«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Δικαιώματα - Κρατούμενοι - Απεργία Πείνας (Νίκ.Ρωμανός)

Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός σε δήλωση που μετέφερε ο συνήγορος του.  - See more at: http://stokokkino.gr/article/1000000000001319/Aporriptei-o-Romanos-ti-sunantisi-ton-gonion-tou-me-ton-Samara#sthash.Q8OUNpE0.dpuf

 

Οι προϋποθέσεις για τις άδειες σε κρατούμενους-φοιτητές

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πριν 32' | 16 7 2015 εφημ ΤΑ ΝΕΑ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης
Οι προϋποθέσεις για τις άδειες σε κρατούμενους-φοιτητές
Τις τελευταίες πινελιές και τις τεχνικές λεπτομέρειες για να περάσει από τη θεωρία στην πράξη ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους- φοιτητές να παίρνουν εκπαιδευτική άδεια φορώντας το περίφημο «βραχιολάκι» βάζει η πρόσφατη απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών εκδόθηκε τώρα.

Δι΄ αυτής της νομοθετικής οδού ανοίγει ο δρόμος για τον Νίκο Ρωμανό και άλλους κρατούμενους που είναι φοιτητές να λαμβάνουν πλέον την προβλεπόμενη εδώ και καιρό με νόμο, εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ΑΕΙ, κ.λπ., καθώς
 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν τη σχετική
απόφαση.

Ο σχετικός νόμος, όπως είναι γνωστό έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά παρέμενε σε εκκρεμότητα η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τις λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους φοιτητές που θα φορούν υποχρεωτικά βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μπορούν πλέον οι νέοι κρατούμενοι που παράλληλα είναι και σπουδαστές να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια ακόμη και εάν το αίτημά τους έχει απορριφθεί από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι, υπόδικοί και κατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές ΑΕΙ, κ.λπ. «δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το
συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Την ευθύνη εφαρμογής και υλοποίησης της επίμαχης υπουργικής απόφασης έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο έργο του θα συνδράμει και το υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλεται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την
εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το συμβούλιο της φυλακής «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του κρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώς και για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις».

Η πρόσβαση των κρατούμενων σπουδαστών στο Internet θα γίνεται παρουσία του εκπαιδευτικού ή του κοινωνικού λειτουργού που θα έχει την ευθύνη των σπουδών των κρατουμένων.

Οι καθηγητές που θα απασχολούνται με την παρακολούθηση των σπουδών των κρατουμένων σπουδαστών, θα διατίθενται για το σκοπό αυτό από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζει ο κρατούμενος.

Οι κρατούμενοι που σπουδάζουν θα κινούνται και θα λειτουργού εκτός του προβλεπόμενου προγράμματος (κατά παρέκκλιση) της φυλακής, δηλαδή θα σιτίζονται εκτός της προγραμματισμένης ώρας και θα τους κρατείται
φαγητό έτσι ώστε να τρώνε μετά την επιστροφή του από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ μπορεί να παραμένουν στους χώρους που θα μελετούν και μετά το κλείσιμο των κελιών.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο κρατούμενος παρακολουθεί με επιτυχία τις σπουδές τους θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού έκτισης των ημερών της ποινής του.

Δηλαδή, κάθε ημέρα που θα είναι ενταγμένος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εκλαμβάνονται ως 3 ημέρες έκτισης της ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για τη χρήση μιας συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και θα βαραίνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του κρατούμενου, τη δαπάνη θα καλύπτει το Ελληνικό Δημόσιο. 
Συγκλονιστική η πρόταση- έκκληση απευθύνει ο δάσκαλος του Ν.Ρωμανού και διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών, Πέτρος Δαμιανός, προς κάθε «αρμόδιο». Αμφιβάλλουμε αν θα βρει ανταπόκριση όμως.
Ολόκληρη η επιστολή του Πέτρου Δαμιανού:
«Ο Νίκος ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο Λύκειο που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Όλοι παρακολουθούμε και μετράμε με αγωνία τις ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με αίτημα την φοίτηση του στην ανώτατη σχολή στην οποία εισήχθη.
Η επιτυχία του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί μαζί με τους συμφοιτητές του τα μαθήματα της Σχολής του.
Επειδή η παιδεία προσφέρεται στους ναούς της, τα σχολεία.
Επειδή η εκπαίδευση στις φυλακές έχει ανάγκη από δημιουργικά κίνητρα, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα στους επόμενους μαθητές.
Επειδή είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται.
Επειδή η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.
Και επειδή ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικεί με κίνδυνο της ζωής του τα παραπάνω δικαιώματα,
απευθύνω ανοιχτή πρόταση-έκκληση, αποκλειστικά ως δάσκαλος, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου. Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του, να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από είκοσι (20) χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια "επιστροφή".
Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή μου, με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά.
Πέτρος Δαμιανός
Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου
του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα».
ΠΗΓΗ

  Η ΕΓΚΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ κ. Α. ΤΣΟΥΚΑΛΑ σχετικά

 

Νίκος Ρωμανός: Σημαντική νίκη

Για σημαντική νίκη «μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα» μέσω της απεργίας πείνας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Νίκος Ρωμανός.
«Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμένα είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, κάνοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτηση μου, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το να "φοράω βραχιολάκι"», σημειώνει και προσθέτει, μεταξύ άλλων:
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε, γι΄ αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία ειναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές.
»Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς ως πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη».
Ο Νίκος Ρωμανός προαναγγέλλει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες, ενώ κάνει λόγο για άσκηση εισαγγελικών πιέσεων σε βάρος των γιατρών για αναγκαστική σίτισή του, ευχαριστώντας τους για τη στάση που τήρησαν, στηρίζοντάς τον όσο μπορούσαν.
AGGELIOFOROS 10 12 2014

Φρ.Ραγκούσης (συνήγορος Ν. Ρωμανού) : Δεκτό και το βραχιολάκι

Τη δέσμευση ότι ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός δεν θα αποδράσει, σε περίπτωση που του χορηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια για τις σπουδές του, παρέσχε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ρωμανός. Μιλώντας στον Βήμα 995, είπε ότι ο Ρωμανός αποδέχεται και το βραχιολάκι.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από τη νομιμότητα και τη διαφάνεια μπορούμε να περιμένουμε μια λύση ευνοϊκή και άμεση. Να πάρει την άδειά του, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως τη σκεπτόταν, όταν έδινε εξετάσεις» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Έφτασε στο σημείο να γίνει μεταγωγή από τον Αυλώνα στον Κορυδαλλό. Γιατί έγινε αυτό, αν δεν ήταν να παρακολουθήσει μαθήματα; Φυσικά και το πιστεύω (σ.σ. ότι θα επιστρέψει στη φυλακή, εάν παρακολουθήσει μαθήματα). Έχω την ηθική δέσμευση, σαν δικηγόρος, και μπορώ να το πω δημόσια.

» Αν θέλουν, και νομικά. Ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι για να σπουδάσει και όχι για να αποδράσει».

Για το βραχιολάκι είπε ότι το αποδέχεται, όπως και κάθε τι άλλο που υλοποιείται. «Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες και είναι και το βραχιολάκι αποδεκτό από τον κ. Ρωμανό. Βεβαίως (τώρα επιμένει στην απεργία δίψας).»Δείτε το «βραχιολάκι» που θα φορά ο Νίκος Ρωμανός και μάθετε για τις δικαστικές περιπέτειες μέχρι να βρεθεί ανάδοχος εταιρεία

14 Δεκεμβρίου 2014
Ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») των 250 κρατουμένων και υποδίκων, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ρωμανός, ύψους 1.000.000 ευρώ επικυρώθηκε στην εταιρεία «G4S Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Επανδρωμένων - Τεχνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας Ανώνυμη Εταιρεία» με το διακριτικό τίτλο «G4S Secure Solutions S.A.», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 613/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν η εταιρεία «G4S Secure Solutions S.A.», η Ένωση Εταιρειών στην οποία συνέπραξαν οι: 1) «ΙΝΤΕΡΤΕΚ Α.Ε. - Διεθνείς Τεχνολογίες», καθώς και η  «Phoenix Facility Services Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία», όπως και η Ανώνυμη Εταιρεία «Χ. Θεοδόσης ΑΒΕΕ».
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ασκήθηκαν μεταξύ των εταιρειών προσφυγές οι οποίες με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, άλλες έγιναν δεκτές και άλλες μερικά δεκτές. Η ¨Ένωση Εταιρειών τον περασμένο Αύγουστο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία των εννόμων συμφερόντων της. Στρεφόταν κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου και με αυτά ζητούσε να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί της τελευταίας προσφυγής που είχε καταθέσει κατά την διαδικασία του διαγωνισμού και είχαν μερικά απορριφθεί με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ταυτοχρόνως, ζητούσε να ακυρωθεί ως παράνομος ο αποκλεισμός της από τον διαγωνισμό για τα αποκαλούμενα «βραχιολάκια».
Στη συνέχεια η εταιρεία «G4S Secure Solutions S.A.» κατάφυγε στο Διοικητικό Εφετείο ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση της ¨Ένωσης Εταιρειών. Το πρόβλημα που είχε ανακύψει είναι εάν η ¨Ένωση Εταιρειών κάλυπτε τους όρους του διαγωνισμού σε επιμέρους κεφάλαια του, όπως ήταν αυτός την ύπαρξης εμπειρίας στον τομέα υπηρεσιών επιτήρησης.
Τελικώς, απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ένωσης Εταιρειών και μειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία «G4S Secure Solutions S.A.», η οποία ήδη έχει καταθέσει την τραπεζική εγγυητική επιστολή και ξεκινά μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού.
Βραχιολάκι
ΠΗΓΗ :  http://www.koutipandoras.gr/article/129147/deite-vrahiolaki-poy-tha-fora-o-nikos-romanos-kai-mathete-gia-tis-dikastikes

Γυμνασιάρχης της σχολής Μωραΐτη απολύθηκε γιατί στήριξε Ρωμανό

http://tvxs.gr/news/ellada/thalassis-apolythika-apo-ti-sxoli-moraiti-giati-stiriksa-ton-romano

 

