Αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών, και δη εκείνων που κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους "κεραμίδι", θέτει κόμματα και βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία του για τους πλειστηριασμούς. Τροπολογία που -αν ψηφισθεί- χαλαρώνει τον βρόχο για έναν χρόνο και διασφαλίζει να μην καταλήξουν τα δάνεια σε αθέατα κερδοσκοπικά funds, με έδρα κάποιο νησί του Ειρηνικού...
Η ανταπόκριση των πολιτών είναι θετική, όπως προκύπτει από συζητήσεις. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει όμως και από τη θετική στάση φορέων, μεταξύ άλλων του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, όπως αυτή καταγράφηκε στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την επομένη της κατάθεσης της τροπολογίας.
Το στίγμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ το είχε παρουσιάσει, λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Εκεί είχε τονίσει: "Το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται με συσκέψεις ούτε με παρακλήσεις στην τρόικα, απλά (πρέπει) να πάει λίγους μήνες πίσω. Οι πλειστηριασμοί είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Και επειδή όσο η κυβέρνηση παίζει αυτό το γνώριμο παιχνιδάκι της δήθεν διαπραγμάτευσης με την τρόικα, μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων περνά ήδη σε χέρια κερδοσκόπων, εμείς θέλουμε σήμερα να θέσουμε το πραγματικό πρόβλημα και να ζητήσουμε μια ξεκάθαρη και άμεση λύση".
Αν όμως η κατάθεσή της τροπολογίας ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να ανακουφιστούν ουσιαστικά χιλιάδες πολίτες, η αποδοχή της είναι το δεύτερο και πιο κρίσιμο. Και εδώ οι βουλευτές, ως μονάδες και ως μέλη κοινοβουλευτικών ομάδων, καλούνται να υπερβούν διαχωριστικές γραμμές. Είναι η ώρα "να τελειώσει η υπεκφυγή και το κρυφτό", σχολίαζε την Παρασκευή το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ μάλλον που η κυβέρνηση -και αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις της με την τρόικα- δεν κλείνει με αποφασιστικότητα το θέμα.

Με αφορμή εξάλλου την κατάθεση 2ης τροπολογίας, εκ μέρους του ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι η δική τους τροπολογία συνιστά μια άμεση προστασία των δανειοληπτών -μετά και την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο- γι' αυτό και αποτελεί υποχρέωση όλων να πάρουν ξεκάθαρη στάση. Μπορεί η πρόταση του ΚΚΕ να συναντάται σε κάποια σημεία με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν απαλλάσσει ωστόσο την ηγεσία του ΚΚΕ από τις ευθύνες της να πάρει, και αυτή, κρυστάλλινη στάση αναφορικά με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ναι ή όχι. Τόσο απλά.

Stop στους πλειστηριασμούς και στα "κοράκια" που καραδοκούν


[Πηγή : εφημ. Η ΑΥΓΗ 8.12.2013]