Εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αθλιότητα που ονομάζεται Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, παρά τις φωνές των κρατουμένων που συνεχίζουν με αξιοπρέπεια για τρεις εβδομάδες τον αγώνα τους για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα, ο κρατούμενος που δημοσιοποίησε μέσω twitter τις φωτογραφίες-σοκ από το κολαστήριο θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου της φυλακής, αντιμετωπίζοντας πειθαρχική δίωξη.
"Η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής, παρά τις φωνές των κρατουμένων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις συνθήκες στο κολαστήριο που ονομάζεται «νοσοκομείο», πιστή στο γράμμα του νόμου, το μόνο μέτρο που σκέφτηκε να πάρει είναι η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε κρατούμενο ο οποίος δημοσίευσε, μέσω κινητού τηλεφώνου – η χρήση του οποίου κακώς κατ' εμάς είναι απαγορευμένη στις φυλακές – τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες το κράτος υποχρεώνει τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του να βιώνει" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Παρατηρεί δε ότι ακόμη και σήμερα "το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής κλείνουν τα μάτια σ' αυτή την αθλιότητα που ονομάζεται νοσοκομείο κρατουμένων, χωρίς να έχουν επισκεφτεί τη φυλακή oύτε να έχουν ικανοποιήσει ούτε το απλό αίτημα των κρατουμένων να υποβληθούν όλοι σε εξετάσεις για τον ιό της φυματίωσης".
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων υπενθυμίζει ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει ήδη από το 2012 ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων, ενώ έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανθρωπιστική μεταχείριση των βαριά ασθενών και των οροθετικών. "Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με νομοθεσία του 1940 ενώ η ένταξή του στο ΕΣΥ, που προβλέφθηκε με νόμο το 2009, παραμένει ακόμα στα χαρτιά" αναφέρει.
"Οι συνθήκες κράτησης που επικρατούν στο ΝΚΚ είναι πραγματικότητα επίσης για πολλές ελληνικές φυλακές –χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σχετικά με την απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, κρίνοντας ότι οι συνθήκες κράτησης στη φυλακή της Λάρισας αποτελούν τέτοια μεταχείριση. Επιπλέον το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού" σημειώνει ακόμη.
Μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχουν ζητήσει να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του κρατουμένου που αντιμετωπίζει πειθαρχική δίωξη, δηλώνοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους κρατούμενους του ΝΚΚ.

Επίκαιρη ερώτηση Κατριβάνου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη δίωξη σε βάρος του κρατουμένου που δημοσιοποίησε τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη της Κ.Ο. για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βασιλική Κατριβάνου. Η ερώτηση θα συζητηθεί στο τέλος της εβδομάδας.
Η Βασιλική Κατριβάνου αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες νοσηλείας στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, που έχουν προκαλέσει απεργία πείνας των ασθενών κρατουμένων αλλά και μια απόπειρα αυτοκτονίας την 1η Μαρτίου. "Την απαράδεκτη και παράνομη αυτή κατάσταση, την οποία διαπίστωσε και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, καταγγέλλουν δημόσια, οργανώσεις του πεδίου της υγείας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας, καμία ενέργεια της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, ούτε για τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών νοσηλείας στους ασθενείς, ούτε για αναζήτηση ευθυνών για την απουσία τους" σημειώνει, ενώ προσθέτει πως γεννά ερωτηματικά, η άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά κρατουμένου που πάσχει από λευχαιμία, για τη δημοσιοποίηση των σχετικών φωτογραφιών.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης ποια μέτρα θα πάρει τόσο για να πάψει να υπάρχει η παράνομη κατάσταση στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού, όσο και ενάντια σε καταχρηστικές διώξεις "που μετατρέπουν σε πειθαρχικό αδίκημα, το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθυνθεί δημόσια στην κοινωνία και να δημοσιοποιήσει την παραβίαση δικαιωμάτων του, και δη του δικαιώματος του στη ζωή". Ζητά δε να πληροφορηθεί εάν έχει επιληφθεί εισαγγελέας για τη διερεύνηση ευθυνών ως προς τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας.