«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Και τα πεθερικά δικαιούνται αποζημίωση ...

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Χαράλαμπο Κομνηνό, συνταυτίστηκε με την νομολογία του Άρειου Πάγου και έκρινε ότι ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
ο πεθερός και η πεθερά δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου.

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεων του έχει κρίνει εδώ και χρόνια ότι ο πεθερός και η πεθερά δικαιούται αποζημίωση σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του

2000, 26χρόνη μητέρα μετά την γέννησή του 4ου παιδιού της απεβίωσε από σηψαιμία και σηπτικό σοκ, καθώς ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας ξέχασε κομμάτι του πλακούντα στην μήτρα.
Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε: «Παραμονή ξένου σώματος (υπόλειμμα πλακούντος διαστάσεως 7Χ6Χ1,2 cm) μετά την καισαρική τομή εντός της κοιλότητας της μήτρας, προκάλεσε προοδευτικά διάχυτο σηψαιμία. Η σηψαιμία κατέληξε σε σηπτικό σοκ, το οποίο εξελίχθηκε σε διάχυτο ενδοαγγειακή πήξη».
Ο διευθυντής καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 3,5 ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και ο μαιευτήρας σε φυλάκιση 2 ετών. Στο Εφετείο η ποινή του διευθυντή μειώθηκε στα 2,5 χρόνια (και επικυρώθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου), ενώ ο μαιευτήρας αθωώθηκε.
Οι συγγενείς της 26χρονης (σύζυγος, ανήλικα παιδιά, πατέρας και μητέρα, αδελφός και πεθερά) στράφηκαν κατά του νοσοκομείου διεκδικώντας αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς, ακόμη και στην πεθερά (200.000 ευρώ), συνολικά το ποσό των 2.510.720 ευρώ.
Το Διοικητικό Εφετείο, μείωσε το ποσό της αποζημίωσης στα 1.303.000 ευρώ. Τμήμα της αποζημίωσης αυτής αποφάνθηκε το Εφετείο ότι πρέπει να δοθεί σε όλους τους συγγενείς σε μετρητά, ενώ επιπρόσθετα, αποφάσισε ότι στο σύζυγο και τα παιδιά το υπόλοιπο τμήμα της αποζημίωσης πρέπει να δοθεί σε μηνιαίας δόσεις μέχρι το 2049 υπό την μορφή διατροφής, ενώ το άλλο τρίτο τμήμα της αποζημίωσης πρέπει να δοθεί και πάλι κάθε μήνα μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών.
Όμως, το Εφετείο έκρινε ότι η πεθερά δεν δικαιούται αποζημίωσης καθώς δεν ανήκει στην οικογένεια κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, αλλά ούτε υπάρχει ανάλογη νομολογία του ΣτΕ πάνω στο θέμα αυτό.
Αντίθετα το ΣτΕ έκρινε ότι μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται αποζημιώσεις «εκτός του συζύγου και των εξ αίματος συγγενών κατ΄ ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου έως δεύτερου βαθμού, περιλαμβάνονται και οι εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού (πεθερός, πεθερά, νύφη και γαμπρός)». Και ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση ως προς το σκέλος που αφορά την καταβολή αποζημίωσης προς την πεθερά και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση και ανακαθορισμό των ποσών της αποζημίωσης.


[πηγή ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ]


ΒΑΡΙΑ «ΚΑΜΠΑΝΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Γιγάντια αποζημίωση για μοιραίο ιατρικό λάθος

Αποζημίωση - «μαμούθ» που ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει νοσοκομείο για τον θάνατο γυναίκας δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού της, εξαιτίας σοβαρότατου ιατρικού λάθους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για το σοβαρότατο ιατρικό σφάλμα δικαιούνται αποζημίωση και συγγενείς εξ αγχιστείας α’ βαθμού, όπως η πεθερά της άτυχης γυναίκας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για το σοβαρότατο ιατρικό σφάλμα δικαιούνται αποζημίωση και συγγενείς εξ αγχιστείας α’ βαθμού, όπως η πεθερά της άτυχης γυναίκας
Η υπόθεση απασχολεί εδώ και 14 χρόνια τα δικαστήρια και τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας «ανοίγοντας» νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων έκρινε ότι πρέπει να διευρυνθούν τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται αποζημίωση, συμπεριλαμβάνοντας και συγγενείς εξ αγχιστείας α' βαθμού, όπως είναι ο πεθερός, η πεθερά, η νύφη, ο γαμπρός. Το ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να προσδιορίσει το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης που δικαιούται η πεθερά της άτυχης γυναίκας, λόγω ψυχικής οδύνης, για τη στενοχώρια και τον πόνο από τον θάνατό της.
Το ολέθριο ιατρικό σφάλμα που έγινε πριν από 14 χρόνια αφορούσε τη γέννηση ενός εμβρύου με καισαρική τομή (λόγω ισχιακής προβολής) με επέμβαση που έγινε από ειδικευόμενους ιατρούς υπό την εποπτεία του διευθυντή του νοσοκομείου. Η γυναίκα είχε ενοχλήσεις σοβαρές τις επόμενες μέρες στο σπίτι της, με εμετούς, ναυτίες, υψηλό πυρετό χωρίς να διαγνωστεί το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκε λιθίαση νεφρού, πιθανή απόφραξη ουρητήρα κ.λπ. που αντιμετωπίστηκε με αντιβίωση. Ωστόσο, με τον θάνατό της λίγες μέρες μετά, η νεκροψία έδειξε ότι μετά την καισαρική τομή οι ιατροί ξέχασαν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας υπόλειμμα πλακούντα (διαστάσεων 7Χ6Χ1,2cm) που προκάλεσε διάχυτη σηψαιμία, που κατέληξε σε σηπτικό σοκ.
Ο διευθυντής καταδικάστηκε το 2006 πρωτόδικα σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας που τελικά μειώθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κάνοντας δεκτές τις αγωγές οκτώ συγγενικών της προσώπων, επιδίκασε αρχικά χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη (λόγω ψυχικής οδύνης) ποσό που προσέγγιζε τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Το Νοσοκομείο προσέβαλε την πρωτόδικη απόφαση με έφεση υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν (σε σύζυγο, γονείς, 3 παιδιά, αδελφό κ.λπ.) είναι εξωπραγματικά και πρωτοφανή, κατατείνοντας όχι σε ανακούφιση και απάβλυνση της οδύνης, αλλά σε πλουτισμό των συγγενών...
Το Δ. Εφετείο Τρίπολης μείωσε τη χρηματική ικανοποίηση περίπου στο μισό, ενώ απέκλεισε από τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται αποζημίωση την πεθερά, στην οποία το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ποσό ύψους 200.000€. Το Α' τμήμα ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Ν. Σακελλαρίου (εισηγητής Χ. Κομνηνός) ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι στην έννοια της οικογένειας και των εγγύτερων συγγενών του θύματος που μπορούν να ζητήσουν χρηματική ικανοποίηση γιατί δοκιμάστηκαν ψυχικά από την απώλειά του συγκαταλέγεται και η πεθερά, ως συγγενής εξ αγχιστείας α' βαθμού.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η αποζημίωση αποσκοπεί στην ηθική παρηγορία και την ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας από τον πόνο που δοκίμασαν και είναι αδιάφορο εάν συζούσαν με το θύμα ή διέμεναν χωριστά.
[πηγή ΕΘΝΟΣ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ]