«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Γερμανία: Η Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης Google και Yahoo!

Γερμανία: Η Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης Google και Yahoo!

"Aggelioforos": Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 

Το συνδικαλιστικό όργανο των Γερμανών δημοσιογράφων συμβούλευσε σήμερα τα μέλη του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης Google και Yahoo!, με αφορμή τις καταγγελίες περί παρακολούθησής τους από τις βρετανικές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
"Η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνιστά στους δημοσιογράφους να αποφεύγουν μέχρι νεωτέρας τη χρήση των μηχανών αναζήτησης και των προγραμμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Google και του Yahoo! για τις έρευνές τους και την ψηφιακή επικοινωνία τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Ομοσπονδία επικαλείται ως αιτία τις "σκανδαλώδεις" αναφορές για τις παρακολουθήσεις που έκαναν στους δύο ιστότοπους η βρετανική GCHQ και η αμερικανική NSA.
"Οι αναζητήσεις των δημοσιογράφων είναι εξίσου εμπιστευτικές με τα δεδομένα των πηγών τους και το περιεχόμενο των μεταξύ τους επικοινωνιών", δήλωσε ο Μίχαελ Κόνκεν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί περίπου 38.000 δημοσιογράφους. Σημείωσε ότι υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, τόσο για τις αναζητήσεις όσο και για την ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ έγραψε την Τετάρτη ότι η NSA παρακολουθούσε απευθείας τα προγράμματα επικοινωνίας των μηχανών αναζήτησης Google και Yahoo!, σε συνεργασία με τη βρετανική GCHQ.
Ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της Google δήλωσε εξοργισμένος από την υποκλοπή των δεδομένων από τα δίκτυα της εταιρείας, ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την προτροπή του συνδικαλιστικού οργάνου των Γερμανών δημοσιογράφων. Η εταιρεία Yahoo! από την πλευρά της σημείωσε ότι εφαρμόζει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και δεν παρέχει πρόσβαση στην NSA ή σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών στα κέντρα συλλογής δεδομένων της.