«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Τέρμα οι ενσηματοπώλες

Τέρμα οι ενσηματοπώλες

 

ΕΝΣΗΜΑ


Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η αγορά των ενσήμων από τους δικηγόρους και η έκδοση των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών (εισφορών) θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων,
στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον γενικό γραμματέα Ν. Κανελλόπουλο και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλου.
Αντικείμενο της επίμαχης σύσκεψης ήταν η ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων εισφορών των δικηγόρων και η αποϋλοποίηση των ενσήμων και παραβόλων που χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Δικαιοσύνης, ΔΣΑ και Ταμείων), προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση ενεργοποίηση της τεχνικής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους δικηγόρους να εκδίδουν τα γραμμάτια εισφορών και να προμηθεύονται τα αποϋλοποιημένα ένσημα των ασφαλιστικών Ταμείων με το πάτημα ενός κουμπιού, από το γραφείο τους.
Άμεσα αναμένεται να εγκαινιασθεί η διαδικτυακή εφαρμογή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την έκδοση ηλεκτρονικού γραμματίου εισφορών και την αγορά ενσήμων Σε πολύ σύντομο χρόνο η ίδια εφαρμογή θα επιτρέπει και την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω διασύνδεσης με το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Πηγή: http://news247.gr, 09-10-2013

 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
            Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα,  22.10.2013
Ηλεκτρονική Έκδοση Γραμματίων
Προείσπραξης & Απλοποιημένων Ενσήμων

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να έχετε στο εξής τη δυνατότητα να εκδίδετε τα γραμμάτια προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής (ήδη, γραμμάτια προκαταβολής εισφορών), μόνοι σας, από τον προσωπικό σας Η/Υ, στα οποία ενσωματώνονται και τα αποϋλοποιημένα ένσημα της αντίστοιχης διαδικασίας.
Ειδικότερα, μέσω της νέας εφαρμογής στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης» (www.dsanet.gr), χρησιμοποιώντας τον κωδικό ασφαλείας («Καρτέλα Δικηγόρου»), εκδίδετε το γραμμάτιο και τα σχετικά ένσημα, με χρέωση του λογαριασμού σας στην Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος/προμήθεια για τη διεξαγωγή των τραπεζικών συναλλαγών.
Οι εν λόγω συναλλαγές καταχωρούνται αυτομάτως στην ασφαλιστική σας καρτέλα για την ενημέρωση των ταμείων κατά την ετήσια καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε περίπτωση ακύρωσης του γραμματίου (που γίνεται μόνο στα ταμεία του ΔΣΑ, αποκλειστικά εντός μηνός από την έκδοσή του) επιστρέφεται και η αξία των ενσήμων.
Σημειωτέον δε ότι με την υπ’ αριθμ. 87755οικ./11.10.2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [συνημμένο αρχείο] ενημερώθηκαν οι δικαστικές αρχές και υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να δέχονται τα νέου τύπου γραμμάτια που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά, μετά των ενσωματωμένων σε αυτά ενσήμων των ταμείων (ΕΤΑΑ και ΤΑΧΔΙΚ).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό Οδηγό Χρήσης της Νέας Διαδικασίας Ηλεκτρονικής Έκδοσης Ενσήμων και Γραμματίων [συνημμένο αρχείο] ή να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210-3398 +230, +231, +236 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 8.00-15.00).
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ως διαπιστευμένη Αρχή Εγγραφής από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή για τη χορήγηση ψηφιακών πιστοποιητικών στα μέλη του (Εκπαιδευτικό Κέντρο του «Ισοκράτη», Φειδίου 18, 4ος όροφος), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική υλοποίηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων. [Σημείωση: Η χρήση ψηφιακής υπογραφής και η ηλεκτρονική κατάθεση του δικογράφου δεν αποτελούν προϋπόθεση για την ηλεκτρονική έκδοση του γραμματίου].
Ευελπιστούμε ότι η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης των γραμματίων σε συνδυασμό με την αποϋλοποίηση των ενσήμων και την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων θα συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για τους συναδέλφους, με στόχο τη βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας.
Ο Σύλλογός μας, όπως έχει επανειλημμένα και έμπρακτα αποδείξει μέχρι σήμερα, αντιλαμβάνεται ως μεγίστης σημασίας την ανάγκη προώθησης της εφαρμογής και χρήσης των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους συναρμόδιους φορείς και να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων των Δικαστηρίων της χώρας και, εν γένει, στην επέκταση των θεσμών ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης στο σύνολο των δικαστηριακών διαδικασιών.

Ο Πρόεδρος                          Η Επιτροπή Πληροφοριακών Συστημάτων
                                                                                                      και Νέων Τεχνολογιών
Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος             Θεόδωρος Σχινάς, Αθανάσιος Παυλόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Τίτος Χριστόπουλος, Ιωάννης Χαρακτινιώτης, Χαράλαμπος Κονδύλης, Παναγιώτης Περάκης, Φώτης Κωτσής 
Πηγή:dsa.gr