«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Λίστα Λαγκάρντ κλπ...
ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ -  

 

Κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή για τον Ι. Διώτη

 Ειρήνη Προμπονά - Κάθειρξη 10 ετών με αναστολή στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
26 Οκτωβρίου 2017 08:09:00
Σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση καταδικάστηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Tο δικαστήριο  έκρινε ένοχο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επειδή δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας πως οι ενέργειές του έγιναν προκειμένου να μην ελεγχθούν τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Οκτωβρίου 2017 η Εισαγγελέας έδρας κατά την εισήγηση της, είχε ζητήσει την απαλλαγή του Ι. Διώτη, υποστηρίζοντας πως η παράδοση του αρχείου με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο λέγοντας μάλιστα στην αγόρευση της, πως οι χειρισμοί του αξιωματούχου δεν προκάλεσαν καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί.

Επιπλέον στην πρόταση της η Εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν ήταν δυνατόν να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απόπειρας απιστίας  και πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου λέγοντας πως «στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας».

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε διαφορετικά. Μετά την αναγγελία της ποινής του δόθηκε αναστολή μέχρι την έφεση και o  Ι. Διώτης αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ μετά την έκδοση της απόφασης ο Ι. Διώτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία  κάνει λόγο για «μαύρη μέρα της Δικαιοσύνης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ (και πρώην Εισαγγελέα)  είναι η εξής:

«Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα. Όχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ. Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα.

Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση, που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι. Δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα έγγραφο που να πιθανολογούσε έστω την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής. Και όμως αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε τη βεβαιότητα τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, παρά την εισαγγελική αθωωτική πρόταση, παρά την αποδεικτική διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια και τη νόμιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Δεν μετανιώνω που ανάλωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και έδωσα την ψυχή μου, για την απονομή της Δικαιοσύνης. Ας τα βρουν με τη συνείδησή τους, αυτοί που εξέδωσαν την απόφαση αυτή».


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
μ

Στον «αέρα» τα πρόστιμα για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς


Στον «αέρα» βρίσκονται οι φορολογικοί έλεγχοι αλλά και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται σε «λίστες» του εξωτερικού, όπως η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς, για χρήσεις πριν από το 2006, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, που τον περασμένο Ιούνιο δικαίωσε προσφεύγοντα και μπορεί να λειτουργήσει ως «δεδικασμένο», εφόσον υπάρξουν ανάλογες προσφυγές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ακύρωσε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν επιβληθεί στον προσφεύγοντα, οι παραβάσεις για χρήσεις μέχρι και το 2006 έχουν παραγραφεί και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει έλεγχος μετά την πενταετία (σ.σ. οπότε τα όποια αδικήματα υποπίπτουν σε παραγραφή) είναι να έχει γίνει έλεγχος πριν αυτή παρέλθει και να προκύψουν νέα στοιχεία στη συνέχεια, ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει το δικαίωμα συμπληρωματικού ελέγχου.

Ως προς τη χρήση του 2007, σύμφωνα με την απόφαση, μπορεί να διενεργηθεί συμπληρωματικός έλεγχος, εφόσον η διοίκηση αποδείξει ότι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία κατά τη διενέργεια του αρχικού ελέγχου.

Το Διοικητικό Εφετείο στο σκεπτικό του επικαλείται απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ότι οι παρατάσεις στην παραγραφή φορολογικών υποθέσεων είναι αντισυνταγματικές, δεδομένου του δικαιώματος των πολιτών στην ασφάλεια του Δικαίου.

Οι «λίστες» με τους μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού εμφανίζονται με τη μορφή cd. Επ’ αυτού το Διοικητικό Εφετείο σημειώνει ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει νέο στοιχείο προκειμένου να παραταθεί η παραγραφή και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκδοθεί ξεχωριστή εντολή ελέγχου για κάθε έναν από τους φορολογουμένους.

Περαιτέρω, κατά τους διοικητικούς δικαστές που έκριναν την προσφυγή, οι φορολογικές υποθέσεις δεν εμπίπτουν στην προβλεπόμενη με νόμο του 2013 20ετή παραγραφή, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου αφορά τις υποθέσεις από το 2014 και εντεύθεν.

Η εν λόγω απόφαση αλλά και ανάλογες που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς από εφετεία της χώρας έχουν θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, που διαβλέπει πιθανή διεύρυνση της «τρύπας» στα έσοδα, δεδομένου ότι αναμένει να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ από βεβαιώσεις φόρων και προστίμων σε μεγαλοκαταθέτες που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Μπόργιανς, αλλά και στη λίστα των 65 cd που αφορά 1,3 εκατομμύρια πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη απευθύνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προδικαστικό ερώτημα, ζητώντας να ενημερωθεί για τον ακριβή χρόνο παραγραφής των συγκεκριμένων υποθέσεων, προκειένου να ξεκαθαριστεί ποιοι έλεγχοι είναι «ενεργοί» και ποιοι είναι επί της ουσίας «άτοποι».
 υπόθεση ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΚΕΕΛΠΝΟ-Νovartis

Παρουσιάστηκε στην αστυνομία και συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης


