«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Κύκλωμα εργασιακής εκμετάλλευσης εξαρθρώθηκε στο Αιτωλικό

Κύκλωμα εργασιακής εκμετάλλευσης εξαρθρώθηκε στο Αιτωλικό

Εγκληματική οργάνωση που εμπορευόταν ανθρώπους με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση
εξαρθρώθηκε, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος, πέντε Έλληνες και δύο Ρουμάνοι, ενώ ελευθερώθηκαν 12 θύματα, όλα ρουμανικής καταγωγής.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο Ρουμάνοι προσήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων και κατήγγειλαν ότι πριν από περίπου έναν μήνα «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τους συλληφθέντες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δεινή οικονομική κατάστασή τους, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία σε αγροτικές καλλιέργεις στην Ελλάδα, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.

Σε έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου 60 άτομα από διάφορα χωριά της Ρουμανίας, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού. Εκεί παρελήφθησαν από έναν από τους συλληφθέντες, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες. Από την επόμενη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους. Επιπλέον, τους υποχρέωναν να καταβάλλει ο κάθε ένας το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.

Οι Ρουμάνοι καταγγέλλοντες είχαν καταφέρει να αποδράσουν από την αποθήκη την προηγούμενη εβδομάδα. Στα θύματα, που βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια μέχρι να επαναπατρισθούν, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.