«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Δίκη Μάρκου Καραμπέρη ("κύκλωμα τοκογλύφων Θεσνικης") - Δικαστικό Ρεπορτάζ

  10 ετής κάθειρξη από 5μελές Εφετείο στον Μ. Καραμπέρη, που δηλώνει όμως ... ανάπηρος και έτοιμος να μην εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ... https://www.vice.com/gr/article/h-istoria-toy-markoy-karamperh-ths-pio-antiproswpeytikhs-figoyras-sth-salonikiwtikh-nyxta-twn-80s


ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΕΣ Ποινή-χάδι στον Μ. Καραμπέρη

εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ημερομηνία: 06/07/2013
Σελίδα εκτύπωσης

Απόφαση-χάδι, που προκάλεσε έκπληξη για την επιείκειά της σε όλο το νομικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στους κατηγορούμενους, εξέδωσε χθες το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τη χαρακτηριζόμενη από τις διωκτικές αρχές ισχυρότερη ομάδα τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με φερόμενο εγκέφαλο τον 60χρονο επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη.
Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com

Το δικαστήριο επέβαλε στον επιχειρηματία κάθειρξη 11,5 χρόνων για σειρά τοκογλυφιών και για δύο περιπτώσεις εκβιάσεων και τον άφησε ελεύθερο, δεχόμενο να έχει η έφεσή του ανασταλτικό
αποτέλεσμα. Ποινές από 6 έως 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επιβλήθηκαν σε ακόμη τρεις κατηγορούμενους για επιμέρους πράξεις τοκογλυφίας σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ δέκα κατηγορούμενοι κηρύχτηκαν αθώοι. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, οι τραπεζικοί, ο δικηγόρος ---- και ο απότακτος αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα μέχρι χθες παρέμενε προφυλακισμένος.
Με την απόφαση του κακουργιοδικείου, στο οποίο προήδρευσε ο πρόεδρος εφετών Γιώργος Αποστολάκης, αποδομήθηκε όλο το κατηγορητήριο με το οποίο εισήχθη η υπόθεση στο ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο πως και ο πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές για συναδέλφους του απευθυνόμενος στον ίδιο τον κατηγορούμενο, λέγοντας ότι «και οι δικαστές είμαστε άνθρωποι, όχι άγγελοι και κάνουμε λάθη». Ειδικότερα κρίθηκε ότι δεν συγκροτήθηκε εγκληματική οργάνωση και πως η εγκληματική δραστηριότητα περιορίστηκε μόνον στο πρόσωπο του ίδιου του επιχειρηματία. «Τα χρήματα που δάνειζε ήταν δικά του, όπως δικά του ήταν και τα ωφελήματα, αυτός αποφάσιζε σε ποιους θα δανείσει, καθώς και τους όρους του δανεισμού», τονίζεται στη συνοπτική απόφαση. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό το δικαστήριο ουσιαστικά δέχτηκε τη γραμμή που κράτησε στην απολογία του ο Μ. Καραμπέρης, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου όλες τις ευθύνες και απαλλάσσοντας τους συγκατηγορουμένους του.
Από την άλλη χαρακτηρίστηκε αβάσιμη από νομική άποψη η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή το βούλευμα αναφέρεται σε συγκρότηση από δύο άτομα, ενώ «απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον τριών προσώπων», όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Επίσης το κακουργιοδικείο έκρινε ότι δεν τελέστηκε το αδίκημα της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) ούτε από το βασικό κατηγορούμενο ούτε από τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με την απόφαση οι καταθέσεις που έκανε ο επιχειρηματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ήταν «απλές», χωρίς νομιμοφάνεια, και γι’ αυτό «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πράξη νομιμοποίησης». Ακόμη τα δήθεν, όπως τα χαρακτήρισε το δικαστήριο, κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών κρίθηκε ότι παρουσιάστηκαν για «φορολογικούς λόγους» και όχι για ξέπλυμα.

Δεν το πίστευε κανείς
Η πρωτοφανής σε επιείκεια απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο το περιβάλλον του βασικού κατηγορούμενου, που μετά την ανακοίνωση της απόφασης και ειδικά της χορήγησης αναστολής στην έφεσή του ξέσπασε σε χειροκροτήματα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Από την άλλη όμως νομικοί εξέφραζαν τις έντονες αντιρρήσεις τους, αντισταθμίζοντας τις άλλες δύο αποφάσεις που εξέδωσαν ίδια δικαστήρια για τους κατηγορούμενους των άλλων δύο ομάδων, τα μέλη των οποίων συνελήφθησαν ταυτόχρονα στην αστυνομική επιχείρηση του περσινού Ιανουαρίου. Τότε η υπόθεση αντιμετωπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές ως ενιαία και γι’ αυτό υποβλήθηκε μία δικογραφία. Νομικοί σχολίαζαν ότι στη μία ομάδα επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 χρόνια και οι καταδικασθέντες έμειναν στη φυλακή, ενώ στη δεύτερη ομάδα ο βασικός κατηγορούμενος τιμωρήθηκε με κάθειρξη 15,5 χρόνων και επίσης είναι κρατούμενος.
Παράλληλα υπογράμμιζαν πως μόλις χθες ο αντεισαγγελέας εφετών Χαράλαμπος Μωυσίδης πρότεινε την καταδίκη των δώδεκα εκ των δεκαπέντε κατηγορουμένων της ομάδας του επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη, ζητώντας να διατηρηθούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης.
Σχολίαζαν μάλιστα πως το δικαστήριο στη δίκη του επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη είχε τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα νομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το βούλευμα, ενώ και τα νομικά επιχειρήματα που συνοδεύουν την αθωωτική απόφαση για το ξέπλυμα χαρακτηρίστηκαν αντίθετα με τη συνήθη δικαστηριακή αντιμετώπιση. Επίσης τους προκάλεσε εντύπωση ότι το δικαστήριο δέχτηκε ακόμη και «άτοκα δάνεια που έδινε ο επιχειρηματίας».
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γίνονται κινήσεις, για να ζητηθεί αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο σκέλος των αθωωτικών αποφάσεων.

Δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με νέες έρευνες
Δύο κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν θα ελεγχθούν εκ νέου από τις εισαγγελικές αρχές για άλλα αδικήματα που προέκυψαν στη διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι για τον πρώην διευθυντή του ΣΔΟΕ η απόφαση θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, για να ερευνηθεί εάν τελέστηκε παράβαση καθήκοντος, επειδή κατηγορήθηκε ότι τηλεφώνησε στον Μ. Καραμπέρη, ενημερώνοντας για καταγγελία που εκκρεμούσε σε βάρος του.
Για έναν τραπεζικό θα ερευνηθεί με τον ίδιο τρόπο εάν τέλεσε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς κατηγορήθηκε ότι πήρε ποσό 10.000 ευρώ από τον επιχειρηματία για έκδοση δανείου.
Ακόμη στον εισαγγελέα παραπέμπονται πέντε μάρτυρες κατηγορίας για το αδίκημα της ψευδορκίας, οι τέσσερις επειδή ανασκεύασαν τις αρχικές καταθέσεις τους και ο πέμπτος επειδή προσέθετε διαρκώς νέες καταγγελίες σε βάρος του Μ. Καραμπέρη, σύμφωνα με την απόφαση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ «Δεν έφαγα ούτε 1 ευρώ από το δημόσιο»
Κλαίγοντας διαρκώς από συγκίνηση μετά την ανακοίνωση των απαλλακτικών αποφάσεων για τις δύο βασικές κατηγορίες, ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης σε δήλωση που έκανε στη «Μ» ευχαρίστησε το δικαστήριο. Ξέσπασε σε λυγμούς, όταν άκουσε πως θα μείνει ελεύθερος. «Ντρέπομαι που τυλίγουν τον κόσμο σε μία κόλλα χαρτί. Δεν έφαγα ούτε 1 ευρώ από το δημόσιο», είπε, τονίζοντας ότι με όλη αυτή τη διαδικασία καταστράφηκε.
Βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο, για να επιστρέψει στις φυλακές, προκειμένου να παραλάβει τα πράγματά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους ευχαρίστησε πάλι τη δικαιοσύνη, «που αντιλήφθηκε το δράμα μου», και εξέφρασε έντονα παράπονα για τη μεταχείριση της υπόθεσης από τα ΜΜΕ.
«Κάνατε κι εσείς λάθη, αλλά σας δίνουμε την ευκαιρία να επιστρέψετε στην οικογένειά σας και να περισώσετε την περιουσία σας», είπε ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου α
πευθυνόμενος στον επιχειρηματία και κλείνοντας την ακροαματική διαδικασία.

Ενόχους για τοκογλυφία και εκβίαση έκρινε το δικαστήριο τον Καραμπέρη και άλλους 3 κατηγορούμενους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013 12:03
 
Ένοχος για σωρεία περιπτώσεων τοκογλυφίας και για μεμονωμένες περιπτώσεις εκβίασης, κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης ο 60χρονος βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση των τοκογλυφιών που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές και αποκαλύφθηκαν τον περυσινό Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, ο γνωστός επιχειρηματίας κηρύχθηκε αθώος για
την πράξη της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για αυτήν της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 13 κατηγορούμενος, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις εξ αυτών. Πρόκειται για έναν συνεργάτη τού 60χρονου, μία γραμματέα του κι έναν δημοσιογράφο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας.
Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, στους οποίους αποδίδονταν διάφορα αδικήματα, κρίθηκαν αθώοι. Μεταξύ αυτών είναι δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, καθώς επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ.
Ο τελευταίος κατηγορείτο για κατάχρηση εξουσίας και το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να γίνει νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Αναλύοντας μία προς μία τις πράξεις που του αποδόθηκαν, ο 60χρονος επιχειρηματίας κρίθηκε συνολικά ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος. Ακόμη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Γιώργος Αποστολάκης, αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής του, τόνισε ότι η ασκηθείσα δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα «υπήρξε απαρχής αβάσιμη από νομική βάση». Όπως τόνισε, η τοκογλυφική δραστηριότητα υπήρξε προσωπική και ατομική δραστηριότητα του 60χρονου, και γινόταν, παράλληλα, με την καθόλα νόμιμη οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα (δραστηριοποιείτο στον τομέα των ακινήτων). «Αυτός αποφάσιζε, σε ποιον θα δανείσει και με ποιους όρους. Τα ωφελήματα ήταν δικά του. Παράλληλα με τις νόμιμες δραστηριότητες χορηγούσε δάνεια με τοκογλυφικούς όρους σε άτομα που κατέφευγαν σε αυτόν στερούμενοι τραπεζικού δανεισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν παρέλειπε να χορηγεί άτοκα δάνεια με αλτρουιστική διάθεση σε αναξιοπαθούντες», τόνισε.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει επί των ποινών.

Δεν "είδε" εγκληματική οργάνωση ο εισαγγελέας στη δίκη του Μάρκου Καραμπέρη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 13:08 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης
 
   Την εκδοχή του Μάρκου Καραμπέρη φαίνεται ότι υιοθέτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όπου εκδικάζεται η υπόθεση του κυκλώματος τοκογλυφίας. Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του δεν "είδε" καμία εγκληματική οργάνωση και ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το συγκεκριμένο αδίκημα ενώ απαλλακτικός ήταν τόσο για το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ όσο και για τον πρώην αστυνομικό, ένα δικηγόρο και δύο τραπεζικούς υπαλλήλους που παραπέμφθηκαν σε δίκη ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγό τον Μάρκο Καραμπέρη για τον οποίο ωστόσο ζήτησε να κριθεί ένοχος για 11 πράξεις τοκογλυφίας, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τρεις περιπτώσεις εκβίασης. Επίσης ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί έ
νοχος για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βαθμό πλημμελήματος ο δημοσιογράφος που κάθεται στο εδώλιο για την ίδια υπόθεση ενώ την ίδια πρόταση έκανε και για άλλα τρία άτομα από τα συνολικά 14 άτομα που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση.
Ο εισαγγελέας στην πρότασή του αναφέρθηκε αναλυτικά σε 11 περιπτώσεις τοκογλυφίας με "πρωταγωνιστή" τον Μάρκο Καραμπέρη καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται να νομιμοποίησε τα ωφελήματα από τις συγκεκριμένες πράξεις. Για την εγκληματική οργάνωση είπε ότι τυπική προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος είναι η συμμετοχή σε αυτή τουλάχιστον τριών ατόμων γεγονός το οποίο δεν προκύπτει ούτε από το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις αναφέρθηκε σε "διαδοχικές αναλήψεις και καταθέσεις την ίδια ημέρα" που φέρεται να πραγματοποιούσε ο Μάρκος Καραμπέρης στην "αγορά κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ" καθώς και σε θυρίδες στις οποίες ο κατηγορούμενος φέρεται "να έκρυβε ωφελήματα από την τοκογλυφική του δραστηριότητα". Για ένα από τα φερόμενα ως θύματα του κυκλώματος ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «σε κάθε κατάθεσή του έδινε μία διαφορετική εκδοχή» και ζήτησε την απαλλαγή του Μάρκου Καραμπέρη για τη συγκεκριμένη περίπτωση.  «Είχε μία προσωπική τοκογλυφική δραστηριότητα. Οι άλλοι φαίνεται ότι είχαν μία απλή συμμετοχική δραστηριότητα στις πράξεις αυτές» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ του Μάρκου ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ συνεχίζεται....

