«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

ΟΧΙ οικονομικοί έλεγχοι σε Εκκλησία και Μονές !!! (Αποσύρθηκε η ττροπολογία)

  Με μια ακόμα τροπολογία, η οποία δεν είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σκανδαλώδη ρύθμιση. Ουσιαστικά, δημιούργησε άβατο στους οικονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας. Με την τροπολογία, απαγορεύει στο ΣΔΟΕ
ή σε κάποιο άλλο ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου να ερευνούν τις οικονομικές δραστηριότητες αυτών των επιχειρήσεων, είτε ανήκουν στην Εκκλησία είτε σε μονές. Αυτοί οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται μόνο στην περίπτωση που το επιτρέψουν οι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας. Και όταν είναι δεδομένες οι στενές σχέσεις κυβέρνησης με την ηγεσία της Εκκλησίας, είναι πασιφανές ότι τέτοιοι έλεγχοι δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν.

Φυσικά, δεν είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση επιχείρησε μια τέτοια πρωτοφανή ενέργεια. Θέλει αγαστές σχέσεις με την ηγεσία της ιεραρχίας για ευνόητους λόγους, οι οποίοι εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές. Λόγοι, οι οποίοι άλλωστε οδηγούν στην άρνηση της κυβέρνησης ακόμα και να σκεφτεί τον διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος της τροπολογίας, ότι ακόμα και αν βρίσκονται σε εξέλιξη διαχειριστικοί έλεγχοι για ενδεχόμενες ατασθαλίες σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην Εκκλησία, αυτοί σταματούν αυτόματα, αν δεν συμφωνήσουν στη συνέχισή τους οι προαναφερόμενοι υπουργοί. Ετσι, οδηγούνται σε παραγραφή μια σειρά από υποθέσεις που διερευνώνται, μια ενέργεια που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή αθόρυβα, χωρίς ούτε καν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν το μέγεθος του σκανδάλου. Ελπίζουμε να το κάνουν τώρα, που η «Εφ.Συν.» φέρνει την υπόθεση αυτή στη δημοσιότητα. Και να αντιδράσουν, έστω εκ των υστέρων, σε μια τέτοια προκλητική ρύθμιση.

Το δεύτερο σκανδαλώδες θέμα της τροπολογίας είναι η εξαίρεση για μια ακόμα φορά των ιερέων από το πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας, στο οποίο εντάσσονται και θα ενταχθούν το προσεχές διάστημα χιλιάδες άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου. Ετσι, μπορεί γιατροί να κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα ή απόλυση, μπορεί την ίδια τύχη να έχουν καθηγητές, όπως και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, αλλά αυτό δεν θα συμβεί για τους ιερείς. Η κυβέρνηση θεωρεί πως στη χώρα αυτή περισσεύουν οι γιατροί και οι καθηγητές, αλλά όχι και οι παπάδες. Και αυτό μόνο αποτελεί ένα συμβολισμό για τις αξίες τις οποίες ακολουθεί η δικομματική κυβέρνηση.

[πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 25/11/13  - βλ και http://www.youtube.com/watch?v=Pg_np5RiGtE ]

........... Ο κ. Γκιουλέκας, ανακοίνωσε και την απόσυρση διάταξης που προέβλεπε ειδική διαδικασία για τους διαχειριστικούς ελέγχους στην εκκλησιαστική περιουσία (προβλέπονταν έλεγχοι μονάχα κατόπιν κοινών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας-Θρησκευμάτων και κατάργηση όλων των υπολοίπων). Επίσης, αποσύρθηκε και διάταξη που έδινε στα ΑΕΙ τη δυνατότητα να απασχολούν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, με επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού τους από το ταμειακό υπόλοιπο προηγουμένων ετών, κατά το μέρος που δεν αφορά ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους.

 [πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/11/13  - βλ και http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=401353]