράφεται ότι ο Σαξώνης υπεξαίρεσε 58.εκ. δραχ. το 1998, ένα χρόνο πριν αναλάβω Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πως ξεπερνιέται το σημείο αυτό που τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλες τις κατηγορίες εναντίον της Διοίκησής μου για «ηθική αυτουργία και «άμεση συμμετοχή»;
7. Όταν τα άμεσα ελεγκτικά όργανα του Σαξώνη μέσα στον Δήμο αθωώνονται, πως είναι δυνατόν να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
8. Όταν αποδεικνύεται κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Δημάρχου και Δ/ντου Ταμειακής Υπηρεσίας –ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο- πως είναι δυνατόν να κατηγορείται και να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
9. Γιατί γίνονται χωρίς καμία διασταύρωση δεκτοί όλοι οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του επίορκου υπαλλήλου και αναγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν έχει αποδειχθεί η εγκληματική του φύση χωρίς καμία αμφιβολία;
10. Γιατί σπιλώνεται η μνήμη κορυφαίων στελεχών της πόλης μας ( Στ. Καραμανλής , Απ. Τσουρέκας) και περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν ενοχοποιήθηκαν χωρίς καμία απόδειξη από τον επίορκο υπάλληλο, αφού είχαν αποβιώσει, έτσι ώστε να μην μπορούν να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους;
11. Γιατί γίνεται πιστευτή η Τρίτη κατάθεση του Σαξώνη – στις 2 πρώτες δεν με αναφέρει- στην οποία λέει «είχε γνώση και ο Δήμαρχος» η οποία κατάθεση έγινε 1.5 ολόκληρο χρόνο μετά την αποκάλυψή του από εμένα σε συνέντευξη Τύπου και μία ακριβώς ημέρα μετά την κοινοποίηση σε αυτόν της απόλυσής του από τον Δήμο υπογεγραμμένη από εμένα;
12. Πως είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου να παραδέχεται ότι έγινε έλεγχος των Οικονομικών μου και δεν ευρέθη τίποτε το μεμπτό και συγχρόνως –χωρίς να έχω καμία επαφή ή έστω γνωριμία με τον δράστη- να καταδικάζομαι για «άμεση συνέργεια» ε υπεξαίρεση 17 εκ. €;
13. Πως είναι δυνατόν να δίνονται ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου από την ίδια την δικαιοσύνη ακόμη και στον Κοσκωτά και να μην δίνονται στον Παπαγεωργόπουλο που έφθασε στ 66 του χρόνια τηρώντας απαρέγκλιτα αρχές και αξίες γύρισε όλο τον κόσμο με την Ελληνική Σημαία στα χέρια και ψηφίσθηκε 11 εν συνεχεία φορές από τον Λαό της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπός του στα ανώτατα θεσμικά όργανα της πατρίδος μας;
Μήπως κάποιοι πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους;

Μήπως πρέπει το Εφετείο να συγκληθεί άμεσα;

Μήπως πρέπει να μελετήσουν την δικογραφία, τις καταθέσεις των μαρτύρων , τα ντοκουμέντα κ.λ.π. κάποιο ανώτεροι για να βγουν εγκαίρως τα κατάλληλα συμπεράσματα;

Μήπως η Βουλή και ο Πολιτικός Κόσμος που βάλλονται πανταχόθεν το τελευταίο διάστημα – για λόγους πολύ διαφανείς παρά το ότι έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό 80% πρέπει να προβληματισθούν για την συγκεκριμένη απόφαση;

Μήπως η Ν. Δ. αντί της αμήχανης αμυντικής στάσης πρέπει να αναθέσει σε διακεκριμένη ομάδα νομομαθών την συγκεκριμένη υπόθεση για να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την περεταίρω πορεία της;

Εν πάσει περιπτώσει τελειώνοντας τις σκέψεις αυτές από τα 2,4 τ.μ .που μου αναλογούν για τα επόμενα χρόνια μετά την απόφαση του συγκεκριμένου Δικαστηρίου- εγώ που σε όλη μου την ζωή έτρεχα σε ανοικτούς αθλητικούς και πολιτικούς στίβους – ζητώ δημοσίως ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ εναντίον μου.

Μέχρι τότε θα ισχύει αυτό που είπα στο Δικαστήριο «ότι κάποιοι ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Ο Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν τους έχω προδώσει ποτέ!»
Στο μεταξύ σε κελί μη καπνιζόντων μεταφέρθηκε -όπως είχε ζητήσει- ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Συγκάτοικός» του στο ίδιο κελί είναι ο επί σειρά ετών πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, στον οποίο επιβλήθηκε -επίσης- η ποινή των ισόβιων δεσμών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο κελί βρίσκονται άλλοι οκτώ ποινικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί. Τον τέως δήμαρχο επισκέφθηκαν το πρωί η σύζυγός του Ελένη και ο κουνιάδος του.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.p3Bz6Nh7.dpuf

Επιμένει και μέσα από τη φυλακή ο Β. Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013 13:49
Επιμένει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πως δεν είχε σχέση με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.
Με δήλωσή του στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνει πως «δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους». Οι τελευταίοι να σημειώσουε πως αθωώθηκαν από το δικαστήριο. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάλλει και κατά της ΝΔ την οποία κατηγορεί για αμήχανη και αμυντική στάση και την καλεί να λάβει ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση!
Η δήλωση του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει ως εξής:
«Επειδή πολλά λέγονται τελευταίες μέρες τις ημέρες εναντίον μου και τα οποία δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα θέλω να δηλώσω:
1. Όποιος έχει το παραμικρό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ότι συμμετείχα στην υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης να το δηλώσει στην τηλεόραση και εγώ ΔΕΝ θα καταθέσω έφεση στην τελείως αστήρικτη απόφαση του Δικαστηρίου εναντίον μου!
2. Επί 10 χρόνια και μέχρι την αποκάλυψη από εμένα σε συνέντευξη Τύπου της υπεξαίρεσης, όλα τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα ((Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπ. Οικονομικών , Π.Κ.Μ., Ορκωτοί Ελεγκταί κ.λ.π.) αλλά και η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία βεβαίωναν εγγράφως ότι λειτουργεί άψογα Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης!
3. Κατηγορούμαι για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεσεις που πραγματοποίησε ο Σαξώνης όταν εγώ δεν τον γνώριζα μέχρι την αποκάλυψή του, όπως δεν γνώριζα το 98% των 5.000 υπαλλήλων του Δ.Θ.!
4. Δεν είχα κρατήσει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας απολύτως καμία αρμοδιότητα στον τομέα των Οικονομικών του Δήμου και τις είχα εκχωρήσει όλες στους Αντιδημάρχους!
5. Το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών αλλά και η Οικονομική Επιθεωρήτρια κ. Τσεμπερά τονίζουν ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε τουλάχιστον από το 1997! Η Θ΄ΔΟΥ βρήκε υπεξαιρέσεις από το 1993! Πως λοιπόν κατηγορούμαι για «άμεση συνέργεια εγώ ο οποίος ορκίστηκα Δήμαρχος το 1999;
6. Στο ίδιο το βιβλίο του Δημοτικού Ταμία αναγράφεται ότι ο Σαξώνης υπεξαίρεσε 58.εκ. δραχ. το 1998, ένα χρόνο πριν αναλάβω Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πως ξεπερνιέται το σημείο αυτό που τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλες τις κατηγορίες εναντίον της Διοίκησής μου για «ηθική αυτουργία και «άμεση συμμετοχή»;
7. Όταν τα άμεσα ελεγκτικά όργανα του Σαξώνη μέσα στον Δήμο αθωώνονται, πως είναι δυνατόν να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
8. Όταν αποδεικνύεται κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Δημάρχου και Δ/ντου Ταμειακής Υπηρεσίας –ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο- πως είναι δυνατόν να κατηγορείται και να καταδικάζεται ο Δήμαρχος;
9. Γιατί γίνονται χωρίς καμία διασταύρωση δεκτοί όλοι οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του επίορκου υπαλλήλου και αναγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν έχει αποδειχθεί η εγκληματική του φύση χωρίς καμία αμφιβολία;
10. Γιατί σπιλώνεται η μνήμη κορυφαίων στελεχών της πόλης μας ( Στ. Καραμανλής , Απ. Τσουρέκας) και περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης, όταν ενοχοποιήθηκαν χωρίς καμία απόδειξη από τον επίορκο υπάλληλο, αφού είχαν αποβιώσει, έτσι ώστε να μην μπορούν να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους;
11. Γιατί γίνεται πιστευτή η Τρίτη κατάθεση του Σαξώνη – στις 2 πρώτες δεν με αναφέρει- στην οποία λέει «είχε γνώση και ο Δήμαρχος» η οποία κατάθεση έγινε 1.5 ολόκληρο χρόνο μετά την αποκάλυψή του από εμένα σε συνέντευξη Τύπου και μία ακριβώς ημέρα μετά την κοινοποίηση σε αυτόν της απόλυσής του από τον Δήμο υπογεγραμμένη από εμένα;
12. Πως είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου να παραδέχεται ότι έγινε έλεγχος των Οικονομικών μου και δεν ευρέθη τίποτε το μεμπτό και συγχρόνως –χωρίς να έχω καμία επαφή ή έστω γνωριμία με τον δράστη- να καταδικάζομαι για «άμεση συνέργεια» ε υπεξαίρεση 17 εκ. €;
13. Πως είναι δυνατόν να δίνονται ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου από την ίδια την δικαιοσύνη ακόμη και στον Κοσκωτά και να μην δίνονται στον Παπαγεωργόπουλο που έφθασε στ 66 του χρόνια τηρώντας απαρέγκλιτα αρχές και αξίες γύρισε όλο τον κόσμο με την Ελληνική Σημαία στα χέρια και ψηφίσθηκε 11 εν συνεχεία φορές από τον Λαό της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπός του στα ανώτατα θεσμικά όργανα της πατρίδος μας;
Μήπως κάποιοι πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους;

Μήπως πρέπει το Εφετείο να συγκληθεί άμεσα;

Μήπως πρέπει να μελετήσουν την δικογραφία, τις καταθέσεις των μαρτύρων , τα ντοκουμέντα κ.λ.π. κάποιο ανώτεροι για να βγουν εγκαίρως τα κατάλληλα συμπεράσματα;

Μήπως η Βουλή και ο Πολιτικός Κόσμος που βάλλονται πανταχόθεν το τελευταίο διάστημα – για λόγους πολύ διαφανείς παρά το ότι έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό 80% πρέπει να προβληματισθούν για την συγκεκριμένη απόφαση;

Μήπως η Ν. Δ. αντί της αμήχανης αμυντικής στάσης πρέπει να αναθέσει σε διακεκριμένη ομάδα νομομαθών την συγκεκριμένη υπόθεση για να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την περεταίρω πορεία της;

Εν πάσει περιπτώσει τελειώνοντας τις σκέψεις αυτές από τα 2,4 τ.μ .που μου αναλογούν για τα επόμενα χρόνια μετά την απόφαση του συγκεκριμένου Δικαστηρίου- εγώ που σε όλη μου την ζωή έτρεχα σε ανοικτούς αθλητικούς και πολιτικούς στίβους – ζητώ δημοσίως ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ εναντίον μου.

Μέχρι τότε θα ισχύει αυτό που είπα στο Δικαστήριο «ότι κάποιοι ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΥΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Ο Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν τους έχω προδώσει ποτέ!»
Στο μεταξύ σε κελί μη καπνιζόντων μεταφέρθηκε -όπως είχε ζητήσει- ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Συγκάτοικός» του στο ίδιο κελί είναι ο επί σειρά ετών πιο στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, στον οποίο επιβλήθηκε -επίσης- η ποινή των ισόβιων δεσμών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο κελί βρίσκονται άλλοι οκτώ ποινικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί. Τον τέως δήμαρχο επισκέφθηκαν το πρωί η σύζυγός του Ελένη και ο κουνιάδος του.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170229#sthash.p3Bz6Nh7.dpuf

Ισόβια σε Β. Παπαγεωργόπουλο, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη

 ΑΜΠΕ
Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών οδηγούνται οι τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση της
υπεξαίρεσης - μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης- ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.


Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.
Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε το λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».
Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Το κατηγορητήριο

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως.
Ένοχος κρίθηκε ο Μ. Λεμούσιας, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση. Τα αδικήματα αυτά είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη. Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης πρότεινε να αναγνωριστούν σε όλους ελαφρυντικά.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170544


Θεσσαλονίκη: Το σκεπτικό της απόφασης

Ένοχοι για την υπεξαίρεση στον κεντρικό Δήμο κρίθηκαν οι Β. Παπαγεωργόπουλος, Μ. Λεμούσιας και Π. Σαξώνης. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης.Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.
"Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.
"Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» πρόσθεσε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας - μεταξύ άλλων: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη».
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε» σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. «Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία» τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι «παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης».
Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. «Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση» σημείωσε.
και πιο αναλυτικά από τον σημερινό αγγελιοφόρο,


ΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά χρονικά που ένας δικαστής ανακοινώνει από την έδρα ένα τόσο αναλυτικό σκεπτικό απόφασης. Οι περίπου δύο ώρες κατά τις οποίες ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανέλυε τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο δικαστήριο οδηγήθηκε σε μία απόφαση που «ταρακούνησε» το πανελλήνιο ήταν ίσως οι πιο «βασανιστικές» στη ζωή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και καταγράφηκαν στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης ως «η στιγμή που για πρώτη φορά επιβλήθηκε σε Ελληνα πολιτικό η ποινή της ισόβιας κάθειρξης».
«Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με την απόφαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου πρέπει να πιστωθεί ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια η εκφώνηση της απόφασης συνοδεύτηκε με τόσο αναλυτικό σκεπτικό», είπε ο Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
«Το Σύνταγμα λέει ότι η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και αυτό είναι σοφό, άσχετα αν τηρείται στην πράξη. Η φύση της υπόθεσης μου επιβάλλει να την απαγγείλω αιτιολογημένα», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκινώντας την εκφώνηση της απόφασης σε μία από τις δίκες που ήδη από τους νομικούς έχει χαρακτηριστεί ιστορική. Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, θα διάβαζε ένα συνοπτικό σημείωμα περίπου 30 σελίδων με το σκεπτικό της απόφασης, η οποία, όπως είπε, για να καθαρογραφεί θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα και θα αριθμεί πάνω από 400 σελίδες.
Η «καμπάνα» χτύπησε νωρίς
Τα πρώτα «καμπανάκια» για την τύχη που επιφύλαξε το δικαστήριο στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης άρχισαν να χτυπούν πολύ νωρίς, καθώς κρίθηκε ότι η υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ανάληψη της δημαρχίας από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
«Μία τέτοια δραστηριότητα θα άφηνε οπωσδήποτε πίσω της τα ίχνη της συγκαλύψεώς της, δηλαδή τα πλαστά παραστατικά των δήθεν πληρωμών του διαχειριστή. Επίσης, αν δεν είχε εξασφαλίσει την ανοχή των επιφορτισμένων με τον έλεγχο του προϊσταμένων, θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να αποτολμήσει υπεξαίρεση. Η προσεκτικότερη έρευνα των ελαχίστων άλλωστε προ του 1999 παραστατικών που φέρονται ως πλαστά ή νοθευμένα, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρχε εξασφαλισμένη κάποια ανοχή στον έλεγχο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση προ του 1999. Η εγκληματική δραστηριότητα του Π. Σαξώνη άρχισε τους πρώτους μήνες του 1999. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου και του γενικού γραμματέα από τους κατηγορούμενους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την τελική ετυμηγορία του.
Η κομπίνα
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου περιέγραψε με πολύ συνοπτικό και απλό τρόπο πώς από το 1999 έως και το 2008 έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 18.000.000 ευρώ. «Για την απόδοση των υπέρ τρίτων κρατήσεων ο Π. Σαξώνης ζητούσε και λάμβανε, αντί για επιταγές που θα παρείχαν ασφάλεια, και μετρητά από τις τακτοποιητέες μάλιστα εισπράξεις του ταμείου, πριν ακόμη αυτές τακτοποιηθούν και εισαχθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου. Από τα μετρητά αυτά, που καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες παραλάμβανε, με το πρόσχημα να αποδώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, υπεξαιρούσε το μεγαλύτερο μέρος και στο τέλος του έτους προσκόμιζε στην υπηρεσία του ισόποσα με τα υπεξαιρεθέντα ποσά παραστατικά πληρωμών, τα οποία αυτός κατά βάση κατάρτιζε απαρχής πλαστά», περιέγραψε ο πρόεδρος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο υπάλληλος διαχειριστής υπεξαιρούσε από 45% έως 93% των χρημάτων που παραλάμβανε σε μορφή μετρητών. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «το 2006 διαχειρίστηκε 4.528.202 ευρώ, από τα οποία υπεξαιρέθηκε το ποσό των 4.220.786 ευρώ»!
Ο Π. Σαξώνης
Το δικαστήριο στο σκεπτικό του υιοθετεί το σενάριο του πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη, το οποίο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, «διασταυρώθηκε και επιβεβαιώθηκε από λοιπές αποδείξεις». Ο υπάλληλος, ο οποίος σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εισέπραττε όσα και όποτε ήθελε μετρητά και ιδιοποιούνταν άφοβα το μεγαλύτερο μέρος αυτών», ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της υπεξαίρεσης το συνέλαβε ο Μιχάλης Λεμούσιας, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και «δεξί χέρι» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μερίδιό του ήταν της τάξης του 10% από το σύνολο των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν, ενώ ισχυρίστηκε ότι τον προέτρεψε ο στενότερος συνεργάτης του πρώην δημάρχου να βάλει χέρι στο ταμείο, με πρόσχημα αρχικά την οικονομική ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Υποστηρίζει ότι τον βολιδοσκόπησε ο Μιχάλης Λεμούσιας και τον έπεισε ο πρώην αντιδήμαρχος Σατμάτης Καραμανλής, ο οποίος δε βρίσκεται πια στη ζωή. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Μ. Λεμούσιας έκαμψε τους ενδοιασμούς του Π. Σαξώνη «διαβεβαιώνοντάς τον ότι αυτός ασκεί τη διοίκηση και υποσχόμενος ότι όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν, εννοώντας σαφώς ότι θα φροντίσει να του εξασφαλίσει το ανεξέλεγκτο». Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του επιβεβαιώθηκαν και από άλλα στοιχεία που εξετάστηκαν.
Τα στοιχεία, οι καταθέσεις κι ένας κοινός τραπεζικός λογαριασμός
Σύμφωνα με το συνοπτικό σκεπτικό της απόφασης που διάβασε από την έδρα του δικαστηρίου ο πρόεδρος, οι ισχυρισμοί του Παναγιώτη Σαξώνη επιβεβαιώνονται από τα εξής στοιχεία:
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος, η κορυφαία επιβεβαίωση της αλήθειας των πληροφοριών που έδωσε ο Π. Σαξώνης είναι η ηθελημένη παροχή της συνδρομής από τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. «Επιβεβαιώνεται πλήρως η υπόσχεση που του έδωσε ο Μ. Λεμούσιας για να τον πείσει να προχωρήσει άφοβα στις υπεξαιρέσεις: ''εγώ ασκώ διοίκηση'', ''όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν''. Χωρίς τη δική του παρέμβαση οι διευθυντές θα εντόπιζαν με τον πρώτο έλεγχο τις υπεξαιρέσεις», σημειώνεται στο σκεπτικό.
Σπουδαία επιβεβαίωση χαρακτηρίζεται και η ύπαρξη κοινού τραπεζικού λογαριασμού του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια. Σύμφωνα με την απόφαση, ο λογαριασμός άνοιξε την εποχή που ο Π. Σαξώνης άρχισε να υπεξαιρεί χρήματα από τα ταμεία του δήμου. Η πρώτη κατάθεση γίνεται από τον πρώην γενικό γραμματέα στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 και η τελευταία στις 13 Αυγούστου 2001. Συνολικά κατατέθηκαν 88.500.000 δρχ. (259.791 ευρώ). «Η χρονική συχνότητα και τα σύνολα των ποσών των καταθέσεων μαρτυρούν καταφανώς ότι τα κατατεθειμένα προέρχονται από κάποια πηγή που παραδίδει στον Μ. Λεμούσια μεγάλες χρηματικές ποσότητες σε τακτά διαστήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα ποσά αυτά είχαν πηγή προέλευσης χρηματικές προσφορές των υποψηφίων του συνδυασμού και ποσοστά από τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων. Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο, «οι καταθέσεις σταμάτησαν τον Αύγουστο του 2001 και ουδόλως εξηγήθηκε γιατί σταμάτησαν οι χορηγίες και, αν δε σταμάτησαν, πού καταθέτονταν». Επίσης, όπως υποστήριξε ο Μ. Λεμούσιας, το 2002 με εντολή του δημάρχου επένδυσε στο Χρηματιστήριο σε δικό του κωδικό το σύνολο των αναληφθέντων χρημάτων από το συγκεκριμένο λογαριασμό (210.000 ευρώ) για να αυξηθεί η περιουσία της παράταξης «Αναγέννηση», αλλά λόγω της κατάρρευσης τα χρήματα χάθηκαν. «Οι χρόνοι όμως των σταδιακών αναλήψεων τον διαψεύδουν», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Η αναφορά του Παναγιώτη Σαξώνη σχετικά με την εμπλοκή του Σταμάτη Καραμανλή σύμφωνα με την απόφαση επιβεβαιώνεται από τις συναλλαγές που είχε ο πρώην αντιδήμαρχος με τον Παναγιώτη Σαξώνη μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ). «Ο Στ. Καραμανλής, ως εκπρόσωπος της ΔΕΠΘΕ, δέχθηκε και εκδόθηκαν πέντε τιμολόγια παροχής για διαφημιστικό χρόνο στην TV100 όχι στο όνομα της ομάδας «ΑΜΣ Πανόραμα», που διοικούσε ο Π. Σαξώνης και ήταν αντισυμβαλλόμενος της ΔΕΠΘΕ, αλλά στην άσχετη με τη συναλλαγή αυτή εταιρία «ΒΟΟΜ ΕΠΕ – Κέντρα Διασκεδάσεως», μέσω της οποίας ο Π. Σαξώνης εκμεταλλευόταν ένα από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που είχε. Η προαναφερόμενη εξυπηρέτηση φορολογικού χαρακτήρα φανερώνει ότι ο Στ. Καραμανλής δε γνώριζε μόνο τον Π. Σαξώνη αλλά και τις δαπανηρές του δραστηριότητες στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και της διασκέδασης», επισημαίνεται στο σκεπτικό.
Επίσης υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναδείχθηκε σε «θερμοκήπιο» διαφθοράς, καθώς αποκαλύφθηκαν τρία τουλάχιστον οικονομικά σκάνδαλα. Επίσης σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προκειμένου να υπαχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στο «ευεργετικό και προνομιακό πρόγραμμα του υπουργείου για τη δανειοδότηση χρεωμένων δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δημιουργήθηκαν ψευδή και ανύπαρκτα χρέη».