Ως... "αντισυστημικός" εμφανίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο φερόμενος ως "αρχηγός" κυκλώματος τοκογλύφων Μάρκος Καραμπέρης. Ο κατηγορούμενος αφού εξιστόρησε με κάθε λεπτομέτρεια το... βιογραφικό του χαρακτήρισε τις τράπεζες ως τους μεγαλύτερους τοκογλύφους λέγοντας ότι ήδη αρκετά ακίνητα του βγήκαν σε πλειστηριασμό. «Μου βγάζουν στο σφυρί ακίνητα. Μου παίρνουν το κεφάλι. Το 90% των ακινήτων μου είναι δεσμευμένα. Με μαθηματική ακρίβεια θα μου τα πάρουν όλα. Είμαι
τελειωμένος. Θέλουν να μου τα πάρουν όλα οι τράπεζες. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι
» είπε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι τη «Λαμποργκίνι» που είχε αγοράσει και κοστολογείται πάνω από 300.000 την «έβγαλαν στο σφυρί για 90.000 ευρώ»!
Ο Μάρκος Καραμπέρης παίρνοντας το λόγο στο δικαστήριο διάβασε με δάκρυα στα μάτια ένα χειρόγραφο δισέλιδο με το οποίο ζητούσε συγνώμη από τα παιδιά του και τους συγκατηγορούμενούς του ζητώντας παράλληλα από το δικαστήρια να τον κρίνει «όχι από την περιρέουσα ατμόσφαιρα και από τα δημοσιεύματα του Τύπου».
«Δεν είμαι Αγιος αλλά ούτε και διάολος» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «η μητέρα του αναγκάστηκε να πουλήσει τα χρυσαφικά της για να πληρωθούν τα έξοδα της δίκης». Αναφερόμενος στο πάθος του για τα τυχερά παιχνίδια ανέφερε ότι «μόλις είναι ελεύθερος θα κάνει ένα φορέα που θα βοηθάει εξαρτημένους από τον τζόγο»!
Ο κατηγορούμενος άρχισε να εξιστορεί στους δικαστές τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι για πέντε χρόνια έζησε σε ορφανοτροφείο ενώ αναφέρθηκε στον πατέρα τους ο οποίος όπως είπε «είχε δύο μεγάλες αγάπες: την αστυνομία και τους φυλακισμένους». Μνημόνευσε τον Γιάννη Ιωαννίδη με τον οποίο όπως είπε «έπαιζαν μπάσκετ μαζί» αναφέρθηκε στις σπουδές που έκανε στη Φλωρεντία ενώ μίλησε για το «μονοππώλιο των χορών που είχαν τα κέντρα διασκέδασης του πατέρα του στη Θεσσαλονίκη». Οπως είπε σπούδασε στη Φλωρεντία Αρχιτεκτονική ενώ για την "κοινωνική του δράση" ανέφερε ότι διοργάνωσε συναυλία με τη Βίκυ Μοσχολιού στις φυλακές Διαβατών και φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με επώνυμους καλλιτέχνες στο γήπεδο του Αρη μετά το σεισμό του 1978. Οπως είπε μετά το θάνατο του πατέρα του επισκέφτηκε το Αγιο Ορος και συνάντησε τον γέροντα Παΐσιο ο οποίος τον συμβούλευσε να χτίσει μια εκκλησία! Δήλωσε θαυμαστής του Αγίου Ραφαήλ και όπως είπε είναι «κατά της τεχνολογίας». «Εγώ μόνο ξέρω να γράφω και να σβήνω» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στους τρεις γάμους που έχει κάνει στη ζωή του.
Οπως είπε στη βίλα που του άφησε ο πατέρας του σήμερα «μένει ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη» και αναφέρθηκε στο "πυθάρι με τα χρυσαφικά" που κληρονόμησε κάνοντας λόγο για τεράστια περιουσία.Οπως είπε ο ίδιος η ενασχόληση του με τα ακίνητα του απέφερε σημαντικά έσοδα καθώς δύο από τα κτίρια ιδιοκτησίας του τα μίσθωνε στο Δημόσιο με συνολικό τίμημα 26.400 ευρώ μηνιαίως!
Ο Μάρκος Καραμπέρης κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε οποιαδήποτε τοκολγυφική συναλλαγή του αποδίδεται ενώ επιχείρησε να απαλλάξει από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη όλους τους συγκατηγορούμενούς του. «Ποια εγκληματική οργάνωση κ.πρόεδρε; Εδώ κανείς δεν γνωρίζει τον άλλο» είπε μεταξύ άλλων.
Για τον ΚαρατζαφέρηΑναφερόμενος στον Γιώργο Καρατζαφέρη και στην υποψηφιότητα του με το ΛΑ.Ο.Σ. ο Μάρκος Καραμπέρης είπε χαρακτηριστικά: «Με αποκάλεσε παλιάνθρωπο αλλά ξεχνά όσα έχω κάνει για αυτόν. Δε θυμάται ότι τάιζα με αστακούς τους φίλους του και δημοσιογράφους;» Ο κατηγορούμενος είπε ότι δε χρωστά ούτε ένα ευρώ στην εφορία ενώ για το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ που βρίσκεται στο εδώλιο συγκατηγορούμενος του ανέφερε ότι «τον γνωρίζει από τους χορού της ΠΑΣΚΕ τη δεκαετία του '80». Για τον κουμπάρο του που αυτοκτόνησε λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και τη σύλληψη του, ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος «είχε δανειστεί με επιτόκιο 3% από τον αυτόχειρα» ενώ όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που οδήγησαν τον κουμπάρο του στην αυτοκτονία είπε: «Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι τρελάθηκε. Δεν είχε λόγο να φοβάται». Η απολογία του θα συνεχιστεί αύριο.

