«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Σαρώνει ΟΛΑ τα ακίνητα το νέο φορο-νομοσχέδιο ...

.... Ειδικότερα, το νέο σχέδιο προβλέπει:
1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις. Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5. Καταργείται ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα, ο οποίος προβλεπόταν στο σχέδιο για τον ΕΝΦΑ. Με το νέο σχέδιο το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

Τέλος, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση των εισοδηματικών ορίων από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ μέχρι τα οποία παρέχεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του νέου φόρου ακινήτων στους οικονομικά ασθενέστερους. [πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το προωθούμενο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.

Στην ανακοίνωση του σημειώνεται ότι η κυβέρνηση «κάνοντας πολιτική μέσω διαρροών, που συνοδεύονται από αποσπασματικές και ελεγχόμενες αντιδράσεις βουλευτών επί των διαρροών, στοχεύει στην τελική ψήφιση ενός νομοσχεδίου που επιβαρύνει επιπρόσθετα τους πολίτες, αναδεικνύοντας την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μονιμοποιεί και επεκτείνει τα χαράτσια, βασισμένη σε τιμές αντικειμενικών αξιών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, φορτώνοντας και άλλα χρέη στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η θεσμοθέτηση ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, με 
φόρο στο σύνολο της περιουσίας και με υψηλό αφορολόγητο που 
θα ελαφρύνει το φορολογικό βάρος από τη μικρή και μεσαία περιουσία 
και θα προστατέψει την πρώτη κατοικία από χαράτσια και κατασχέσεις, 
αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα, στην κατεύθυνση της προστασίας των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, αλλά 
και της επανεκκίνησης της οικονομίας».[πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ]


Πολύδωρας: Ο φόρος ακινήτων τιμωρεί τους νοικοκυραίους

Νέα πυρά του βουλευτή της ΝΔ στον Γ. Στουρνάρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  ΤΟ ΒΗΜΑ 13/11/2013 Πολύδωρας: Ο φόρος ακινήτων τιμωρεί τους νοικοκυραίους
Την αντίδραση του κ.Πολύδωρα προκάλεσε η φράση του υπουργού κατά την συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλες οι προηγμένες χώρες και ακόμα περισσότερο οι αγγλοσαξονικές που είναι "η Μέκκα του καπιταλισμού", στηρίζονται σε τέτοιους φόρους». 
Για «Λενινιστικού τύπου ιδεολογική στάση» κατηγορεί ο βουλευτής της ΝΔ κ. Β. Πολύδωρας τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για το θέμα της φορολογίας των ακινήτων. Επικαλούμενος την δήλωση του τελευταίου στη Βουλή κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ότι «όλες οι προηγμένες χώρες και ακόμα περισσότερο οι αγγλοσαξωνικές που είναι “η Μέκκα του καπιταλισμού”, στηρίζονται σε τέτοιους φόρους», καθώς και το ότι χαρακτήρισε τον φόρο ακίνητης περιουσίας ως τον «πιο δίκαιο», ο πρώην υπουργός της ΝΔ σχολιάζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών: «Επειδή μια τέτοια τοποθέτηση, πέραν του ότι είναι παντελώς ανακριβής και αβάσιμη, κρύβει και μια ιδεολογική στάση Λενινιστικού τύπου (όπως φαίνεται στο διάταγμα ΄΄περί γης΄΄ ή ΄΄περί απαλλοτρίωσης γαιών΄΄ του Συνεδρίου των Σοβιέτ στο Σμόλνι της Πετρούπολης της 8ης Νοεμβρίου 1917), πράγμα απαράδεκτο υπό συνθήκες  δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας, έστω και υπό κρίσιν».
Και προσθέτει: «Μια τέτοια θέση ισοδυναμεί προς τιμωρία των δύσμοιρων ΄΄νοικοκυραίων΄΄ δημιουργών-πολιτών, των ΄΄μερμηγκιών΄΄, κατ’ αντίθεση προς τους ΄΄τέττιγγες΄΄ της διασκέδασης, της σπατάλης και κραιπάλης». Επίσης, υποστηρίζει ότι «σε μια τέτοια προσέγγιση ενυπάρχει και μια ανήθικη σκέψη, εντελώς συκοφαντική για την μεσαία τάξη εν τω συνόλω της, ότι δηλαδή αυτό που έχτισαν ή αυτό που απέκτησαν από κληρονομιά ή γονική παροχή οι εν λόγω ιδιοκτήτες είναι προϊόν φοροκλοπής ή φοροδιαφυγής ή άλλης παράνομης και αθέμιτης συμπεριφοράς». Ενώ σημειώνει ότι «η άποψη αυτή περί της ΄΄δικαίας΄΄ φορολόγησης των ακινήτων είναι, σύμφωνα με την έρευνα που έχω κάνει, μάλλον τραγικά εσφαλμένη και ιστορικά απορριμμένη ήδη από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, η διακήρυξη της οποίας φώτιζε την προάσπιση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας (proprieté) ισότιμα με τις αρχές της ελευθερίας (liberté), ισότητας (egalité) και αδελφότητας (fraternité)». 
Και καλεί τον κ. Στουρνάρα να ενημερώσει την Βουλή «σε ποιές χώρες της Ε.Ε. ή της Ευρωζώνης ή του ομοιοπαθούς Νότου (δηλαδή, ποιά χώρα ΄΄αντιγράφουμε΄΄;), επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας με μόνο κριτήριο την «απλή κατοχή-κυριότητα», την μηδέν εισόδημα αποφέρουσα». Επίσης, ζητεί να μάθει «πώς δεν επισπεύδεται η είσπραξη των φορολογικών και ΄΄ποινικών΄΄ εσόδων από πηγές όπως η λίστα Lagard και άλλες λίστες εξαγωγέων συναλλάγματος ή από τις διαβόητες offshore;». «Γιατί εκεί υπάρχει τόση προκλητική βραδύτητα, αδράνεια, ακινησία και αβελτηρία των διωκτικών αρχών και των αρμοδίων υπηρεσιών, κατ’ αντιδιαστολήν προς την εύκολη και ταχύτατη εφόρμηση των φοροεισπρακτόρων εναντίον των ιδιοκτητών;», διερωτάται ο κ. Πολύδωρας, όπως και «γιατί δεν αντιπροτείνονται αυτά τα δυνητικά εκ των λιστών έσοδα κατά συμψηφισμό ή ως ισοδύναμα προς την τρόϊκα;
Και καταλήγει: «Με το να ΄΄πάρει΄΄ τις περιουσίες των πτωχών ή νεοπτώχων πλέον πολιτών του το κράτος γίνεται δυνατότερο, πλουσιότερο, ευδαιμονέστερο; Ή μήπως αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προωθηθεί ένα είδος ΄΄ανάπτυξης΄΄ μέσω των distress funds (κεφαλαίων απελπισίας), που θα ΄΄επενδύουν΄΄, αρπάζοντας τις περιουσίες των Ελλήνων ως γνήσια ΄΄vultures΄΄ (΄΄αρπακτικά΄΄), όπως ακριβώς και με κυνισμό αυτοαποκαλούνται στη σύγχρονη τραπεζική ορολογία;».