Η άρρηκτη σχέση και τα καλά κρυμμένα μυστικά
«Ο Μιχάλης Λεμούσιας πίστεψε ότι αν “γαντζωθεί” από το δήμαρχο, θα διασωθεί. Τελικά τον τράβηξε μαζί του στον γκρεμό», σχολίαζαν στα «πηγαδάκια» οι δικηγόροι λίγα λεπτά μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση - «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόλυτη ταύτιση των δύο ανδρών φαίνεται ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το δικαστήριο, που κατέληξε σε αυτήν την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά ποινική απόφαση.
Στο συνοπτικό σκεπτικό που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης περιγράφονται οι σχέσεις που είχαν οι δύο άνδρες. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα του δήμου, δηλαδή στην πλέον καίρια μετά τη δική του θέση, τον από ετών στενό συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια, καίτοι επρόκειτο για έναν απλό υπάλληλο του ΟΤΕ με μόρφωση μέσης εκπαίδευσης. Οι δύο άνδρες συνδέονταν στην πολιτική ζωή στενότατα από το 1990, όταν ο Μ. Λεμούσιας αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Β. Παπαγεωργόπουλου, ενώ διορίστηκε απ' αυτόν και ως ειδικός σύμβουλός του όταν ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη τόσο πολύ, ώστε ο Μ. Λεμούσιας να θεωρείται το alter ego του Β. Παπαγεωργόπουλου. Φυσικά, ευνόητο είναι ότι -λόγω της προσωπικής και πολιτικής βαρύτητας- κεφαλή ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χωρίς τη γνώση, εντολή και έγκριση του οποίου ουδέν μπορούσε να εκτελεστεί», περιέγραψε από την έδρα ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κάνοντας αναδρομή στη στενή σχέση των δύο ανδρών, αναφέρθηκε και στην περίοδο κατά την οποία ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το στενό του φίλο και συνεργάτη Μιχάλη Λεμούσια. «Κατά τις εκλογές του 2006 η αντιπολίτευση, που πάντα κατήγγειλλε τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ως αδιαφανή και τον ίδιο ως αλαζόνα, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του στενού του συνεργάτη για διαφθορά. Τα πυρά ήταν δυνατά και ο Β. Παπαγεωργόπουλος, αποστασιοποιούμενος, θέλησε να αντικαταστήσει το γενικό γραμματέα βάζοντας στη θέση του το συνεργάτη του Αθανάσιο Παπαγεωργίου. Δεν το πέτυχε όμως, διότι ο Μ. Λεμούσιας, γνωρίζοντας πλείστα όσα μυστικά του, από την πολυετή και στενή συνεργασία τους, αντέδρασε σθεναρά. Τελικά οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν και ο δήμαρχος δεν τόλμησε να προβεί στην αντικατάστασή του, πράγμα που μαρτυρεί ότι δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Ταύτιση μέχρι... τελικής πτώσης
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου ουσιαστικά είχε δώσει μία τελευταία ευκαιρία στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αποστασιοποιηθεί από τον Μιχάλη Λεμούσια κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης: «Θέλω να έχω τη συνείδησή μου καθαρή, θέλω να σας ρωτήσω αν σήμερα, έπειτα από όλα αυτά, είστε απολύτως βέβαιος ότι ο Λεμούσιας, έστω σε κάτι, δεν έχει ενεργήσει ερήμην σας». Ο Β. Παπαγεωργόπουλος ακόμη και την τελευταία στιγμή δίστασε να πάρει αποστάσεις από το στενότερο συνεργάτη του. «Θα περιμένω την κρίση σας», είπε στο δικαστήριο, αποφεύγοντας να διαχωρίσει κατηγορηματικά τη θέση του από τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η κοινή συμπόρευση των δύο κατηγορουμένων, δημάρχου και γενικού γραμματέα, απαρχής μέχρι και την παρουσία τους και στάση στη δίκη αυτή καταδεικνύουν ότι κοινή ήταν η πορεία τους και σε όλα όσα διαδραματίστηκαν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου», τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Νέα δικαστική έρευνα για τον Μ. Λεμούσια
Στο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θητεία του Μ. Λεμούσια, η οποία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «βρίθει πολλών παρατυπιών και παρανομιών». Οπως υπογραμμίστηκε, ο πρώην γενικός γραμματέας από το 1999 διόρισε στο δήμο την κόρη του και το γαμπρό του καθώς και τα δύο παιδιά του εργολάβου από τον οποίο φέρεται να αγόρασε δύο διαμερίσματα στους Νέους Επιβάτες, τα οποία στη συνέχεια πούλησε. «Είναι φανερό ότι οι διορισμοί συναρτώνται άμεσα με τις “αγορές” αυτές», σημειώνεται στο σκεπτικό. Επίσης αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου η υπόθεση της «δωρεάς» ακινήτων στον Μιχάλη Λεμούσια που κατασκεύασε ο εργολάβος Β. Παγώνης. «Η δωρεά αυτή για την οποία δεν τηρήθηκε ούτε το πρόσχημα μιας εικονικής πωλήσεως φέρεται ότι «γίνεται από ιδιαίτερο καθήκον και για λόγους ευπρέπειας και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης της δωρήτριας προς το δωρεοδόχο». Ωστόσο δεν διευκρινίζεται χαριν ποιας «ευεργεσίας» εκ μέρους του Μ. Λεμούσια η δωρήτρια ανταποδίδει το «δώρο» αυτό ως ευγνωμοσύνη. Οι παρασχεθείσες από τον κατηγορούμενο εξηγήσεις κατά την απολογία του ότι η δημότισσα ήταν κουμπάρα του και στο πλαίσιο των σχέσεών τους έγιναν οι ανωτέρω μεταβιβάσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε στο ελάχιστο πειστικές». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου προανήγγειλε νέα ποινική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία με εισαγγελική διάταξη είχε τεθεί στο αρχείο.
Τα «έσοδα» του Μ. Λεμούσια
Στο συνοπτικό σκεπτικό που δημοσιοποίησε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε και στα περιουσιακά αποκτήματα του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. «Μολονότι τα σταθερά και νόμιμα οικογενειακά έσοδα του Μ. Λεμούσια ήταν ο μισθός του και η μειωμένη σύνταξη της συζύγου του, εν τούτοις έγινε -κατά τη διάρκεια της θητείας του γενικού γραμματέα- κύριος αρκετών ακινήτων και «έπαιξε» στο Χρηματιστήριο το διάστημα 1999-2007 404.966 ευρώ (αγορές) και εμφάνισε πωλήσεις (-338.436 ευρώ) με τελική ζημία 66.539 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=170544#sthash.olzEF6A9.dpuf

Η ΝΔ για την απόφαση


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:  «Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Και είναι αυτονόητο, ότι μετά την σημερινή καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου, αναστέλλεται  σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική, η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης.
Ωστόσο, υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τον Σύριζα. Ποιοι μιλάνε;
Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες;
Είναι εξοργιστικό και προκλητικό να προσάπτει σήμερα μομφές ο ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις που έγιναν πολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο.
Άλλωστε, μήπως πριν από ενάμιση χρόνο, είχαν σχηματίσει γνώμη περί της ενοχής ή όχι, οι ίδιοι οι Δικαστές που αποφάνθηκαν σήμερα; Ή μήπως γνώριζε από τότε, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, την σημερινή απόφαση;
Μακάρι, τον  ίδιο σεβασμό που δείχνει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στη Δικαιοσύνη να μάθει να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του».

ΣΥΡΙΖΑ προς Σαμαρά για Παπαγεωργόπουλο

Δήλωση του πρωθυπουργού επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Α. Σαμαράς χαρακτηρίζει έντιμο άνθρωπο τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, θέτοντας το ερώτημα, αν πιστεύει το ίδιο και σήμερα και αν ο καταδικασθείς πρώην δήμαρχος είναι ακόμη στέλεχος της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την καταδίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου αναφέρει:
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο κ. Σαμαράς δήλωνε για το στέλεχος της ΝΔ και πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο ότι: "Θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης" (ΔΕΘ- 17/9/2011). Τα πιστεύει ακόμα και σήμερα αυτά ο κ. Σαμαράς; Παραμένει ακόμα στέλεχος της ΝΔ; Το σίγουρο πάντως είναι ότι η διαπλοκή και η διαφθορά στη χώρα μας έχουν ονοματεπώνυμο και η ΝΔ έχει αποτελέσει διαχρονικά τη μήτρα και της διαφθοράς και της διαπλοκής».

ΔΗΜΑΡ


Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Ο έλεγχος της δημόσιας δράσης και της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος είναι υποχρέωση των αρμόδιων φορέων και πρωτίστως της δικαιοσύνης. Όλοι όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Αυτό αναδεικνύει και η απόφαση του Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο».

ΚΚΕ για την καταδίκη Β. Παπαγεωργόπουλου

Η κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και δράση.

Η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις περί εξυγίανσης.

Η τοπική διοίκηση είναι ένας από αυτούς τους θεσμούς, που ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ευρωενωσιακών προγραμμάτων εξαγοράς και ενσωμάτωσης, προώθησης αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων και φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών. Η ύπαρξη και έντιμων ανθρώπων στην τοπική διοίκηση δεν αλλάζει το βασικό της χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί να διορθωθεί με καταδίκη κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων διαφθοράς.

Τέλος σ' αυτή τη σαπίλα μπορεί να βάλει μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος προς όφελός του.
  • Πηγή: Α' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΜΠΕ
  • Επιμέλεια σύνταξης: Βιβή Παπαστεφάνου, Κατερίνα Ιωαννίδου

 

Ισόβια κάθειρξη σε Β.Παπαγεωργόπουλο και Μ.Λεμούσια για την υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 08:00 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης
Ισόβια κάθειρξη επέβαλλε το δικαστήριο στους Β.Παπαγεωργόπουλο και Μ.Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο Μιχάλη Λεμούσια επιβλήθηκε και ποινή κάθειρξης 18 ετών ενώ ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 9 έτη επέβαλλε το δικαστήριο και σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη. Στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 και 15 έτη. Στον Π.Σαξώνη επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
 «Θέλω να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» είπε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής. «Πάντως  όχι εμείς», απάντησε αφοπλιστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Ποινή ισόβιας κάθειρξης είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και το Μιχάλη Λεμούσια καθώς και για τον Παναγιώτη Σαξώνη. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους.
«Δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσιουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με του που ανέλαβαν τη διοίκηση. Δεν εκδήλωσαν κάποια μεταμέλειας.Ηταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η απόφαση
 Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα το στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β.Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π.Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β.Παπαγεωργόπουλος. Εστησαν "μηχανή" υπεξαιρέσεων. Εφταναν χρήματα στα χέρια του δημάρχου αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνόντας την απόφαση.
Ενοχος κρίθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση αλλά και ο "πρωταγωνιστής" στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο για άμεση συνέργεια δια παραλείψεως.  Ενοχοι κρίθηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας.
«Χύνεται αίμα αθώων»
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης ξέσπασε και με έντονο ύφος απευθύνθηκε στο δικαστήριο: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη» είπε στο δικαστήριο. «Τα έχετε πει αυτά κ.Λεμούσια» απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο ίδιος κατά την προσαγωγή του από τους αστυνομικούς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η διαδικασία έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία, καμία κατηγορία. Δυστυχώς επιστρέψαμε στη ρωμαϊκή εποχή».

Τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν
Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου. «Επέδειξε λαμπρή διαδρομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια. Κράτησε τη σημαία της πατρίδας του σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν βουλευτής επί 17 χρόνια. Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;» είπε η συνήγορος του Β.Παπαγεωργόπουλου Αλέκα Τσάκου - Μαύρου. Το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς ζητήθηκε και για τον Μιχάλη Λεμούσια.
Ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε στο δικαστήριο να αναγνωρίσει τόσο στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο όσο και στο Μιχάλη Λεμούσια καθώς και στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

 Αθώοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών
Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε αθώους τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Θ.Αθανάσαρο, Μ.Ζορπίδη και Α.Γερογιάννη. «Ουδεμία ανάμειξη ότι είχαν στην εγκληματική δραστηριότητασ του Σαξώνη. Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν. Ούτε περιήλθε στην κατοχή τους οποιοδήποτε ποσό από την υπεξαίρεση. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιπο 10 υπαλλήλοι που κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου.
Οπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου η απαγγελία της απόφασης πρέπει να είναι αιτιολογημένη σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Μάλιστα όπως είπε η απόφαση θα είναι περίπου 400 σελίδες και θα απαιτηθεί περίπου ένα μήνα για να καθαρογραφεί.
«Τυχαία η αποκάλυψη της υπόθεσης»
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1999 και η εκκίνηση της προσδιορίστηκε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από το Β.Παπαγεωργόπουλο.
«Πέντε μήνες ακούσαμε λεπτομερώς όλα τα επιχειρήματα. Η απόφαση πρέπει να απαγγέλεται αιτιολογημένα. Ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης δεν υπεξαιρούσε πριν το 1999. Αρχισε τότε η υπεξαίρεση. Από τα μετρητά που παραλάμβανε για φόρους και εισφορές υπεξαιρούσε μεγάλο μέρος τους προσκομίζοντας στο τέλος του έτους πλαστά παραστατικά. Η δράση του αποκαλύφθηκε από τυχαίο γεγονός» ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Το ύψος της υπεξαίρεσης
Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της υπεξαίρεσης δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π.Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τυα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π.Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δις δραχμές» σημείωσε ο πρόεδρος.
Τα πλαστά διπλότυπα
Οπως είπε ο πρόεδρος τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο. «Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί 9 έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι' αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.
«Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις και η λαμπρή πολιτική του καριέρα δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα.Πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με του που ανέλαβαν τη διοίκηση και δεν εκδηλώθηκε κάποια μεταμέλεια. Ηταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα δεν έζησαν έντιμο βίο» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος. 
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=6&artid=169988#sthash.HgD6ehqW.dpuf

Ισόβια κάθειρξη σε Β.Παπαγεωργόπουλο και Μ.Λεμούσια για την υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 08:00 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης
Ισόβια κάθειρξη επέβαλλε το δικαστήριο στους Β.Παπαγεωργόπουλο και Μ.Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο Μιχάλη Λεμούσια επιβλήθηκε και ποινή κάθειρξης 18 ετών ενώ ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 9 έτη επέβαλλε το δικαστήριο και σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη. Στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 και 15 έτη. Στον Π.Σαξώνη επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
 «Θέλω να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» είπε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής. «Πάντως  όχι εμείς», απάντησε αφοπλιστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Ποινή ισόβιας κάθειρξης είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και το Μιχάλη Λεμούσια καθώς και για τον Παναγιώτη Σαξώνη. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους.
«Δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσιουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με του που ανέλαβαν τη διοίκηση. Δεν εκδήλωσαν κάποια μεταμέλειας.Ηταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η απόφαση
 Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα το στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β.Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π.Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β.Παπαγεωργόπουλος. Εστησαν "μηχανή" υπεξαιρέσεων. Εφταναν χρήματα στα χέρια του δημάρχου αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνόντας την απόφαση.
Ενοχος κρίθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση αλλά και ο "πρωταγωνιστής" στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο για άμεση συνέργεια δια παραλείψεως.  Ενοχοι κρίθηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας.
«Χύνεται αίμα αθώων»
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης ξέσπασε και με έντονο ύφος απευθύνθηκε στο δικαστήριο: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη» είπε στο δικαστήριο. «Τα έχετε πει αυτά κ.Λεμούσια» απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο ίδιος κατά την προσαγωγή του από τους αστυνομικούς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η διαδικασία έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία, καμία κατηγορία. Δυστυχώς επιστρέψαμε στη ρωμαϊκή εποχή».

Τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν
Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου. «Επέδειξε λαμπρή διαδρομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια. Κράτησε τη σημαία της πατρίδας του σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν βουλευτής επί 17 χρόνια. Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;» είπε η συνήγορος του Β.Παπαγεωργόπουλου Αλέκα Τσάκου - Μαύρου. Το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς ζητήθηκε και για τον Μιχάλη Λεμούσια.
Ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε στο δικαστήριο να αναγνωρίσει τόσο στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο όσο και στο Μιχάλη Λεμούσια καθώς και στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

 Αθώοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών
Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε αθώους τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Θ.Αθανάσαρο, Μ.Ζορπίδη και Α.Γερογιάννη. «Ουδεμία ανάμειξη ότι είχαν στην εγκληματική δραστηριότητασ του Σαξώνη. Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν. Ούτε περιήλθε στην κατοχή τους οποιοδήποτε ποσό από την υπεξαίρεση. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιπο 10 υπαλλήλοι που κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου.
Οπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου η απαγγελία της απόφασης πρέπει να είναι αιτιολογημένη σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Μάλιστα όπως είπε η απόφαση θα είναι περίπου 400 σελίδες και θα απαιτηθεί περίπου ένα μήνα για να καθαρογραφεί.
«Τυχαία η αποκάλυψη της υπόθεσης»
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1999 και η εκκίνηση της προσδιορίστηκε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από το Β.Παπαγεωργόπουλο.
«Πέντε μήνες ακούσαμε λεπτομερώς όλα τα επιχειρήματα. Η απόφαση πρέπει να απαγγέλεται αιτιολογημένα. Ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης δεν υπεξαιρούσε πριν το 1999. Αρχισε τότε η υπεξαίρεση. Από τα μετρητά που παραλάμβανε για φόρους και εισφορές υπεξαιρούσε μεγάλο μέρος τους προσκομίζοντας στο τέλος του έτους πλαστά παραστατικά. Η δράση του αποκαλύφθηκε από τυχαίο γεγονός» ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Το ύψος της υπεξαίρεσης
Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της υπεξαίρεσης δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π.Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τυα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π.Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δις δραχμές» σημείωσε ο πρόεδρος.
Τα πλαστά διπλότυπα
Οπως είπε ο πρόεδρος τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο. «Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί 9 έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι' αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.
«Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις και η λαμπρή πολιτική του καριέρα δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα.Πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με του που ανέλαβαν τη διοίκηση και δεν εκδηλώθηκε κάποια μεταμέλεια. Ηταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα δεν έζησαν έντιμο βίο» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος. 
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=6&artid=169988#sthash.HgD6ehqW.dpuf

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 24/01/2013

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Στην πολύωρη απολογία του στη δίκη της υπεξαίρεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιβεβαίωνε τις στενές σχέσεις του με τον πρώην γενικό γραμματέα, αλλά στο τέλος και ύστερα από πιεστικές ερωτήσεις της έδρας έδειξε να κρατά αποστάσεις και δεν απάντησε εάν υπάρχει ενδεχόμενο ο κ. Λεμούσιας να έδρασε ερήμην του.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσδιόρισε το ποσό της ζημίας του δήμου από την υπεξαίρεση σε 7,2 εκατομμύρια ευρώ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το διοικητικό μηχανισμό του δήμου. «Η διοίκηση δεν είχε σχέση με τη διαχείριση», ανέφερε, ενώ με ένταση είπε ότι «ποτέ δεν έπιασα στα χέρια μου χρήματα του δήμου Θεσσαλονίκης». Παράλληλα έστρεψε τα πυρά του στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη με υπονοούμενα για «υπόδειξη καταθέσεων», ενώ επίθεση εξαπέλυσε και στην επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά. Μιλώντας για ενορχηστρωμένη λασπολογία σε βάρος του, αρνήθηκε να συμπεριλάβει τους πολιτικούς αντιπάλους του (Γιάννης Μπουτάρης, Χρύσα Αράπογλου) στους ανθρώπους που θεωρεί ότι υπέδειξαν τη στάση του πρώην ταμία.
Η ένταση στη χθεσινή 41η ημέρα της δίκης, με την οποία ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία, προκλήθηκε στο τέλος της απολογίας Παπαγεωργόπουλου και ύστερα από ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου εάν «αποκλείει το ενδεχόμενο ο στενός συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας να έδρασε ερήμην του ιδίου». Η διατύπωση της ερώτησης του προέδρου και ειδικά οι φράσεις «ταυτίζεστε απόλυτα μαζί του», «πιάνεστε μαζί στο χορό του Ζαλόγγου» και «σας δίνω την τελευταία ευκαιρία να μου πείτε» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του συνηγόρου των κυρίων Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια, Δημήτρη Τσάκου. «Δηλαδή λέτε ότι έκλεψε. Για τον κ. Λεμούσια βγάλατε απόφαση. Του ζητάτε να διαχωριστεί», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης, για να συμπληρώσει από το εδώλιο ο πρώην γενικός γραμματέας: «Εδώ και τρεις μήνες βγάλατε απόφαση».
Στην απάντηση που κλήθηκε να δώσει ο κ. Παπαγεωργόπουλος πάντως δεν υποστήριξε με την ίδια θέρμη τη στενή σχέση του με τον πρώην γενικό γραμματέα, πετώντας το μπαλάκι στο ίδιο το δικαστήριο. «Και εγώ περιμένω την κρίση σας, την οποία θα σεβαστώ απόλυτα», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη


Απόλυτη στήριξη
Νωρίτερα πάντως, όταν κλήθηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο επέλεγε συνεχώς τον κ. Λεμούσια σε νευραλγικές θέσεις, στήριξε απόλυτα το στενό συνεργάτη του λέγοντας ότι «γνώρισα έναν άνθρωπο εντιμότατο, εργατικό, αποτελεσματικό και μεθοδικό», για να λάβει την αιχμή του προέδρου του δικαστηρίου ότι «δεν με πείθει η απάντησή σας».
Ακόμη και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αντικατέστησε τον κ. Λεμούσια, όταν έγινε θόρυβος σε βάρος του με τις αγοραπωλησίες και δωρεές οικοπέδων, υποστήριξε: «Έκρινα επαρκείς τις εξηγήσεις που μου έδωσε σε συνδυασμό με την επίθεση που δεχόμουν από την αντιπολίτευση. Ο στόχος ήμουν εγώ. Στην προσπάθειά τους να πλήξουν το δήμαρχο, χτυπούσαν το γενικό. Θέλουν να καταδικαστεί ο γενικός, για να ακτινοβολήσει στο δήμαρχο». Από την αρχή στήριξε τον κ. Λεμούσια, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί Σαξώνη πως, αμέσως μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση στο δήμο το 1999, συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα και συμφώνησαν να κλέβουν, «δεν μπορεί να χωρέσει στη λογική, δεν υπάρχει κόκκος αξιοπιστίας για τον κ. Σαξώνη».
Επίσης ο κ. Παπαγεωργόπουλος διέψευσε όσα ακούστηκαν και στο δικαστήριο περί ρήξης του με το στενό συνεργάτη του το 2006. «Είπαν ότι δήθεν μαλώσαμε με το γενικό και πως εμφανίστηκε ξαφνικά η σύζυγος του δημάρχου. Μεγάλο ψέμα. Η γυναίκα μου ερχόταν ανά δεκαπέντε ημέρες, όταν κατέβαινε στην αγορά», ισχυρίστηκε στην απολογία του ο τέως δήμαρχος.

Υπεξαίρεση με ζημία… 7,2 εκατομμυρίων ευρώ
Ο τέως δήμαρχος στην απολογία του προσδιόρισε όχι το ακριβές ποσό της υπεξαίρεσης αλλά αυτό της ζημίας, όπως είπε, του δήμου σε 7,2 εκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό το ποσό ανακοίνωσε ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καπόν ότι γίνεται συμψηφισμός χρεών. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν διατάξει ούτε μία ΕΔΕ. Κανείς δεν ζητά άλλα χρήματα, επομένως αυτή είναι η ζημία», είπε. Όσο για το ποσό της υπεξαίρεσης, υποστήριξε ότι «ο καθένας διαλέγει και παίρνει ανάλογα με το ποσό που θέλει να τον εξυπηρετήσει» και μίλησε για διαδοχικά ποσά που αναφέρθηκαν: από το πόρισμα της επιθεωρήτριας που κατέληξε στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ, «ένα ωραίο και ευχάριστο νούμερο για τα ΜΜΕ», όπως σχολίασε, τον υπολογισμό του πρώην ταμία αρχικά σε 30 εκατομμύρια ευρώ, μετά 22 εκατομμύρια και «εδώ είπε 18 εκατομμύρια ευρώ».
Επέμεινε πως η διοίκηση του δήμου δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαχείριση των οικονομικών, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο εκτός του γενικού γραμματέα και τους αντιδημάρχους Οικονομικών, αλλά αφήνοντας αιχμές για τους υπαλλήλους. Αναφερόμενος στην υπεξαίρεση, υποστήριξε πως «ανακαλύφθηκε τυχαία» ύστερα από σχετικό έλεγχο του ΤΥΔΚΥ και ότι, «εάν δεν γινόταν αυτό, μπορεί και μέχρι σήμερα να συνεχιζόταν». Υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είχαμε καμία απολύτως ένδειξη» και μιλώντας για τις ενέργειες του ίδιου μετά την αποκάλυψη είπε πως «σπεύσαμε να αποκαθάρουμε την κόπρο του Αυγείου. Η βόμβα έσκασε στα χέρια μας». Τόνισε ακόμη πως η υπεξαίρεση δεν αποκαλύφθηκε, ούτε όταν έκανε ελέγχους η επιθεωρήτρια για το σκάνδαλο της παγίας, ενώ υπογράμμισε πως έγιναν έλεγχοι από διάφορους φορείς και «όλοι έλεγαν πως βαίνουν καλώς».
Επιτέθηκε στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη λέγοντας ότι «είπε 100 ψέματα στην απολογία του» και χαρακτηρίζοντάς τον απόλυτα αναξιόπιστο. Όταν ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις υπόνοιες ότι οι καταθέσεις Σαξώνη έγιναν καθ’ υπόδειξη, παρέπεμψε σε συνήγορο του πρώην ταμία, χωρίς να τον κατονομάσει, και ότι «εκείνος ενδεχομένως να τον συμβούλεψε να διασπείρει τις ευθύνες». Σχετικά με την επιθεωρήτρια Αν. Τσεμπερά είπε ότι το πόρισμά της «δεν έχει κανέναν βαθμό αξιοπιστίας», κάνοντας μάλιστα λόγο για άπειρη υπάλληλο που είχε ελέγξει μόνον το δήμο Μ. Παναγιάς «των δέκα υπαλλήλων», ενώ χαρακτήρισε «οφθαλμοφανή και ανεξήγητη την ανεπάρκειά της».
Εντύπωση προκάλεσε πως επέμεινε για τη λειτουργία του διπλογραφικού συστήματος, σημειώνοντας όμως για πρώτη φορά ότι «μπορεί να είχε ατέλειες», αλλά η διοίκησή του είχε τη βούληση να ολοκληρωθεί. «Εξαντλήσαμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας, για να είμαστε σωστοί», είπε αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις εκθέσεις των ορκωτών.

