«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Καταδίκη αστυνομικών για κάλυψη Ναρκεμπόρων

 

Καταδικάστηκαν 7 αστυνομικοί - μέλη κυκλώματος ναρκωτικών

  Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 


Ποινές από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη οχτώ ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε επτά αστυνομικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε συνάδελφός τους.
Όλοι οι καταδικασθέντες αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της εμπλοκής των αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι είχαν περίεργες «συναλλαγές» με εμπόρους ναρκωτικών. Η «αυλαία» της δίκης έπεσε το απόγευμα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν συνολικά 68 άτομα, ανάμεσα στους οποίους δύο Αλβανοί, που -κατά τη δικογραφία- διηύθυναν το κύκλωμα. Στους δύο παραπάνω, όπως επίσης σ' έναν ακόμη συμπατριώτη τους, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Από το σύνολο των κατηγορουμένων μόλις τέσσερις κρίθηκαν αθώοι, ενώ οι περισσότεροι από τους λοιπούς κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Οι καταδικασθέντες αστυνομικοί κρίθηκαν κατά περίπτωση ένοχοι για διάφορες πράξεις. Η μεγαλύτερη ποινή, αυτή της κάθειρξης οκτώ χρόνων, επιβλήθηκε στον πρώην διοικητή της δίωξης ναρκωτικών Βόλου και σε αστυνομικό του τμήματος αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, παρέμεναν προφυλακισμένοι, και ανάλογα με την περίπτωση, καταδικάστηκαν μεταξύ άλλων για 
> ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 
> κατοχή, μεταφορά και διάθεση ναρκωτικών, 
> κατάχρηση εξουσίας 
και > παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί -που υπηρετούσαν σε διάφορες υπηρεσίες του Αγρινίου και της Θεσσαλονίκης- καταδικάστηκαν για πλημμεληματικές πράξεις. Ο αστυνομικός που αθωώθηκε υπηρετούσε ως διοικητής στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.
Στις απολογίες τους οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. με τους εμπόρους ναρκωτικών εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη άλλων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Το κατηγορητήριο τους καταλόγιζε ότι παρείχαν κάλυψη σε μέλη του κυκλώματος, όπως επίσης ότι έταζαν διάφορες ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να «εκμαιεύσουν» πληροφορίες, υποσχόμενοι παράλληλα ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Με ‘βροχή' ενστάσεων ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δράση πολυμελούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν αστυνομικοί. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της εμπλοκής αστυνομικών που φέρονται ότι είχαν περίεργες ‘συναλλαγές' με τους εμπόρους ναρκωτικών.  Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 74 άτομα, ανάμεσα στους οποίους οκτώ αστυνομικοί από το Βόλο, το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης δύο Αλβανοί στους οποίους το κατηγορητήριο αποδίδει ‘ηγετικούς' ρόλους. Όπως αποκάλυψε ο ‘κοριός' της ΕΛ.ΑΣ., που ‘έπιασε' εκατοντάδες συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων, οι αστυνομικοί φέρονται -μεταξύ άλλων- να παρέχουν κάλυψη σε μέλη του κυκλώματος, να… τάζουν διάφορες ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να ‘εκμαιεύσουν' πληροφορίες για τη δράση άλλων κυκλωμάτων και να υπόσχονται ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί με την υποβολή σωρεία ενστάσεων από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Οι ενστάσεις, που στο σύνολό τους -πάντως- απορρίφθηκαν, αφορούσαν κυρίως την ακυρότητα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Ως μάρτυρας κατέθεσε αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, η εγκληματική οργάνωση, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι διακίνησε 326 κιλά κάνναβης και 26 κιλά ηρωίνης. Αναφερόμενος στα δύο φερόμενα ως ‘ηγετικά στελέχη' του κυκλώματος, είπε ότι οι αστυνομικές αρχές τους γνώριζαν ως διακινητές, ενώ ο ένας από τους δύο ήταν «πληροφοριοδότης ανεπισήμως».
Η δίκη διεκόπη για την Μ. Δευτέρα, οπότε ο μάρτυρας αστυνομικός αναμένεται να αναφερθεί στις ‘συναλλαγές' που φέρονται ότι είχαν συνάδελφοί του με το κύκλωμα. Υπενθυμίζεται ότι στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί -από τους οποίους τρεις είναι προφυλακισμένοι- αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ενώ έκαναν λόγο για «σκευωρία» σε βάρος τους.