Απολογήθηκε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, αύριο η σειρά του Μάρκου Καραμπέρη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 18:17 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης
 

Οι σχέσεις που διατηρούσε ο πρώην επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ με τον Μάρκο Καραμπέρη ο οποίος φέρεται ως "πρωταγωνιστής" σε κύκλωμα τοκογλυφίας εξετάστηκαν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Σύμφωνα με τη δικογραφία το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ που κάθεται στο εδώλιο φέρεται ότι ενημέρωσε τον Μάρκο Καραμπέρη για την ύπαρξη
ανώνυμης καταγγελίας σε βάρος του και ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας, κρατώντας αχρέωτη μέχρι τη στιγμή της τηλεφωνικής τους συνομιλίας την καταγγελία που έφτασε στην υπηρεσία του.
Σήμερα στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο συνάδερφοι του στελέχους του ΣΔΟΕ οι οποίοι έκαναν λόγο για εξαίρετο υπάλληλο ενώ υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος έδωσε εντολή ελέγχου σε βάρος του Μάρκου Καραμπέρη. Εκτίμησαν ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε ταχύτατα στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς όπως είπαν υπάρχουν καταγγελίες από το 2010 οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ελεγχθεί. Ωστόσο δε γνώριζαν για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία καθώς και αν η "ενημέρωση" που κατηγορείται ότι παρείχε το στέλεχος του ΣΔΟΕ στο Μάρκο Καραμπέρη προηγήθηκε της εντολής ελέγχου που φέρεται να έδωσε στη συνέχεια. Νωρίτερα ο Μάρκος Καραμπέρης δάκρυσε όταν στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο μικρότερος γιος του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται όμως και η δίκη του άλλου κυκλώματος τοκογλυφίας το οποίο αποκαλύφθηκε από την ίδια έρευνα των διωκτικών αρχών. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στη φάση των απολογιών. Ο φερόμενος ως "αρχηγός" του κυκλώματος που ξεκίνησε την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται λέγοντας ότι «δεν έχει πειράξει ούτε τρίχα από τα μαλλιά κανενός». «Αν βρείτε κάτι τέτοια βάλτε μου ισόβια» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε εκτενώς για το πάθος του με το στοίχημα και τις επισκέψεις του στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. «Μας ενώνει ένα αθλητικό ιδεώδες που είχε ποινικοποιηθεί» είπε ο κατηγορούμενος αναφερόμενος στον ΠΑΟΚ.  
Τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει με το φερόμενο ως "αρχηγό" του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη Μάρκο Καραμπέρη προσπάθησε να δικαιολογήσει κατά την απολογία του στο δικαστήριο το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ που κάθεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο πρώην επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει το τηλεφώνημα λέγοντας ότι "μπλόφαρε με στόχο να κοιμήσει τον Μάρκο Καραμπέρη" στη συνέχεια χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ως ολέθριο υπηρεσιακό λάθος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι γνώριζε ότι ήδη ο Μάρκος Καραμπέρης την περίοδο εκείνη βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ειδικού συνεργείου ενώ τόνισε ότι «γίνεται έλεγχος σε κάποιο φυσικό πρόσωπο και όχι ότι η έρευνα αφορά σε οργανωμένη ομάδα». Επίσης υποστήριξε ότι ο Μάρκος Καραμπέρης ήταν αυτός που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί που ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ αλλά του επισημάνθηκε από την έδρα δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας. Αύριο αναμένεται να απολογηθεί στο δικαστήριο και ο Μάρκος Καραμπέρης ο οποίος φέρεται ως "πρωταγωνιστής" στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Κατάθεση - "φωτιά" σε βάρος του Μάρκου Καραμπέρη

Με την κατάθεση ενός επιχειρηματία ο οποίος ¨καίει" τον Μάρκο Καραμπέρη συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ή δίκη για τα κυκλώματα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη. Ο μάρτυρας ο οποίος διατηρούσε ξενοδοχείο στη Χαλκιδική μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είχε δανειστεί από τον κατηγορούμενο και το χρέος του το 2001 ήταν 20.000.000 δραχμές. Μάλιστα όπως είπε κατάφερε να επιστρέψει τα 15.000.000 δραχμές αλλά το 2006 βρέθηκε να χρωστά το ποσό των 507.000 ευρώ! Ισχυρίστηκε ότι δεχόταν απειλές με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και με αποτέλεσμα να προσημειωθούν συνολικά δέκα ακίνητα του  για το ποσό των 821.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα φερόμενα ως θύματα επρόκειτο σήμερα να συνεχίσει την κατάθεσή του αλλά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος προβλήματα υγείας

Επεσε σε αντιφάσεις ο μάρτυρας που χαρακτήρισε το Μάρκο Καραμπέρη "κρεατομηχανή"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 08:11 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης
 