Τα 20 αξιώματα και η αντιπολίτευση
Ο τέως δήμαρχος στην αρχή της απολογίας του περιέγραψε στο δικαστήριο ότι, όταν εκλέχτηκε δήμαρχος, είχε παράλληλα ακόμη 20 αξιώματα, επιχειρώντας έτσι να εστιάσει στο φόρτο εργασίας που είχε αδυνατώντας να παρακολουθεί την κίνηση του ταμείου.
Πάντως ισχυρίστηκε πως η εμπλοκή του οφείλεται σε «πόλεμο λάσπης» που δέχτηκε, δείχνοντας τους πρώην αντιπολιτευόμενους και βασικούς μάρτυρες πολιτικής αγωγής της δίκης. «Ήθελαν την πολιτική μου δολοφονία», ανέφερε στην απολογία του. Επέκρινε έντονα το σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, που μίλησε για «καμόρα και ομερτά», λέγοντας ότι οι βαρύτατες κατηγορίες ήταν χωρίς στοιχεία. «Μέσα στην προσπάθεια ανατροπής της διοίκησης έβαλαν όλοι ένα χεράκι», είπε αναφερόμενος μέχρι και στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Αναφορά έκανε και στην πρώην βουλευτή Χρύσα Αράπογλου, λέγοντας ότι «άλλα γράφει σε κείμενο αγωγής και άλλα λέει εδώ», ενώ δεν επεκτάθηκε στις αναφορές της για την παγία και τα γυμναστήρια, αφού διακόπηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Είπε πάντως ότι η επίθεση σε βάρος του άρχισε, όταν η κυρία Αράπογλου επιλέχτηκε ως υποψήφια δήμαρχος.
Ερωτήσεις δέχτηκε και για τις κινήσεις του κοινού τραπεζικού λογαριασμού της παράταξής του «Αναγέννηση» και για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει χρήματα στον προσωπικό λογαριασμό του Μ. Λεμούσια. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποστήριξε ότι τα χρήματα στους δικούς του λογαριασμούς υπολογίστηκαν λόγω μεταφορών από τράπεζα σε τράπεζα, ενώ τόνισε πως ο λογαριασμός της «Αναγέννησης» ήταν «κρυστάλλινος». Όταν όμως ρωτήθηκε αν υπάρχουν αποδείξεις για τα έξοδα της παράταξης εκτός της προεκλογικής περιόδου, απάντησε αρνητικά.
Χωρίς να ρωτηθεί πάντως δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καταθέσεις στο εξωτερικό -«αν βρεθούν, θα πέσω από το Λευκό Πύργο»- ούτε εμπλέκεται σε off shore εταιρεία.

«Στέγνωσα την ψυχή μου προσπαθώντας να υπηρετήσω τον τόπο»
Ολοκληρώνοντας τον επί τρεις ώρες απολογητικό μονόλογο και πριν να δεχτεί ερωτήσεις, ο τέως δήμαρχος με ένταση είπε: «Εγώ γεννήθηκα αθλητής και αθλητής θα πεθάνω. Οι αθλητές δεν αγωνίζονται για χρήματα αλλά για δόξα και προσπάθεια. Έχω στεγνώσει την ψυχή μου προσπαθώντας να υπηρετήσω τον τόπο».
Προηγουμένως δεν παρέλειψε να κάνει αιχμηρές αναφορές σε πολιτικούς. Σχετικά με την επένδυση χρημάτων της «Αναγέννησης» στο Χρηματιστήριο είπε πως «ήταν η εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος μας έστελναν να επενδύσουμε στο Χρηματιστήριο». Αιχμές άφησε και για το γεγονός ότι ελέγχθηκε ο λογαριασμός της παράταξής του. «Θα γραφεί στην ιστορία. Εδώ δεν ελέγχθηκε διαχειριστής κόμματος που ομολόγησε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens», είπε εννοώντας τον Θ. Τσουκάτο του ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε για «πρόεδρο κόμματος που είπε ότι δεν θα επιτρέψει οικονομικούς ελεγκτές», εννοώντας την κυρία Παπαρήγα.

Μαραθώνια απολογία Παπαγεωργόπουλου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 24-01-13
Με την απολογία του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ολοκληρώθηκε χθες η αποδεικτική διαδικασία στην πολύκροτη δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο, που διεξάγεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Χαλντούπη.
Κατά τη μαραθώνια απολογία του, που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και διήρκεσε έως τις 3 το απόγευμα, με ενδιάμεση διακοπή μιας ώρας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται. Χαρακτήρισε «παιδικό παραμύθι» τους ισχυρισμούς του βασικού κατηγορουμένου, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι «έκλεβε» και πριν αναλάβει τον δημαρχιακό θώκο, επιτέθηκε στην οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, χαρακτηρίζοντας το πόρισμά της αναξιόπιστο και μίλησε για σκευωρία σε βάρος του, με στόχο την πολιτική του εξόντωση.
«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχω βάλει στη ζωή μου έστω ένα ευρώ παράνομα στην τσέπη μου. Ποτέ δεν έπιασα χρήματα του δήμου στα χέρια. Αν βρούνε ότι έχω έστω ένα ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού θα πέσω από τον Λευκό Πύργο», είπε.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και για τους βαρύτατους, όπως είπε, χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο είχε μιλήσει για «Καμόρα» και «ομερτά».
«Θα μας κρίνει όλους ο Θεός και ο ιστορικός του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Αιχμές άφησε και σε βάρος της εφορίας και των ασφαλιστικών Ταμείων, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν εύκολα να ανακαλύψουν την «τρύπα» στον δήμο. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί δεν διετάχθη στους δύο αυτούς φορείς καμία ΕΔΕ. Σύμφωνα με τον Β. Παπαγεωργόπουλο, ήταν αδύνατον να διαπιστωθεί η υπεξαίρεση από τη διοίκησή του. «Δεν είχαμε καμία ένδειξη», τόνισε και αναφέρθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η δημοτική αρχή όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κάλυψε τέλος, όλους τους κατηγορούμενους αντιδημάρχους Οικονομικών, αλλά και τους διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών.


Ποιός είναι ο δικαστής της δίκης Παπαγεωργόπουλου
Άνετος σε υπερβολικό βαθμό πολλές φορές, χαριτολογώντας σε σημείο παρεξηγήσεως από ορισμένους συνηγόρους, αλλά και σκληρός μέχρι και σε συναδέλφους του, διαχειρίζεται την «εξουσία της έδρας», είναι ο πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, 58χρονος Γιώργος Αποστολάκης, σύμφωνα με το  www.makthes.gr

Όπως αναφέρει το άρθρο, το οποίο γράφτηκε πριν τη λήξη της δίκης, από τον Κώστα Καντούρη, «Από την πρώτη ημέρα που ο πρόεδρος εφετών κλήθηκε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη δίκη των νεότερων χρόνων της Θεσσαλονίκης, εμφανίζει ένα διαφορετικό στιλ από αυτό που είθισται να συναντά κανείς στα δικαστήρια. Χρησιμοποιεί συνεχώς την αργκό -η λέξη «μπάχαλο» για τα οικονομικά του δήμου θα μείνει στην ιστορία της δίκης- δεν διστάζει να συγκρούεται με συνηγόρους υπεράσπισης, ειδικά όταν αμφισβητείται η αντικειμενικότητά του, ενώ φτάνει σε σημείο να λέει και… ανέκδοτα, για να χαλαρώσει τη διαδικασία, γνωρίζοντας καλά πως η στάση του μπορεί να επικριθεί, δεδομένου ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι απειλούνται με ποινές που φτάνουν τα ισόβια.

Ο 58χρονος δικαστής, όπως ερμηνεύουν έγκυροι νομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την πολυετή θητεία του, λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απολύτως ασφαλή λόγω της άρτιας νομικής -και όχι μόνο- κατάρτισής του.

Γεννημένος σε ένα χωριό έξω από τα Φάρσαλα, έβαλε τη σφραγίδα του όπου υπηρέτησε. Θεωρείται ότι ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο λόγω της νομικής πληρότητάς του είναι βέβαιος και αρκετοί συνάδελφοί του τον κατατάσσουν στους βασικούς διεκδικητές της θέσης του προέδρου. «Έχει άποψη για τα πάντα και η άνεσή του δικαιολογείται από την ασφάλεια που αισθάνεται, όταν δικάζει», υποστήριξε νομικός μιλώντας στη «ΜτΚ». Ο κ. Αποστολάκης δεν σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και δεν είναι τυχαίο πως έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, συνδέοντας νομική και εκκλησία. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία του «Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων».

Στη δίκη της υπεξαίρεσης αναζητά κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, καθώς γνωρίζει πως η καριέρα του θα περιλάβει και τη συγκεκριμένη απόφαση. Έχει δείξει πως αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη δίκη για τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι τυχαία η φράση του ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει υπεξαίρεση μεγαλύτερη των 21 εκατ. ευρώ», εννοώντας τον αντίκτυπο της απόφασης στον κόσμο της πόλης. Και αισθάνεται περισσότερο ισχυρός, γνωρίζοντας πως δίπλα του κάθονται δύο επίσης γνωστοί για τη νομική αρτιότητά τους δικαστές, οι εφέτες Ολυμπία Κωτσίδου και Χρήστος Δημητριάδης.

Ανοιχτή σύγκρουση με συναδέλφους του

Από τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ο πρωτοεμφανιζόμενος στη Θεσσαλονίκη πρόεδρος εφετών έδειξε ότι δεν θα διστάσει να επικρίνει συναδέλφους του, είτε βρίσκονται στον ίδιο βαθμό είτε είναι και ανώτεροι. Χαρακτηριστική είναι η φράση του στην τέταρτη ημέρα της δίκης, όταν έγινε λόγος για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. «Ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγχε τίποτε, σας το λέω εγώ. Τώρα άρχισε να γίνεται κάτι», είπε.

Οι βολές όμως δεν σταμάτησαν εκεί και στράφηκαν κυρίως στους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και στους δικαστές του συμβουλίου εφετών, οι οποίοι έκριναν την παραπομπή της και συνέταξαν το παραπεμπτικό βούλευμα. Η πρώτη αιχμή για την ανάκριση ακούστηκε στην 26η μέρα της δίκης, όταν είπε πως «έγιναν φοβερές παραλείψεις στην ανάκριση». Ακολούθησε ουσιαστικά μία επίθεση, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτηση της έκθεσης που συνέταξε η επιθεωρήτρια αναφορικά με το ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης. «Καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο συμβούλιο εφετών. «Όποιος έγραψε το κατηγορητήριο δεν καταλάβαινε τι έγραφε», είπε και αργότερα συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην επιθεωρήτρια: «Κάνατε μεγάλο λάθος, παρασύρατε ή μάλλον άλλοι έχουν την ευθύνη και δεν ντρέπομαι να το πω».