Συγκλονιστική επιστολή ιερωμένου για τον Ρωμανό


υ
«Τα όργανα του αστικού κράτους δείχνουν τους κυνόδοντές τους στον Νίκο για να τους δούμε κι εμείς. Τον δολοφονούν για να μας τρομοκρατήσουν», σημειώνει στην επιστολή του προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο εφημέριος του  Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Καραβομύλου Φθιώτιδας.
«Αυτό το έγκλημα μπορούμε και πρέπει να το σταματήσουμε. Μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε. Η συμπαράσταση στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον όλων όσων θέλουν να λέγονται άνθρωποι», τονίζει ο πρεσβύτερος Χρήστος Κ. Ζαρκαδούλας.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
«Ως άνθρωπος και ως διάκονος της ανόθευτης διδασκαλίας του Χριστού αισθάνομαι την ανάγκη να διατρανώσω την συμπαράστασή μου στον δίκαιο και σκληρό αγώνα του Νίκου Ρωμανού.
Ο Νίκος, ως εκ των πραγμάτων καταδεικνύεται, δεν επέλεξε, εξαναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το έσχατο αμυντικό όπλο που είχε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όχι μόνο του ίδιου, αλλά και όλων όσων βρίσκονται ή θα βρεθούν στη θέση του. Γνωρίζει καλά ότι η ασπίδα που κρατά τον δηλητηριάζει και τον οδηγεί στον θάνατο, αλλά δεν έχει άλλο μέσο. Φυσικά αυτή η στάση ζωής είναι αδιανόητη για τους πολλούς που έχουν μάθει να σέρνονται και να γλείφουν για να βολεύονται.. Η υποταγή όμως και η οσφυοκαμψία, ως φαίνεται, δεν ταιριάζουν στο Νίκο που ξέρει και θέλει να μάχεται όρθιος.
Ο Ρωμανός δεν αυτοκτονεί. Αγαπά πολύ τη ζωή, αλλά την θυσιάζει για το δίκιο, για τη δυνατότητα  ελεύθερης και ισότιμης συμμετοχής του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην οποία εισήλθε δίνοντας εξετάσεις μέσα από τη φυλακή. Αγαπά πολύ τη ζωή, άλλως δεν θα πονούσε τόσο από την δολοφονία του φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αγαπά τη ζωή γι’ αυτό μετείχε στη διαδικασία εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή, γιατί η γνώση εμπλουτίζει τη ζωή. Αγαπά, τιμά και σέβεται όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και των άλλων, γι’ αυτό απελευθέρωσε τους ομήρους, αντί να τους χρησιμοποιήσει και να είναι ίσως τώρα ελεύθερος. Ευρισκόμενος σε θέση ισχύος έναντι των αστυνομικών στο πρόσωπο των οποίων έβλεπε τον δολοφόνο του φίλου του και κατέχοντας επιθετικό οπλισμό δεν τον χρησιμοποίησε για να μη τραυματιστούν μη εμπλεκόμενοι. Σεβάστηκε τη ζωή για να λάβει ως ανταπόδοση σκληρότατα βασανιστήρια.
Σήμερα ο Νίκος Ρωμανός δεν ζητά προνομιακή αλλά ίση μεταχείριση. Αγωνίζεται να έχει δικαιώματα που άλλοι φυλακισμένοι για φοβερά εγκλήματα είχαν και έχουν.
Σε απάντηση τα όργανα του αστικού κράτους δείχνουν τους κυνόδοντές τους στον Νίκο για να τους δούμε κι εμείς. Τον δολοφονούν για να μας τρομοκρατήσουν.
Αυτό το έγκλημα μπορούμε και πρέπει να το σταματήσουμε. Μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε. Η συμπαράσταση στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον όλων όσων θέλουν να λέγονται άνθρωποι. 
Με σεβασμό και τιμή στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού
Πρεσβύτερος Χρήστος Κ. Ζαρκαδούλας
Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Καραβομύλου Φθιώτιδας» 
ΕΦΗΜ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΤΑΞΗ ΕΜΕΙΣ, ΧΑΟΣ ΕΣΕΙΣ !! http://stokokkino.gr/article/1000000000001299/M-Mpolari-Paizoun-me-to-senario-emeis-taksi-eseis-xaos

 

 ΠΟΙΟΙ "ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ", ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ, ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ;; 

 

παίξει με το σενάριο "εγώ η τάξη, αυτοί το χάος".
παίξει με το σενάριο "εγώ η τάξη, αυτοί το χάος".
παίξει με το σενάριο "εγώ η τάξη, αυτοί το χάος".

  ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΓΝΩΣΤΟΥΣ-ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ" Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ;;;;Ο πατέρας Ρωμανού: Μετά τη δολοφονία Αλέξη, ο Νίκος πολιτικοποιήθηκε
Δηλώσεις στον Guardian έκανε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού περιγράφοντας τι έγινε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 όταν γιος του κρατούσε στα χέρια του τον νεκρό Αλέξη Γρηγορόπουλο.

"Θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί ο Νίκος από αυτή τη σφαίρα, αλλά χτυπήθηκε ο Αλέξης. Πριν από εκείνο το βράδυ ήταν ένα αθώο παιδί, μετά από αυτό, πολιτικοποιήθηκε. Δεν ήταν κάτι που μπορούσε να ξεχάσει", είπε.

Έξι χρόνια μετά, ο Νίκος Ρωμανός αρνείται να σταματήσει την απεργία πείνας και φέρεται αποφασισμένος να το φθάσει στα άκρα, σταματώντας να παίρνει ακόμη και υγρά τροφή, την ημέρα που θα συζητηθεί η τροπολογία για την παρακολουθηση μαθηματων εξ αποστασεως.

