«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Eπιστρέφει κανονικά στις φυλακές το 96,5% των κρατουμένων που παίρνουν άδεια

Αναζητείται «φίλτρο» για τους «αδειούχους» των φυλακών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
vkyriakoulis@ekdotiki.gr
Ενα επιπλέον «φίλτρο» προτίθεται να θεσπίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να θωρακιστεί το σωφρονιστικό σύστημα από περιπτώσεις όπως αυτή του ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, που πήρε άδεια από τις φυλακές και στη συνέχεια... εξαφανίστηκε.
Πριν αποφασιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λεγόμενο «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού σε κρατουμένους, στελέχη του υπουργείου προωθούν ρύθμιση στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, σύμφωνα με την οποία αιτήματα υπότροπων κρατουμένων θα εξετάζονται από μία κεντρική επιτροπή εμπειρογνωμώνων υπό την προεδρία ανώτατου δικαστικού λειτουργού.
Οπως αναφέρουν νομικοί, η υπόθεση του ισοβίτη Μακρυγιάννη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στο ισχύον καθεστώς χορήγησης αδειών στους κρατουμένους, το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους διεθνείς στοιχειώδεις κανόνες μεταχείρισης των κρατουμένων.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ποσοστό των κρατουμένων που δεν επιστρέφει στις φυλακές έπειτα από άδεια ή παραβιάζει τους όρους της, είναι μόλις το 3,5% στο σύνολο των αδειών που δίνονται κάθε χρόνο. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάθε χρόνο σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα δίνονται περίπου 5.000 άδειες σε σχεδόν 2.000 κρατουμένους, καθώς ο καθένας επωφελείται του δικαιώματός τους κατά μέσο όρο δύο έως τρεις φορές ετησίως. Από το σύνολο των κρατουμένων που παίρνουν άδεια το 96,5% επιστρέφει κανονικά στις φυλακές και μόνο το υπόλοιπο ποσοστό παραβιάζει την άδεια είτε καθυστερώντας να επιστρέψει δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα είτε δραπετεύοντας.
«Οι άδειες που δίνονται στους κρατουμένους έχουν πολλαπλά οφέλη για το σωφρονιστικό σύστημα. Με τις άδειες αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι συνέπειες του ιδρυματισμού, εκτονώνονται εντάσεις, ενώ βοηθούν και στη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο Μαρίνος Σκανδάμης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η περίπτωση του ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου και ήδη αναζητούνται λύσεις που θα «θωρακίσουν» το ισχύον καθεστώς αδειοδότησης στους κρατουμένους. Οπως αναφέρει, αναμένεται να προταθεί η σύσταση μιας ειδικής κεντρικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας θα αποφασίζουν για περιπτώσεις υπότροπων κρατουμένων. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη στην επιτροπή αυτή να συμμτέχει αρεοπαγίτης δικαστικός λειτουργός. «Θα λειτουργεί ως "φίλτρο", ώστε να αποφεύγονται περιστατικά όπως αυτά με τον ισοβίτη που δεν επέστρεψε μετά την άδειά του», είπε χαρακτηριστικά. Για το «βραχιολάκι εντοπισμού κρατουμένων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε: «Πρέπει να εξεταστεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι για την εφαρμογή του. Αυτό όμως που σε αυτήν τη φάση και δεν κοστίζει και μπορεί να επιλύσει προβλήματα είναι να επιτευχθεί υψηλότερη θεσμική θωράκιση σχετικά με τις άδειες των κρατουμένων, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με το σχέδιο νόμου για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα».