«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

....αυστηρές ποινές στους ομοφυλόφιλους ...

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις
και προβλέπει ισόβια κάθειρξη για όσους υποτροπιάζουν, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
«Είναι μια νίκη για την Ουγκάντα. Είμαι χαρούμενος που το κοινοβούλιο ψήφισε κατά αυτού του κακού, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο επικρίνεται σφοδρά από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Μπαχάτι, ο βουλευτής που κατέθεσε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.
«Επειδή είμαστε ένα κράτος που φοβάται τον θεό, αποδίδουμε μια ολιστική αξία στη ζωή. Εξαιτίας αυτών των αξιών οι βουλευτές υιοθέτησαν το νομοσχέδιο, όποια κι αν είναι η γνώμη του έξω κόσμου», πρόσθεσε ο Μπαχάτι.
Ο βουλευτής αυτός επεσήμανε ότι από την τελική μορφή του νομοσχεδίου έχει αφαιρεθεί το αμφιλεγόμενο άρθρο που προέβλεπε την επιβολή της θανατικής ποινής στους ομοφυλόφιλους που συλλαμβάνονται να υποτροπιάζουν.
«Πέρασα επισήμως στην παρανομία», σχολίασε ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Φρανκ Μουγκίσα μετά την ψηφοφορία.
Ο νέος νόμος πρέπει να υποβληθεί στον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι για να επικυρωθεί.
Το νομοσχέδιο, που εισήχθη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Ουγκάντας το 2009, είχε μπει στο ράφι μετά τις έντονες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το είχε χαρακτηρίσει «φρικιαστικό».
Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε την εσχάτη των ποινών για όποιον συλλαμβανόταν για δεύτερη φορά να επιδίδεται σε ομοφυλοφιλικές πράξεις, αλλά και για όσους ανθρώπους έχουν σχέση με ανήλικους ή έναν φορέα του ιού HIV.
Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στην Ουγκάντα, όμως ο νέος νόμος εισάγει πιο αυστηρές ποινές για τους ομοφυλόφιλους και ποινικοποιεί την δημόσια προώθησή της.