«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Ε ...ρε ... ΓΛΈΝΤΙΑ !!! μιζο-φαγοπότι εξοπλισμών....

http://tvxs.gr/news/ellada/poioys-katonomazei-o-antonis-kantas

Ποιους κατονομάζει ο Αντώνης Κάντας για τα εξοπλιστικά

 Κύκλος αποκαλύψεων

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη


ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΗ ...ΜΙΖΟ-ΜΟΙΡΑΣΙΑ ;
ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΙΚΟΥ

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση ΚαρατζαφέρηΤην παραπομπή της υπόθεσης Γ. Καρατζαφέρη στη Δικαιοσύνη αποφάσισε χθες ομόφωνα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες. Το θέμα παραπέμπεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει, όπως ελέχθη, ο καταλογισμός (κατάσχεση) των παρανόμως κτηθέντων από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Γίνεται λόγος ειδικά για δύο ποσά συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ, που φαίνεται πως δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους.
Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η Επιτροπή της Βουλής, έχοντας λάβει πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που ζητήθηκε μετά την καταγγελία ότι εμβάσματα σχετιζόμενα με προμήθειες για προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων διακινήθηκαν μέσω off shore εταιρειών που είχε συστήσει. Από την επανεξέταση των δηλώσεων προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μόνο η μία εταιρεία δηλώθηκε μόνο δύο χρονιές (1994 και 1996). Στη συνέχεια, «εξαφανίστηκε» από τις δηλώσεις που ο κ. Καρατζαφέρης υπέβαλε στη Βουλή. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βουλευτής υποστήριξε ότι υπάρχει και τρίτη off shore. Ο ελεγχόμενος πολιτικός αρχηγός εγκαλείται τουλάχιστον για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και για παράνομη συμμετοχή, ως πολιτικός, σε τέτοιου τύπου εταιρεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ετήσιοι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες στη Βουλή δεν εντόπισαν την «εξαφάνιση» της εταιρείας. Επιπροσθέτως, ουδείς έκρινε σκόπιμο έστω και τώρα να διερευνήσει γιατί δεν λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τον επανέλεγχο των δηλώσεων συγκεκριμένων αξιωματούχων από το 1974 έως σήμερα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη καταβλήθηκε στους ελεγκτές ποσό ύψους 800 χιλ. ευρώ ως αμοιβή. Ερωτηθείς από την «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου κ. Γ. Καλαντζής, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, απάντησε πως ουδέν θέμα τίθεται για την ποιότητα και την εγκυρότητα των ελέγχων που διενεργήθησαν.
Η επιτροπή αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραπέμψει στον εισαγγελέα δύο ακόμη υποθέσεις πρώην βουλευτών, καθώς διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντος εισοδήματος.


ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ


 
 

Αποκάλυψη «βόμβα» από Χρυσοβελώνη

Την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη σε εισαγγελέα και Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση με τις off shore εταιρείες.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναμένεται να αντιμετωπίσει πλέον την εισαγγελική δίωξη, μετά την ομόφωνη επιβεβαίωση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, της παράνομης από πλευράς του κατοχής δύο off shore εταιρειών και της μη αναγραφής τους στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθετε μετά το 1993.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, η εταιρεία Catalina Ltd είναι αυτή που δέχθηκε τα δύο επίμαχα εμβάσματα, ύψους 1,65 δισ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ. Η εταιρεία δηλώθηκε στα πόθεν έσχες του κ. Καρατζαφέρη δύο φορές, το 1994 και το 1996.
Η εταιρεία Catalina Ltd άλλαξε επωνυμία σε Sunlight Ltd και τον Ιανουάριο 2010 μεταβιβάστηκε στην αδελφή του κ. Καρατζαφέρη.
Σύμφωνα με το πόρισμα, η άλλη υπεράκτια εταιρεία, ονόματι Homeric, ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1983, αλλά δεν δηλώθηκε ποτέ.
Η Επιτροπή της Βουλής, επικύρωσε ομόφωνα τα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της, που πραγματοποιήθηκε με βάση τον φάκελο που απέστειλε στη Βουλή ο εισαγγελέας Εφετών, Π. Μπρακουμάτσος.
Αποκάλυψη «βόμβα» από Χρυσοβελώνη: Και τρίτη offshore ο Καρατζαφέρης;
Στο μεταξύ, "βόμβα" μεγατόνων έριξε στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο Γιώργος Καρατζαφέρης συμμετείχε και σε τρίτη offshore εταιρεία.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ προσκόμισε έγγραφα υποστηρίζοντας ότι στο αντίστοιχο ΓΕΜΗ (μητρώο εταιρειών) του Βρετανικού Κράτους, ο Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται να συμμετέχει και στην offshore Deckrock Limited.
Οι ορκωτοί λογιστές έλαβαν γνώση των εγγράφων που κατέθεσε η κα Χρυσοβελώνη και αναμένεται να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνα.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε και σήμερα, Πέμπτη (20/11/2014), μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Πώς έφτασαν οι εισαγγελείς στον Γιώργο Καρατζαφέρη για τις offshore εταιρείες


