«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Νέα κατηγορία για Απιστία 1,1,εκατ. κατά του Βασ. Παπαγεωργόπουλου


Ποινική δίωξη με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, βρίσκεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή 12ετούς κάθειρξης για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου.
Η νέα κατηγορία αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004, χωρίς όμως την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων.
Ήδη ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μελετώντας το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή, παρήγγειλε από την εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Β. Παπαγεωργόπουλου για το παραπάνω αδίκημα. Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Για την ίδια υπόθεση, ο αντιεισαγγελέας Εφετών ζήτησε να κινηθεί ποινική δίωξη και σε βάρος του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Αναστάσιου Γερογιάννη, όπως επίσης σε βάρος πέντε υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των διωκόμενων υπαλλήλων είναι ο επί σειρά ετών προϊστάμενος της διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου που καταδικάσθηκε από το εφετείο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σε φυλάκιση 1 έτους (με αναστολή).
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν ο πρώην αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι αυτήν της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος. Όπως στην περίπτωση του τέως δημάρχου, το συγκεκριμένο αδίκημα συνδέεται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