«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

"Εγκρίνεται ...κατά πλειοψηφία " !!!![αφορά την ... "ψήφιση" των άρθρων του Κώδικα Δικηγόρων
και
όχι μόνον .... ]

48ωρη αποχή των δικηγόρων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Κινητοποιήσεις αποφάσισαν «με το καλημέρα» του νέου δικαστικού έτους οι δικηγόροι σε ολόκληρη τη χώρα. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ήδη αποφάσισε 48ωρη αποχή για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου και οι δικηγόροι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του δικηγορικού κλάδου βρίσκεται η διάταξη με την οποία καταργούνται τα κατώτατα όρια αμοιβών των έμμισθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα. «Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ποια θα είναι η αμοιβή που θα έχει κάποιος συνάδερφος ο οποίος θα πρέπει να διαπραγματευτεί την αμοιβή του με μία τράπεζα. Εμείς ζητάμε να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα σε ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται για τους έμμισθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα», είπε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο Νίκος Βαλεργάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως την τελευταία στιγμή να κάνει εν μέρει δεκτό το αίτημα των δικηγόρων προσδιορίζοντας ελάχιστα όρια αμοιβών, όχι όμως αυτές που προβλέπονται στο δημόσιο τομέα, αλλά αυτές που προκύπτουν από τις ισχύουσες συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα πάντως οι αλλαγές στην αμοιβή των δικηγόρων από την κυβέρνηση εμφανίζονται ως αυστηρές μνημονιακές δεσμεύσεις, οι οποίες είναι αδύνατο να μην τηρηθούν. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο του νέου Κώδικα Δικηγόρων, «συνολικά είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας 42.113 δικηγόροι», ενώ επισημαίνεται ότι «υφίσταται ανάγκη να διευκρινιστεί και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των δικηγόρων μετά τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές».
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, «δεν υπάρχουν όρια αμοιβής είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω...», ενώ υπογραμμίζεται ότι στη χώρα μας το επάγγελμα του δικηγόρου «δεν είναι κλειστό» λόγω του μεγάλου αριθμού των δικηγόρων. Επίσης σημειώνεται ότι «έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικηγόρων που ασχολούνται αποκλειστικά με τη συμβουλευτική δικηγορία, ενταγμένοι εσωτερικά σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς».
Η αντίδραση των δικηγόρων ήταν άμεση. «Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δε νοείται παροχή υπηρεσιών που προσιδιάζουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας χωρίς να κατοχυρώνεται δικαίωμα του εργαζομένου σε αμοιβή. Τέτοιου είδους ''μέτρα'', που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της τρόικας, αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας (π.χ. για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης ή για έκδοση διαταγών πληρωμής) προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δικηγορικές υπηρεσίες με εξευτελιστικές αμοιβές, προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, υπονομεύουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, την απονομή της δικαιοσύνης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και τέλος παραβιάζουν την ισότητα των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών, με θύμα τον ίδιο τον πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων με το νέο Κώδικα Δικηγόρων δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικών εταιριών στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό, «νομιμοποιείται» η διαφήμιση των δικηγορικών γραφείων, ενώ, ως προς τις αμοιβές, προβλέπεται ότι θα καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και μόνο εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία προβλέπονται κατώτατα όρια αμοιβών. Επίσης προβλέπεται η καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για την εγγραφή των ασκούμενων δικηγόρων στους δικηγορικούς συλλόγους, καταργούνται τα παραταξιακά ψηφοδέλτια για την εκλογή των διοικήσεων των συλλόγων, προβλέπεται πενταετής θητεία των διοικητικών συμβουλίων, ενώ ο προεδρεύων δε θα επιτρέπεται να επανεκλεγεί για τρίτη φορά.