«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

«Καμπάνα» 5 ετών σε 3 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ για «φακελάκι»

Σε συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, που κατηγορούνταν ότι αξίωσαν «φακελάκι» από ιδιοκτήτη καταστήματος ρούχων, προκειμένου να μη βεβαιώσουν σε βάρος του πρόστιμο.
Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για πλημμεληματικές πράξεις, μετέτρεψε την ποινή τους προς πέντε ευρώ ημερησίως και αποφάσισε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι, που από τον περασμένο Ιούλιο -όταν συνελήφθησαν- παρέμεναν προφυλακισμένοι, αφέθηκαν ελεύθεροι. Για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, η λογίστρια του επιχειρηματία.
Απολογούμενοι, οι τρεις εφοριακοί -ανάμεσα στους οποίους ένας πρώην προϊστάμενος ελεγκτικού τμήματος του ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας, ο τότε αναπληρωτής του κι ένας ελεγκτής- αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, κάνοντας λόγο για σε βάρος τους «σκευωρία».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο -πάντως- ζήτησαν 25.000 ευρώ από τον επιχειρηματία για να μην του επιβάλλουν πρόστιμο, το ύψος του οποίου, κατά τους ισχυρισμούς τους -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- μπορούσε να φτάσει τις 100.000 ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. στους οποίους απευθύνθηκε ο καταστηματάρχης από τη Θεσσαλονίκη.