Ο Νίκος Ρωμανός διανύει την 28η ημέρα απεργίας πείνας και σύμφωνα με τους οικείους του η υγεία του είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Παρόλα αυτά δεν συναινεί στο αίτημα των γονιών του για συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γιώργος Ρωμανός υποστηρίζει ότι γιος του είναι πολύ θυμωμένος, αλλά δεν είναι τρομοκράτης: "Οταν ο Νίκος και οι αναρχικοί φίλοι του λήστεψαν την τράπεζα, ήταν πολύ ευγενικοί, λέγοντας σε όλους που ήταν εκεί: "Δεν έχουμε τίποτα μαζί σας. Τα έχουμε με το κράτος", λέει στον Guardian.

Η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, πάντως, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Indymedia άγνωστοι αποδοκίμασαν τους Άδωνι Γεωργιάδη και Σοφία Βούλτεψη σε ταβέρνα στα Ιλίσια, ενώ αποδοκιμασίες δέχθηκε και ο Νίκος Δένδιας σε ταβέρνα στον Βύρωνα.

Η απεργία πείνας προκάλεσε και πολιτική κόντρα στη Βουλή, με τους βουλευτές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

πηγη ΜΕGAchanel-TV 7 12 14

ΑΡΝΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΜΑΡΑ http://stokokkino.gr/article/1000000000001319/Aporriptei-o-Romanos-ti-sunantisi-ton-gonion-tou-me-ton-Samara

 
Η χειρόγραφη επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου να συναντήσουν τον Σαμαρά με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους. Ομως ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για να ενημερωθεί για την κατάσταση που γνωρίζει και επικροτεί».

 7 12 12Απορρίπτει ο Ρωμανός τη συνάντηση των γονιών του με τον Σαμαρά
Ελλάδα Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός σε δήλωση που μετέφερε ο συνήγορος του. 
Κάθετα αντίθετος στο αίτημα των γονιών του να συναντήσουν τον πρωθυπουργό τάσσεται ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός μέσω μηνύματος που μετέφερε ο συνήγορος του Φ. Ραγκούσης. Ο Ν. Ρωμανός εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

Η χειρόγραφη επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου να συναντήσουν τον Σαμαρά με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους. Ομως ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για να ενημερωθεί για την κατάσταση που γνωρίζει και επικροτεί».
- See more at: http://stokokkino.gr/article/1000000000001319/Aporriptei-o-Romanos-ti-sunantisi-ton-gonion-tou-me-ton-Samara#sthash.Q8OUNpE0.dpuf


Απορρίπτει ο Ρωμανός τη συνάντηση των γονιών του με τον Σαμαρά
Ελλάδα Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός σε δήλωση που μετέφερε ο συνήγορος του. 
Κάθετα αντίθετος στο αίτημα των γονιών του να συναντήσουν τον πρωθυπουργό τάσσεται ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός μέσω μηνύματος που μετέφερε ο συνήγορος του Φ. Ραγκούσης. Ο Ν. Ρωμανός εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

Η χειρόγραφη επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου να συναντήσουν τον Σαμαρά με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους. Ομως ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για να ενημερωθεί για την κατάσταση που γνωρίζει και επικροτεί».
- See more at: http://stokokkino.gr/article/1000000000001319/Aporriptei-o-Romanos-ti-sunantisi-ton-gonion-tou-me-ton-Samara#sthash.Q8OUNpE0.dpuf

ΣΗΜ. Η συνάντηση έγινε, ο κ. Πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε στους γονείς την κυβερνητική θέση. Στον Άρειο Πάγο τώρα η υπόθεση ...