Πώς έφτασαν οι εισαγγελείς στον Γιώργο Καρατζαφέρη για τις offshore εταιρείες


Μια ανώνυμη καταγγελία ήταν εκείνη που έδωσε το έναυσμα στους Εισαγγελείς Διαφθοράς Παπανδρέου και Ελευθεριανό για να ξεκινήσουν την έρευνα για τη σύμβαση αγοράς των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma.
Η καταγγελία αυτή, η οποία ερευνάται εδώ και ένα χρόνο, ενημέρωνε τις Αρχές πως πρέπει να ψάξουν τα ίχνη μίζας για την αγορά των ελικοπτέρων  η οποία στοίχισε 64 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ, μεταξύ άλλων στοιχείων, ο καταγγέλλων ανέφερε ως υπάρχουν συγκεκριμένες off-shore πρέπει να ερευνηθούν από τους δικαστές.
Τι έδειξε η έρευνα 
Η δικαστική έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ως μεσάζοντες για την υλοποίηση της σύμβασης εμφανίζονται δύο εταιρείες, η Kestrel και η Malwern, συμφερόντων δύο επιχειρηματιών.
Μάλιστα, η offshore εταιρεία Malwern, που έχει έδρα τον Παναμά, διατηρούσε λογαριασμό στο Jersey στον οποίο πιστώθηκαν, από το 2000 έως το 2008, 5.5 εκατομμύρια ευρώ από τις λιβανέζικες τράπεζες Corspi Sal και Medifin Sal που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της εταιρείας Eurocopter. Η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι το ποσό των 5.5 εκατ. ευρώ αφορούσε σε μίζες για την μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών και την υπογραφή της σύμβασης για τα ελικόπτερα.
Η offshore εταιρεία Malwern, που έχει έδρα τον Παναμά, διατηρούσε λογαριασμό στο Jersey στον οποίο πιστώθηκαν, από το 2000 έως το 2008, 5.5 εκατομμύρια ευρώ
Αναφορικά με την offshore Catalina, η οποία φέρεται να ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη, πιστώνεται με ένα έμβασμα 1,5 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Premium Properies, αλλά και ένα έμβασμα 150.000 ευρώ από την Malwern.
Πάντως, δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για ένα εύρημα που θέλει περαιτέρω διερεύνηση (προτού εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα) και για αυτόν τον λόγο ζητήθηκε η συνδρομή της Βουλή. Σημειωτέον, ότι ήδη η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου περνάει από... κόσκινο το πόθεν έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως είχε δηλωθεί η επίμαχη offshore.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως που αφορούν στην σύμβαση του εξοπλιστικού προγράμματος, το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο ήδη κατηγορουμένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί Guernsey. Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά στην ανάκριση.
Φύλλο και φτερό το «πόθεν έσχες» του Καρατζαφέρη
Την ίδια ώρα, σε εξονυχιστικό έλεγχο υποβάλλονται από τους ορκωτούς λογιστές τα «πόθεν έσχες» του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Εδωσα ήδη εντολή στους ορκωτούς λογιστές και τις υπηρεσίες της Βουλής να προχωρήσουν σε ελέγχους. Μόλις λάβω τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα τα θέσω υπόψη των βουλευτών - μελών της Επιτροπής.
Ο κ. Καλαντζής ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει στη Βουλή τα σχετικά εισαγγελικά αιτήματα για το εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε συμπεριλάβει τα προηγούμενα χρόνια στο «πόθεν έσχες» του τις δύο υπεράκτιες εταιρίες που κατέχει μαζί με τον υιό του και στις οποίες εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Στην πλευρά του Γιώργου Καρατζαφέρη, πάντως, επικρατεί σκεπτικισμός, ενώ, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε από την Κυριακή ότι θα κάνει τις επιλογές του ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματός του.


Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε σήμερα αφήνεται προσωρινά ελεύθερος ο κ. Αντώνιος Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο κ. Κάντας είχε παραδεχθεί ότι είχε εισπράξει μίζες ύψους περίπου 14 εκατ.ευρώ για να προωθήσει ή να μην μπλοκάρει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Το Συμβούλιο Εφετών επέβαλε στον Αντώνη Κάντα τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και 200.000 ευρώ εγγυοδοσία.
Επισημαίνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, τα περίπου 14 εκατ.ευρω, όσα δηλαδή βρέθηκαν στους λογαριασμούς του κ. Κάντα, επιστράφηκαν στο ελληνικό Δημόσιο. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 14 11 2014