Η συμπεριφορά του αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια στις τάξεις των συναδέλφων του, όμως πολλοί νομικοί παραδέχτηκαν πως η στάση του απορρέει για ακόμη μία φορά από την ασφάλεια που ο ίδιος αισθάνεται. «Θεωρείται από τους καλύτερους προέδρους εφετών της χώρας», παρατήρησε νομικός.

Το ίδιο αυστηρός όμως ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».

Οι ατάκες που έμειναν

Αυτό που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση της υπεξαίρεσης, είναι η συνεχής χρήση λέξεων της αργκό -κάτι που δεν συνηθίζεται σε δικαστικές αίθουσες. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να χαλαρώσει τους διαδίκους, σε τέτοιο βαθμό όμως που ορισμένες φορές προκαλεί και δυσμενή σχόλια συνηγόρων.

Οι ατάκες του κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έχουν ακουστεί άλλες φορές σε δικαστικές αίθουσες. Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα». Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.

Πάντως έχει γίνει αποδεκτό πως χρησιμοποιεί μία τεχνική, ώστε κανείς να μην μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα που έχει σχηματίσει ο δικαστής για την υπόθεση. «Καταφέρνει και αλλάζει την πορεία του καραβιού, ανάλογα με το πού γέρνει», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης. Επίσης όλοι επιβεβαιώνουν ότι ψάχνει σε όλο της το βάθος την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά όλη τη δικογραφία. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη, «η διαδικασία είναι ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία αγόρευση».

Πηγή: www.makthes.gr
- See more at: http://topontiki.gr/article/49517/O-atakadoros-dikastis#sthash.k2A0W0Xw.dpuf

Θεσσαλονίκη: Ευθύνες σε Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια επιρρίπτει ο Σαξώνης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ποινικές ευθύνες στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για τη «μαύρη τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου, επέρριψε, ολοκληρώνοντας τη διήμερη απολογία του, ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην δημοτικός υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης.
«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι μέσα στους τρεις μας. Εγώ, ο Μιχάλης Λεμούσιας (σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας) και ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε.
Ο άλλοτε ταμίας της Ταμειακής Υπηρεσίας επισήμανε ότι ο Μ. Λεμούσιας ήταν το κουμάντο στα οικονομικά του δήμου και σε άλλο σημείο δήλωσε: «Ρώτησα ποιοι γνωρίζουν ότι παίρνουμε χρήματα κατ' αυτόν τον τρόπο και ο Λεμούσιας μου απάντησε ότι γνωρίζουν αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν».
Σημείωσε ότι τη δική του «αμοιβή» -10% επί των υπεξαιρεθέντων κάθε φορά χρημάτων- την είχε ορίσει ο άλλοτε γενικός γραμματέας, ο οποίος του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. «Μου είπε μη στενοχωριέσαι, θα πάρεις και συ κάποια χρήματα. Δεν ζήτησα το 10%. Με εμπιστευόταν απόλυτα», τόνισε.
Έκανε λόγο για «μεθοδολογία παράνομων εντολών», τονίζοντας ότι οι ειδικές εντολές παύσης πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων βοήθησαν να γίνει η υπεξαίρεση. Όπως κατέθεσε, την ώρα που έβγαιναν οι ειδικές εντολές, ο Σαξώνης έπαιρνε 200.000 ευρώ σε μετρητά.
Κληθείς να απαντήσει για την σημερινή οικονομική του κατάσταση, είπε ότι «έχω 12 ευρώ στην τσέπη μου».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Ο Π. Σαξώνης ρωτήθηκε γιατί κάποια πράγματα που κατέθεσε στην απολογία του δεν τα κατέθεσε στο στάδιο της ανάκρισης και απάντησε το εξής: «Έχω αφεθεί στη μοίρα μου από όλους τους συγκατηγορουμένους μου. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όταν τα παίρναμε ήταν καλά;».
Επέμεινε ότι από τους τρεις κατηγορούμενους αντιδημάρχους Οικονομικών μόνο ο Αναστάσιος Γερογιάννης γνώριζε για την υπεξαίρεση, ενώ οι άλλοι δύο -ο Θεόδωρος Αθανάσαρος και ο Μιχάλης Ζορπίδης- όταν αντιλήφθηκαν ότι κάτι ύποπτο υπάρχει αποχώρησαν.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με την απολογία του επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας, τον οποίο έβαλε επίσης στο «κάδρο» των ευθυνών ο Π. Σαξώνης. Στη συνέχεια, θα απολογηθούν οι υπόλοιποι διοικητικοί και λοιποί υπάλληλοι, ενώ τελευταίοι θα απολογηθούν ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η απολογία του βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης, ο πρώην ταμίας τού δήμου συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με χθες, θεωρώντας τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια ως «εμπνευστή» του σχεδίου υπεξαίρεσης.
«Είχε το κουμάντο στα οικονομικά του δήμου», είπε αναφερόμενος στον Μ. Λεμούσια, λέγοντας ότι ο πρώην γραμματέας του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι εκείνος του πρότεινε την αμοιβή του 10% επί των μετρητών που αναλάμβανε κάθε φορά από τα δημοτικά ταμεία. «Μη στενοχωριέσαι -μου είπε- θα πάρεις και συ κάποια χρήματα. Δεν το ζήτησα εγώ το 10%, μου το πρότεινε εκείνος», είπε.
Επέμεινε ότι η υπεξαίρεση δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. και ότι για την πλαστογραφία γνώριζε μόνος ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για «μεθοδολογία παράνομων εντολών» στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.
Ρωτήθηκε για την σημερινή οικονομική του κατάσταση λέγοντας ότι «αυτήν την στιγμή έχω πάνω μου 12 ευρώ». Σε ό,τι αφορά την περιβόητη Πόρσε Καγιέν με την οποία κυκλοφορούσε, απάντησε ότι του στοίχισε 62.000 ευρώ αλλά επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο μηνιαίο δάνειο των 2.000 ευρώ «μου την πήραν». Όπως είπε, η ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος του στοίχισε 300.000 ευρώ, ενώ τόνισε ότι η ενασχόλησή του με τα κέντρα διασκέδασης δεν του απέφερε χρήματα.
Σε ερώτηση των συνηγόρων του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα, γιατί κατά το στάδιο της ανάκρισης δεν αναφέρθηκε -παρά μία μόλις φορά- στο «προξενιό» που του έκανε με τον Μ. Λεμούσια ο αείμνηστος αντιδήμαρχος Σταμάτης Καραμανλής, ο άλλοτε διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, απάντησε: «Είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Έχω αφεθεί στη μοίρα μου από όλους τους συγκατηγορουμένους μου. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όταν τα παίρναμε ήταν καλά;».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κατά την 8ετή «συναλλαγή» που, όπως ισχυρίζεται, είχε με τον Μ. Λεμούσια, δεν έχει ένα αποδεικτικό στοιχείο, μία φωτογραφία, μία τηλεφωνική συνομιλία ή μία μαρτυρία τρίτου, είπε ότι «οι τηλεφωνικές συνομιλίες γινόταν από μη καταχωρημένο τηλέφωνο, ενώ ρωτήθηκε εάν έχει τον αριθμό κινητού του Μ. Λεμούσια και απάντησε «το έχω στη συσκευή μου».
Σε ό,τι αφορά τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών επέμεινε ότι ο Αναστάσιος Γερογιάννης γνώριζε για την υπεξαίρεση, σε αντίθεση με τους Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη που δεν γνώριζαν και ειδικά στην περίπτωση του δευτέρου «όταν έπιασαν κάτι οι κεραίες του, αποχώρησε από το δήμο».
Η διαδικασία συνεχίζεται με ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι η υπεξαίρεση ξεκίνησε κατ' εντολήν του Μιχάλη Λεμούσια, με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και στη συνέχεια το «φαγοπότι» συνεχίστηκε με «αστρονομικά ποσά», που έβγαιναν «ζεστά και μετρητά» από τα ταμεία του δήμου. Εκανε λόγο για σακούλες με χρήματα που έδινε στον πρώην γενικό γραμματέα, ενώ ανέφερε πως ο Λεμούσιας του μετέφερε ότι τα χρήματα που υπεξαιρούνταν έφταναν δίπλα στην πόρτα του γραφείου του δημάρχου.
Ωστόσο, ο πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε αρκετά σημεία της απολογίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχυρίστηκε πως για τα χρήματα που υπεξαίρεσε το 1999 χρησιμοποίησε πλαστά παραστατικά, τα οποία ο πρόεδρος του δικαστηρίου του επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στο κατηγορητήριο! «Δεν μπορεί να μην υπάρχουν», είπε ο κατηγορούμενος. «Αν τα βρείτε, να μας τα φέρετε», είπε ο πρόεδρος. Επίσης, ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν νοθευμένα και πριν από το 1999. «Γιατί υπάρχουν νοθευμένα πριν από το 1999;», τον ρωτάει ο πρόεδρος. «Δεν είχα πρόσβαση. Δεν τα νόθευσα εγώ», απάντησε ο Παναγιώτης Σαξώνης. «Ποιος το έκανε;», επέμεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.
Η... γνωριμία
Ο πρώην υπάλληλος του δήμου ανέφερε ότι γνωρίστηκε με τον Μιχάλη Λεμούσια με τη μεσολάβηση του πρώην αντιδημάρχου Σταμάτη Καραμανλή, ο οποίος απεβίωσε, και περιέγραψε τις συναντήσεις που ισχυρίζεται ότι έγιναν στο γραφείου του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 1999. «Με πήγε στο γραφείο του και είπε: ''Ο Παναγιώτης είναι δικό μας παιδί''. Εκεί ήταν και ο αντιδήμαρχος Γερογιάννης», είπε για να προκαλέσει την οργή του Μιχάλη Λεμούσια.
«Αυτά είναι ασύστολα ψεύδη», φώναξε οργισμένος ο πρώην γενικός γραμματέας, για να δεχτεί την έντονη παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου. Ο Παναγιώτης Σαξώνης υποστηρίζει ότι ακολούθησε άλλη μία συνάντηση με τον Μιχάλη Λεμούσια, κατά την οποία ερωτήθηκε «για συγκεκριμένα πράγματα στον τομέα των εισφορών και των εξόδων» και του ζητήθηκαν «συμβουλές» για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από τα ταμεία του δήμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της... υπεξαίρεσης του έγινε στα τέλη Μαρτίου, σε νέα συνάντηση που έγινε στο δήμο. «Με ρώτησε ευθέως αν μπορώ να εκταμιεύω κάποια χρήματα για την παράταξη. Οπως μου είπε, ''όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν. Εγώ ασκώ τη διοίκηση και στο δήμο και στην παράταξη''», ισχυρίστηκε ο πρώην υπάλληλος του δήμου για τον Μιχάλη Λεμούσια. Μάλιστα, είπε ότι το δικό του μερίδιο ήταν 10% και υποστήριξε ότι το πρώτο διάστημα υπεξαιρούνταν 5-6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρηματικά ποσά που υπεξαιρούνταν από τα ταμεία άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά τα πρώτα δύο χρόνια. Οπως είπε, «έφτασε να παίρνει ακόμη και 300.000 ευρώ το μήνα».
«Κατάλαβα ότι τα χρήματα δεν ήταν για την ''Αναγέννηση'', όπως μου είχε πει, αλλά δεν μπόρεσα να το σταματήσω. Φτάσαμε να μιλάμε για πολλά λεφτά. Αστρονομικά ποσά», υποστήριξε ο κατηγορούμενος.
Οι σακούλες και τα ραντεβού
Ο Παναγιώτης Σαξώνης ισχυρίστηκε ότι έδινε τα χρήματα στον Μιχάλη Λεμούσια... στο χέρι, χρησιμοποιώντας «πρόχειρες σακουλίτσες», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είχε έρθει και στην ταβέρνα που είχα, αλλά βρεθήκαμε και στο γραφείο στο δήμο, μισή ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου. Στο χέρι τα έδινα», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος, για να περιγράψει το χαρακτήρα του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, ανέφερε στο δικαστήριο. «Ο Λεμούσιας δεν ήταν αυτός που βλέπετε σήμερα. Αυτός έκανε κουμάντο. Ο δήμαρχος ήταν για τις εξωτερικές εμφανίσεις», είπε χαρακτηριστικά!
Για τον Β. Παπαγεωργόπουλο
Για την ενεδεχόμενη εμπλοκή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει ότι του μετέφερε ο Μιχάλης Λεμούσιας. «Μου είχε πει ότι είναι εν γνώσει του δημάρχου. Οπως είπε, τα γραφεία τους επικοινωνούν και κάποια από τα χρήματα τα αφήνει στο γραφείο δίπλα από το δήμαρχο», είπε.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γνώριζε για τον τρόπο με τον οποίο υπεξαιρούνταν τα χρήματα, ο κατηγορούμενος δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Κατάλαβε ο δήμαρχος ότι η ''πηγή'' ήσασταν εσείς;», ρώτησε ο πρόεδρος. «Εάν όντως πηγαίνανε αυτά τα λεφτά στο δήμαρχο, είναι πολύ πιθανό να μην ήξερε», είπε ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «συναντήθηκα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο δύο φορές για υπηρεσιακούς και μόνο λόγους», ενώ μνημόνευσε και δύο επισκέψεις του πρώην δημάρχου στο κέντρο διασκέδασης που διατηρούσε.