Μπορεί να χαρακτήρισε τον Μάρκο Καραμπέρη ως "κρεατομηχανή" αλλά ο μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε χτες στη δίκη για τα κυκλώματα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις. Το γεγονός μάλιστα επισημάνθηκε και από την έδρα του δικαστηρίου ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να κρατηθεί ο μάρτυρας για ψευδορκία.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας ο οποίος διατηρούσε κάβα ποτών στη Θεσσαλονίκη ισχυρίστηκε ότι "εξυπηρέτησε" ένα φίλο του με δύο επιταγές και στη συνέχεια ανακάλυψε ότι χρωστούσε τα χρήματα στον Μάρκο Καραμπέρη. Μάλιστα όπως υποστήριξε το συγκεκριμένο άτομο ενδεχομένως να ήταν "φυτευτό" από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία. Στη συνέχεια έγινε αντικατάσταση αυτών των επιταγών όπως είπε με συμφωνία να δίνει επιτόκιο 10% μηνιαίως. «Μου είπε στο τηλέφωνο ο Καραμπέρης "μη με αναγκάσεις να σου κάνω ότι κάνω σε άλλους"». Οπως υποστήριξε ο μάρτυρας στη συνέχεια ακολούθησε διαταγή πληρωμής και κατάσχεση στο κατάστημά του από το οποίο όπως είπε πήραν πάνω από 700 φιάλες κρασιού καθώς και τα κλιματιστικά μηχανήματα! Οπως είπε λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε έκανε απόπειρα αυτοκτονίας ενώ προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία πάσχει από κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Μάλιστα ο μάρτυρας για πρώτη φορά σήμερα στο δικαστήριο συνέδεσε το δράστη ληστείας που έγινε σε βάρος του με το Μάρκο Καραμπέρη! «Τον ρώτησα αν τον έστειλε ο Μάρκος και μου απάντησε "αφού το ξέρεις"» κατέθεσε ο μάρτυρας. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το ανέφερε στο δικαστήριο από το οποίο καταδικάστηκε ο δράστης της ληστείας ο μάρτυρας είπε:«Προσπάθησα να το πω αλλά δε με άφησε ο πρόεδρος». Επίσης είπε ότι φοβόταν. «Δεν είχα το σθένος να τα βάλω μαζί του. Ολοι στη Θεσσαλονίκη λέγανε για το Μάρκο ότι είναι... κρεατομηχανή».
Ωστόσο όπως αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ο μάρτυρας έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις. Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία έγινε συνάντηση στα γραφεία του Μάρκου Καραμπέρη αλλά όπως προέκυψε εκείνη την περίοδο ο κατηγορούμενος δεν είχε καν γραφείο. Ενταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν συνήγορος του Μάρκου Καραμπέρη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν είχατε τάσεις αυτοκτονίας ας το κάνατε. Να γλιτώσουν και άλλοι». Ωστόσο και ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στο μάρτυρα: «Εάν δεν μπορείτε να συνεχίσετε το καταλαβαίνουμε. Δε μπορείτε όμως να έρχεστε εδώ και να λέτε δε θυμάμαι, δε καταλαβαίνω. Αν ήσασταν εσείς κατηγορούμενος θα σας άρεσε;» είπε ενώ επισήμανε και τις αντιφάσεις που υπάρχουν στο θέμα με τον ένοπλο που λήστεψε τον μάρτυρα.

Ανασκευάζουν οι μάρτυρες στη δίκη Καραμπέρη. «Εξυπηρετικός ο Μάρκος»!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 19:59 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης


  

Ως εξυπηρετικό και φιλεύσπλαχνο εμφάνισαν τον Μάρκο Καραμπέρη οι πρώτοι μάρτυρες... κατηγορίας που κατέθεσαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ανασκευάζοντας τα όσα είχαν αναφέρει ενώπιον των διωκτικών αρχών στην προανάκριση. Η αλλαγή... στάσης των δύο μαρτύρων προκάλεσε τη δυσφορία του δικαστηρίου με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να ζητήσει να παρακολουθούν καθημερινά την ακροαματική διαδικασία μέχρι το τέλος της ως ύποπτοι ψευδορκίας!  
Αρχικά κατέθεσε επιχειρηματίας που ασχολείται με εμπόριο πυροσβεστικών ειδών. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας σύμφωνα με τη δικογραφία απειλήθηκε από τον Μάρκο Καραμππέρη με πιστόλι προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές του. «Ηξερα ότι έχει πιστόλι αλλά δε με απείλησε» είπε και ανασκεύασε τον χαρακτηρισμό του "τοκογλύφου" που είχε αποδώσει προανακριτικά στον Μάρκο Καραμπέρη. «Το έκανα για να τον τρομοκρατήσω επειδή είχε εκδώσει σε βάρος μου διαταγή πληρωμής. Είναι γνωστό ότι παίρνει τόκους αλλά δεν είναι τοκογλύφος».
Στην ίδια "γραμμή" κινήθηκε και ο δεύτερος μάρτυρας ο οποίος διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε τοκογλυφική συναλλαγή με τον Μάρκο Καραμπέρη κάνοντας λόγο για ανταλλαγές επιταγών ευκολίας και δανεισμό χωρίς τόκους. «Για ποιο λόγο σας δίνει δάνεια κύριε; Ηταν φιλεύσπλαχνος ο Καραμπέρης;» ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι του έκανε αυτές τις "ευκολίες" ο Μ.Καραμπέρης προκειμένου να τον πείσει να αγοράσει κάποια ακίνητά του ύψους πάνω από 4 εκατ. ευρώ.  «Εσύ είχες τα μαύρα σου τα χάλια. Εδώ δεν είχες 100.000 θα έπαιρνες το ακίνητο για 4 εκατομμύρια;» ξαναρώτησε ο πρόεδρος δείχνοντας ότι δεν πείστηκε από την απάντηση που έδωσε ο μάρτυρας.
Ο "χορός" των... ανασκευάσεων συνεχίστηκε και στην άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην οποία ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας που φέρεται να έχει πέσει θύμα απαγωγής προκειμένου να... τακτοποιήσει τις οφειλές του έστειλε επιστολή στο δικαστήριο αναφέροντας ότι «όσα είχε πει προανακριτικά δε συνέβησαν» και ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τους κατηγορούμενους!

