«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ιαπωνία-Φουκουσίμα: Χωρίς ποινικές διώξεις για το πυρηνικό ατύχημα

Ιαπωνία-Φουκουσίμα: Χωρίς ποινικές διώξεις για το πυρηνικό ατύχημα


Η εισαγγελία του Τόκιο αποφάσισε να μην παραπεμφθούν σε δίκη για αμέλεια ο πρώην
πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν και τα τότε ανώτατα στελέχη της Tokyo Electric Power Co (Tepco) για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το 2011. Κάτοικοι και ακτιβιστές της περιοχής της Φουκουσίμα είχαν καταθέσει μήνυση κατά περίπου 40 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Καν, όπως και πολλοί υπουργοί του, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικής Ασφάλειας και οι Τσουνεχίσα Κατσουμάτα και Μασατάκα Σιμίζου, οι οποίοι ήταν τότε αντίστοιχα ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της Tepco, για επαγγελματική αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανάτων και τραυματισμών κατά το χειρισμό της καταστροφής, μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Οι κάτοικοι και οι ακτιβιστές από την περιοχή της Φουκουσίμα επιχειρηματολογούσαν στη μήνυσή τους ότι η κυβέρνηση και η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό της Φουκουσίμα καθυστέρησαν να αποκαλύψουν στοιχεία για το εύρος της μόλυνσης από ραδιενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί και δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τον κίνδυνο πρόκλησης σεισμών και τσουνάμι, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.
Οι ενάγοντες υποστήριζαν επίσης στη μήνυσή τους ότι τα διάφορα αυτά σφάλματα προκάλεσαν το θάνατο πολλών κατοίκων στη γύρω περιοχή. Μολονότι επισήμως κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί από την έκλυση ραδιενέργειας μετά το ατύχημα, η νομαρχία της Φουκουσίμα υπολόγιζε τον Ιούνιο ότι περισσότεροι από 1.400 κάτοικοι της περιοχής έχασαν την ζωή τους λόγω των επακόλουθων της καταστροφής (των κακών συνθηκών της απομάκρυνσής τους, της επιδείνωσης των συνθηκών της ζωής τους ή αυτοκτονώντας).
Στη μήνυση αυτή οι ενάγοντες κατηγορούσαν επίσης τους αξιωματούχους αυτούς ότι καθυστέρησαν την απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, στον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, λόγω του οποίου πολλοί κάτοικοι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, πρόσθεσε το Κιόντο.
Περίπου 160.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μόλυνσης από ραδιενέργεια.
Η εισαγγελία του Τόκιο απεφάνθη σήμερα ότι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι για το ατύχημα επειδή ήταν δύσκολο να προβλεφθεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με το Κιόντο.
Οι κάτοικοι και οι ακτιβιστές που είχαν καταθέσει αυτήν τη μήνυση έχουν το δικαίωμα να την επαναδιατυπώσουν και να την υποβάλουν εκ νέου στην εισαγγελία, την ώρα που πολλές αγωγές έχουν κατατεθεί ενώπιον αστικών δικαστηρίων, το οποίο σημαίνει ότι η δικαιοσύνη απέχει πολύ από την ολοκλήρωση του έργου της γύρω από αυτήν την υπόθεση.