«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Και στη φυλακή οι πλούσιοι περνάνε...χαβιάρι

Αντ. Αραβαντινός: Και στη φυλακή οι πλούσιοι περνάνε...χαβιάρι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 21:00

Τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από αρμόδιο Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ή άλλων ευθυνών από σωφρονιστικούς υπαλλήλους διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν από τον αρχιφύλακα Αντώνη Αραβαντινό στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.
Ο κ. Αραβαντινός είπε μεταξύ των άλλων, ότι οι «VIP κρατούμενοι» τρώνε ακόμα και σολομό, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πλούσιοι έχουν λεφτά και περνάνε καλά. Ακόμη, ανέφερε ότι οι κρατούμενοι που έχουν οικονομική άνεση παραγγέλνουν από σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι χθες κάποιος παρήγγειλε και έφαγε καπνιστό σολομό. Και προσέθεσε ότι αφού έχει λεφτά και παραγγέλνει τι να κάνουμε, το σύστημα τούς έχει αφήσει να καλοπερνάνε.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να εξεταστεί εάν παραβιάζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης και ειδικά το άρθρο 14, που προβλέπει ότι επιτρέπεται η προμήθεια τροφίμων με ατομική δαπάνη των κρατουμένων, είτε μέσω προμηθευτή που αναδεικνύεται με διαγωνισμό είτε από το ελεύθερο εμπόριο, με μέριμνα της υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητάει να διερευνηθεί εάν η προμήθεια τέτοιων ειδών από κρατουμένους έγινε καθ' υπέρβαση του νόμου.
Παράλληλα, ζητάει να διερευνηθεί εάν η τοποθέτηση και παραμονή των κρατουμένων σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΤ' πτέρυγας, έχει γίνει καθ' υπέρβαση του Κανονισμού (άρθρο 27 του Κανονισμού).