Μήνυση της συζύγου Στουρνάρα
Παρουσιάστηκε στην αστυνομία και συνελήφθη ο Κώστας ΒαξεβάνηςΑθήνα 
O δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης παρουσιάστηκε αυτοβούλως την Μ.Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και συνελήφθη έπειτα από τη μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον του η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με δημοσιεύματα για ποσά που είχαν δοθεί στην εταιρεία της από το Δημόσιο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κρατείται αυτή την ώρα στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.Η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη, Λίνα Νικολοπούλου, μήνυσε τον κ. Βαξεβάνη για
συκοφαντική δυσφήμηση έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία της είχε λάβει μεγάλο χρηματικό ποσό από ΚΕΕΛΠΝΟ για συνέδρια, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, εναντίον του εκδότη της εφημερίδας "Documento", Κώστα Βαξεβάνη, βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας. Το επίμαχο δημοσίευμα για το οποίο κατατέθηκε η μήνυση θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για τον χώρο της δημόσιας υγείας, τα οποία χρήζουν σοβαρών και τεκμηριωμένων απαντήσεων. Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα».

Ανακοίνωση Βαξεβάνη

«Η κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας, εκπροσωπώντας προφανώς τα 'οικογενειακά συμφέροντα' τα οποία περιγράφονται στο Documento της Κυριακής, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, ζητώντας την ενεργοποίηση του αυτοφώρου και τη σύλληψή μου» αναφέρει ο Κώστας Βαξεβάνης σε ανακοίνωσή του.

»Η οικογένεια Στουρνάρα φαίνεται πως συνδέεται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όχι μόνο με γειτονικά οικόπεδα, φιλία και συγκατοίκηση στα δώματα της εξουσίας, αλλά και την ίδια τακτική. Επιτίθεται σε όποιον δημοσιογράφο περιγράψει απλώς τα έργα και τις ημέρες τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται από τα στοιχεία του 'Documento', να ακολουθεί τον ευτελή δρόμο των "ομιλιών" σε συνέδρια τα οποία οργανώνει η σύζυγός του και χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να σέβεται το θεσμικό του ρόλο ή να κρατά τα προσχήματα, δεν τόλμησε να απαντήσει. Η οικογένεια επέλεξε τη μήνυση και τη βία του αυτοφώρου.

»Προσπαθούν έτσι να κάνουν δύο πράγματα. Να καλυφθούν στην κοινή γνώμη και τα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία είναι υπόλογοι, αλλά και να φοβίσουν. Δεν μπορούν να διανοηθούν πως απλώνονται χέρια πάνω τους και τους ακουμπούν, αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους, μόνιμο φορέα της εξουσίας και τα συμφέροντά τους συμφέροντα της χώρας.

»Όποια μέθοδο και να επιλέξουν θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις 400.000 ευρώ που πήρε η κυρία Στουρνάρα, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό για 'συνέδρια'. Να απαντήσουν για τα συνέδρια που οργανώθηκαν με χορηγία φαρμακοβιομηχανιών και την 'επιστημονικότητα' που αποκτούσαν με καθηγητές εκλεκτούς της Novartis. Να απαντήσουν γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας περιφέρεται σε συνέδρια αγορεύοντας για το φάρμακο και από όλες τις δαπάνες που θεωρεί μεγάλες σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα, χαρακτηρίζει χαμηλή και αναγκαία να αυξηθεί, μόνο αυτή για το φάρμακο. Θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις 'έρευνες αγοράς' που κάνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις με εντολή φαρμακοβιομηχανιών πληρώνοντας γιατρούς.

»Η οικογένεια Στουρνάρα δεν δίνει μια νομική μάχη όπως θέλει να δείχνει, αλλά μια μάχη επιβίωσης. Προσπαθεί να διασώσει και να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο δρα και λειτουργεί.

Τους ενημερώνω πως αφού θέλουν τόσο πολύ να με πάνε στα δικαστήρια βίαια, με χειροπέδες και φωτογραφίσεις, θα φροντίσω να είμαι εκεί. Στις 12 το μεσημέρι θα είμαι στα δικαστήρια, όπου φαντάζομαι δε θα τολμήσει να είναι ο κύριος Στουρνάρας. Και αφού είναι τόσο πολύ φίλοι και θαυμαστές του "μέντορα" Γιάννου Παπαντωνίου, να τους θυμίσω και την κατάληξή του». [ΠΗΓΉ : Το ΒΗΜΑ 10.4.2017]

 υπόθεση ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ως εκδότης του περιοδικού που δημοσίευσε τη φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ

Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο Κ. Βαξεβάνης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 20:39 aggelioforos

Την σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot dog Κώστα Βαξεβάνη, το οποίο δημοσιεύει τη φερόμενη ως  λίστα Λαγκάρντ, διέταξε η εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη, για τη δημοσίευση λίστας με 2.059 ονόματα, την οποία παρουσιάζει ως τη λίστα Λαγκάρντ. Στη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό εμφανίζονται μόνο τα ονόματα, χωρίς το ύψος της κατάθεσης στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Προκλητική και απαράδεκτη η δίωξη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
"Προκλητική και απαράδεκτη" χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, τονίζοντας ότι "η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σ' αυτούς που συγκαλύπτουν".
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: "Η αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη είναι προκλητική και απαράδεκτη. Δυστυχώς η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν.
Η δίωξη είναι πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού ο οποίος καλείται αυτές τις μέρες να υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση αλλά και τις συνέπειες της διαχρονικής και συστηματικής φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων."