Το "ξανθό αγγελούδι" είναι τελικά Ρομά, διότι, ναι, και οι Ρομά κάνουν ξανθά παιδιά -μια ακόμα ρατσιστική "αποκάλυψη" των τελευταίων ημερών μετά τα οδοιπορικά στον καταυλισμό στη Βουλγαρία-, όπως επίσης οι Έλληνες Ρομά έλεγαν την αλήθεια. Το παιδί τούς το εμπιστεύτηκαν και το πήραν να το μεγαλώσουν, όπως φαίνεται. Αλήθεια έλεγαν και οι Ρομά από τη Μυτιλήνη, που προ ημερών συνελήφθησαν επίσης για αρπαγή βρέφους. Μέσα στο Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκε η μητέρα του βρέφους, Ρομά από την Αθήνα, όπως είχαν άλλωστε πει και οι ίδιοι οι συλληφθέντες.
Η οδύσσεια όμως της οικογένειας των Ρομά, που είδε τις φωτογραφίες των γονιών να δημοσιεύονται με εισαγγελική διάταξη, τους ίδιους να προφυλακίζονται για αρπαγή ανηλίκου και τη μικρή Μαρία να ξεριζώνεται από το σπίτι της, δεν τελειώνει εδώ. Ούτε η ζωή της Μαρίας πρόκειται να καλυτερέψει σύντομα. Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ζητήσει την "επιστροφή" της μικρής Μαρίας. Αρχικά αναμένεται να μπει σε κάποιο κέντρο, μέχρι να αποφασιστεί αν το κορίτσι θα πάει σε ανάδοχους γονείς, ή στους βιολογικούς της γονείς σε συνθήκες δηλαδή σαφώς χειρότερες από αυτές στις οποίες ζούσε στα Φάρσαλα αν παρατηρήσουμε τα ρεπορτάζ της βουλγαρικής τηλεόρασης.

Spiegel: Ο ρατσισμός τροφοδότησε το φιάσκο με τη Μαρία

«Ο μεσαιωνικός μύθος του Τσιγγάνου που κλέβει παιδιά αναβίωσε αίφνης στο μυαλό των ανθρώπων. Βρέθηκε ένα ξανθό κοριτσάκι 'ολομόναχο ανάμεσα σε Τσιγγάνους'", έγραψε ελληνική εφημερίδα. Η ιστορία της Μαρίας είναι η ιστορία του ρατσισμού και των διακρίσεων που υφίστανται καθημερινά οι Ρομά» γράφει το Spiegel. «Είναι όμως αυτό αρκετό -και μάλιστα σε μια χώρα όπου είναι τόσο διαδεδομένες οι απάτες με τα κοινωνικά επιδόματα- ώστε να υπονοούμε ότι το ζευγάρι των Ρομά αγόρασε, απήγαγε και εκμεταλλεύτηκε το παιδί; Ή ότι ανήκει σε μια συμμορία παράνομης διακίνησης ανθρώπων;» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό. «Μερικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ έφθασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η οικογένεια μεγάλωνε τη Μαρία προκειμένου να πουλήσει τα όργανά της. Την αρχή ότι κάποιος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, η οποία θα έπρεπε να ισχύει για τις οικογένειες Ρομά, την αγνόησαν τελείως οι τηλεοπτικοί ρεπόρτερ».

Λάρισα: Προσφυγή κατά της προφυλάκισης από τους συνηγόρους του ζευγαριού των Ρομά

Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του ζευγαριού των Ρομά από τα Φάρσαλα, που μεγάλωσαν τη μικρή Μαρία, κατέθεσαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έκαναν γνωστά οι συνήγοροι τους ζεύγους, στις προθέσεις τους είναι, εφόσον οι εξελίξεις σε νομικό επίπεδο είναι ευνοϊκές ως προς το αίτημα αποφυλάκισής τους, να διεκδικήσουν την επιστροφή της Μαρίας στην οικογένειά τους και να προβούν σε διαδικασίες νόμιμης υιοθεσίας.