«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

ΣΚΟΥΡΙΕΣ- Δηλ. πρέπει νάχουμε ΝΕΚΡΟΥΣ για να σταματήσει το ΕΓΚΛΗΜΑ;;; Ιερισσός 7.3.2013 - Τι δεν καταλαβαίνεις;

Σκουριές : Μετά τον πετροπόλεμο σταμάτησαν οι εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός» στο δάσος

Δημοσιεύτηκε ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ : Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 12:30

Αποχώρησαν από την τοποθεσία Καλογερικό, κοντά στις Σκουριές, κάτοικοι της Χαλκιδικής που είχαν συγκεντρωθεί εκεί το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασίες που ξεκίνησε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” στο δάσος για τη διάνοιξη δρόμων.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατοίκων, οι ίδιοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, πιθανότατα στην εισαγγελία Πολυγύρου, παρουσία εκπροσώπων της αστυνομίας, της εταιρείας, των κατοίκων και του δασαρχείου, με αντικείμενο τις άδειες που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασιών στο δάσος.
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Στην τοποθεσία Καλογερικό που βρίσκεται κοντά στις Σκουριές παραμένουν κάτοικοι της Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τις εργασίες που ξεκίνησε η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" στο δάσος για τη διάνοιξη δρόμων. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για παράνομη υλοτόμηση και επισημαίνουν ότι ζήτησαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας τις σχετικές άδειες. "Ο κόσμος ανησυχεί για τον τόπο του, ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Λαγόντζος κάτοικος της περιοχής.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Γεωργαντζής, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι εργασίες που εκτελούνται είναι νόμιμες και ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει τίποτε να αποκρύψει αλλά δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο
της Επικρατείας σε όλα τα ζητήματα.
Μετά από την ένταση που εκδηλώθηκε το πρωί (σύμφωνα με την αστυνομία, κάτοικοι της περιοχής μετέβησαν στα μεταλλεία στις Σκουριές και πέταξαν πέτρες), οι εργασίες σταμάτησαν ενώ, σύμφωνα με τους κατοίκους αναμένεται στο σημείο εκπρόσωπος του δασαρχείου.

Συνέντευξη με τον κ. Μιχάλη Βλαχόπουλο, πρώην δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου, για το ζήτημα των μεταλλείων που έχει ανακύψει στις Σκουριές Χαλκιδικής

http://www.youtube.com/watch?v=53Mt_Dzls3A


 
Το τραγούδι της γιαγιάς

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qBpfkkxSIK8

KAI EKEI ΠOY TO ΘEMA ΗTAN για τα κανάλια ...ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ...
ΤΩΡΑ
ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ ... ή μάλλον το ποτάμι της ΟΡΓΗΣ ...
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕ.... ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ-ΚΑΝΑΛΟΚΡΑΤΕΣ ....
Δακρυγόνα στο Γυμνάσιο [SKY tv] 
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=pufuoBu0jxc&feature=endscreen

ΚΛΠ
ΚΛΠ....


