«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

20 χρόνια σε αρχαιοκάπηλο

Ποινή κάθειρξης 20 και οκτώ ετών, αντιστοίχως, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε δύο άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση του μακεδονικού θησαυρού που είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στη Γερακαρού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε από ειδικούς σε 11,5 εκατ. ευρώ.
Ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή επέστρεψε στις φυλακές, όπου κρατείτο, ενώ ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Η εμπλοκή των δύο παραπάνω αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, ύστερα από ανώνυμη επιστολή που έφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού. Είχε προηγηθεί η σύλληψη και καταδίκη τεσσάρων μελών κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, από τους οποίους δύο εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ανάμεσα στις αρχαιότητες που είχαν βρεθεί τότε στα χέρια των αρχαιοκαπήλων και τα οποία, όπως προέκυψε από την έρευνα, διαπραγματεύονταν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονταν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, γυάλινο αγγείο, πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των κατασχεθέντων αρχαίων είναι ότι αμέσως μετά τον εντοπισμό τους μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου παρουσιάστηκαν επισήμως.
Ύστερα από υπόδειξη ενός εκ των αρχαιοκαπήλων εντοπίστηκαν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Γερακαρού και Βασιλούδι Θεσσαλονίκης δύο αρχαϊκοί τάφοι από τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του μακεδονικού θησαυρού που κατασχέθηκε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