Ειρηνική η πορεία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε άλλη μία πορεία, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, νεολαίες κομμάτων και διάφοροι κοινωνικοί φορείς, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
Η πορεία στην Αθήνα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεκίνησε στις 14:30 από τα Προπύλαια, ακολούθησε διαδρομή μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου στο Σύνταγμα, επέστρεψε στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, όπου διαλύθηκε.
Στη πορεία, που ήταν μεγάλη σε όγκο, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φορείς και δίκτυα πολιτών.
Το περιεχόμενο των συνθημάτων αφορούσε τον Αλ. Γρηγορόπουλο, τον Ν. Ρωμανό, αλλά και την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα .Η εκδήλωση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

AGGELIOFOROS 7 12 12

 

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της πορείας για τη συμπλήρωση έξι χρόωνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Από τους έξι κατηγορούμενους δύο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και τέσσερις υπό τον όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Χθες είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του επιβληθούν όροι ο πρώτος εκ των συλληφθέντων.
Ακόμη δέκα συλληφθέντες, που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες, πήραν αναβολή για να δικαστούν αύριο με την αυτόφωρη διαδικασία. Οι συνήγοροί τους αναμένεται να ζητήσουν νέα αναβολή, λόγω της συμμετοχής τους στην αποχή των δικηγόρων.
ΠHΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ 10 12 14

να τώρα και ο αγαπημένος των ΜΜΕ ...

Μπουτάρης για Ρωμανό: Να ακούς ότι θέλει να βγει ελεύθερα να σπουδάσει και τι; Να πάρει το καλάσνικοφ;

Στο αίτημα Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν με αφορμή τα 6 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Νίκο Ρωμανό, αλλά και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα στο κέντρο της πόλης με αφορμή τα γεγονότα στη μνήμη του Γρηγορόπουλου.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως βρίσκει "εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι συνδέεται μια επέτειος για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου με επεισόδια, καταστροφές και διάλυση της αγοράς", ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που όπως τόνισε "είναι Σάββατο, έχουμε μπει σε εορταστική περίοδο και το κέντρο είναι διαλυμένο".

Ο Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας δικαιολόγησε τα αστυνομικά μέτρα λέγοντας: "Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα. Είναι τελείως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν είναι αυτός τρόπος να τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου". Ο ίδιος πρότεινε ανέφερε πως αντί των επεισοδίων θα μπορούσε να γίνει μια εκδήλωση στο ΑΠΘ για να τιμηθεί η μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου αλλά και για να υποστηριχθεί το αίτημα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει.
Με αφορμή το αίτημα του απεργού πείνας, ο Γιάννης Μπουτάρης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη χορήγηση άδειας: "Δεν είναι λογικό αυτό. Να ακούς ότι θέλει να βγει ελεύθερα να σπουδάσει και τι; Να πάρει το καλάσνικοφ;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: "Δεν στέκουν αυτά τα πράγματα".

Πηγή: thestival.gr

 

ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΔΩ : http://stokokkino.gr/article/1000000000001322/Ixitiko-Ntokoumento-Mazikes-sullipseis-akomi-kai-anilikon-ksulodarmoi-kai-sullipseis-dimosiografon

 

Ο Ραπτόπουλος υπέρ του Νίκου Ρωμανού

Αρνητική πρόταση εισαγγελία για τον Ν. ΡωμανόΣυνεχώς επιδεινούμενη είναι η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος -σύμφωνα με τη γιατρό Λίνα Βεργοπούλου- αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια. Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του δίνεται άδεια να παρακολουθήσει τα μαθήματα στην σχολή που πέρασε. 

Το απόγευμα της Δευτέρας, πάλι, ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος και την Τρίτη βγαίνει η νέα απόφαση για τις άδειες.

Μιλώντας στο Real, η γιατρός

Λίνα Βεργοπούλου ανέφερε πως «οι ισορροπίες γίνονται όλο και πιο ασταθείς και εύθραυστες, είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους».