Νέα πραγματογνωμοσύνη για την υπεξαίρεση - «μαμούθ»;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να διαταχθεί δικαστική πραγματογνωμοσύνη, ώστε να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της υπεξαίρεσης - «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Μετά την ευθεία και ουσιαστική αμφισβήτηση του πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή σχετικού αιτήματος από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Με δεδομένη τη δυσπιστία του δικαστηρίου για το πόρισμα της επιθεωρήτριας, σύμφωνα με το οποίο το ύψος της υπεξαίρεσης φτάνει τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ, κρίνεται έως «πολύ πιθανό» να γίνει δεκτό το αίτημα, το οποίο ήδη είχε αποφασιστεί να υποβληθεί από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών, το δικαστήριο αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ακροαματική διαδικασία πριν από την αποφυλάκιση των Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια, δε νιώθει καμία χρονική «πίεση» για την επιτάχυνση της δίκης και την έκδοση απόφασης και είναι πλέον στη διακριτική του ευχέρεια να διατάξει πραγματογνωμοσύνη αναβάλλοντας παράλληλα την εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας για τη σύνταξη του πορίσματος. Ωστόσο η διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης για το ακριβές ύψος της υπεξαίρεσης δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική για την έκδοση της απόφασης και το αν τελικά γίνει δεκτό το αίτημα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την κρίση των μελών του δικαστηρίου.
Ηδη όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των 30 ημερών ακροαματικής διαδικασίας έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται μέσω της δικαστικής απόφασης να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης για το ύψος της υπεξαίρεσης στο δήμο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νέας συμπληρωματικής κατάθεσης που έδωσε η οικονομική επιθεωρήτρια δε δίστασε ακόμη και να την «επιπλήξει», παρατηρώντας ότι ο υπολογισμός της για το ύψος της υπεξαίρεσης είναι λανθασμένος. Οπως είπε, υπεξαιρεθέντα χρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν μόνον όσα πήρε ως μετρητά από τα ταμεία ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας και τα οποία δεν ξεπερνούν τα 21,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος στην οικονομική επιθεωρήτρια, είπε: «Παραδεχθείτε μία φορά ότι κάνατε λάθος. Παιδευόμαστε τόσο καιρό, κάνατε λάθος». Μάλιστα διατύπωσε ακόμη και επικριτικά σχόλια για συναδέλφους του που χειρίστηκαν τη δικογραφία στο στάδιο της προδικασίας. «Πήραν αυτές τις λανθασμένες παραδοχές και άκριτα τις συμπεριέλαβαν στο βούλευμα. Καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής», είπε μεταξύ άλλων από την έδρα του δικαστηρίου.
«Εμφύλιος» μεταξύ των κατηγορουμένων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου η «αντιπαράθεση» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου. Μετά την «ομοψυχία» και την κοινή υπερασπιστική γραμμή που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες της δίκης άρχισαν τα «αλληλοκαρφώματα», τα εκατέρωθεν βέλη και η μετάθεση ευθυνών σχετικά με τις αρμοδιότητες ελέγχου και τον τρόπο με τον οποίο έβγαιναν τα μετρητά από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η «μάχη» επικεντρώνεται κυρίως μεταξύ των πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας και των υπαλλήλων του τμήματος εξόδων, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των απολογιών των κατηγορουμένων. Η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης οι οποίοι προτάθηκαν από τους κατηγορουμένους και ξεπερνούν τα 40 άτομα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

«Γνώριζε η διοίκηση για τα μετρητά του Σαξώνη»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Χτες, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, με παρέμβασή του δήλωσε ότι γνώριζαν για τα μετρητά που έπαιρνε από τα ταμεία ο Παναγιώτης Σαξώνης ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας.
Η παρέμβαση του πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας προέκυψε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης υπαλλήλου του δήμου, η οποία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης του Τμήματος Εσόδων του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε η υπάλληλος, καθημερινά είχε ενημέρωση για τα έσοδα ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και ο γενικός γραμματέας του δήμου. Οταν ρωτήθηκε η μάρτυρας αν τα συγκεκριμένα άτομα ενημερώνονταν και για τις υποχρεώσεις απάντησε: «Φαντάζομαι ότι γνώριζαν». Επίσης η ίδια, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα μετρητά από το ταμείο «σαφώς και θα δίνονταν με εντολή του διευθυντή».
Οταν ζητήθηκε από τον πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας και κατηγορούμενο στην υπόθεση να διευκρινίσει αν η διοίκηση του δήμου γνώριζε για τα χρήματα που έβγαιναν καθημερινά από το ταμείο, είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε ημέρα γινόταν και προϋπολογισμός εξόδων». Εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε: «Δηλαδή είχαν ''φωτογραφία'' του ταμείου καθημερινά».
Ο κατηγορούμενος, επίσης, ανέφερε ότι, βάσει ενός αναλυτικού ημερολογίου που τηρούσε, έβγαινε και το ημερήσιο δελτίο, το περιεχόμενο του οποίου, όπως είπε, γνώριζαν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και ο γενικός γραμματέας. «Δηλαδή γνώριζαν πόσα μετρητά έπαιρνε από το ταμείο ο Παναγιώτης Σαξώνης;», ρωτήθηκε ο κατηγορούμενος. «Ηξεραν τα πάντα», απάντησε αυτός.
Καταθέτει στη δίκη ο Γ. Μπουτάρης
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα να κληθούν να καταθέσουν οι μάρτυρες που θα προταθούν από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση στο δικαστήριο του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, ενώ ως μάρτυρες αναμένεται να εξεταστούν ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, καθώς και η Χρύσα Αράπογλου.
Ελεύθερος σήμερα ο Π. Σαξώνης
Από σήμερα απολαμβάνει την ελευθερία του και ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής στην υπεξαίρεση Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος παρέμενε προφυλακισμένος από το Μάιο του 2010 και εξαντλήθηκε το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησής του. Σήμερα ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο, προκειμένου να ανασκευάσει προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των πλαστογραφιών στο δήμο Θεσσαλονίκης. «Εγώ ανέλαβα την ευθύνη για κάποια παραστατικά που επιδείχθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα. Για την πλαστότητα εκτελούσα εντολή. Υπάρχει μεθοδολογία και τη γνωρίζουν. Κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν», είπε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος.

«Κάρφωσε» ο Σαξώνης, «λύγισε» ο Λεμούσιας, δεν είχε καταλάβει ο Παπαγεωργόπουλος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
ΣΚΙΤΣΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Πού πήγαν τα λεφτά;». Το ερώτημα αυτό «βασανίζει» από χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασίας της υπεξαίρεσης - «μαμούθ», ύψους 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Η βασική μάρτυρας κατηγορίας, η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία κατά τη διάρκεια της έρευνας μπήκε στα «άδυτα» του δήμου, δεν κατάφερε να απαντήσει με σαφήνεια χτες στις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου και επιφυλάχθηκε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα συνεχιστεί η διαδικασία, να συμβουλευτεί τα πολυσέλιδα πορίσματα που συνέταξε, καθώς και τα χιλιάδες έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων.
Η Αναστασία Τσεμπερά, η οποία εδώ και πέντε χρόνια ερευνά τις οικονομικές ατασθαλίες του δήμου, καθώς η ίδια είχε αναλάβει και το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, χρειάστηκε ένα ολόκληρο γραφείο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να απλώσει έγγραφα, πορίσματα και σημειώσεις από τα στοιχεία της προανακριτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από το δικαστήριο, περιέγραψε ένα «μπάχαλο» -όπως είπε χαρακτηριστικά- στην οικονομική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης και επισήμανε την ευκολία με την οποία ο πρώην υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης εκταμίευε -ζεστά και μετρητά- μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι «διαδικασίες στα οικονομικά ήταν αδιαφανέστατες» και επισήμανε ότι για τα χρήματα που εκταμίευε ο Παναγιώτης Σαξώνης επέστρεφε πρόχειρες αποδείξεις, χωρίς να δίνει και τα αντίστοιχα παραστατικά.
«Γνώριζαν οι παραπάνω»
Οταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τη ρώτησε «πως θα μπορούσε μόνος του» να αναλαμβάνει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα σε μετρητά, καθώς η απόδοση εισφορών και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών γίνεται με επιταγές, η οικονομική επιθεωρήτρια απάντησε: «Γνώριζαν οι άμεσα προϊστάμενοι του, οι παραπάνω, η διοίκηση. Υπήρχε κάλυψη και ανοχή». Οπως ανέφερε η οικονομική επιθεωρήτρια, ακόμη και όταν το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) τον Οκτώβριο του 2007 ενημέρωσε το δήμο για τις οφειλές, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να γίνει συνάντηση παρουσία του Παναγιώτη Σαξώνη, στην οποία ο Μιχάλης Λεμούσιας πρότεινε να γίνει εισήγηση, ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις από άλλες πηγές! Οταν ο πρόεδρος ρώτησε τη μάρτυρα «για ποιο λόγο επέλεξαν η αφαίμαξη των χρημάτων να γίνεται από τις κρατήσεις και τις εισφορές», αυτή απάντησε: «Γιατί αυτές δεν υποβάλλονται στην έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Η «έκρηξη» Λεμούσια
Λίγο νωρίτερα, ο πρώην υπάλληλος και φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, Π. Σαξώνης, δήλωσε κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας: «Επαιρνα τα χρήματα κατ' εντολή του Μιχάλη Λεμούσια και τα παρέδιδα σ' αυτόν. Δεν ξέρω πού αλλού πήγαιναν. Υπολογίζω ότι ήταν περίπου 16 εκατ. ευρώ. Εγώ κράτησα 1.000.000 ευρώ», ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, προκαλώντας την «έκρηξη» του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και στενότερου συνεργάτη του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσια.
«Είμαι στη φυλακή 15 μήνες και 10 ημέρες. Εχω υποστεί απίστευτη αθλιότητα και ταπείνωση από τη συκοφαντική δήλωση ενός καταχραστή», είπε με δάκρυα στα μάτια, ξεσπώντας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας.
«Το παραμικρό»
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης για άλλη μία φορά και ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν έχω καμία σχέση. Εγώ δημοσιοποίησα την υπόθεση, όταν αποκαλύφθηκε. Δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου το παραμικρό. Ο κ. Σαξώνης έχει επιλέξει να εμπλέξει τη διοίκηση του δήμου, για να μειωθεί η ποινή του», είπε στη δήλωσή του κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών που βρίσκονται στο εδώλιο. «Εχω προσφέρει στην πόλη και τον τουρισμό. Ημουν 11 μήνες αντιδήμαρχος», είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ ο Θεόδωρος Αθανάσαρος είπε: «Δε με αγγίζει αυτή η ιστορία. Ας πει ο κ. Σαξώνης πότε με είδε πρώτη φορά στη ζωή του». Την ίδια στάση κράτησαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δηλώνουν άγνοια για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, στο οποίο -όπως αναφέρουν- δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή ο ΕΟΠΥΥ για τη ζημιά που υπέστη το ΤΥΔΚΥ από την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Αντίθετα, έγινε δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής της σημερινής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, δικηγόροι του οποίου συμμετέχουν στην ακροαματική διαδικασία για την υποστήριξη των κατηγοριών σε βάρος των συνολικά 18 ατόμων που βρίσκονται στο εδώλιο.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Το δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :
 ...........