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μάρκου Καραμπέρη και τα "τυχερά" δελτία στο στοίχημα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 15:00 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης


Η... τύχη του Μάρκου Καραμπέρη στα δελτία στοιχήματος και οι καθημερινές εισροές στους τραπεζικούς λογαριασμούς του απασχόλησαν σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όπου συνεχίζεται η δίκη για τα κυκλώματα τοκογλυφίας.
Στο δικαστήριο κατέθεσε μία αστυνομικός ειδικών καθηκόντων η οποία εξέτασε τα οικονομικά στοιχεία που της παραδόθηκαν για τον 60χρονο επιχειρηματία. Οπως είπε η αστυνομικός στους λογαριασμούς του Μάρκου Καραμπέρη το διάστημα από το 2004 έως το 2010 εισέρευσαν 54 εκατ. ευρώ ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά του ήταν περίπου 13,3 εκατ. ευρώ. Οπως είπε αυτό το διάστημα εμφανίζεται να παίρνει δάνεια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πήρε ένα δάνειο 750.000 ευρώ το οποίο το αποπλήρωσε σε 11 μήνες. Φαίνεται ότι παίρνει δάνεια που δεν τα χρειάζεται. Προφανώς τα διέθετε για τοκογλυφικές συναλλαγές» είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας.
Τα "τυχερά" δελτία στοιχήματος
Οπως είπε η ίδια μάρτυρας από το 2005 ο Μάρκος Καραμπέρης δήλωσε στις φορολογικές του δηλώσεις ότι έπαιξε 2.032 δελτία με παιχνίδια του ΟΠΑΠ αξίας 749.000 ευρώ με τα οποία κέρδισε 5,1 εκατ. ευρώ. «Εμφανίζεται να εξαργυρώνει ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης» είπε η αστυνομικός. Η ίδια εκτίμησε ότι οι κινήσεις του 60χρονου επιχειρηματία είχαν σκοπό να χαθεί η πρόελευση του χρήματος. Η δίκη διακόπηκε για την Τρίτη.

«Ο αρχηγός Μάρκος» - Τι κατέθεσε ο αστυνομικός στη δίκη για τα κυκλώματα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 17:23 Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης

  «Αρχηγός και εγκέφαλος της οργάνωσης ήταν αυτός. Επέλεγε τα θύματα, έδινε τα τοκογλυφικά δάνεια, όριζε τους ρόλους κάθε μέλους της ομάδας και έδινε εντολές». Ο αστυνομικός που κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης περιέγραψε τον 60χρονο επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη ως τον "ιθύνων νου" της ομάδας των 14 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν σε δίκη  μεταξύ άλλων για τοκογλυφία, εκβίαση και ξέπλυμα βρόμικού χρήματος.
Ο ίδιος αστυνομικός που υπηρετεί στο τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στις εισροές που είχαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του 60χρονου έκανε λόγο για 54 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία προκύπτει διαφορά με τα δηλωθέντα εισοδήματα που φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ. Ο μάρτυρας σχετικά με τα τοκογλυφικά οφελήματα ανέφερε ότι είναι τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ.
Η αυτοκτονία
Κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε λόγος και για την αυτοκτονία γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε χρηματικές συναλλαγές με τον Μάρκο Καραμπέρη. Οι συνήγοροι του κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε τοκογλυφική συναλλαγή του ευτόχειρα με τον πελάτη τους και αυτό είναι μια "βαριά σκιά" για τον 60χρονος, ο οποίος όπως ισχυρίζεται είχε στενές φιλικές σχέσεις με το θύμα. «Μετά την αυτοκτονία έδειξε ενδιαφέρον για το σημείωμα που άφησε το θύμα» είπε ο αστυνομικός.
«Απειλές και όπλα»
Στην κατάθεση του ο αστυνομικός έκανε λόγο για απειλές που δεχόταν τα θύματα ακόμη και με όπλα ενώ όπως είπε στο γραφείο του επιχειρηματία βρέθηκαν ακόμη και προσχέδια καταθέσεων σε περίπτωση που κάποιοι απ' αυτούς καλούνταν από τις αστυνομικές αρχές να δώσουν κατάθεση. «Τους έλεγε μη φοβάστε κάτι παιδάκια είναι» σημείωσε ο αστυνομικός αναφερόμενος στην "προτροπή" που φέρεται να έδινε ο Μάρκος Καραμπέρης σε άτομα με τα οποία είχε  οικονομικές συναλλαγές.
Ο αστυνομικός στην κατάθεση του περιέγραψε τους ρόλους τους οποίους φέρονται να είχαν οι συγκατηγορούμενοι του Μάρκου Καραμπέρη μεταξύ των οποίων είναι ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, τραπεζικοί υπάλληλοι ένας πρώην αστυνομικός και ένας δημοσιογράφος.
Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης που οργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2012. Συνολικά οι αστυνομικοί τότε είχαν συλλάβει 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή.
 

«Φρένο» στον Μάρκο Καραμπέρη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Οπως έγινε γνωστό, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα του 58χρονου επιχειρηματία, ο οποίος δήλωνε πρόθυμος να αποζημιώσει τα θύματά του. Η αίτηση του επιχειρηματία δεν έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους με το σκεπτικό ότι δεν περιλάμβανε όλα τα ονόματα των παθόντων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του από τις ανακριτικές αρχές.
Ο Μάρκος Καραμπέρης μπήκε στο νομικό «παιχνίδι» της ποινικής συνδιαλλαγής μετά από σχετική αίτηση που έκανε συγκατηγορούμενός του και η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λαμπάκης, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με 19 από τους 20 παθόντες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και φέρονται να έπεσαν θύματά του. Η αίτηση του επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη είχε κριθεί με το υπ' αριθμόν 1156/2012 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε κρίνει ότι ο εισαγγελέας που απέρριψε το αίτημά του για ποινική συνδιαλλαγή έσφαλε, «αποστερώντας στον κατηγορούμενο μη νόμιμα την άσκηση μιας υπερασπιστικής ευχέρειας που δυνατόν να καταλήξει σε ιδιαίτερα ευνοϊκή του μεταχείριση ως προς τα αδικήματα αυτά επί εντελούς ικανοποίησης των παθόντων».
Είχαν συλληφθεί 53 άτομα
Για την υπόθεση συνολικά είχαν συλληφθεί 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μόνον η ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη είχε «έσοδα» πάνω από 45.000.000 ευρώ την περίοδο από το 2004 έως και το 2011.

