«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ : Θεμελιώδες στην Ευρώπη το δικαίωμα του σεβασμού της

Μπαρόζο για κατασκοπεία: θεμελιώδες στην Ευρώπη το δικαίωμα του σεβασμού στην ιδιωτικότητα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε σήμερα του «θεμελιώδους δικαιώματος» του σεβασμού της ιδιωτικότητας και προειδοποίησε κατά του «ολοκληρωτισμού», μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη.
«Η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπαρόζο όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα των αμερικανικών υποκλοπών, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.«Στην Ευρώπη, θεωρούμε το δικαίωμα του σεβασμού στην ιδιωτικότητα ένα θεμελιώδες δικαίωμα», υπογράμμισε.
Ο Μπαρόζο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ανατολική Γερμανία «όπου η πολιτική αστυνομία παρακολουθούσε καθημερινά τους ανθρώπους». «Γνωρίζουμε τι σημαίνει ολοκληρωτισμός, γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν ένα κράτος χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την καγκελάριο Μέρκελ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 21:53
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι "δεν θα σχολιάζει δημοσίως κάθε υποτιθέμενη δραστηριότητα" των υπηρεσιών πληροφοριών. Την Τετάρτη ο ίδιος είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει τέτοιες παρακολουθήσεις στο παρελθόν.
Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι "δεν έχει τίποτα περισσότερο" να πει στους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό. Εξήγησε ότι οι αμερικανικές αρχές επί του παρόντος "επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν τις πληροφορίες τους", ούτως ώστε να φροντίζουν για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων των ΗΠΑ χωρίς να προκαλούν ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους λέγοντας ότι "ασφαλώς έχει προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας".
Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται ότι θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες —μολονότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα— καθώς τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.