«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ : Αντίδραση των εισαγγελέων για τις δηλώσεις του Π. ΡήγαΗ Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί «τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης».
Αφορμή για την ανακοίνωση της Ένωσης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, που «χαρακτηρίζουν ως
"νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών Αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση" για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».
Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι για την επίμαχη υπόθεση των υποβρυχίων είχαν υποβληθεί στους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, «από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της από 18.12.2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, που αφορούσαν την υπόθεση των υποβρυχίων».
Οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, συνεχίζει η Ένωση, «αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν- από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο- πέραν, βεβαίως, της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από τον νόμο ανακριτικές ενέργειες».
Παράλληλα, η Ένωση επιβεβαιώνει ότι «οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας».
Τέλος, υπενθυμίζει «ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».
[
AGGELIOFOROS, 19 Ιουνίου 2014 ]