Στην ποινική συνδιαλλαγή και ο Μάρκος Καραμπέρης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Στο νομικό «παιχνίδι» της ποινικής συνδιαλλαγής μπαίνει και ο Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος φέρεται ως πρωταγωνιστής κυκλώματος που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας.
Μετά τη σχετική αίτηση που έκανε συγκατηγορούμενός του και έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και ο 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης προσέφυγε στη συγκεκριμένη ποινική διαδικασία, δηλώνοντας πρόθυμος να αποζημιώσει τα θύματά του.
Οπως έγινε γνωστό, την απόρριψη της αίτησης που κατέθεσε ο επιχειρηματίας, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος για την υπόθεση, ζητά ο εισαγγελέας και έπειτα από διαφωνία που προέκυψε με τον ανακριτή τελικά θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Την ίδια διαδρομή είχε ακολουθήσει και η αίτηση του 54χρονου Δημήτρη Λαμπάκη, η οποία έγινε δεκτή από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του Μάρκου Καραμπέρη ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους συνολικά 26 υπεύθυνες δηλώσεις και ένορκες βεβαιώσεις σύμφωνα με τις οποίες αντίστοιχος αριθμός ατόμων δηλώνει ότι δεν έπεσε ποτέ θύμα εκβίασης ή τοκογλυφίας από το συγκεκριμένο επιχειρηματία. Οι δικηγόροι του Μάρκου Καραμπέρη έχουν προσκομίσει το προηγούμενο αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής που έγινε δεκτό για την ίδια υπόθεση και ευελπιστούν ότι θα κριθεί η αίτηση που κατατέθηκε με τον ίδιο τρόπο. Με το υπ' αριθμόν 1156/2012 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον Δημήτρη Λαμπάκη είχε κρίνει ότι ο εισαγγελέας που απέρριψε το αίτημα για ποινική συνδιαλλαγή έσφαλε, «αποστερώντας στον κατηγορούμενο μη νόμιμα την άσκηση μιας υπερασπιστικής ευχέρειας που δυνατόν να καταλήξει σε ιδιαίτερα ευνοϊκή του μεταχείριση ως προς τα αδικήματα αυτά επί εντελούς ικανοποίησης των παθόντων».
Η διαδικασία της ποινικής συνδιαλλαγής για τον Δημήτρη Λαμπάκη ξεκίνησε και τυπικά, καθώς πριν από λίγες ημέρες κλήθηκαν και παραστάθηκαν με δικηγόρο ενώπιον του ανακριτή τουλάχιστον 15 άτομα που φέρονται ως θύματα της υπόθεσης. Η προθεσμία που έχουν για τη σύνταξη πρακτικού είναι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των δικηγόρων του κατηγορούμενου και των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την αποζημίωσή τους και η συντριπτική πλειοψηφία των φερόμενων ως θυμάτων φέρεται να τις αποδέχεται.
Είχαν συλληφθεί 53 άτομα

Για την υπόθεση συνολικά είχαν συλληφθεί 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μόνον η ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη είχε «έσοδα» πάνω από 45.000.000 ευρώ την περίοδο από το 2004 έως και το 2011.
Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής για έναν από τους κατηγορουμένους

Νέα τροπή στην υπόθεση του Μάρκου Καραμπέρη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Νέα δικαστική τροπή παίρνει η υπόθεση με «πρωταγωνιστή» τον Μάρκο Καραμπέρη που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος που κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας. Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής για έναν από τους φερόμενους ως συνεργάτες του επιχειρηματία και βασικούς κατηγορουμένους, ο οποίος προτίθεται να αποζημιώσει τα θύματά του.
Είναι η πρώτη φορά που στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης επιτρέπεται να ξεκινήσει ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής και αφορά στα αδικήματα της απάτης και της τοκογλυφίας. Αρχικά η αίτηση του 54χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη είχε απορριφθεί με εισαγγελική διάταξη. Ωστόσο οι συνήγοροι του επιχειρηματία επανήλθαν με το ίδιο αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το υπ' αριθμόν βούλευμα 1156/2012. Στην εισήγησή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η κρινόμενη περίπτωση δεν αφορά ποινική διαφορά αμιγώς οικονομικού περιεχομένου όπου και απουσιάζει το στοιχείο της βίας, ούτε το προτασσόμενο στοιχείο στην αξίωση για προστασία έχει εν προκειμένω αμιγώς περιουσιακό στοιχείο, όπως ρητά διακηρύσσεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου». Ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης τελικά έκρινε ότι ο εισαγγελέας που απέρριψε το αίτημα για ποινική συνδιαλλαγή έσφαλε «αποστερώντας στον κατηγορούμενο μη νόμιμα την άσκηση μιας υπερασπιστικής ευχέρειας που δυνατόν να καταλήξει σε ιδιαίτερα ευνοϊκή του μεταχείριση ως προς τα αδικήματα αυτά επί εντελούς ικανοποίησης των παθόντων».
Σε βάρος του 54χρονου, ο οποίος έχει προφυλακιστεί μετά την απολογία του στον ανακριτή, έχουν αποδοθεί κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία, εκβίαση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία ο 54χρονος φέρεται να αποκόμισε πάνω από 1.000.000 ευρώ από δάνεια με τοκογλυφικούς όρους, ενώ με τον ίδιο τρόπο κατηγορείται ότι ενσωμάτωσε περιουσία αξίας πάνω από 2.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, σε περίπτωση που τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και δοθεί αποζημίωση, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που έχουν σχέση με τη συναλλαγή και συγκεκριμένα με τις πράξεις της τοκογλυφίας. Ακόμη και σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης, το αποτέλεσμα δεν περιέχεται στην κύρια δικογραφία για την υπόθεση.

Για την υπόθεση συνολικά είχαν συλληφθεί 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Στη συνέχεια τρεις από τους προφυλακισμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και σήμερα στη φυλακή βρίσκονται 31 άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, εκβίασης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μόνον η ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη είχε «έσοδα» πάνω από 45.000.000 ευρώ την περίοδο από το 2004 έως και το 2011.

