«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ν. ΑΦΡΙΚΗ Κατηγορούνται οι μεταλλωρύχοι !!!

Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Κατηγορούνται οι μεταλλωρύχοι!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σοκ προκάλεσε στη Νότια Αφρική η άσκηση διώξεων σε 270 μεταλλωρύχους για το θάνατο των 34 συναδέλφων τους από τα πυρά αστυνομικών στην περιοχή του ορυχείου Μαρικάνα, στις 16 Αυγούστου. Οι διώξεις ασκήθηκαν με την επίκληση νόμου από την εποχή του καθεστώτος του απαρτχάιντ, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες σε όσους πρακτικά παρίστανται σε μια εγκληματική ενέργεια. Ο νόμος διευκόλυνε τις αρχές την εποχή του απαρτχάιντ, ώστε να κατηγορηθούν όσο το δυνατό περισσότερα άτομα και στην περίπτωση του μακελειού της Μαρικάνα, οι εισαγγελείς τον επικαλούνται επειδή,όπως υποστηρίζουν, αρκετοί από τους μεταλλωρύχους κρατούσαν όπλα.
Η απόφαση της Εισαγγελίας προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις, καθώς «προκλήθηκε πανικός και σύγχυση στην κοινή γνώμη», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η άσκηση των διώξεων και οι καταγγελίες της πλειονότητας των κρατουμένων ότι στη διάρκεια της προφυλάκισής τους χτυπήθηκαν από αστυνομικούς φουντώνει την οργή των μεταλλωρύχων αλλά και πολλών Νοτιοαφρικανών, οι οποίοι ζητούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Αλλωστε, η διενέργεια έρευνας για τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν δε θα ολοκληρωθεί παρά στις αρχές του 2013, δηλαδή μετά τις εκλογές στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο, στις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην ηγεσία ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα.