«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Στη φυλακή τα 3 αδέφια του 2ου τοκογλυφικού κυκλώματος προστατών !
Στη φυλακή τα τρία αδέρφια, μέλη της «μαφίας του Θερμαϊκού»

Στις φυλακές οδηγήθηκαν, μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι κυκλώματος εκβίασης και τοκογλυφίας.
Πρόκειται για τα τρία αδέλφια, που φέρονται ως «εγκέφαλοι» ενός εκ των τεσσάρων κυκλωμάτων της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού», που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Ιανουάριο από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.Το δικαστήριο επέβαλε στα δύο αδέλφια ποινές κάθειρξης 29 και 31 ετών, ο τρίτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και τριών μηνών, δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ τους επιβλήθηκαν και χρηματικά πρόστιμα 5.300, 70.000 και 110.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (για ποσά που υπερβαίνουν τις 656.000 και 388.000 ευρώ), ενώ ο συγκατηγορούμενος αδελφός τους καταδικάστηκε για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία, απλή συνέργεια σε εκβίαση και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.
Από το σύνολο των 24 κατηγορουμένων, που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο κύκλωμα κρίθηκαν ένοχοι οι 21, ανάμεσα στους οποίους η μητέρα των τριών αδελφών (κάθειρξη 8 ετών), η σύζυγος ενός εξ αυτών (φυλάκιση 4 ετών), κι ένας αστυνομικός που τελεί σε διαθεσιμότητα (κάθειρξη 8 ετών). Στις δύο γυναίκες δόθηκαν ελαφρυντικά και το δικαστήριο είτε έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση είτε μετέτρεψε την ποινή προς 5 ευρώ την ημέρα. Ο αστυνομικός, που κρίθηκε ένοχος, με ελαφρυντικό, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια σε εκβίαση, αφέθηκε ελεύθερος, με εγγύηση 4.000 ευρώ.
Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές, που κυμαίνονται από φυλάκιση 15 μηνών έως κάθειρξη 8 ετών. Το δικαστήριο ανάλογα με την περίπτωση μετέτρεψε τις ποινές σε εξαγοράσιμες ή έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με χρηματική εγγύηση από 3.000 έως 4.000 ευρώ. Επίσης, αθωώθηκαν δύο άτομα, ενώ ένας ακόμη κατηγορούμενος παραμένει φυγόδικος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι καταδικασθέντες φέρονται ότι παρείχαν προστασία σε δεκάδες επιχειρηματίες νυχτερινών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική και σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν δάνεια με τοκογλυφικούς όρους.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δίκη για το δεύτερο κύκλωμα τοκογλυφίας, στο οποίο επικεφαλής φέρεται 60χρονος γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, σήμερα ξεκίνησε στο ίδιο δικαστήριο η δίκη για το τρίτο κύκλωμα, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης για τελευταίο κύκλωμα προσδιορίστηκε για τις 17 Ιουνίου.

Πηγή  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