.................. Ωστόσο η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι αναντίστοιχη της έρευνας που ακολούθησε μετά την αποκάλυψη και τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου της υπεξαίρεσης:
- Η έρευνα ανατέθηκε σε ένα και μοναδικό άτομο, την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη γραμματειακή υποστήριξη! Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέδωσε το πόρισμά της χειρόγραφα, ενώ και με αναφορές της στην Εισαγγελία έχει επισημάνει τα «εμπόδια» που συνάντησε κατά τον έλεγχο. Επιπλέον σε βάρος της αρχικά υποβλήθηκαν και μηνύσεις από τους εμπλεκομένους. Η ίδια ερεύνησε και το άλλο οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης, αυτό της «παγίας προκαταβολής», ενώ έχει επιφορτιστεί να αποδείξει αν στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης εμπλέκονται και εφοριακοί και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή «όλα σε... μία»!
- Ο έλεγχος και το πόρισμα εξαντλήθηκαν στο αν τηρήθηκαν προεδρικά και βασιλικά διατάγματα του 1950, διαπιστώσεις που έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή.
- Η έρευνα για τη διαδρομή του χρήματος ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ενδεικτικό είναι ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δικαστικής έρευνας, ώστε να δώσει ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης παραγγελία να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία και των συγγενών των φερόμενων ως εμπλεκομένων, αφού πρώτα διαπιστώθηκαν «περίεργες» κινήσεις στους προσωπικούς ή κοινούς λογαριασμούς σε κάποιους από τους εμπλεκομένους! Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!

Αντί για άμεση έρευνα σε βάθος, ανετέθη σε ΜΙΑ μόνο υπάλληλο ένας τυπικός «Γραφειοκρατικός έλεγχος» !!!
«Αφού από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, έπρεπε παράλληλα και άμεσα να γίνουν και οι κινήσεις, ώστε να διαπιστωθεί η διαδρομή που ακολούθησαν και να αποκαλυφθεί ποιοι "πλούτισαν". Στην περίπτωση αυτή έγινε το αντίστροφο. Ακολουθήθηκε ένας γραφειοκρατικός έλεγχος ο οποίος δε δίνει σαφείς απαντήσεις σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα χρήματα», σχολίασε νομικός στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».
Οταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ρώτησε την οικονομική επιθεωρήτρια για το «πού πήγαν τα λεφτά», απάντηση δεν πήρε. Περίπου πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης οι διωκτικές και οι δικαστικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη διαδρομή του χρήματος. Στην Αμερική λένε ότι το «χρήμα μιλάει». Στην Ελλάδα μάλλον μιλάει μόνο τη... νοηματική γλώσσα που ελάχιστοι γνωρίζουν!

«Ο ''Παναγιωτάκης'' ήταν εκτελεστικό όργανο»!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

«Ο ''Παναγιωτάκης''». Ετσι αποκαλούσαν στο δήμο Θεσσαλονίκης το φερόμενο ως πρωταγωνιστή της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σαξώνη, σύμφωνα με την κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά. Η ίδια ανέφερε ότι ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας είχε μόνιμη «προτεραιότητα» στην εκταμίευση μετρητών, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν γνωστός ο πολυτελής του βίος. Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ο συγκεκριμένος υπάλληλος λειτουργούσε ως «εκτελεστικό όργανο» και είχε την κάλυψη των ανωτέρων του.
Η οικονομική επιθεωρήτρια ήταν κατηγορηματική για το ρόλο που είχε αναλάβει ο Παναγιώτης Σαξώνης τον οποίο οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι υποδεικνύουν ως το μοναδικό παραλήπτη των χρημάτων που υπεξαιρούνταν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης για τουλάχιστον 11 συναπτά έτη. «Αυτός ήταν ο άνθρωπος που επιλέχθηκε. Ο Σαξώνης ήταν το εκτελεστικό όργανο και τον κάλυπταν. Αυτόν επέλεξαν», σημείωσε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της η οικονομική επιθεωρήτρια η οποία από το Φεβρουάριο του 2008 ανέλαβε να διερευνήσει το μεγάλο «φαγοπότι» στο δήμο Θεσσαλονίκης. Οπως είπε η ίδια, στις υπηρεσίες του δήμου αποκαλούσαν τον Π. Σαξώνη «Παναγιωτάκη». «Ο ''Παναγιωτάκης'' θα πάρει σήμερα χρήματα; Αν δεν πάρει ο ''Παναγιωτάκης'' οι άλλοι στην ουρά έλεγαν όλοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσεμπερά περιγράφοντας την «προτεραιότητα» που είχε ο Παναγιώτης Σαξώνης σε σχέση με τους υπόλοιπους διαχειριστές. Η οικονομική επιθεωρήτρια στην κατάθεσή της έκανε λόγο για «υποκρυπτόμενους» πίσω από τον πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας ενώ για άλλη μία φορά περιέγραψε το χαώδες και αδιαφανές σύστημα διαχείρισης των οικονομικών που είχε παγιωθεί στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Ακριβή ζωή»
Η Αναστασία Τσεμπερά επέμεινε ότι τα χρήματα που λείπουν από τα ταμεία είναι 51,4 εκατομμύρια ευρώ και ανέφερε στο δικαστήριο ότι ήταν σε όλους γνωστή η «ακριβή ζωή» που έκανε ο πρώην υπάλληλος του δήμου. «Το αυτοκίνητό του, ένα ''Πόρσε Καγέν'', το πάρκαρε στο πάρκινγκ του δήμου ενώ οι υπάλληλοι του δήμου δούλευαν στα νυχτερινά κέντρα που είχε», είπε χαρακτηριστικά η οικονομική επιθεωρήτρια.
Η ίδια χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο εκταμιεύονταν τα χρήματα από τα ταμεία του δήμου και τη μη απόδοση εισφορών όχι ως «μία οικονομική αταξία» αλλά ως «ένα μεθοδικό τρόπο εξεύρεσης χρημάτων». Οι συνήγοροι του Παναγιώτη Σαξώνη επέμειναν με τις ερωτήσεις τους ώστε να αναδειχθεί ότι ο πελάτης τους βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. «Βοήθησε καταθέτοντας έγγραφα και στοιχεία, ήρθε και αυθόρμητα στο γραφείο μου», είπε χαρακτηριστικά η επιθεωρήτρια απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων του Παναγιώτη Σαξώνη.
Ωστόσο η οικονομική επιθεωρήτρια απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σχετικά με τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν και εμφανίζονται στο κατηγορητήριο ως πράξεις του 1998. Οταν η κ. Τσεμπερά ρωτήθηκε για το πότε εκταμιεύτηκαν αυτά τα χρήματα, δεν απάντησε ενώ εκείνη τη στιγμή παρενέβη και ο πρώην γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας ρωτώντας επίμονα: «Το χρήμα πότε το πήρε;» είπε, χωρίς πάλι να πάρει απάντηση.
Νέα εισαγγελική έρευνα για τον Β. Παπαγεωργόπουλο

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας χτες αποκαλύφθηκε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται νέα εισαγγελική έρευνα εναντίον του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση ερευνάται έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ και αφορά σύμφωνα με πληροφορίες αδιαφανείς διαδικασίες και συναλλαγές με εταιρίες που προμήθευσαν με πλάκες πεζοδρομίου το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το 2007.
Την υπόθεση αποκάλυψε ο συνήγορος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζητώντας από την επιθεωρήτρια να απαντήσει πως και «αυτή την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η ίδια». Η ίδια διευκρίνισε ότι «πήρε εντολή από τον προϊστάμενό της και την έστειλε στον εισαγγελέα». Διερευνάται το αδίκημα της απιστίας και ήδη ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία για να λάβει γνώση της δικογραφίας.
Σε νέα φάση περνά η δίκη για την υπεξαίρεση - «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ο λόγος στους κατηγορουμένους

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
«Ζωντανεύει» τις επόμενες ημέρες η «δίκη της Θεσσαλονίκης». Οι κατηγορούμενοι για την υπεξαίρεση - «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης από την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας έδειξαν ότι ανυπομονούν να πάρουν το λόγο. Την εβδομάδα που έρχεται πιθανότατα να τους δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν μέσω των ερωτήσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν στην οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία είναι και η μοναδική μάρτυρας που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, ο οποίος είναι και ο μοναδικός κατηγορούμενος που έχει παραδεχτεί μέρος των παράνομων πράξεων που του αποδίδονται, προετοιμάζει ερωτήσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην ανάδειξη της υπερασπιστικής γραμμής του, σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση του δήμου ήταν ενημερωμένη για την ανάληψη μετρητών από τα ταμεία». Ο Παναγιώτης Σαξώνης, μεταξύ άλλων, έχει υποστηρίξει τόσο προανακριτικά όσο και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι παρέδιδε μέρος των χρημάτων στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ενώ από την πρώτη στιγμή ισχυρίζεται ότι «δεν μπορεί μόνος να έστησε όλη αυτήν την υπόθεση της υπεξαίρεσης χωρίς να υπάρχει συμμετοχή ή ανοχή από τους ανωτέρους του». Ο Παναγιώτης Σαξώνης καθημερινά εμφανίζεται στην αίθουσα του δικαστηρίου κρατώντας μία πλαστική τσάντα με έγγραφα, ενώ φέρεται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία που περιέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Στις ερωτήσεις που προετοιμάζει αναμένεται να εστιάσει και στο ρόλο που διαδραμάτισε, ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Ιδιαίτερα ανυπόμονος για να πάρει το λόγο εμφανίζεται και ο Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες ήθελε να παρέμβει στην ακροαματική διαδικασία. Μάλιστα κάποια στιγμή ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης δέχτηκε έντονη «παρατήρηση» ακόμη και από το συνήγορο υπεράσπισής του, καθώς ζητούσε επίμονα να πάρει το λόγο παρεμβαίνοντας στην ακροαματική διαδικασία. «Καθίστε κάτω, κ. Λεμούσια. Δε σας είπαμε ότι μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στο τέλος;», είπε ο δικηγόρος, απευθυνόμενος στον Μ. Λεμούσια, ο οποίος απάντησε: «Ρώτησα εισαγγελικό λειτουργό στη διακοπή της δίκης και μου είπε ότι μπορώ να κάνω ερωτήσεις». Οι ερωτήσεις του κ. Λεμούσια αναμένεται να επικεντρωθούν στις καταθέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από την οικονομική επιθεωρήτρια ως «αδικαιολόγητες» σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα επιμείνει στη γραμμή σύμφωνα με την οποία «εκτός από την κατάθεση που έχει δώσει εναντίον του ο Παναγιώτης Σαξώνης, δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο σε βάρος του που να αποδεικνύει ότι υπεξαιρούσε τα χρήματα που έβγαιναν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ερωτήσεις προς την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκε τα έμμεσα «βέλη» από το συγκατηγορούμενό του, πρώην προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας, ο οποίος προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση του δήμου αλλά και ο ίδιος ήταν ενημερωμένοι για τις παρατυπίες στη διαχείριση των οικονομικών. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος από την πρώτη στιγμή αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η «διοίκηση τού αποκάλυψε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

βλ. και  http://vryzas-lawyer.blogspot.gr/2009/09/blog-post.html
και http://vryzas-lawyer.blogspot.gr/2009/07/blog-post_23.html