Ερευνα για αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης


Ερευνα για να διαπιστωθεί αν αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη «έστηναν» υποθέσεις με διακίνηση μεταναστών από τον Εβρο διενεργείται από τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του κυκλώματος των αστυνομικών που φέρονται να είχαν «περίεργες» επαφές με εμπόρους ναρκωτικών.
Για την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος, που ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ στα τέλη του 2012, χρειάστηκε να καταγραφούν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των φερομένων ως εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας αστυνομικός που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για το συγκεκριμένο αστυνομικό είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν και τηλεφωνικές συνομιλίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύπτουν τη δράση επίορκων αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται να ακολουθούσαν παράνομες μεθόδους, ώστε να εμφανίζονται ότι εξαρθρώνουν οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.
Ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξάρθρωση του ναρκω-κυκλώματος στο οποίο φέρονται να συμμετείχαν και αστυνομικοί, κατέγραψε τηλεφωνικούς αριθμούς και συνομιλίες που φέρονται να σχετίζονται με ενδεχόμενες παράνομες πράξεις αστυνομικών, οι οποίοι υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες αποκαλύπτονται ακόμη και «αμοιβές» σε «καρφιά» της Αστυνομίας, προκειμένου να οργανωθεί η σύλληψη ατόμων, τα οποία στη συνέχεια εμφανίζονταν από τις διωκτικές αρχές ως «δουλέμποροι» και «εγκέφαλοι οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών»!
Η 4η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίστηκε τη δικογραφία του ναρκω-κυκλώματος, όταν εντόπισε τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούν τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, τις απομόνωσε και τις διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία και να διερευνηθεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες τηλεφωνικές συνομιλίες φέρεται να «καίνε» τουλάχιστον 10 αστυνομικούς, οι οποίοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα με «στημένες» υποθέσεις.
«Εσύ δεν ήσουν που μου έδινες χρήματα;»
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος είχαν φτάσει εγγράφως και άλλες καταγγελίες για αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών, πριν ακόμη καταγραφούν τηλεφωνικές συνομιλίες από τον κοριό της ΕΥΠ. Μάλιστα, στους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ έχει διαβιβαστεί και απόφαση ποινικού δικαστηρίου, στην οποία περιέχεται η καταγγελία κατηγορουμένου, ο οποίος ενώπιον του ακροατηρίου κατηγόρησε αστυνομικό.
Το συγκεκριμένο άτομο αλβανικής καταγωγής φέρεται ότι συμμετείχε σε «κύκλωμα» που εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι του 2011. Τότε είχαν συλληφθεί τέσσερις Ελληνες από την Αθήνα και κατηγορήθηκαν για διακίνηση μεταναστών. Και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως σε πολλές άλλες, ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες «κατάφερε να διαφύγει», όπως λακωνικά περιγράφουν τα δελτία Τύπου της ΕΛΑΣ, όταν ανακοινώνονται παρόμοιες υποθέσεις, και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τέσσερις κατηγορουμένους. Ολοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ ο ένας απ' αυτούς κατονόμασε ένα άτομο αλβανικής καταγωγής, λέγοντας ότι αυτός ουσιαστικά είχε μεθοδεύσει την υπόθεση. Ο αλλοδαπός συνελήφθη αργότερα τυχαία, για άλλο λόγο, από τις διωκτικές αρχές και οδηγήθηκε με τους άλλους τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Κατά την ακροαματική διαδικασία, δε δίστασε να κατηγορήσει τον αστυνομικό που εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας!
«Εσύ δεν ήσουν που μου είπες να στήσω την υπόθεση; Εσύ δε με πήγες μετά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης και μου έδωσες και 50 ευρώ για να φύγω;», είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον αστυνομικό, που αρνήθηκε τις καταγγελίες, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές και από το δικαστήριο. «Γιατί να πιστέψουμε εσάς και όχι τους αστυνομικούς;», είχε πει τότε η εισαγγελέας της έδρας.