«Είναι αδύναμος, την τελευταία φορά που τον επισκέφθηκα δεν σηκώθηκε καν από το κρεβάτι. Η έγερσή του περιορίζεται μόνο στην ανάγκη της τουαλέτας και την επιβεβλημένη ανάγκη για να κάνει μπάνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται για την αστυνομοκρατία στο «Γεώργιος Γεννηματάς» εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Αφού ζητούν την ικανοποίηση του αιτήματος του Ρωμανού σημειώνουν ότι «μέρες τώρα το Νοσοκομείο ΓΝΑ 'Γ. Γεννηματάς' έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενο χώρο, με δεκάδες αστυνομικούς -ένστολους και με πολιτικά- περιπολικά και κλούβες στον προαύλιο χώρο να θυμίζουν φυλακή και όχι νοσοκομείο. Αφορμή η συνεχιζόμενη απεργία πείνας τον νοσηλευόμενου προφυλακισμένου νεαρού Ν. Ρωμανού με αίτημα να συνεχίσει τις σπουδές και τις εξετάσεις του στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φοιτά.
» Ήδη η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρημένη. Παράλληλα επιχειρούν με εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώσουν τους θεράποντες γιατρούς του να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας.

» Το Σωματείο μας εκφράζει έντονη διαμαρτυρία γι’ αυτή τη κατάσταση και απαιτεί:

» 1. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας, για να μη συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.

» 2. Να μην υπάρξει καμιά δίωξη εναντίον των γιατρών που τον περιθάλπουν.

» 3. Να λήξει η αστυνομοκρατία στους χώρους του Νοσοκομείου.

» Προχωράμε σε παρέμβαση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».


Οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα. Κανένας γιατρός δεν δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού. «Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες», τονίζεται, «δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες».

 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 1.12.2014


Εδώ, θυμίζουμε τις γνωστές φωτογραφίες των νεαρών ... "τρομοκρατών" (sic) μετά τις αστυνομικές ... περιποιήσεις, κατά τη σύλληψή τους
 http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2013/11/kozani123.jpg
 http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2013/11/kozani123.jpg
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 
ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

Αναζητούν φόρμουλα για Ρωμανό

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Ν. Ρωμανός, συνεχίζοντας για 22η μέρα την απεργία πείνας, ενώ η πολιτεία αναζητεί λύση στο αίτημα να του επιτραπεί να σπουδάσει στο ΤΕΙ Αθήνας όπου έχει πετύχει.

Με ένα κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι «Αναρχικοί-κές» αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους εμπρησμούς επτά ΑΤΜ το βράδυ της Κυριακής ως πράξη αλληλεγγύης στον απεργό
Με ένα κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι «Αναρχικοί-κές» αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους εμπρησμούς επτά ΑΤΜ το βράδυ της Κυριακής ως πράξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό. «Σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί ο σύντροφός μας, θα βρεθείτε όλοι στο στόχαστρο», αναφέρεται στο κείμενο
Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας για να παρακολουθεί μαθήματα στο ΤΕΙ, προέρχεται από τα αρμόδια όργανα (συμβούλιο φυλακής, δικαστικές αρχές), πρότεινε προς το υπουργείο Παιδείας να προβλέψει νομοθετικά τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει -κατά τον υπουργό- να διευκολυνθεί η συνέχιση της εκπαίδευσης και σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων, όταν τα αρμόδια όργανα δεν χορηγούν εκπαιδευτική άδεια.
Ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και 11μηνών για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο αρμόδιος ανακριτής ήταν αρνητικός στο αίτημα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, το οποίο απέρριψε το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής υπό την προεδρία εισαγγελικού λειτουργού.
Ο απεργός κρατούμενος προσέφυγε στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά διεκδικώντας τη χορήγηση της άδειας, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- η σχετική εισαγγελική πρόταση είναι απορριπτική για το αίτημά του και η δικαστική απόφαση αναμένεται πολύ σύντομα.
Στο μεταξύ, από την πλευρά των συνηγόρων του επισημαίνεται η αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την απεργία πείνας, παρά το καθεστώς αναγκαστικής σίτισης που έχουν ζητήσει οι εισαγγελικές αρχές, ενώ παράλληλα τονίζεται ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του. Σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποιούν απεργία πείνας και οι καταδικασμένοι στην ίδια υπόθεση Μιχαηλίδης, Μπουρζούκος, Πολίτης.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά οι άδειες αυτές χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ για τους υπόδικους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.
Ο υπουργός διευκρινίζει ότι δεν έχει από τον νόμο καμία αρμοδιότητα για χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμόδιων οργάνων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας εξετάζονται τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης όταν τα αρμόδια όργανα αρνούνται την εκπαιδευτική άδεια.
Την αναρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης να παρέμβει για την περίπτωση του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, επανέλαβε χθες από το βήμα της επιτροπής . Ο Νίκος Ρωμανός «δεν μπορεί να αντικείμενο ασκήσεως μαγκιάς και τσαμπουκά κανενός» προειδοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον Ρωμανό επειδή ξεψύχησε στα χέρια του ο Γρηγορόπουλος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


ΕΠΙΒΑΡΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ν. ΡΩΜΑΝΟΥ Επιδείνωση της υγείας του
Επιβαρημένη, αλλά όχι ανησυχητική για τη ζωή του προς το παρόν είναι η κατάσταση του Νίκου Ρωμανού. Οι θεράποντες ιατροί του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» προς το παρόν τον παρακολουθούν στενά, καθώς εμφανίζει από το περασμένο Σάββατο επιδείνωση σε μία σειρά από δείκτες της υγείας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απεργός πείνας εμφάνισε χθες πτώση του αιματοκρίτη (ήταν 37), μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
Ο Ρωμανός έχει χάσει 11 κιλά, καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου.
Οι θεράποντες ιατροί φροντίζουν να μην επιδεινωθούν οι δείκτες και εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.
Οι επιπτώσεις της απεργίας πείνας στην υγεία ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό, ανάλογα με το αρχικό βάρος, τη φυσική κατάσταση και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Ο κίνδυνος είναι σημαντικός μετά την εικοστή μέρα της απεργίας πείνας και εφόσον ο απεργός έχει χάσει πάνω από το 10% του αρχικού σωματικού του βάρους.
Σε κίνδυνο μπαίνουν η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία, καθώς συντελείται ατροφία των μυών που υποστηρίζουν την καρδιά και τους πνεύμονες.
Ο απεργός ενδέχεται να εκδηλώσει σοβαρή καρδιακή αρρυθμία και να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή του, στην περίπτωση που δεν του χορηγηθεί ειδική βοήθεια.
Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ/ εφημ ΕΘΝΟΣο υπ.Παιδείας Aνδρέας Λοβέρδος στο Facebook: "Να συνεχίσει ο Ρωμανός τις σπουδές του"

29 Νοεμβρίου
2014

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 3η εβδομάδα απεργίας πείνας, με τη ζωή του να διατρέχει άμεσο κίνδυνο. «Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν», δηλώνει ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης. Και όλα αυτά, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από τότε που ο φίλος του Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από σφαίρα ειδικού φρουρού.
Με μία δήλωση του στο Facebook ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρεται στο δικαίωμα των απεργών πείνας να σπουδάσουν, τη στιγμή που η πολιτεία έχει καθυστερήσει τρομακτικά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το ζήτημα με αίσιο τρόπο.
λοβέρδος
Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου: 
"Επικοινώνησε μαζί μου ο Δικηγόρος του κ. Κωστάρη. Του δήλωσα πως πάγια πολιτική μας ειναι οι έγκλειστοι να μπορούν να σπουδάζουν. Η συμπεριφορά του Ηρακλή Κωστάρη οπως ενημερωνόμαστε ειναι άψογη άρα πρεπει να συνεχίσει τις σπουδές του . Το ιδιο πρεπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό".
Με αφορμή την συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο απεργός πείνας Ν. Ρωμανός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να «διασφαλιστεί ένα αυτονόητο δικαίωμα και να προστατευτούν η ζωή και η υγεία ενός νέου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή, ζητά να τερματιστεί το σκηνικό αστυνομοκρατίας που έχει στηθεί στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς» .