Θεσσαλονίκη: «Εμφύλιος» για τα μεταλλεία χρυσού έξω από την Περιφέρεια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013 17:21 Συντάκτης: Ντόνια Κανιτσάκη
Διαφορετικές απόψεις για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική διατυπώθηκαν στη σημερινή, ενημερωτική για το θέμα, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η παρουσία κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για την επένδυση στις Σκουριές και εργαζομένων στα μεταλλεία που την υποστηρίζουν. Οι παραπάνω βρέθηκαν τόσο εντός της αίθουσας, όπου επιτράπηκε η είσοδος σε εκπροσώπους της, όσο και έξω από το κτίριο της Περιφέρειας. Ολη η περιοχή βρέθηκε σε αστυνομικό κλοιό. Διαδηλωτές και ΜΑΤ προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο, ωστόσο η κατάσταση έχει, πλέον, ομαλοποιηθεί.
Για επιχειρούμενη εξόρυξη ποσοτήτων χρυσού της τάξης του 1 γραμμαρίου ανά τόνο, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέθοδο την εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Στις επιπτώσεις που εκτιμά ότι θα προκύψουν για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων στα μεταλλεία λόγω της σκόνης με βαρέα μέταλλα από την εξόρυξη αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος. Για τα απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μίλησε ο καθηγητής, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και σχολίασε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, που θα προκύψουν θα αποτελούν "τοξική βόμβα, που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, από ενδεχόμενο σεισμό ή πλημμύρα".
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας Μιχάλης Βαβελίδης, τόνισε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εκπονήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η καλύτερη που έχει περάσει ποτέ στην Ελλάδα. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων στην εξόρυξη, αν αυτή γίνεται ελεγχόμενα. Επαναφορά της στάθμης των υπόγειων υδάτων, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης σε 30 χρόνια, προέβλεψε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Νίκος Βεράνης, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Τέλος, ο καθηγητής και συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιφαράκης είπε πως υπάρχει μέση λύση και αυτή είναι να παραμείνει η εκμετάλλευση στην περιοχή της Ολυμπιάδας με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. «Αν η εκμετάλλευση επεκταθεί δεν θα είναι αρκετή οποιοιδήποτε περιβαλλοντικοί όροι. Η περιοχή δεν θα το αντέξει», πρόσθεσε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις βουλευτών, εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων των κατοίκων της Χαλκιδικής και των εργαζομένων στα μεταλλεία.
Μετά τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων δεν ελήφθη απόφαση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 
Σε κλοιό αστυνομικών αλλά και διαδηλωτών απ΄ όλες τις πλευρές πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Ολη η περιοχή είναι σε αστυνομικό κλοιό αφού έχουν συγκεντρωθεί τόσο άτομα που είναι εναντίον της επένδυσης αλλά και εκατοντάδες άλλα που είναι υπέρ.Διαδηλωτές και ΜΑΤ έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο.
Το κτίριο της περιφέρειας είναι αποκλεισμένο και από την πλευρά της οδού Βασ. Ολγας και από τη Γ. Παπανδρέου από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που ελέγχουν κάθε άτομο που επιθυμεί να εισέλθει στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο κρατώντας στα χέρια τους πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα. Περισσότερα από 400 άτομα που είναι εναντίον της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής έχουν συγκεντρωθεί από την πλευρά της Βασ. Ολγας, ενώ τουλάχιστον 1.000 άτομα, κάτοικοι, αλλά και εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός βρίσκονται επί της Γ. Παπανδρέου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων. Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν στις δύο ομάδες να πλησιάσουν η μία την άλλη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
ΧΡΥΣ
Η οδός Γ. Παπανδρέου στο ύψος της οδού Πλούτωνος όπου βρίσκεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κλείνει για ολιγόλεπτα διαστήματα από τους περίπου 1.000 εργαζομένους στα μεταλλεία και τις οικογένειες του, που έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, κλειστή είναι και η οδός Βασ. Ολγας, καθώς τα περίπου 400 άτομα που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού έχουν «κατέβει» στο οδόστρωμα.
Εν μέσω αντεγκλήσεων συνεχίζεται η ενημερωτική συζήτηση που διεξάγεται στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε μετά από την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί η δραστηριότητα θα καταστραφεί για πάντα η Χαλκιδική. «Σκεφτείτε τα παιδιά σας τι θα εισπνέουν», τόνισε ο κ. Κουράκης απευθυνόμενος σε εργαζόμενους στα μεταλλεία χρυσού εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται στη συνεδρίαση.
ΧΡ1
Ο ίδιος επισήμανε ότι αν υλοποιηθεί η δραστηριότητα θα εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνοι σκόνης, οι οποίοι θα περιέχουν και ίχνη από αμίαντο που προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. «Αν και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε όλες τις συμφωνίες για εξόρυξη χρυσού», κατέληξε ο κ. Κουράκης προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Χρ. Πάχτας
Μιλώντας ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό μία επένδυση, η οποία έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να καταστρέψει τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. «Η επένδυση διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπογεγραμμένη από υπουργούς. Πριν να μπουν οι υπογραφές, προηγήθηκε διαβούλευση η οποία διήρκησε έξι χρόνια και δόθηκαν απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα πουν έθεσαν διάφοροι φορείς», υποστηρίζει ο κ. Πάχτας, ο οποίος τονίζει ότι η Χαλκιδική χρειάζεται και τον πρωτογενή τομέα, και τον τουρισμό, αλλά και τη μεταλλευτική δραστηριότητα, σε μια αρμονική και με κανόνες συνύπαρξη.
Λίγο πριν τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού, ενώ νωρίτερα «άναψαν» τα αίματα, όταν ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, υποστήριξε ότι αν προχωρήσει η επένδυση, τότε θα… γεμίσουμε φέρετρα, αφού οι συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής θα είναι μη αναστρέψιμες! Αντίθετη θέση πήραν άλλοι καθηγητές, οι οποίοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα της επένδυσης, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.