«Να αποζημιώσω τα θύματά μου»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Το ρεπορτάζ του δικαστικού συντάκτη της εφημερίδας κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Επιμένει στο δρόμο της ποινικής συνδιαλλαγής ένας από τους κατηγορουμένους, φερόμενος ως ένας από τους «πρωταγωνιστές» του τοκογλυφικού κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι συνήγοροι του 54χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη, μετά την απόρριψη της αίτησης που είχε υποβληθεί επανήλθαν με το ίδιο αίτημα.
Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά και την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής απολογίας που κλήθηκε να δώσει ο 54χρονος στον ανακριτή. Η πρώτη αίτηση είχε απορριφθεί με εισαγγελική διάταξη με το σκεπτικό ότι δεν είχε προσδιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που είχαν πέσει θύματα του 54χρονου.
«Να σημειωθεί δε ότι η από 21-5-2012 αντίστοιχη αίτησή μου απορρίφθηκε με την υπ' αριθμ. 1/2012 διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατά βάση με την αιτιολογία ότι η εν λόγω αίτηση δεν αναφερόταν στο σύνολο των παθόντων, στο μέτρο που προέκυπταν ονόματα και άλλων ατόμων. Πλέον όμως μετά και τη συμπληρωματική μου απολογία ενώπιον του επίκουρου ανακριτή του 3ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία ακολούθησε την αποσαφήνιση των αποδιδόμενων σε μένα κατηγοριών, δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία για την ταυτότητα των φερομένων ως παθόντων. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης, παρακαλώ να ενταχθώ στη διαδικασία της ποινικής συνδιαλλαγής, όπως προβλέπει το άρθρο 308Β ΚποινΔ», αναφέρεται στη νέα αίτηση του κατηγορουμένου.
Σε βάρος του 54χρονου, ο οποίος έχει προφυλακιστεί μετά την απολογία του στον ανακριτή, έχουν αποδοθεί κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία, εκβίαση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία ο 54χρονος φέρεται να αποκόμισε πάνω από 1.000.000 ευρώ από δάνεια με τοκογλυφικούς όρους, ενώ με τον ίδιο τρόπο κατηγορείται ότι ενσωμάτωσε περιουσία αξίας πάνω από 2.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, σε περίπτωση που τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και δοθεί αποζημίωση, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που έχουν σχέση με τη συναλλαγή και συγκεκριμένα με τις πράξεις της τοκογλυφίας. Ακόμη και σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης, το αποτέλεσμα δεν περιέχεται στην κύρια δικογραφία για την υπόθεση.
Ακόμη και στην περίπτωση που απορριφθεί εκ νέου το αίτημα του 54χρονου, οι συνήγοροι του 54χρονου δηλώνουν ότι θα επιμείνουν προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Στον ανακριτή ξανά και ο Μάρκος Καραμπέρης

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση και ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος επίσης εμφανίζεται ως ένα από τα ηγετικά πρόσωπα στο κύκλωμα των τοκογλύφων που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος επίσης έχει κληθεί για συμπληρωματική απολογία μετά τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία. Οταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των συμπληρωματικών απολογιών, ο ανακριτής θα διαβιβάσει το πόρισμά του σε εισαγγελέα και η δικογραφία θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Αστυνομία και έπειτα από πολύωρες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών είχαν συλληφθεί συνολικά 53 άτομα. Μετά τις απολογίες τους είχαν προφυλακιστεί 34 άτομα, τα οποία φέρονται ως εμπλεκόμενα. Στη συνέχεια με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μόνον η ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη είχε «έσοδα» πάνω από 45.000.000 ευρώ την περίοδο από το 2004 έως και το 2011.

.................
Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 19 ετών σε επιχειρηματία για κύκλωμα τοκογλύφων
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον φερόμενο ως «καθοδηγητή» της συγκεκριμένης ομάδας
12 Ιουλ 2013 - 15:35
Picture 0 for Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 19 ετών σε επιχειρηματία για κύκλωμα τοκογλύφων
Ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε 50χρονο επιχειρηματία, βασικό κατηγορούμενο της τέταρτης και τελευταίας ομάδας των τοκογλύφων της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού», η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε τον περυσινό Ιανουάριο με τη σύλληψη δεκάδων μελών της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον φερόμενο ως «καθοδηγητή» της συγκεκριμένης ομάδας και αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια ο κατηγορούμενος να επιστρέψει στις φυλακές όπου κρατείτο προσωρινά τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο 50χρονος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της εκβίασης (τρεις περιπτώσεις), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της συμμορίας (σε βαθμό πλημμελήματος και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης). Για όλες τις πράξεις τοκογλυφίας που του αποδίδονται, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ήδη να δικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ποινικής συνδιαλλαγής στην οποία έχει προχωρήσει με τη συντριπτική πλειονότητα των φερόμενων ως θυμάτων τοκογλυφίας.
Από το σύνολο των υπολοίπων 14 ατόμων που παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή στην ομάδα του 50χρονου, το δικαστήριο έκρινε συνολικά ένοχους τους εννέα εξ αυτών, κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα, και τους επέβαλε ποινές από φυλάκιση 2,5 ετών έως κάθειρξη 8 ετών, αφού πρώτα τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Ανάμεσα σ' αυτούς είναι η σύζυγός του 50χρονου (κάθειρξη 8 ετών), τα δύο του παιδιά (φυλάκιση 3 ετών), ένας δικηγόρος (φυλάκιση 3 ετών) κι ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ (φυλάκιση 2,5 ετών). Σε όσες περιπτώσεις συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές για 3 χρόνια, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις το δικαστήριο έδωσε το δικαίωμα της αναστολής στην έφεση και τους άφησε ελεύθερους.

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ολοκληρώθηκαν οι δίκες των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλύφων και εκβιάσεων, που είχαν εξαρθρωθεί ταυτόχρονα, μετά από γιγάντια επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και οδηγήθηκαν στις φυλακές οι βασικοί κατηγορούμενοι δύο άλλων κυκλωμάτων.
Ένοχος κρίθηκε και ο 60χρονος γνωστός επιχειρηματίας, βασικός κατηγορούμενος της θεωρητικά πιο ισχυρής από τις τέσσερις ομάδες τοκογλύφων, αλλά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φερόμενους ως «διευθύνοντες», αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφού το δικαστήριο, παρά την ποινή των 11,5 ετών κάθειρξης που του επέβαλε, αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.